20 Αυγούστου 2024

Συνέντευξη Σκουρλέτη στην Realnews

Συνέντευξη Σκουρλέτη στην Realnews

Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα Realnews και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή:

Θέτουν τελικά θέμα για το νομοσχέδιό σας όσον αφορά τους ΟΤΑ οι θεσμοί, κ. υπουργέ; Τι πραγματικά συμβαίνει;

Οι θεσμοί ενημερώνονται για τις βασικές διατάξεις των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση, στον βαθμό που αυτές σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος. Ήδη, όμως, αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου-σκούπα του ΥΠΕΣ ήταν γνωστές στους θεσμούς από την περίοδο που ήταν υπουργός ο κ. Κουρουμπλής. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Η αντιπολίτευση, πάντως, σας κατηγορεί για προσλήψεις χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο…

Πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα στον βωμό της αντικυβερνητικής προπαγάνδας. Η δεξιές και συντηρητικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης μιλούν για ρουσφέτια, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και αθρόες προσλήψεις, όλα αυτά δηλαδή που χαρακτήριζαν την πολιτική τους επί δεκαετίες. Ονομάζουν ρουσφέτια την εξασφάλιση ατομικών μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους στη καθαριότητα, τη δυνατότητα παροχής κινήτρων σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για γιατρούς και εκπαιδευτικούς ή την πρόβλεψη δαπανών μετακίνησης για τα περιφερειακά δημοτικά θέατρα.

Έχουμε νεότερα για τον διαγωνισμό για μόνιμους στην καθαριότητα; Πόσες τελικά προσλήψεις θα γίνουν, για πότε θα οριστεί ο διαγωνισμός, πώς θα γίνει η μοριοδότηση;

Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους, καταθέτουν τα αιτήματα τους για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, ενώ έχουν συνάψει για το μεσοδιάστημα νέες συμβάσεις εργασίας μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων του αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Σας θυμίζω πως οι προσλήψεις στην καθαριότητα, επειδή ανήκουν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσμετρώνται στον κανόνα του «ένα προς τέσσερα» και δεν επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στον χρόνο που προβλέπεται.

Οι υπόλοιποι συμβασιούχοι πόσοι είναι τελικά κ. υπουργέ; Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια ακτινογραφία ως προς τους τομείς που κυρίως καλύπτουν, τα χρόνια που υπηρετούν και τον κίνδυνο να απολυθούν;

Παντού σχεδόν στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ μπορεί κάποιος να εντοπίσει συμβασιούχους που εργάζονται επί σειρά ετών που φθάνουν και τα δεκαπέντε έτη, με βάση το καθεστώς των διαρκώς ανανεούμενων συμβάσεων. Αυτό το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας πρέπει κάποτε να τερματιστεί. Προφανώς και δεν ίδιες όλες οι περιπτώσεις. Και επειδή κάποιοι θα μιλήσουν πάλι για νέο δημοσιονομικό κόστος και νέες προσλήψεις, διευκρινίζουμε πως πρόκειται για ήδη εργαζόμενους εδώ και χρόνια.

Νομικά περίπτωση μονιμοποίησής τους δεν υπάρχει. Πολιτικά ποιες πρωτοβουλίες και πότε πρέπει να αναληφθούν;

Υπάρχει η ανάγκη να αποκαταστήσουμε την πραγματική εργασιακή σχέση όσων καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αυτό μελετάμε στην παρούσα φάση, έτσι ώστε μέσα στο φθινόπωρο να έχουμε καταλήξει. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική αξιοποίηση, πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διακομματική συνεννόηση και συναίνεση. Η λύση πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμά μας και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα συνιστούσα στο κύριο Μητσοτάκη να αποδεχθεί την πρόσκληση μας και να καθίσουμε κάτω να βρούμε μια δίκαιη κοινωνικά λύση και να πάψει να απειλεί τους συμβασιούχους. Εκείνοι, άλλωστε, δημιούργησαν το πρόβλημα.

Είχετε δηλώσει πρόσφατα στις «Ειδήσεις» πως ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών μπορεί να μετατεθεί από τον Μάιο του 2019 για το φθινόπωρο. Πρώτον, τι πιθανότητες δίνετε και, δεύτερον, γιατί θα προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση κ. υπουργέ;

Πρόθεσή μας είναι να αποσυνδέσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με αυτές των ευρωεκλογών. Η ταύτισή τους χρονικά αλλοιώνει το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Άρα είναι εύλογο να μετατεθούν για λίγο.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, θα επιμείνετε οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής; Και πότε θα φέρετε το νέο εκλογικό νόμο προς ψήφιση;

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί μια μόνο αλλαγή από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε και αφορούν τον Καλλικράτη. Δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε αποσπασματικά. Μελετούμε ταυτόχρονα το θέμα των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, του ρόλου τους στην υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, των οικονομικών τους, των σχέσεών τους με τη κεντρική εξουσία. Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες και εντός του έτους να παρουσιάσουμε το σύνολο των αλλαγών που επιδιώκουμε.

Προς τι η ολομέτωπη επίθεση στη Δικαιοσύνη; Εκτιμάτε, όντως, ότι δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση; Ότι, π.χ., σας εμποδίζει να κυβερνήσετε, όπως τονίζουν στελέχη σας;

Μήπως το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ορισμένοι κύκλοι της δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους; Το σκηνικό σήμερα δεν διαμορφώνεται από τη μια με το πολιτικό σύστημα με τις παθογένειες του και από την άλλη τη δικαστική εξουσία, η οποία λειτουργεί άψογα. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν παντού. Το σίγουρο είναι πως κινείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, προφανώς και η δικαστική εξουσία. Με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, πρέπει ο καθένας να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων του.

Εξεταστική για την περίοδο Βαρουφάκη γιατί δεν δέχεστε, κ. υπουργέ; Ο πρώην υπουργός το ζητάει, ενώ η Ν.Δ. τονίζει πως έχει ψηφίσει όλες τις Εξεταστικές που έχετε προτείνει…

Ο πρώην υπουργός είναι αλήθεια ότι αρέσκεται στο να λέει πολλά. Αλήθεια, όμως, τι θα εξετάσει μια τέτοια επιτροπή, γιατί δεν υιοθετήσαμε τελικά τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για παράλληλο σύστημα πληρωμών; Νομίζω ότι η Ν.Δ. διακατέχεται από μια τυφλή αντιπολιτευτική υστερία που την οδηγεί συνεχώς στο να χάνει τη σοβαρότητα της.

Η αντιπολίτευση- αν όχι στο σύνολό της, τουλάχιστον κορυφαία στελέχη της- σας κατηγορεί ευθέως ότι ποδηγετείτε τους θεσμούς στη χώρα και δημιουργείτε «κλίμα Βενεζουέλας»…

Είναι ακριβώς αυτό που σας έλεγα πριν περί έλλειψης σοβαρότητας. Βεβαίως, η έλλειψη σοβαρότητας σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορείας και τις διχαστικές κορόνες σαν αυτές του αντιπροέδρου της Ν.Δ., γεννούν θλίψη για την ποιότητα του πολιτικού λόγου του κ. Μητσοτάκη.

Μήπως τελικά απαιτείται αποκλιμάκωση της οξείας πόλωσης και μάλιστα τάχιστα, κ. υπουργέ; Πολύ περισσότερο που όσο τουλάχιστον διαρκεί το μνημόνιο οι διαφορές των κομμάτων εξουσίας, τουλάχιστον στον δημοσιονομικό τομέα, είναι σχεδόν μηδαμινές;

Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση σας περί άμβλυνσης των διαφορών ανάμεσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τον παλαιό δικομματισμό, ακόμα και στο πεδίο της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής. Και η διαφορά αυτή προκύπτει από τη μη υιοθέτηση της λογικής των μνημονίων από τη παρούσα κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που την υιοθετεί απόλυτα. Συμφωνώ, όμως, με την ανάγκη αποκλιμάκωσης και την υιοθέτηση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και προγραμμάτων.

Ήθελα να σας ρωτήσω εάν η λήξη της κυβερνητικής θητείας και η ημερομηνία των εκλογών σηματοδοτεί και τη λήξη της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο…

Όταν εκλείψουν οι ειδικές συνθήκες που οδήγησαν στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, θα το καταλάβετε.

Στις συνεντεύξεις σας αναφέρεστε συχνά στα «βαρίδια» που έχει η Φώφη Γεννηματά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μπορείτε να ονοματίσετε ποιους εννοείτε; Και θα επιμείνετε στην πρόταση συνεργασίας, παρά την κατηγορηματική άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη;

Τους είδε όλη η Ελλάδα που παρήλασαν στο τελευταίο Συνέδριο της παράταξης με περίσσεια αλαζονεία και παντελή έλλειψη αυτοκριτικής. Άρα τα πράγματα είναι σαφή, όσο η κ. Γεννηματά παραμένει όμηρός τους, ακυρώνει την οποία προοπτική διαλόγου.

Για πολλούς, η αποτελεσματικότητα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού; Και ότι ίσως- παρότι ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού- ένα «φρεσκάρισμα» θα έκανε καλό;

Πάντα η αποτελεσματικότητα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για μια κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο θα κριθούμε τελικώς. Το πώς θα το επιτύχουμε κάθε φορά και με ποιο σχήμα, κρίνεται από τον πρόεδρο της κυβέρνησης.

Τον Νίκο Φίλη, για παράδειγμα, θα τον θέλατε στη νέα κυβέρνηση;

Ασφαλώς, και όχι μόνο τον Νίκο.

Related posts