4 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Τζανακόπουλου, στον τ/σ ΑΝΤ1

Συνέντευξη Τζανακόπουλου, στον τ/σ ΑΝΤ1

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον τ/σ «ΑΝΤ1» και στους δημοσιογράφους Γ. Κούρο και Στ. Μουρελάτου

ΚΟΥΡΟΣ: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Καλώς ήρθατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα. Καλώς σας βρήκα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Καλημέρα.

ΚΟΥΡΟΣ: Πολλά τα θέματα. Πλούσια η ατζέντα παρότι είμαστε 18 Ιουλίου. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε, όμως, με το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών γιατί είχαμε χθες την απόφαση του δικαστηρίου, απορριπτική για 6η συνεχόμενη φορά. Βλέπουμε ότι ο Ερντογάν δεν θέλει κάποια αποκλιμάκωση της σχέσης που έχει με την Ελλάδα. Να κάνει ένα βήμα, ένα βήμα καλής θέλησης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, το βέβαιο είναι ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, κάνουμε την εκτίμηση ότι τα πράγματα έχουν, κάπως ελάχιστα, βελτιωθεί. Ωστόσο, μέχρι αυτό να φανεί και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, νομίζω ότι πρέπει να περάσει χρόνος. Έγινε η και συνεχίζει να γίνεται η νομική προσπάθεια από την πλευρά των συνηγόρων των δύο στρατιωτικών μας για την αποφυλάκιση. Φαίνεται ότι απορρίφθηκε το αίτημα με το ίδιο σκεπτικό. Εκτιμώ ότι η Τουρκία –το έχουμε πει αρκετές φορές- στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία πλέον είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται να λειτουργεί με όρους που ξεπερνούν τα όρια. Νομίζω, όμως, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα δεν είναι απίθανο να δούμε μία αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης, της τουρκικής δικαιοσύνης, αλλά και του κυρίου Ερντογάν. Δεν μπορώ, φυσικά, να είμαι βέβαιος για αυτό. Δεν εξαρτάται, όπως καταλαβαίνετε, από την ελληνική κυβέρνηση. Ξέρετε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή μια σειρά από υποθέσεις με κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές, αμερικανούς πολίτες, γερμανούς πολίτες, που τραβούν αρκετό καιρό. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι αν δεν μπορούν οι ΗΠΑ ή αν δεν μπορεί η Γερμανία να διευθετήσει αυτές τις υποθέσεις, είναι λογικό ότι με την φορά που έχει πάρει η τουρκική πολιτική, θα υπάρχουν προβλήματα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αισθάνεστε, μήπως, το σύρει αυτό το θέμα για να βγάλει και άλλα πράγματα στο τραπέζι; Γιατί βλέπουμε ότι, ίσως τώρα, δεν το συσχετίζει απόλυτα με τους οκτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, προφανώς. Το θέμα αυτό ο κύριος Ερντογάν το χρησιμοποιεί και η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκική διπλωματία και πολιτική ηγεσία το χρησιμοποιούν για να διαπραγματευτούν. Και αυτό, ακριβώς, είναι το απαράδεκτο. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι πλέον σταματάει να είναι εντός των ορίων που πρέπει να κινούνται οι διεθνείς σχέσεις, η διπλωματική –αν θέλετε- αντιπαράθεση, πολιτική αντιπαράθεση, μεταξύ κρατών και περνάμε πια σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό. Με αυτή την έννοια σας λέω ότι από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα της πολιτικής πίεσης, θα εξαντλούμε όλες τις διπλωματικές δυνατότητες που έχουμε και όλες τις νομικές δυνατότητες που έχουμε. Ωστόσο, μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία, αυτή τη στιγμή, εξαρτάται απολύτως από την τουρκική εισαγγελία, που, όπως ξέρετε, είναι όργανο της τουρκικής κυβέρνησης στο τουρκικό νομικό σύστημα.

ΚΟΥΡΟΣ: Το γεγονός ότι πέρασε τώρα όλη αυτή η προεκλογική του φιέστα και όλος ο αγώνας που έδωσε. Έχει βγει πανίσχυρος, ένας σουλτάνος, όπως λέμε, στη θέση του σουλτάνου. Βλέπετε ότι θα φέρει στις σχέσεις μας μια καλύτερη μέρα, όσον αφορά στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ; Γιατί και εκεί είναι πολλά τα θέματα με τα γεωτρύπανα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Ερντογάν πλέον νομίζω ότι μπορεί να νιώθει αρκετά ασφαλής. Επομένως, αυτή είναι μια συνθήκη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις, να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο εξάμηνο. Ιδιαίτερα μετά την εισβολή στο Αφρίν του τουρκικού στρατού, όπου η Τουρκία επέλεξε μία στάση απέναντι στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας αρκετά συγκρουσιακή. Σε αυτή τη φάση, όμως, νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει θα είναι μια επιλογή αποκλιμάκωσης, βελτίωσης των σχέσεων και εκεί νομίζω ότι είναι και η ευκαιρία για να διευθετηθεί το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ας το ελπίζουμε. Ας έρθουμε στα καθ’ ημάς. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία ανοίγει, εάν και κατά πόσο, μετά την 21η Αυγούστου, υπάρχουν όντως περιθώρια να δούμε πολιτικές που θα ανακουφίσουν τις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί και έχουν φέρει εις πέρας το βάρος του μνημονίου. Γίνεται πολύ κουβέντα για αυτή τη μείωση των συντάξεων και αν, τελικώς, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει την κατάργηση ή το πάγωμα, ή –δεν ξέρω- την αναστολή, αυτού του μέτρου; Εσείς θα μας πείτε. Βγάζετε μια βεβαιότητα ότι μπορείτε να το κάνετε. Υπάρχει έδαφος; Θα το δούμε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, οι πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν μετά το τέλος, και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας, 21 Αυγούστου, όταν και εκπνέει πια η δανειακή σύμβαση και η Ελλάδα βγαίνει από τη φάση του προγράμματος, οι δυνατότητες, λοιπόν, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Όπως ξέρετε, ήδη είναι ψηφισμένος ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν ή θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Και υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019, να δούμε μία πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων που την έχει προαναγγείλει και ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Μια πολιτική φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, καθώς, όπως ξέρετε, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα είναι και διαρκής.

ΚΟΥΡΟΣ: Θέλει χρόνο δηλαδή.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δηλαδή, πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα. Έχουμε μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο -περίπου 750 εκατομμύρια είναι για το 2019. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος αυξάνεται ακόμη περισσότερο…

ΚΟΥΡΟΣ: Στα 900 πάει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …το 2020 και πάει λέγοντας. Επομένως, εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Φυσικά, η κυβέρνηση θα αποφασίσει μέσα από τα όργανά της ποια συγκεκριμένα θα είναι αυτά τα μέτρα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Και λέτε μόνιμα. Μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ ας πούμε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ορίστε;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επειδή λέτε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, μπορεί να είναι ΕΝΦΙΑ;

ΚΟΥΡΟΣ: ΕΝΦΙΑ, φορολογικοί συντελεστές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι. Το οικονομικό επιτελείο…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Προσπαθούμε να σας δελεάσουμε γιατί μαθαίνουμε ότι τώρα τα επεξεργάζεστε.

ΚΟΥΡΟΣ: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι στο τραπέζι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Μην προτρέχουμε. Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όταν και θα περιγράψει τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και για ολόκληρο το 2019 και θα περιγράψει τους βασικούς άξονες, αν θέλετε, του προϋπολογισμού του 2019, θα συγκεκριμενοποιήσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης.

ΚΟΥΡΟΣ: Φοβάστε…;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συντάξεων για το οποίο με ρωτήσατε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το μέτρο είχε παρθεί στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης και ήταν αποτέλεσμα μιας πίεσης που είχε ασκήσει το ΔΝΤ, καθώς οι προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 πια, ήταν πολύ χαμηλότερες από ό,τι ήταν οι προβλέψεις της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαίων εταίρων της, δηλαδή, της Κομισιόν, του ESM, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν με τη λήψη του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, την προνομοθέτηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά και πάρα πολύ στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτήν ακριβώς την εξέλιξη εξαρτώνται και όλες οι αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε μια δέσμευση να τηρούμε τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2019. Αυτός ο στόχος θα τηρηθεί.

ΚΟΥΡΟΣ: Παρ’ όλα αυτά φοβάστε; Γιατί είπαν οι Γερμανοί, ας πούμε, για τον ΦΠΑ στα νησιά που έγινε και είπαμε ότι θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα κρατήσει. Όμως, βγήκαν οι Γερμανοί, όχι μόνο ζήτησαν αντίμετρα 28 εκατομμύρια.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ήταν ακριβώς αντίμετρα.

ΚΟΥΡΟΣ: Είπαν ότι θα πάει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά δεν θα επεκταθεί το μέτρο αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω.

ΚΟΥΡΟΣ: Φοβάστε μήπως σας βάλουν φρένο και στο πάγωμα του μέτρου των συντάξεων;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια εδώ. Η αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ προκαλούσε ένα δημοσιονομικό κενό 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και για αυτό τον λόγο, μία, αν το θέλετε, ακραία ομάδα στο εσωτερικό του γερμανικού κοινοβουλίου και δρώντας με έναν έντονο σχολαστικισμό…

ΚΟΥΡΟΣ: Γκρίνιαζε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …σχολαστικισμό, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν όχι αντίμετρα, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί αυτό το κενό των 24 εκατομμυρίων ευρώ. Λοιπόν, δεν υπήρχε καμία περίπτωση το πρόγραμμα να έχει το οποιοδήποτε, πώς να το πω, να τεθεί σε κίνδυνο, να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι ήταν μια προσπάθεια της Γερμανίας να δείξει ότι ακόμη έχει τα ηνία του ελληνικού προγράμματος.

ΚΟΥΡΟΣ: Πάντως, δεν κατάφερε η Γερμανία να πάει μέχρι τέλος του έτους; Θα συνεχιστεί και μετά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, καταλαβαίνετε ότι το ισοδύναμο μέτρο ανοίγει και την πόρτα, έτσι ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει μειωμένος και για το 2019. Αλλιώς, δεν θα χρειαζόταν ισοδύναμο μέτρο. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα είναι ότι από την 21η Αυγούστου και μετά βγαίνουμε από το μνημόνιο, μπαίνουμε σε μία φάση, τη λεγόμενη φάση της μεταμνημονιακής…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αν μου επιτρέπετε. Να το «τσιμπήσω» λίγο στις συντάξεις. Είπατε ότι έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Είπατε ότι υπάρχει το 3,5%. Επειδή υπάρχει όμως μία τάση να το περάσουμε το 3,5%, άρα εκεί εδράζεται η βεβαιότητα ότι στις συντάξεις μπορεί να έχουμε ευχάριστα νέα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν έβγαλα βεβαιότητα. Σας είπα ότι παρακολουθούμε στενά τα δημοσιονομικά μεγέθη και, ακριβώς, σχετίζεται με αυτό που πήγα να σας πω προηγουμένως ότι, δηλαδή, μετά την 21η Αυγούστου, η παρακολούθηση δεν είναι παρακολούθηση μέσων και στόχων, όπως ήταν κατά την περίοδο του προγράμματος, που δεν είχαμε απλώς και μόνο να επιτυγχάνουμε δημοσιονομικούς στόχους. Έπρεπε να συζητάμε και να συμφωνούμε και για τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι. Από τις 21 Αυγούστου και μετά, η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, όπως είναι και στις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο. Θα έχουμε, δηλαδή, μια παρακολούθηση κυρίως των στόχων. Άρα, λοιπόν, εφόσον οι στόχοι θα καλύπτονται, θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΚΟΥΡΟΣ: Δεν βγάλατε βεβαιότητα, αλλά δεν βγάλατε και ανησυχία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, το πρόγραμμα…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: …υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι εφόσον οι στόχοι τηρούνται η διακριτική ευχέρεια για την επιλογή των μέτρων θα είναι στην ελληνική κυβέρνηση.

ΚΟΥΡΟΣ: Ξέρετε, τώρα, υπάρχει και ο αντίλογος από την άλλη πλευρά, από τη Ν.Δ., που κάποιοι λένε ότι μπαίνετε, επειδή θα μπούμε σε μια προεκλογική περίοδο, αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές, είτε γίνουν το φθινόπωρο, είτε την άνοιξη, είτε τέλος της τετραετίας…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο φθινόπωρο λέτε;

ΚΟΥΡΟΣ: Φέτος. Κάποιοι το λένε στη Ν.Δ.. Όχι! Ωραία. Θα μας τα πείτε και αυτά. Ότι μπαίνετε σε μια σειρά παροχολογίας τώρα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι; Δεν καταλαβαίνω πραγματικά.

ΚΟΥΡΟΣ: Κάποια εικόνα, η οποία μας έφερε στο παρελθόν σε αυτή την κρίση. Σας λέω τι λέει η Ν.Δ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια μεριά, η Ν.Δ. φωνάζει, καταγγέλλει και παραληρεί για το κόψιμο των συντάξεων, για τους υψηλούς φόρους, για μια σειρά, τέλος πάντων, από πολιτικές που ήταν αναγκασμένη να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Και από την άλλη μεριά, όταν βλέπει ότι το καταστροφολογικό της αφήγημα, γιατί περί αυτού επρόκειτο, η Ν.Δ. επί τρία χρόνια μας έλεγε ότι η χώρα πάει στα βράχια, διαλυόμαστε, θα χρεοκοπήσουμε, πάλι θα έχουμε τα ίδια προβλήματα με το 2015, τώρα να γίνουν εκλογές, όχι μετά να γίνουν εκλογές, μετά πάλι ξανά να γίνουν εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται πραγματικά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Το αφήγημά της έχει καταρρεύσει. Δεν έχει τι να πει. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει πως από τον Αύγουστο του 2018 περνάμε σε μια νέα μέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν. Δεν επιστρέφουμε στη λογική της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Θα έχουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στη βάση των στόχων του προγράμματος.
Αλλά, από εκεί και πέρα, είτε το θέλει αυτό η Ν.Δ., είτε δεν το θέλει, που μάλλον δεν το θέλει, θα έχουμε και τη δυνατότητα, επιτέλους, να ασκήσουμε πολιτικές ή μάλλον να ενισχύσουμε τις πολιτικές στήριξης των κατώτερων στρωμάτων. Γιατί ξέρετε, ακόμη και εντός μνημονίου, η κυβέρνηση είχε πάρει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφορούσαν ένα 25%, 30%, 35% του πληθυσμού, που πραγματικά πέρναγε πολύ δύσκολα. Για παράδειγμα, είναι παροχολογία το γεγονός ότι επιτρέψαμε σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ήταν ανασφάλιστοι και τον καιρό του 2010-2015 δεν είχαν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ; Αυτό, βεβαίως, κοστίζει στον προϋπολογισμό. Όμως, αυτό είναι παροχολογία; Ήταν παροχολογία ή ήταν σπατάλη του δημόσιου χρήματος το γεγονός ότι επιστρέψαμε, στις κοινωνικές κατηγορίες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, το μέρισμα το 2016 και το 2017, πράγματα τα οποία η Ν.Δ. τα καταψήφισε; Δημιούργησε κανένα πρόβλημα στα πρωτογενή πλεονάσματα; Αντιθέτως, τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν πολύ πάνω των στόχων.
Άρα, λοιπόν, η απάντηση είναι σε αυτό που με ρωτήσατε είναι: Πρώτον, η Ν.Δ. έχει χάσει την ψυχραιμία της ακριβώς επειδή βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο του προγράμματος με επιτυχία και βγαίνει σε μια φάση όπου θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης.
Το δεύτερο είναι ότι ενισχύουμε την προσπάθειά μας αυτή με μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

ΚΟΥΡΟΣ: Το αφήγημα αυτό το δικό σας, το αφήγημα της επόμενης ημέρας, φοβάστε ότι μπορεί να μην προλάβατε να το υλοποιήσετε εάν έχουμε κάποιες εξελίξεις στο Σκοπιανό, με δεδομένες τις θέσεις του κ. Πάνου Καμμένου, που είναι στη συγκυβέρνηση και των ΑΝΕΛ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει…

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Δηλαδή, αυτή η βεβαιότητα ότι πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, τη συμμερίζεται και ο συγκυβερνήτης;

ΚΟΥΡΟΣ: Γιατί στα Σκόπια θα τελειώσουν οι διαδικασίες, αργά ή γρήγορα, Ιανουάριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο κ. Καμμένος είπε πάρα πολύ καθαρά ότι θα ολοκληρώσει την τετραετία και ότι θα σεβαστεί την έντιμη συμφωνία που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτήν ακριβώς τη δήλωση, λοιπόν, στηριζόμαστε και στηρίζομαι και εγώ, για να σας πω ότι φυσικά θα ολοκληρωθεί η τετραετία χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επειδή τελειώνει ο χρόνος μας και πρέπει να το ρωτήσουμε, διότι είδαμε χθες τη Ν.Δ. να βγάζει στη δημοσιότητα κάποια έγγραφα που αφορούν στην επιχείρηση των αδελφών του Πρωθυπουργού και πλέον βλέπουμε να τροφοδοτεί εκείνη αυτή την υπόθεση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. εξέδωσε, χθες, μια ανακοίνωση, η οποία είναι για ποινικό δικαστήριο. Ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα και αυτό το κάνει η Ν.Δ. για ποιο λόγο; Διότι προσπαθεί να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο στο σκοτάδι. Ξέρετε, ο Χέγκελ έλεγε ότι στο σκοτάδι όλες οι αγελάδες είναι μαύρες. Προσπαθεί, δηλαδή, να δείξει ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, με τη Novartis 3 δισεκατομμύρια το λιγότερο, με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ξέρετε ότι σήμερα απολύθηκαν έξι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιτίας του γεγονότος ότι τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα που είχαν να κάνουν με διασπάθιση δημόσιου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη με το ανακριβές πόθεν έσχες, με τη μη δήλωση του πόθεν έσχες. Το γεγονός ότι υπάρχουν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ του Κήρυκα Χανίων στα οποία εκεί έχουμε χαριστικές ρυθμίσεις, προσπαθούν, λοιπόν, να δημιουργήσουν εντυπώσεις με ψευδείς ειδήσεις, με ψευδείς κατηγορίες, στηριζόμενοι σε συκοφαντικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, είχε προαναγγείλει από τη Βουλή. Δηλαδή, σε συνεργασία με ένα συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, η Ν.Δ. προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε αυτό το σκοτάδι.
Εγώ θα κάνω, όμως, και τέσσερα σχόλια για το τι γράφει αυτό το λιβελογράφημα. Μας λέει ότι υπήρξε χαριστική ρύθμιση. Χαριστική ρύθμιση του δανείου με 6%, δεν υπάρχει. Μπορούμε να βγούμε στην αγορά να δούμε ποιες είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες γίνονται στα δάνεια. Χαριστική ρύθμιση με 6% επιτόκιο, δεν υπάρχει. Χαριστική είναι η ρύθμιση του Κήρυκα Χανίων, όπου ο κ. Μητσοτάκης, μετά από 11 χρόνια που δεν είχε πληρώσει φράγκο, εξασφάλισε δόσεις για δύο χρόνια 3.000 ευρώ, με τη δυνατότητα, στο τέλος των δύο ή τριών χρόνων, να πληρώσει δήθεν 614.000 ευρώ και να εξοφλήσει το δάνειό του. Αυτό λέγεται ρύθμιση μπαλόνι και είναι καραμπινάτη παρανομία. Αυτές είναι παρανομίες.
Δεύτερο σχόλιο: Μας είπαν για τον νόμο Παρασκευόπουλου, ότι δήθεν με τον νόμο Παρασκευόπουλου, που έγινε επί της κυβέρνησης της σημερινής, το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφαση περί της εξάλειψης του αξιοποίνου και τα λοιπά. Δεν ισχύει ούτε αυτό, όμως. Διότι και ο προηγούμενος νόμος, ο οποίος ίσχυε στο συγκεκριμένο ζήτημα της πλημμεληματικής κατηγορίας, έλεγε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, δεν θα είχε αλλάξει τίποτα και ούτως ή άλλως, ο νόμος ο οποίος εφαρμόζεται κάθε φορά είναι ο νόμος που είναι ο πιο επιεικής στο ποινικό Δίκαιο. Και ο προηγούμενος νόμος ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, νομίζω ότι είναι και πιο επιεικής.
Τρίτο συκοφαντικό, το οποίο περιλαμβάνει το κείμενο της Ν.Δ., ότι άλλαξε δήθεν η κατηγορία από το δικαστήριο το 2015, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ήδη Πρωθυπουργός. Δεν ισχύει ούτε αυτό. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει γι’ αυτά τα ζητήματα ήδη από το 2012, πριν καν τις εκλογές του Μάη. Δηλαδή, πριν ο κ. Τσίπρας γίνει καν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και το τέταρτο ψέμα, αφορά την υποτιθέμενη λειτουργία της εταιρείας των αδελφών του Πρωθυπουργού με έργα από το Δημόσιο. Ξέρετε ότι από το 2012 και από τότε που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο σημερινός Πρωθυπουργός, από τότε που έγινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αδελφός του κατέθεσε το δίπλωμά του, επί υπουργίας του κ. Μηταράκη, αν δεν κάνω λάθος, ήδη από το 2012 και δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, λοιπόν, το δημοσίευμα ή μάλλον η ανακοίνωση αυτή της Ν.Δ. στην κυριολεξία είναι για ποινικό δικαστήριο.

ΚΟΥΡΟΣ: Ωραία. Κύριε Υπουργέ ήσασταν σαφής. Μας δώσατε και πληροφορίες, μας δώσατε και κάποιες ειδήσεις. Επειδή ήσασταν ήσυχος για τις συντάξεις, εγώ επιμένω.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Σας ευχαριστούμε. Κρατούμε αυτές σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Related posts