Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε
>>>•<<<
Δημοσιογράφος: Στο ραδιοθάλαμο, φίλες και φίλοι, αυτό το πρωινό, όπως σας έχω υποσχεθεί, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχουμε προαναγγείλει, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας. Καλή εβδομάδα.
Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα, καλή εβδομάδα σε εσάς και στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος: Πως πάτε, κ. Πρόεδρε; Όλα καλά;
Κ. Μητσοτάκης: Δόξα τω Θεώ. Μια χαρά.
Δημοσιογράφος: Νομίζω η χθεσινή μέρα.
Κ. Μητσοτάκης: Ήταν μία καλή μέρα για την Ευρώπη και πιστεύω μία μέρα από την οποία και εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να βγάλουμε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Η νίκη του Μακρόν ήταν μία νίκη, κατά την άποψή μου, της κοινής λογικής, του ρεαλισμού, της μετριοπάθειας, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του σκληρού ευρωσκεπτικισμού, της μισαλλοδοξίας, του διχασμού.
Πολλές φορές έχουμε μιλήσει και εμείς εδώ στην Ελλάδα για το γεγονός ότι οι διαχωριστικές γραμμές, σήμερα, δεν είναι πια τόσο μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, όσο μεταξύ κλειστών και ανοιχτών κοινωνιών, μεταξύ προόδου και συντήρησης. Μεταξύ αυτών που πρεσβεύουν την ενότητα και την αισιοδοξία και αυτών που κάνουν πολιτικές καριέρες πάνω στο διχασμό και στο μίσος.
Από αυτήν την οπτική γωνία, νομίζω ότι και εμείς, εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε να βγάλουμε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Εγώ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά το νέο Γάλλο Πρόεδρο, πριν από ένα χρόνο, όταν ακόμα ήταν Υπουργός Οικονομίας και δεν διαφαινόταν τότε ότι θα είχε αυτήν την μετεωρική άνοδο στο γαλλικό πολιτικό σκηνικό. Ένας άνθρωπος εξαιρετικά καταρτισμένος, πολύ νέος, με πολύ φρέσκιες ιδέες και σίγουρα αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, ένας άνθρωπος ο οποίος πιστεύω ότι θα αγωνιστεί για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον της χώρας μας.
Δημοσιογράφος: Άλλη μία παρένθεση. Κυρίες και κύριοι, μπορείτε να μας παρακολουθήσετε και μέσω του skai.gr. Αναφέρομαι σε όλους εσάς που ακούτε ραδιόφωνο μέσω του υπολογιστή σας ή μέσα από το tablet ή από το κινητό σας τηλέφωνο, για την Ελλάδα, αλλά και φυσικά για όλους εσάς, που μας παρακολουθείτε από το εξωτερικό. Σήμερα, έχουμε εικόνα και μέσω του διαδικτύου, με τον κ. Μητσοτάκη στο ραδιοθάλαμο. Κύριε Πρόεδρε, δεν αμφιταλαντευτήκατε ποτέ μεταξύ Φιγιόν και Μακρόν; Διότι εκπροσωπείτε και τη Νέα Δημοκρατία.
Κ. Μητσοτάκης: Όχι, κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Η πολιτική μας οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στήριξε το αδερφό Κόμμα, το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο είχε ως υποψηφιότητα τον κ. Φιγιόν. Αλλά από εκεί και πέρα, ήταν νομίζω ξεκάθαρο ότι η Γαλλία βρισκόταν μπροστά στην ανάγκη να κάνει μία τομή με το παρελθόν. Και το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είχε καν Κόμμα πριν από ένα χρόνο, κατάφερε και κέρδισε τις γαλλικές εκλογές, είναι σίγουρα κάτι πρωτοφανές, εξαιρετικά ενδιαφέρον και το οποίο πρέπει και εμάς να μας προβληματίσει και από μία διαφορετική οπτική γωνία, κ. Πορτοσάλτε.
Κατ’ αρχάς, να πω ότι το γαλλικό σύστημα είναι Προεδρικό. Άρα αυτό το οποίο πέτυχε ο κ. Μακρόν, να κερδίσει Προεδρικές εκλογές χωρίς Κόμμα, είναι κάτι το οποίο θεωρητικά και πρακτικά, όπως απεδείχθη, είναι εφικτό.
Τώρα, θα δούμε τι δυναμική μπορεί να δημιουργήσει το καινούριο Κόμμα του κ. Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές. Το συμπέρασμα το οποίο, όμως, βγάζω, ως προς τα παραδοσιακά Κόμματα, είναι ότι και αυτά πρέπει, κ. Πορτοσάλτε, να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των πολιτών.
Σας θυμίζω ότι εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από 15 μήνες, με ένα σύνθημα «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή» και αυτό το οποίο προσπαθώ να κάνω, άλλοτε περισσότερο επιτυχημένα, άλλοτε με τις προκλήσεις που πάντα με τέτοια αποστολή ενέχει, είναι να αλλάξω της Νέας Δημοκρατίας, να την μπολιάσω με νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες.
Δημοσιογράφος: Αλήθεια, πως πάει αυτό το πρόγραμμα μιας που το πάτε προς τα εκεί. Αυτό να το συζητήσουμε. Είχατε μία συνάντηση προχθές.
Κ. Μητσοτάκης: Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν παραπάνω από 1.000 άνθρωποι. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την πολιτική και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να συμμετέχουν σε αυτήν την ανοιχτή διαδικασία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών.
Τους είπαμε, στείλτε μας το βιογραφικό σας. Πείτε μας τι σας ενδιαφέρει. Εξηγήστε μας, γιατί θέλετε να ασχοληθείτε με τα κοινά. Kαι στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία αυτούς τους ανθρώπους να τους αξιολογήσουμε μέσα από τριμελείς Επιτροπές που έκαναν συνεντεύξεις και κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα για το πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιηθούν.
Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα βρουν τη θέση τους στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Κάποιοι, αρκετοί, δεν ενδιαφέρονται να πολιτευθούν, αλλά θέλουν να προσφέρουν τεχνοκρατικά τις υπηρεσίες τους. Όλοι, όμως, έχουν ένα κοινό: Ότι μπαίνουν για πρώτη φορά στην πολιτική, ότι σπάμε με αυτόν τον τρόπο τα στεγανά των κλειστών Κομμάτων. Κάνουμε ένα γενναίο άνοιγμα στην κοινωνία. Και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό, εξαιρετικό σημαντικό.
Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, γιατί, όπως σας είπα, τα Κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Πρέπει να αλλάζουν και πρέπει να προσαρμόζονται στα καινούρια κοινωνικά δεδομένα.
Δημοσιογράφος: Χρειάζεται ένας πολιτικός; Δηλαδή χρειάζεται ένα Κόμμα από πίσω; Γιατί, βλέπω, ο κ. Μακρόν έκανε αυτήν την πορεία χωρίς να έχει Κόμμα πίσω του.
Κ. Μητσοτάκης: Σε κοινοβουλευτικά συστήματα βεβαίως και χρειάζεται. Σε προεδρικά συστήματα, όπως απέδειξε ο κ. Μακρόν, ενδεχομένως να μην είναι τόσο απαραίτητο. Αν και ο κ. Μακρόν θα φτιάξει Κόμμα. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Το κίνημά του θα μετεξελιχθεί σε Κόμμα, για να μπορέσει να διεκδικήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία..
Δημοσιογράφος: Έχει βουλευτικές εκλογές μεθαύριο.
Κ. Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα, βεβαίως και τα Κόμματα, βάσει του πολιτικού μας συστήματος, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και αποτελούν τον πυλώνα της Δημοκρατίας, ας μην έχουμε καμία αυταπάτη για αυτό.
Το ερώτημα είναι τι Κόμματα θέλουμε να έχουμε. Αν θέλουμε να έχουμε ανοιχτά Κόμματα, αξιοκρατικά Κόμματα, Κόμματα τα οποία να ενσωματώνουν τα καινούρια ρεύματα στην κοινωνία, Κόμματα τα οποία να λειτουργούν – και επιμένω πάρα πολύ σε αυτό – με διαφάνεια και με λογοδοσία, με συμμαζεμένα οικονομικά, ή αν θέλουμε να έχουμε Κόμματα τα οποία λειτουργούν κατ’ εικόνα και ομοίωση του παλιού πελατειακού Κράτους, τα οποία βέβαια τα ίδια Κόμματα βοήθησαν στο να οικοδομηθεί.
Δημοσιογράφος: Ναι, και τα οποία, από ό,τι βλέπω σήμερα – έτσι για να έρθουμε σιγά – σιγά στα δικά μας – βλέπω ότι αυτή η πελατειακή αντίληψη συντηρείται από ένα Κόμμα, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ και την αντίληψη του Μαξίμου, που ήρθαν στην εξουσία λέγοντας πολλά ψεύδη – επαναλαμβάνω εγώ τη λέξη αυτή – και ένα ακόμη επιπροσθέτως, ότι δηλαδή θα κατακρημνίσουν το παλαιό σύστημα που παρέλαβαν. Και η αντίληψη όμως συνεχίζεται περί του πελατειακού Κράτους.
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, κ. Πορτοσάλτε, νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουν πια όλοι οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία επικαλούμενος το νέο, τελικά αντιπροσωπεύει το πιο παλιό από το παλιό. Όχι ως προς την ηλικία του – προφανώς, αυτή είναι αντικειμενικά προσδιορισμένη – αλλά ως προς τις νοοτροπίες τις οποίες κομίζει, την έφεση στο πελατειακό Κράτος, την προσπάθεια δημιουργίας ενός καινούριου στρατού εξαρτημένων από το Κόμμα πολιτών στη δημόσια διοίκηση, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Αλλά και κάτι ακόμα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως προσπάθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί που κυβερνούν να καταλάβουν πραγματικά σε βάθος τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουν προτείνοντας πειστικές και ρεαλιστικές λύσεις. Δηλαδή, σε αυτό το οποίο περιέγραψα προσθέτω και ένα βαθμό μεγάλης – να το πω λίγο λαϊκά – ασχετοσύνης για το τι πρέπει να γίνει σήμερα στη χώρα, για το τι χρειάζεται η χώρα, για το πόσο περίπλοκα είναι τα προβλήματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Δε γίνεται ο πρωθυπουργός να προσέρχεται σε τηλεοπτική συνέντευξη και να λέει δημόσια ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του ζητούσε να πάρει 42 φορές περισσότερα μέτρα, επειδή το πλεόνασμα το οποίο παρήγαγε ήταν 42 φορές μεγαλύτερο από αυτό που του ζητούσε το Ταμείο. Δηλαδή, του ζητούσε το Ταμείο 152 δις μέτρα; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Οπότε ή ο κ. Τσίπρας θέλει, για άλλη μία φορά, να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ή πραγματικά δεν καταλαβαίνει βασικά πράγματα.
Δημοσιογράφος: Ταυτοχρόνως, βλέπουμε ότι γίνεται μία προσπάθεια και είχε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα η εφημερίδα «Τα Νέα» προχθές ότι, μέσα σε αυτή την αντίληψη εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οικοδομήσει ένα Κράτος για να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς. Έχετε τέτοιες ενδείξεις εσείς;
Κ. Μητσοτάκης: Βέβαια, έχουμε τέτοιες ενδείξεις. Φωνάζουμε γι’ αυτό και καταθέτουμε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και εγκαλούμε τους Υπουργούς, εδώ και πάρα, πάρα πολλούς μήνες.
Αναφέρομαι όχι μόνο στη φάμπρικα των μετακλητών υπαλλήλων – ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί να τους μειώσει, τους έχει αυξήσει – αλλά κυρίως σε αυτό το οποίο συμβαίνει με τη νέα γενιά συμβασιούχων, με τις πάρα πολλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Σας θυμίζω ότι, στο παρελθόν, οι συμβασιούχοι ήταν η κερκόπορτα για να μπει κάποιος στο Δημόσιο και να διεκδικήσει στη συνέχεια τη μονιμοποίησή του. Και βέβαια είδαμε πριν από λίγες εβδομάδες ανερυθρίαστα να λέει ότι «θέλω να μονιμοποιήσω 30.000 συμβασιούχους», χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση.
Να το ξεκαθαρίσω, για να το καταλάβουν και οι ακροατές μας. Κάποιος ο οποίος προσλαμβάνεται με μία σύμβαση ορισμένου χρόνου, έρχεται να κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά για συγκεκριμένο χρόνο. Το Σύνταγμά μας ρητά απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, τη μονιμοποίηση δηλαδή συμβασιούχων.
Δυστυχώς, και στο παρελθόν, Κόμματα εξουσίας είχαν επιδοθεί σε τέτοιες πρακτικές. Αλλά και όταν αυτό είχε γίνει, είχε γίνει, εν πάση περιπτώσει, με κάποιο πλαίσιο και με κάποιους στοιχειώδες κανόνες. Τώρα, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία απολύτως τέτοια διάθεση. Και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο, κ. Πορτοσάλτε, είναι ότι σε μία εποχή που πια στέλνουμε στους νέους ανθρώπους το μήνυμα ότι οι θέσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο θα είναι εκ των πραγμάτων λίγες, θα πρέπει να είναι θέσεις για ανθρώπους με πολύ ποιοτικά βιογραφικά, εκεί που το Δημόσιο έχει πραγματική ανάγκη.
Άρα στέλνουμε ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους: Μην έρχεστε και χτυπάτε τις πόρτες των πολιτικών γραφείων για να εξασφαλίσετε μία θέση συμβασιούχου, για να έρθω στη συνέχεια να σας μονιμοποιήσω. Βγείτε στην ελεύθερη οικονομία, σκεφτείτε αν μπορείτε να φτιάξετε δική σας επιχείρηση.
Τη στιγμή που αλλάζουμε, δηλαδή, τα ίδια τα πρότυπα στην ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει ακριβώς αυτή τη λογική η οποία οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία.
Δημοσιογράφος: Χρησιμοποιήσατε τον όρο «συμβασιούχοι νέας γενιάς». Διαχωρίζετε τους συμβασιούχους των παλαιότερων ετών; Δηλαδή, κάποιοι που έχουν μία σχέση με το Δημόσιο εργασίας, 10 – 15 χρόνια είναι εξασφαλισμένοι; Συνεχίζουν την πορεία τους ή όχι;
Κ. Μητσοτάκης: Όχι. Υπάρχουν ακόμα τέτοιες εκκρεμότητες και εγώ είχα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσω, όταν ήμουν στο Υπουργείο. Πράγματι έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο για 10 και 15 χρόνια. Αλλά το Δημόσιο πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Τακτικές ανάγκες καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων μας. Μέρος του προγράμματός μας είναι η διατήρηση της αναλογίας 1:5, μία πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις για τα επόμενα 5 χρόνια, για να μειωθεί και άλλο το μέγεθος του Δημοσίου και να συγκρατηθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, των περιορισμένων δυνατοτήτων για προσλήψεις που έχουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε αν όντως υπάρχουν κάποιοι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, στη συνέχεια, βέβαια, να εξετάσουμε που πραγματικά έχουμε μεγάλες ανάγκες ως Δημόσιο.
Επαναλαμβάνω ότι, κατά την άποψή μου, πρέπει να προσλαμβάνουμε βασικά εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν θεωρώ ότι σήμερα το Δημόσιο, παραδείγματος χάρη, πρέπει να προσλαμβάνει ως τακτικό προσωπικό καθαρίστριες. Θεωρώ ότι αυτές οι υπηρεσίες επιτελούνται πολύ καλύτερα και πολύ φθηνότερα, μέσα από μία συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Βεβαίως, όμως, το Δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει γιατρούς. Πρέπει να προσλαμβάνει νοσηλευτές. Πρέπει να προσλαμβάνει βρεφονηπιοκόμους.
Κοιτάξτε, το παράξενο εδώ. Έχουμε τακτικό προσωπικό καθαρισμού, αλλά δεν έχουμε τακτικό προσωπικό βρεφονηπιοκόμων. Δηλαδή, σε μία απολύτως κρίσιμη ειδικότητα, όπως οι άνθρωποι οι οποίοι θα παραλάβουν τα παιδιά μας σε μία πολύ τρυφερή ηλικία. Εκεί είμαστε συχνά εξαρτημένοι από έκτακτο και όχι από τακτικό προσωπικό.
Δημοσιογράφος: Και έχουμε και πολύ χαμηλό ποσοστό – παραθετικά το σημειώνω – στους νοσηλευτές σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε αναλογία προς τον πληθυσμό, σε σχέση με το ιατρικό …
Κ. Μητσοτάκης: Μιας και κάνετε την αναφορά, πρέπει – νομίζω – ως κοινωνία να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στο διοικητικό προσωπικό, στο υποστηρικτικό προσωπικό. Κρατάνε όρθιο το σύστημα Υγείας με πάρα πολύ μεγάλη προσωπική προσπάθεια, ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντί ο αρμόδιος Υπουργός, να κάνει, κατά την άποψή μου, χυδαία σόου χειρουργώντας ασθενείς, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιατρικού απορρήτου, δηλαδή, πράγματα τα οποία δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν ποτέ να συνέβαιναν στην Ελλάδα, ας κάτσει να ασχοληθεί λίγο με τα πραγματικά προβλήματα της Υγείας. Ας πηγαίνει στα νοσοκομεία, να δει πραγματικά τι συμβαίνει. Αν βέβαια έχει τη δυνατότητα να τα επισκεφθεί, σήμερα, πράγμα για το οποίο έχω σοβαρές αμφιβολίες.
Δημοσιογράφος: Ιωσήφ Γουμενάκης μέσω twitter και ο Χρήστος Μουρούτης από τη Σόφια. Το 53% λέει ο κ. Γουμενάκης του μισθολογικού κόστους, το Κράτος με το καλημέρα, το υπόλοιπο σε έμμεσους φόρους. Να φοροδιαφύγω ή θα αρχίσετε τις εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο; Εμμέσως απαντήσατε, αλλά …
Κ. Μητσοτάκης: Εντάξει, εμείς έχουμε μία άλλη αντίληψη, ότι υπάρχει περιθώριο για μικρότερο και καλύτερο Δημόσιο. Χωρίς απολύσεις. Σας είπα, μέσα από μία επιθετική πολιτική περιορισμένων προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν πρόκειται να δεχθούμε παράνομες μονιμοποιήσεις και βέβαια υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ακόμα συμμαζέματος των δημοσίων δαπανών, μέσα από έναν καλύτερο εξορθολογισμό συστημάτων προμηθειών και μέσα από μία σωστή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους, κ. Πορτοσάλτε.
Δημοσιογράφος: Πριν πάτε στους φόρους, σας παρακαλώ κ. Πρόεδρε …
Κ. Μητσοτάκης: Το λέω επειδή αυτό ήταν το ερώτημα το οποίο μου θέσατε.
Δημοσιογράφος: Εμβολίμως, όμως, θέλω να σας κάνω μία ερώτηση: Δεδομένου ότι, όπως βλέπουμε, οι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό, οι προσοντούχοι Ελληνίδες και Έλληνες, τι θέλουν απ’ έξω; Όχι μόνο έναν μισθό σοβαρό σε σχέση με την Ελλάδα. Αν και πολλοί εξ’ αυτών κατανοούν και τα προβλήματα που έχει ο ιδιωτικός τομέας, άρα θα μπορούσαν να ζητήσουν μία λογική αμοιβή, αλλά κυρίως θέτουν δύο πράματα. Αξιοκρατία και διαφάνεια. Το είπατε προηγουμένως. Περνάει από το μυαλό σας να τεθεί προς συζήτηση η άρση μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο τομέα; Όπως ακριβώς συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δουλεύουμε στον ιδιωτικό τομέα, δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι αυτή η θέση είναι παντρεμένη με τον εαυτό μας.
Κ. Μητσοτάκης: Προσέξτε εδώ τι συμβαίνει. Κανονικά, βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ο νεοπροσλαμβανόμενος δημόσιος υπάλληλος είναι δόκιμος για δύο χρόνια. Όταν ήμουν στο Υπουργείο, είχα δρομολογήσει τη διαδικασία αξιολόγησης των δόκιμων δημοσίων υπαλλήλων, μετά το πέρας αυτής της διετίας. Σήμερα, όλοι αυτόματα μονιμοποιούνται. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία αξιολόγησης. Θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθουμε σε αυτή τη λογική, ως ένα πρώτο βήμα. Αν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εμφανώς ανεπαρκείς, όταν τους δίνεται η ευκαιρία να υπηρετήσουν το Δημόσιο, προφανώς δεν πρέπει να γίνονται μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πριν, λοιπόν, συζητήσουμε περίπλοκα ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης, ας κάνουμε πρώτα το προφανές: Να αξιολογούμε τους δημόσιους υπαλλήλους, μετά από τη διετία. Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία τελικά θα μπορεί να μονιμοποιηθεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι μέσα από την επαγγελματική τους διαδρομή, αυτά τα πρώτα δύο χρόνια, θα αποδείξουν ότι δεν αξίζουν να γίνουν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Βλέπετε, λοιπόν, όταν υπάρχουν η διάθεση και το σχέδιο, πολλά πράγματα μπορεί να γίνουν στη δημόσια διοίκηση.
Δημοσιογράφος: Μήπως στέλνετε ψηφοφόρους στο Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις απόψεις, κ. Μητσοτάκη;
Κ. Μητσοτάκης: Νομίζω ότι, κ. Πορτοσάλτε, εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με μία δέσμευση να πω την αλήθεια στον ελληνικό λαό και με μία πάρα πολύ σαφή και αποκρυσταλλωμένη άποψη για το πώς πρέπει η χώρα να πάει μπροστά. Η χώρα χρειάζεται ένα παραγωγικό Δημόσιο και μία ανταγωνιστική ιδιωτική οικονομία. Και πρέπει να σας πω, επίσης, ότι πολλές από τις πολιτικές που εφάρμοσα, όταν ήμουν Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην ουσία ήταν πολιτικές που επιβράβευαν τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.
Η αξιολόγηση είναι το εργαλείο, μέσα από το οποίο ο καλός δημόσιος υπάλληλος μπορεί να διακριθεί. Η δική μου πρόταση, όταν είχαμε ολοκληρώσει το σχέδιο της αξιολόγησης, ήταν ο καλός δημόσιος υπάλληλος να μπορεί να προχωρά πιο γρήγορα μέσα στην επετηρίδα των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά, κατά συνέπεια, να αμείβεται και καλύτερα.
Εάν υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι, ακόμα και σήμερα πιστεύουν στο αφήγημα του εύκολου λαϊκισμού, δεν πρέπει να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Το λέω ξεκάθαρα.
Αλλά νομίζω και μετά την τραυματική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, τα απίστευτα παραμύθια τα οποία ειπώθηκαν, την επώδυνη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη σκληρή πραγματικότητα, νομίζω ότι δεν υπάρχει πια μεγάλο ακροατήριο, το οποίο θέλει να ακούει από τους πολιτικούς παραμύθια.
Από εμένα παραμύθια δεν πρόκειται να ακούσουν. Δεν ακούνε και δεν θα ακούσουν. Θα ακούσουν συγκεκριμένες προτάσεις με γωνίες. Κάποιοι θα ενοχληθούν. Πιστεύω, όμως, ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών αυτό ζητάει σήμερα από την πολιτική.
Δημοσιογράφος: «Θα ήθελα να ρωτήσουμε, λοιπόν, τον κύριο Μητσοτάκη» λέει ο Χρήστος Μουρούτης από τη Σόφια, «πόσο γρήγορα θεωρεί ότι μπορεί να κατεβάσει τους εταιρικούς φόρους».
Κ. Μητσοτάκης: Η δική μας δέσμευση είναι ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις πρέπει να πάει στο 20% εντός δύο ετών, με μία πρώτη μείωση, αναλόγως την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, στο 26% με 25% και μία δεύτερη μείωση και σταθεροποίηση πια, γιατί δεν μπορούμε να πέσουμε κάτω από αυτό, στο 20%.
Δημοσιογράφος: Στο 15% το βλέπετε; Είναι δύσκολο;
Κ. Μητσοτάκης: Αυτήν τη στιγμή, τα νούμερα δε βγαίνουν για 15%. Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε μία τόσο εντυπωσιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο, θα το συζητήσουμε. Αλλά αυτήν τη στιγμή, δεν είμαι σε θέση να μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο. Και βέβαια φαντάζομαι θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια.
Απαραίτητη προϋπόθεση, για να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειαζόμαστε, είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα το οποίο πρώτος έθεσα εγώ στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Δυστυχώς, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα μας κληροδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα πολλά άλλα, είναι και η δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να δούμε λίγο και κάποια ζητήματα νοοτροπίας που έχουμε σε αυτόν τον τόπο. Είδατε το μήνυμα προηγουμένως ως προς το πότε θα αρχίζουν να ψηφίζουν οι ευρισκόμενοι στο εξωτερικό.
Κ. Μητσοτάκης: Με προλάβατε. Έχουμε καταθέσει, εδώ και ένα χρόνο, πρόταση νόμου τεκμηριωμένη, για να μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδος, να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει πρακτικά σε όλες τις χώρες του κόσμου και να μην συμβαίνει στην Ελλάδα. Και λυπάμαι που θα το πω, θα καταγγείλω δημόσια, για άλλη μία φορά, τον Πρόεδρο της Βουλής για το γεγονός ότι αυτή η πρόταση νόμου, εδώ και ένα χρόνο τώρα, δεν έχει καν συζητηθεί.
Καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους εκτός Ελλάδος Έλληνες να ψηφίζουν. Ίσως είναι αυτοί που βλέπουν τα πράγματα στη χώρα μας με ένα πιο καθαρό βλέμμα. Αλλά είναι αδιανόητο σήμερα όταν πρακτικά όλες οι χώρες έχουν λύσει και έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αυτό να μην συμβαίνει στην Ελλάδα.
Είναι δέσμευσή μου, λοιπόν, ένα από τα πρώτα σχέδια νόμου, τα οποία θα καταθέσουμε, όταν με το καλό οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστευθούν την διακυβέρνηση του τόπου, να είναι η χορήγηση δυνατότητας ψήφου στο μόνιμο τόπο διαμονής τους για τους εκτός Ελλάδας Έλληνες.
Δημοσιογράφος: Την καλησπέρα μας, συνεπώς, στην Αφροδίτη από τη Νέα Υόρκη. Μας γράφει τώρα, κ. Πρόεδρε …
Κ. Μητσοτάκης: Και στην κόρη μου στη Βαλτιμόρη, με την οποία μιλούσα πριν από λίγο και η οποία είναι ξύπνια διαβάζοντας για τις εξετάσεις της, και της είπα όταν έχει λίγο χρόνο να μπορεί να μας παρακολουθήσει από την φιλόξενη συχνότητά σας.
Δημοσιογράφος: Πριν κλείσουμε, θα επανέλθουμε στα φορολογικά. Αλλά ετέθη τώρα ένα ερώτημα για την εισφορά αλληλεγγύης. Μου λέει εδώ ένας φίλος ακροατής να ρωτήσω για την εισφορά αλληλεγγύης. Υποτίθεται ότι ήταν προσωρινή.
Κ. Μητσοτάκης: Όχι ήταν μόνο προσωρινή, αλλά είχε μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης από τη Νέα Δημοκρατία. Αυξήθηκε και πάλι στο πλαίσιο των 27 φόρων που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι αύξησε μόνο ένα φόρο, το Φ.Π.Α. κατά μία μονάδα. Τόση επαφή έχει ο κ. Τσίπρας με την οικονομική πραγματικότητα.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο η εισφορά αλληλεγγύης. Το ζήτημα είναι συνολικά να εξετάσουμε την φορολογική κλίμακα και τους φορολογικούς συντελεστές, όχι μόνο για τα νομικά, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα, κ. Πορτοσάλτε.
Η μείωση του αφορολόγητου – η οποία, μετά από αυτά που έκανε η Κυβέρνηση, φαντάζει περίπου αναπόφευκτη – θα πρέπει επειγόντως να συνοδεύεται από ένα πιο μικρό εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή. Εμείς έχουμε εισηγηθεί 9%, εφόσον μειωθεί το αφορολόγητο, έτσι ώστε η επιβάρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα, μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, να είναι υποφερτή. Διότι σήμερα – και πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό σε όλους όσοι μας ακούνε – υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο 600 και 700 ευρώ, δηλαδή επί της ουσίας ένα μηνιάτικο.
Άκουγα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μας λέει χθες ότι τα μέτρα τα οποία θα φέρει η Κυβέρνηση αφορούν, λέει, μόνο 300.000 συνταξιούχους. Πρώτον, αφορούν παραπάνω από 1.000.000 συνταξιούχους και αφορούν όλους – να το ξαναπώ – όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, που βρίσκονται πάνω από το νέο αφορολόγητο.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά, από την άλλη πλευρά, όμως, λέγαμε, κ. Πρόεδρε, ότι πρέπει να μοιραστεί αυτό το βάρος της φορολογίας σε περισσότερους ανθρώπους και όχι μόνο σε μία κατηγορία πολιτών.
Κ. Μητσοτάκης: Γι’ αυτό σας είπα ότι, αν είναι να υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου, ας δούμε ξανά τουλάχιστον το ύψος των φορολογικών συντελεστών. Η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη: Οι φορολογικοί συντελεστές σήμερα είναι δυσβάστακτοι…
Δημοσιογράφος: Από το 22% που είναι σήμερα, που θα μπορούσε να πάει;
Κ. Μητσοτάκης: Θα πάει 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ. Αν είναι να πληρώνουν περισσότεροι φόρο, να πληρώνουν τουλάχιστον περισσότεροι λιγότερο …
Δημοσιογράφος: Αναλογικά με τις δυνατότητές τους.
Κ. Μητσοτάκης: Ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Δημοσιογράφος: Μείωση Φ.Π.Α. στην εστίαση και κατάργηση του ελεεινού – έτσι τον διατυπώνει ο Χαράλαμπος – νόμου Κατρούγκαλου. Πολύ σύντομα σας παρακαλώ.
Κ. Μητσοτάκης: Οι πρώτες μας προτεραιότητες στο ζήτημα της φορολογίας – γιατί δεν μπορώ να τα υποσχεθώ όλα, μπορώ να υποσχεθώ μόνο αυτά τα οποία έχω κοστολογήσει – είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, για να πάρει μια ανάσα η παραγωγική Ελλάδα του πρωτογενούς τομέα.
Αυτές είναι οι πρώτες μας προτεραιότητες. Και, πράγματι, βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και φαίνεται να τηρεί μια εξαιρετικά αμυντική στάση στην πρότασή μας να επιστραφεί τώρα το 0,5% – το τονίζω το 0.5% – του Α.Ε.Π., πίσω στην κοινωνία μέσα από στοχευμένες μειώσεις φόρων.
Εάν ο κ. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος ότι θα έχει υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό του 2017, θα μπορούσε κάλλιστα να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση τώρα.
Πώς, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας έρχεται και λέει ότι θα υπερβούμε το ’19, το στόχο του 3,5%, με τόσο μεγάλη σιγουριά, ώστε να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, 2% τονίζω του Α.Ε.Π. – θα πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα 5,5% το 2019 για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα – και τώρα αρνείται να δεχθεί ότι μπορεί να έχει υπέρβαση στόχου 0,5% και να μπορέσει να μειώσει τώρα τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% και να δώσει και μια ανάσα μέσα από τη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια;
Δημοσιογράφος: Δεδομένου ότι με βάση τα όσα πληρώσαμε φέτος πήγαμε 8 φορές επάνω.
Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας υπερφορολόγησε την ελληνική κοινωνία για να πετύχει ένα υπερβολικά μεγάλο πλεόνασμα, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε ένα βαθμό – και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εξηγήσουμε – σε αποπληρωμές χρέους. Το πλεόνασμα πήγε σε ένα βαθμό, γιατί αυτό έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, σε αποπληρωμή χρέους. Ο ίδιος, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η μόνη λύση στο χρέος είναι κάποιου είδους διευθέτηση, δέχτηκε να πάρει περισσότερα χρήματα από τους Έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις περί τα 2 δις, να τα επιστρέψει στο χρέος – ένα χρέος το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι βιώσιμο – αντί να τα αφήσει τα χρήματα αυτά μέσα στην παραγωγική οικονομία και στην κοινωνία και να μην επιβαρύνει τόσο τους Έλληνες πολίτες.
Δημοσιογράφος: Σας κατηγορεί, όμως, κ. Πρόεδρε – και εδώ θα κλείσουμε αυτή την ενότητα – ότι γίνατε ένα Κόμμα παροχών. Είπε ο κ. Τσίπρας για εσάς ότι αρχίσατε, ήδη, επί της ουσίας να λαϊκίζετε πια.
Κ. Μητσοτάκης: Κατά κανόνα με κατηγορούν για το αντίθετο. Να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν είμαι σκληρός, ανάλγητος, νεοφιλελεύθερος ή παροχολόγος.
Το να κατηγορεί οποιονδήποτε, όχι εμένα προσωπικά που έχω τη δική μου διαδρομή, ο ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία και λαϊκισμό είναι τουλάχιστον κωμικό. Θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε τάξει 12 δισεκατομμύρια παροχές, τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη και μέχρι σήμερα έχει πάρει 12,5 δις μέτρα. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας.
Αλλά να πω κάτι; Δεν πρόκειται να αφιερώνω πια πολύ χρόνο, κ. Πορτοσάλτε, στην αποδόμηση του κ. Τσίπρα. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε την ευκαιρία του, απέτυχε, είπε κολοσσιαία ψέματα για να έρθει στην εξουσία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως πρωθυπουργός.
Αυτό το οποίο θέλει να ακούσει ο κόσμος από τη Νέα Δημοκρατία και από εμένα προσωπικά είναι ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τους βασικούς άξονες, θα συνεχίσουμε να εξειδικεύουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον οποίο σήμερα διαβαίνει η χώρα.
Και πιστεύω ότι με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, χωρίς να λαϊκίζουμε, χωρίς να υποσχόμαστε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη, θα τους πείσουμε τους πολίτες. Αν κάτι απέδειξε η εκλογή του κ. Μακρόν είναι ότι δεν χρειάζεται να λες ψέματα για να κερδίσεις τις εκλογές.
Δημοσιογράφος: Ναι, ο κ. Μακρόν βέβαια έκανε και κάτι άλλο. Αποδόμησε στο τελευταίο debate την κυρία Λεπέν, δηλαδή το λόγο της κυρίας Λεπέν. Είπε 15 φορές εκεί λες ψέματα, αυτό δεν είναι σωστό, εκεί παραπλανάς την κοινωνία. Πήγε πολύ επιθετικά στο λαϊκισμό. Είστε έτοιμοι, κ. Μητσοτάκη;
Κ. Μητσοτάκης: Συγγνώμη, κατηγορούμαι. Κατηγορήθηκα πολλές φορές στη Βουλή, όταν επιχειρώ να κάνω το ίδιο πράγμα, γιατί λέω στον κ. Τσίπρα ότι λέει ψέματα. Λοιπόν, το τονίζω και το ξεκαθαρίζω: Κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να ψεύδεται, θα παίρνει απαντήσεις από εμένα και από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορούμε, ταυτόχρονα, να κάνουμε μια πολύ σκληρή και ουσιαστική Αντιπολίτευση με στοιχεία. Προσέξτε, όχι με εκφράσεις.
Δημοσιογράφος: Σε επίπεδο κατηγοριών, ναι.
Κ. Μητσοτάκης: Με στοιχεία. Με στοιχεία, μια τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και ταυτόχρονα να προτάσσουμε και το δικό μας θετικό αφήγημα. Θα κάνουμε και τα δύο ως Νέα Δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Βλέπετε να χάνετε λίγο αυτό το αίτημα το περί εκλογών; Δηλαδή έχει ένα χρονικό όριο, το αύξησε ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την αξιολόγηση;
Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, όταν ζητήσαμε εκλογές πριν από ένα χρόνο, το κάναμε έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα ότι, όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στη χώρα. Δικαιωθήκαμε από τις εξελίξεις.
Η αξιολόγηση έκλεισε με 15 μήνες καθυστέρηση, ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα δεν πήρε τίποτα. Ούτε καν στο χρέος έχει πάρει κάτι ακόμα. Ούτε καν το Q.E. Η ποσοτική χαλάρωση – στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει – ούτε αυτή ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.
Άρα είχαμε δίκιο όταν ζητούσαμε εκλογές. Και το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι ένα αίτημα το οποίο παραμένει επίκαιρο και πολύ ουσιαστικό. Όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση στην εξουσία, τόσο η χώρα θα χάνει ευκαιρίες.
Αλλά, προφανώς, δεν περιοριζόμαστε εμείς μόνο, κ. Πορτοσάλτε, στο να ζητάμε εκλογές. Κάνουμε πολύ ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική ως Αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στην οικονομία. Αλλά και στην υγεία – την Παρασκευή που μας πέρασε, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα – στην παιδεία, στη δημόσια διοίκηση, στα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής. Φαντάζομαι θα τα συζητήσουμε στη συνέχεια. Και ταυτόχρονα, καταθέτουμε και τις δικές μας προτάσεις. Το γεγονός, όμως, ότι πιστεύω ακράδαντα ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πια να προσφέρει κάτι στη χώρα και ότι, όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα μας, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο.
Μπορώ να επιβάλω εκλογές; Όχι δεν μπορώ να επιβάλω εκλογές. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ισχυρίζομαι ότι η πολιτική αλλαγή όσο πιο σύντομα έρθει τόσο καλύτερη θα είναι για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα από επαγγελματίες οδηγούς ταξί για του Uber. Σας παρακαλώ, θέλουν τη γνώμη σας. Τι θα κάνετε;
Κ. Μητσοτάκης: Το ζήτημα του Uber είναι ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί συνολικά την Ευρώπη, και θέλω να διαβεβαιώσω και τους φίλους ακροατές οδηγούς ταξί που μας ακούνε, ότι τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχονται μόνο μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο και αυστηρά προσδιορισμένο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο και εμείς μπορούμε να κάνουμε και δεν θα ξεφύγουμε από το μέσο κανόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις υπηρεσίες.
Να πω, κατ’ αρχάς, ότι στην Αθήνα θεωρώ ότι δεν υπάρχει και ζήτημα διαθεσιμότητας ταξί. Έτσι δεν είναι; Και ότι υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες ηλεκτρονικές, οι οποίες κάποιες εταιρείες εξαιρετικά επιτυχημένες – είδαμε και τα παραδείγματά τους πρόσφατα που πουλήθηκε – που διευκολύνουν τους χρήστες να βρούνε γρήγορα και εύκολα ταξί.
Άρα, δεν θεωρώ ότι υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα πρόσβασης σε ταξί στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι με ένα αυστηρά προσδιορισμένο θεσμικό πλαίσιο, ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα, αλλά σε καμία περίπτωση ανεξέλεγκτα.
Δημοσιογράφος: Ο Βασίλης μεταφέρει ένα μήνυμα. Είμαστε μία ομάδα παλαιών κομμουνιστών και στέλνουμε την καλημέρα μας στον κ. Μητσοτάκη και λέμε, πρώτη φορά δεξιά.
Στα τηλεφωνικά μηνύματα ανατρέχω. Κυρίες και κύριοι, γνωρίζετε. Δεν είναι κρυφό, εγώ είμαι Αεκτζής. Δεν είμαι, όμως, φανατικός. Προφανέστατα, θα έλεγα μπράβο στον ΠΑΟΚ, εάν και μάλιστα είχε και μία υπεροχή προχθές στον αγώνα του κυπέλλου Ελλάδος, που κατ’ εμέ είναι αγώνας παρωδία. Δυστυχώς, θίγει το θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος, έτσι όπως έγινε. Με τα επεισόδια που προηγήθηκαν, αλλά και όσα είδαμε μέσα στον αγώνα.
Είναι, όμως, λυπηρό για την ιστορία του ΠΑΟΚ, δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ έχει τις ρίζες του από εκεί που έχω και εγώ τις δικές μου ρίζες και σέβομαι πάρα πολύ την ομάδα του ΠΑΟΚ, όπως σέβομαι και την ιστορία του και τον ύμνο του και για αυτό δεν έβαλα σήμερα τον ύμνο.
Τα ματς δεν κερδίζονται με «πέτσινα» γκολ. Τα ματς κερδίζονται με κανονικά γκολ. Λένε πολλοί ότι προ του γκολ προηγήθηκε πέναλτι, ας εδίδετο να το χτυπούσε ο ΠΑΟΚ και αν έμπαινε, να έπαιρνε τίμια τον αγώνα. Τον είδατε, κ. Μητσοτάκη, τον αγώνα;
Κ. Μητσοτάκης: Τον είδα και στενοχωρήθηκα. Εγώ κατ’ αρχάς, είμαι φίλαθλος. Είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά δεν είμαι σε καμία περίπτωση οπαδός. Μου αρέσει το ωραίο και το ποιοτικό ποδόσφαιρο. Η συνολική εικόνα του τελικού του κυπέλου, ήταν μία θλιβερή εικόνα, με ευθύνη φοβάμαι όλων των εμπλεκομένων.
Ένα ακατάλληλο γήπεδο. Μία Αστυνομία, η οποία δεν έκανε τη δουλειά. Ένα ματς το οποίο μάλλον δεν έπρεπε ποτέ να διεξαχθεί. Αυτή η εικόνα ενός τελικού, όπου τελικά στο γήπεδο είναι μόνο χούλιγκαν από τη μία και από την άλλη μεριά. Και φοβάμαι ότι έχουμε και μία νέα γενιά χούλιγκαν, οι οποίοι είναι πολύ πιο βίαιοι από αυτούς τους οποίους γνωρίζαμε στο παρελθόν.
Δεν θα σταθώ στη διαιτησία, εντάξει, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο επισημάνατε και εσείς. Αλλά αυτή η εικόνα δεν τιμά σε καμία περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο το οποίο έχει πάρει, φοβάμαι, για τα καλά την κατιούσα. Σκεφτόμουν ποιο νέο παιδί, το οποίο αγαπάει το ποδόσφαιρο, θα θελήσει να δει αυτό το παιχνίδι και αυτό το θέαμα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι πια ένα ελκυστικό προϊόν. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιληφθούν – δυστυχώς, φοβάμαι ότι δεν το αντιλαμβάνονται – όλοι οι εμπλεκόμενοι και οι ίδιες οι ομάδες, αλλά και η πολιτεία η οποία μπρος στην ανάγκη να διεξαχθεί αυτό το παιχνίδι πάση θυσία, σφύριζε αδιάφορα. Και είδαμε τέρατα και σημεία.
Δημοσιογράφος: Ναι, τώρα στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει, έχει εμπλακεί στα ποδοσφαιρικά, στα διοικητικά μάλλον του ΠΑΟΚ ο κ. Σαββίδης, ο οποίος εξεφράσθη με ένα τρόπο προχθές, είναι άλλο θέμα τα γούστα. Όλοι έχουν δικαίωμα στο γούστο, αλλά έδωσε μία συνέντευξη πάρα πολύ παρεμβατική ως προς την πολιτική ζωή και σας παρομοίασε, είπε τι εκείνος πιστεύει και τα λοιπά. Επαναλαμβάνω σε ό,τι αφορά στην προτίμησή του δεν θα είχαμε κανένα λόγο, αλλά έτσι όπως διατυπώνεται …
Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε Δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να εκφράζει δημόσια την άποψή του είτε είναι απλός πολίτης είτε είναι επιχειρηματίας. Από πού ξεκινάει το πρόβλημα; Όταν αυτή η συνέντευξη δίνεται τέσσερις μέρες αφότου η Βουλή, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και του κ. Καμμένου, έχει ψηφίσει μία χαριστική τροπολογία που χαρίζει στην επιχείρηση του κ. Σαββίδη 38.000.000 ευρώ από πρόστιμα λαθρεμπορίου και, τέσσερις μέρες μετά, βγαίνει αυτή η συνέντευξη άκρως υποστηρικτική στον πρωθυπουργό, και δεν θα πω απλά επικριτική, αλλά στα όρια του προσβλητικού για τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, τότε νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω, για άλλη μια φορά, από τη συχνότητά σας ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε παρεμβάσεις, ούτε εκφοβισμούς, ούτε εκβιασμούς. Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται, τους δικούς της κανόνες. Και κανόνες θα επιβληθούν προς όλες τις κατευθύνσεις και όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες.
Όλοι οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αρκεί να τηρούν το νόμο και να μην θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο κάποιου Μέσου Ενημέρωσης για πολιτική προστασία. Αυτό είναι κάτι το οποίο από μόνο του γεννά πάρα πολλά ερωτήματα, γιατί ένας επιχειρηματίας να λέει δημόσια ότι εγώ θέλω να αγοράσω ένα Μέσο, γιατί μόνο έτσι αισθάνομαι προστατευμένος στην Ελλάδα. Γνωρίζω χιλιάδες επιχειρηματίες που προσπαθούν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να ασκήσουν το επιχειρείν και δεν φαντάζονται ότι πρέπει να έχουν πολιτική παρέμβαση μέσα από κάποιο Μέσο.
Αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής. Αν έπρεπε να ανατρέξουμε στο λεξικό Μπαμπινιώτη για τον ορισμό της διαπλοκής είναι ακριβώς αυτό: Αγοράζω ένα Μέσο, ασκώ πολιτική πίεση για να μπορώ με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετούμαι επιχειρηματικά. Και μάλιστα είναι και η πρώτη τέτοια δημόσια ομολογία διαπλοκής την οποία εγώ έχω ακούσει.
Είμαι πάρα πολύ σαφής, λοιπόν, στην τοποθέτησή μου. Δεν ψάχνω για καυγά με κανένα, πάντως σε καμία περίπτωση δεν αντιδικώ ούτε με τον …
Δημοσιογράφος: Προσέτρεξαν, όμως, κάποιοι να πουν ότι εκτεθήκατε με την παρέμβασή σας και ότι εκτεθήκατε μάλιστα στον πληθυσμό των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής.
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ εκτέθηκα; Αυτός ο οποίος εκτέθηκε είναι ο κ. Τσίπρας, τον οποίο έσυρα στη Βουλή, για να ομολογήσει τελικά ότι αυτή η χαριστική τροπολογία αφορούσε τον κ. Σαββίδη.
Δημοσιογράφος: … ένα ερώτημα, λέει ο φίλος, το μέγα σκάνδαλο ΣΕΚΑΠ δε θα ξεχαστεί και αυτό;
Κ. Μητσοτάκης: Το μέγα σκάνδαλο. Δεν ξέρω σε ποιο σκάνδαλο Σ ΕΚΑΠ αναφέρεται, αν αναφέρεται στην εποχή πριν ή μετά την ανάληψη της εταιρείας από τον κ. Σαββίδη. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι, όταν κάποιος αγοράζει μία επιχείρηση, την αγοράζει έχοντας γνώση των οικονομικών δεδομένων της επιχείρησης και των βαρών που αυτή φέρει. Και όπως απεδείχθη και από δημοσιεύματα, ο κ. Σαββίδης γνώριζε ακριβώς τι αγόραζε. Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπήρχε και κάποιος άλλος ο οποίος ενδιαφερόταν να αγοράσει αυτή την επιχείρηση …
Δημοσιογράφος: Ο Τάσος Τέλογλου το έγραψε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Κ. Μητσοτάκης: Μπορεί να υπήρχε και κάποιος άλλος ο οποίος ενδιαφερόταν να αγοράσει αυτήν την επιχείρηση, όταν είδε, όμως, ότι αυτή η επιχείρηση έχει μια σειρά από εκκρεμότητες, μπορεί να έκανε πίσω. Αυτά ρυθμίζονται πριν. Αν η Κυβέρνηση τότε ερχόταν και έλεγε «κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει ένα ζήτημα, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα κάποιου ενδεχόμενου προστίμου από πριν», τότε θα σας έλεγα ότι δεν θα υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα. Εκ των υστέρων, όμως, τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνονται. Πόσο μάλλον όταν είναι ξεκάθαρο ότι αυτές γίνονται με ξεκάθαρο πολιτικό αντάλλαγμα να αποκτήσει ο κ. Σαββίδης έλεγχο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για να εξυπηρετήσει την επόμενη μέρα την Κυβέρνηση.
Μην έχετε καμία αμφιβολία, λοιπόν, ότι αν αυτό συμβεί τότε θα έχουμε Μέσα τα οποία θα απηχούν ακριβώς την κυβερνητική γραμμή, διότι αυτό είναι το γραμμάτιο το οποίο εξαργυρώνει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
Τώρα αν με ρωτήσετε για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού ή του ΠΑΟΚ ή της Θεσσαλονίκης, είναι αστείο να ταυτίζεται οποιοσδήποτε άνθρωπος με ιδέες και έννοιες με τόσο μεγάλο ιστορικό βάθος. Έλεγα και σε μια άλλη συνέντευξή μου ότι εγώ είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού, αλλά έχω πάει στην Τούμπα 17 ετών, έχω τεράστιο σεβασμό για τον ΠΑΟΚ, μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία. Τολμώ να σας πω κιόλας, αν μπορώ να κάνω την ποδοσφαιρική μου κρίση, κ. Πορτοσάλτε, που μπορεί να στεναχωρηθείτε, ότι ο ΠΑΟΚ μάλλον έχει καλύτερη ομάδα από την Α.Ε.Κ.
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι, προφανώς. Και προχθές υπήρχε.
Κ. Μητσοτάκης: Φέτος. Και έχει παίξει γενικά καλύτερη μπάλα από την Α.Ε.Κ.
Δημοσιογράφος: Ναι, σύμφωνοι.
Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν θα χρειαζόταν ένα «πέτσινο» γκολ για να κερδίσει.
Δημοσιογράφος: Το ίδιο λέγαμε και για τον Ολυμπιακό που δεν χρειαζόταν, γιατί είχε ομάδα καλύτερη.
Κ. Μητσοτάκης: Και ο Ολυμπιακός είχε για πολλά χρόνια αντικειμενικά την καλύτερη ομάδα.
Δημοσιογράφος: Αλλά την «παράγκα» πως θα την ξηλώσετε, ας πούμε; Διότι, κοιτάξτε, υπάρχει μια αίσθηση εδώ στην Ελλάδα της αδικίας. Δηλαδή, ο φίλαθλος ή και ο οπαδός ο αδικημένος μόλις το πράγμα έρθει με έναν τρόπο στη δική του εξουσία, αν η δική μου ομάδα ορίζει αυτή την «παράγκα», τότε αρχίζω και λέω «δεν πειράζει, τόσα χρόνια αδικήθηκα».
Κ. Μητσοτάκης: Η όποια «παράγκα» πριονίζει το …
Δημοσιογράφος: Ή εγκληματική οργάνωση ή τώρα λέγεται «το χαλιφάτο», ονομάζεται πάνω στη Βόρεια Ελλάδα.
Κ. Μητσοτάκης: Πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε. Εννοώ ως φίλαθλοι. Ένα προϊόν το οποίο υπονομεύεται από πιθανές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, από χούλιγκαν που δεν αφήνουν τις οικογένειες με τα παιδιά τους να πάνε στο γήπεδο, η κατάληξη τελικά ξέρετε ποια είναι; Ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πέφτει, ότι θα είναι πιο δύσκολο να διεκδικήσουμε συμμετοχές στο Champions League, ότι θα υπάρχουν λιγότερα λεφτά και, τελικά, θα βουλιάζουμε στη μιζέρια μας και θα πηγαίνουν 2.000, 3.000 άνθρωποι στο γήπεδο, μόνο οι τελείως φανατικοί, οι οποίοι βλέπουν το ποδόσφαιρο μέσα από το πρίσμα της δικής τους σχέσης με την ομάδα τους.
Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο το οποίο νομίζω ότι ένας υγιής φίλαθλος οραματίζεται για τη χώρα μας. Άρα, πολύ μεγάλη ευθύνη, προφανώς, έχει και η Πολιτεία. Μεγάλη ευθύνη, όμως, έχουν και οι ίδιοι οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι, με αυτό τον τρόπο, μπορεί μεν αύριο να πάρουν ένα πρωτάθλημα, αλλά και τι έγινε μετά;
Δημοσιογράφος: Είναι όχημα διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα ο κ. Σαββίδης στην Ελλάδα;
Κ. Μητσοτάκης: Όχι, εγώ δεν θα κάνω καμία τέτοια αναφορά. Όπως σας είπα, εγώ δεν αντιδικώ με κανέναν. Και το ζήτημα με τον κ. Σαββίδη προέκυψε, επειδή η Κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει στη Βουλή μια χαριστική φωτογραφική τροπολογία για τον κ. Σαββίδη. Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός στη χώρα δεν θα το αποφασίσει κανένας κ. Σαββίδης. Θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, βλέπετε μελλοντικώς σύγκλιση του κ. Τσίπρα προς το κέντρο; Δηλαδή να κινηθεί προς κεντροαριστερά, τώρα που κλείνει και αυτή την αξιολόγηση; Έχει και άλλη μπροστά της βέβαια. Τώρα που πρέπει να ψηφίσει μια σειρά δεδομένων μεταρρυθμίσεων που ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί, αυτό έλεγε τουλάχιστον ο Ευρωπαίος αξιωματούχος όπως γράφτηκε.
Κ. Μητσοτάκης: Και να ήθελε ο κ. Τσίπρας να κάνει μεταστροφή προς το μετριοπαθές Κέντρο, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν μπορεί ο ίδιος ή δεν έχει την …
Κ. Μητσοτάκης: Ούτε μπορεί ο ίδιος, ούτε θεωρώ ότι έχει αυτές τις απόψεις να υπηρετήσει αυτή την πολιτική. Και σίγουρα αυτή η πολιτική δεν μπορεί να υπηρετηθεί από το Κόμμα του. Κοιτάξτε, αν το ζήτημά μας είναι ποιος θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, αν σε αυτό το γήπεδο θέλει να παίξει μπάλα για να χρησιμοποιήσω μια ποδοσφαιρική αναλογία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό είναι το δικό μας γήπεδο, κ. Πορτοσάλτε. Εμείς πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, εμείς πιστεύουμε σε ένα πιο συμμαζεμένο και λειτουργικό Κράτος.
Εάν ο κ. Τσίπρας θέλει, λοιπόν, να έρθει και να μετακινήσει το Κόμμα του σε αυτή την ατζέντα, δεν είναι σε θέση αυτή την πολιτική να την υπηρετήσει. Αυτή είναι η πολιτική που χρειάζεται η χώρα. Το φωνάζουμε εδώ και πολλά χρόνια.
Μας πήρε δυο χρόνια πειραματισμών για να καταλήξουμε ότι τελικά αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση να την υπηρετήσει, όταν για κάθε προσπάθεια η οποία γίνεται ώστε να πάει κάτι στην κατεύθυνση – ας πούμε – των ιδιωτικοποιήσεων, οι ίδιοι οι Υπουργοί του μονίμως βάζουν εμπόδια, διότι αυτή την πολιτική δεν την πιστεύουν και δεν έχουν και τις γνώσεις – να το ξαναπώ – και την κατάρτιση να την υπηρετήσουν.
Δημοσιογράφος: Τη δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτού, πώς τη βλέπετε ως προς τη ματιά του προς τον κ. Τσίπρα;
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, διάβασα τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη. Δεν θέλω να τη σχολιάσω δημόσια. Ο τίτλος που δόθηκε από την εφημερίδα δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης.
Από εκεί και πέρα, όλοι μπορεί να προσβλέπουν ή να φαντασιώνονται ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπηρετήσει μια πολιτική κοινής λογικής. Επιτρέψτε μου να διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση, όπως σας είπα πριν.
Δημοσιογράφος: Ναι και κλείνουμε. Τίθεται επιτακτικώς το ερώτημα, Υπουργικό Συμβούλιο με εσάς πρωθυπουργό, όταν με το καλό το θελήσει η πλειονότης των Ελλήνων πολιτών, 15μελές; Δηλαδή ένα μικρό ευέλικτο σχήμα;
Κ. Μητσοτάκης: Δεν μου αρέσουν οι πολυφορεμένες λέξεις. Έχουμε ήδη σχεδιάσει σε μεγάλη λεπτομέρεια τη δομή και τη διάρθρωση της λειτουργίας της Κυβέρνησης, το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο.
Θα είναι ένα σχήμα αρκετά πιο μικρό από το σημερινό. Και θα είναι και ένα σχήμα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει – γιατί αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού – και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Διότι θεωρώ μεγάλη πρόκληση να μπορέσω να πείσω σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους να εγκαταλείψουν, για κάποιο χρονικό διάστημα, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και να έρθουν να υπηρετήσουν τη χώρα μέσα από μια θέση εκτελεστική και όχι κατ΄ ανάγκη κοινοβουλευτική.
Δημοσιογράφος: Και σχέδια νόμου που θα έχουν γραφτεί – μεταφορικώς το λέω -προτού ακόμη αναγνώσετε τις προγραμματικές δηλώσεις;
Κ. Μητσοτάκης: Σχέδια νόμου ήδη γράφονται και ήδη έχουν γραφτεί κάποια. Νομίζω ότι θα εκπλαγούν ευχάριστα οι Έλληνες πολίτες από το βαθμό προετοιμασίας της Νέας Δημοκρατίας, όταν με το καλό μας εμπιστευτούν.
Δημοσιογράφος: Κλείνω. Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την έκφραση «τσάμπα μάγκας» παίρνοντάς την από τον συνυποψήφιό σας στις κομματικές εκλογές και διατελέσαντα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Βλέπετε προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ακουμπήσει στο ονομαζόμενο καραμανλικό περιβάλλον; Δηλαδή, βρίσκει ευήκοα ώτα μέσα στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Τσίπρας; Τι λέτε;
Κ. Μητσοτάκης: Καταρχάς, να πω ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε διευκρινίσεις ότι η φράση αυτή δεν αναφερόταν σε εμένα. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μεγάλη εσωκομματική ηρεμία σήμερα στη Νέα Δημοκρατία και μια προσήλωση στον κοινό μας στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος, από το να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε καλά την επόμενη μέρα.
Δεν με ενδιαφέρει να κερδίσουμε μόνο εκλογές, με ενδιαφέρει να κυβερνήσουμε καλά την επόμενη την επόμενη μέρα. Τα συλλογικά όργανα συνεδριάζουν με πάρα πολύ συχνότητα. Κάθε δυο εβδομάδες, συνεδριάζει το Συντονιστικό των Τομεαρχών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει συνεδριάσει πολλές φορές, με δικαίωμα πάντα λόγου σε όλους τους βουλευτές, ώστε να συνδιαμορφώνεται η κεντρική γραμμή του Κόμματος.
Είχα πει στην προεκλογική μου περίοδο ότι δεν με ενδιαφέρει μια Νέα Δημοκρατία με Μητσοτακικούς, Καραμανλικούς, Σαμαρικούς. Κάνω πράξη αυτή την πολιτική επιλογή. Στην αξιοκρατική Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται καμία τέτοια ταμπέλα για να διακριθεί.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Προφανώς, έχω υλικό για συζήτηση, για περισσότερη συζήτηση.
Κ. Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ. Θα μπορούσαμε να συζητάμε αρκετές ώρες. Να ευχαριστήσω όλους τους ακροατές και τις ακροάτριες για τα πολλά μηνύματα και τις πολλές ερωτήσεις που μας έστειλαν. Θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να είναι δυναμικές και να απαντάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν έχω φοβηθεί, δεν έχω επιφύλαξη να επιβληθώ στη βάσανο των ερωτημάτων των πολιτών, οι οποίοι θέλουν με αυτό τον τρόπο να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάποια άλλη φορά θα έρθω εγώ στο δικό σας γραφείο προκειμένου να μιλήσουν μόνο οι ακροατές. Δηλαδή να κάνω τον ενδιάμεσο με τους ακροατές μας.
Κ. Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά. Καλή σας μέρα.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.