25 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha και η απάντηση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha και η απάντηση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha:

Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Να επιστρέψει η Κυβέρνηση στην κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος»

Την πρότασή του να επιστρέψει άμεσα η Κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία το 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 κατέθεσε, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha» και το δημοσιογράφο κ. Αντώνη Σρόιτερ.

«Ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «παρήγαγε με την υπερφορολόγηση, την οποία επέβαλε στην ελληνική κοινωνία ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία, η οποία το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά; Εξηγούμαι, λοιπόν, συγκεκριμένα και λέω ποια είναι η δική μας πρόταση. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος: 0,5% του Α.Ε.Π. από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων – όπως έχουμε δικαίωμα – να επιστρέψουν στην ελληνική κοινωνία. Πως; Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Κόστος περίπου 180.000.000. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13%. Κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Δεν θα σας εκπλήξουν αυτές οι προτάσεις. Είναι προτάσεις τις οποίες είχα διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο».

«Καλώ τον κ. Τσίπρα τώρα να επιβάλλει αυτά τα μέτρα. Έχει τη δυνατότητα. Και αν πράγματι κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αυτά τα μέτρα θα τα στηρίξουμε. Αλλά δεν θα στηρίξουμε άλλα αντίμετρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το “φερετζέ” ενός πολύ σκληρού πακέτου που έρχεται το 2019 και το 2020», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο κόστος της συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι το κόστος της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Συμφωνήθηκε ένα τέταρτο Μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση. Πριν από τέσσερις μήνες, ο κ. Τσίπρας έλεγε τα αντίθετα. Θέλω να σας διαβάσω μόνο μια φράση: “Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος”. Τέσσερις μήνες μετά νομοθετεί 3,6 δις ευρώ νέα μέτρα. Για αυτό κατηγορούμε τον κ. Τσίπρα ότι είναι αναξιόπιστος».

Για τη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Δική μου εισήγηση είναι – εάν πράγματι το αφορολόγητο πρέπει να κατέβει – ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να μην είναι 22% ή 20%. Αλλά να είναι 9%. Πράγματι, θα πληρώνουν και κάποιοι άνθρωποι λίγα χρήματα. Αλλά είναι διαφορετικό να πληρώνεις 250 ευρώ και διαφορετικό να πληρώνεις 660. Σήμερα, υπάρχουν συνταξιούχοι που θα χάσουν την 12η και την 11η σύνταξη από εκεί που τους υπόσχονταν 13η σύνταξη. Και αυτό, γιατί υπάρχουν περικοπές στις συντάξεις και ταυτόχρονα, πολλοί συνταξιούχοι που σήμερα είναι κάτω από το αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος».

Μιλώντας για τη Δ.Ε.Η. τόνισε: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό. Η επιχείρηση θα καταρρεύσει εντός των επόμενων μηνών, εάν δεν παρθούν μέτρα. Μιλήσαμε ανοιχτά για την ανάγκη να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία της Δ.Ε.Η. και να μπει στην εταιρεία στρατηγικός επενδυτής. Είμαστε συνεπείς. Δεν μασάμε τα λόγια μας».

«Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα αυτά, γιατί είναι το κόστος της Κυβέρνησης. Τα αντίμετρα δεν υπάρχουν χωρίς τα μέτρα. Τη στιγμή που συμφωνούμε στα αντίμετρα είναι σαν να συνομολογούμε ότι συμφωνούμε και στα μέτρα. Αυτά πάνε πακέτο», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν καταφέρουμε να πετύχουμε υπέρβαση πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος. Πλήρη εφαρμογή θα έχουμε με 5,5% πλεόνασμα. Αυτό είναι σαν να συνομολογούμε σε ένα εξωφρενικό πλεόνασμα».

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί σε οτιδήποτε «πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα». Όπως είπε: «Δεν βλέπω κανένα λόγο να ζητήσει το Ταμείο από την Αντιπολίτευση κάτι τέτοιο. Δεν το ζήτησε ούτε από τον κ. Τσίπρα όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια».

Χαρακτήρισε «προκλητική τη στάση της Τουρκίας» και συνέχισε αναφερόμενος στα εθνικά θέματα: «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, εάν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, μόνο η Τουρκία. Τα Βαλκάνια παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αστάθεια των τελευταίων 20 ετών. Η Ελλάδα δεν είναι σήμερα δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια».

«Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θα έπρεπε να ντρέπονται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «για αυτό το οποίο έκαναν στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. Έφεραν από την πίσω πόρτα μια χαριστική τροπολογία για έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία… Δεν είχε το θάρρος η Κυβέρνηση να πει ότι αυτή η τροπολογία αφορά τον κ. Σαββίδη. Χαρίζει 38.000.000 πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Τρεις μέρες μετά, ο κ. Σαββίδης δίνει μια συνέντευξη και κάνει μια σκληρή επίθεση σε εμένα προσωπικά. Και αναρωτιέμαι εάν τελικά δεν είναι αυτό το γραμμάτιο το οποίο εξαργυρώνει την πολύ μεγάλη εξυπηρέτηση που του έκανε η Κυβέρνηση».

«Ο κ. Τσίπρας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ανέβηκε στην εξουσία κατηγορώντας το παλιό σύστημα για διαπλοκή. Και μιλάμε για την πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ένας επιχειρηματίας, ο οποίος δημόσια δηλώνει ότι θέλει να αποκτήσει μέσο για να προστατευθεί, για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα. Συγγνώμη, αυτός δεν είναι ο ορισμός της διαπλοκής ή κάνω κάποιο λάθος εδώ; Εγώ δεν θέλω μια χώρα στην οποία κάποιος ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι, για να επενδύσει, πρέπει να έχει μια ποδοσφαιρική ομάδα και να ελέγχει και μια εφημερίδα ή μια τηλεόραση. Δεν είναι υγιές αυτό. Έγινε στο παρελθόν, το πληρώσαμε. Το πολέμησε ο κ. Τσίπρας, προσεταιρίστηκε στη συνέχεια κάποιους από τους διαπλεκόμενους τους οποίους πολέμησε λυσσαλέα και τώρα αναδεικνύεται η καινούργια διαπλοκή στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη».

Και κατέληξε: «Δεν αντιδικώ προσωπικά με κανέναν. Αλλά η Νέα Δημοκρατία ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται από κανέναν. Και κανόνες θα τους βάλουμε στο επιχειρηματικό παιχνίδι και θα γνωρίζουν όλοι ότι οι κανόνες αυτοί ισχύουν».

Το Υπουργείο Οικονομικών, έδωσε την ακόλουθη απάντηση στον κ. Μητσοτάκη:

Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα –μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του. Στη συνέντευξή του στην Alpha TV, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε […] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;». Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016 γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δε γνωρίζει που θα καταλογιστούν.

2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή, και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος.

3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες –, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.

4. Κάθε υπεραπόδοση –και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά μέτρα) στις εκτιμήσεις του – πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της.

ΥΓ. Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης –αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του– για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητας.

Related posts