26 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του Υπουργού ΠEN ΠάνουΣκουρλέτη στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο

Συνέντευξη του Υπουργού ΠEN ΠάνουΣκουρλέτη στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο

Ακολουθεί η απομαγνητοφωνημένη Συνέντευξη του Υπουργού ΠEN ΠάνουΣκουρλέτη:

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Καλημέρα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα και Καλή Χρονιά. Νομίζω δεν τα έχουμε πει.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν τα έχουμε πει, τα έχουμε πει αλλού, αλλά δεν τα έχουμε πει ραδιοφωνικώς στον αέρα, να είστε καλά με καλή δύναμη, ελπίζουμε να είναι και καλή χρονιά. Θέλω να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για τα Νεοδημοκρατικά, θέλω να ακούσω την άποψή σας, πώς είδατε εσείς την εκλογή του κ. Μητσοτάκη και αν πιστεύετε ότι δημιουργεί νέες συνθήκες στο πολιτικό τοπίο. Λένε πολλοί παραδείγματος χάριν ότι ενισχύεται ο δικομματισμός, δηλαδή εσείς από τη μία ως ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία επί του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη πλευρά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμορφώσει ένα προφίλ για τον εαυτό του ως μια ακραία αυθεντική νεοφιλελεύθερη φωνή. Και φαντάζομαι ότι εάν τελικά κινηθεί έτσι από εδώ και ύστερα, αυτό θα αποτυπωθεί και στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα έλεγα ότι διευκολύνει μία καθαρή αντιπαράθεση πάνω σε ένα πραγματικό διακύβευμα, το οποίο είναι το πώς τοποθετείται κανείς απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αυτό το Αριστερά Δεξιά που είδα και στην “Αυγή” σήμερα ως κεντρικό τίτλο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μόνο που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά νεοφιλελεύθερων και αντινεοφιλελεύθερων αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι αυτές είναι οι πολιτικές που έχουν “σφραγίσει” τις τελευταίες δεκαετίες.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είστε πλέον δύο κόμματα εννοώ η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση που και οι δύο έχετε και υπογράψει και υπηρετήσει μνημόνια. Μνημόνιο αλλά εντάξει, εν πάση περιπτώσει, με τις όποιες διαφορετικότητες και το δικό σας. Μνημόνιο και αυτό που υπηρετούσε ο κ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το λέω αυτό, γιατί νομίζω ότι πάτε να “ανακαλύψετε” μία νέα διαχωριστική γραμμή νεοφιλελευθερισμός – αντινεοφιλελευθερισμός όταν…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα δεν είναι κάτι νέο αυτό τώρα. Θα έλεγα ότι είναι τόσο πραγματικό, πέρα από ο,τι άλλο.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Συμφωνώ, λέω ότι προσωποποιείται πλέον, στα νέα πρόσωπα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό, ενώ και οι δύο έχετε υπηρετήσει το μνημόνιο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν, νομίζω ότι είμαστε δύο κόμματα που έχουμε διαφορετική ιστορική διαδρομή, προέλευση και κυρίως διαφορετικούς στρατηγικούς προσανατολισμούς και στοχεύσεις. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Στην περίπτωση τώρα του κ. Μητσοτάκη και με βάση αυτό που άκουσα που λέγατε και πριν, την ενδεχόμενη τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη, με βάση το γεγονός ότι στηρίχτηκε από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία έχουν το δικό τους πολιτικό στίγμα, ενδεχομένως να έχουμε μια εκδοχή ενός ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού. Και αυτό θα το δούμε τελικά και θα έχει πολύ “ενδιαφέρον”.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μήπως είστε λίγο έτσι θα έλεγα αυστηρός υπό την έννοια ότι…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ερώτημα έθεσα, άρα τα ερωτήματα δεν είναι αυστηρά.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Προφανώς και τα ερωτήματα δεν ενοχοποιούνται, λέω όμως το εξής: Μέχρι πριν από λίγο καιρό, με το ενδεχόμενο να είναι ο κ. Μεϊμαράκης πρόεδρος, γιατί αυτός ήταν το φαβορί ας πούμε, άκουγα από την δική σας πλευρά, από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, φωνές ότι ενδεχομένως με τον Μεϊμαράκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μιας συνεννόησης, όχι απαραίτητα συναίνεσης και δεν αναφέρομαι ούτε σε οικουμενικές, ούτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό το έχετε απορρίψει τώρα με τον κ. Μητσοτάκη; Δεν θα επιδιώξετε συνεννόηση με την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Συνεννόηση έτσι όπως θέτετε το ερώτημα δεν μας πέρασε από το μυαλό σε καμία περίπτωση είτε ήταν ο κ. Μεϊμαράκης είτε τώρα που τελικώς είναι ο κ. Μητσοτάκης. Εάν εννοείτε συνεννόηση σε συγκεκριμένα ζητήματα, βεβαίως, είναι κάτι το οποίο, μπορεί κάθε κυβέρνηση να το επιδιώκει ανάλογα με το χαρακτήρα αυτών των ζητημάτων.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δηλαδή στο ασφαλιστικό, για να πάμε επί του προκειμένου. Στο ασφαλιστικό με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα επιδιώξετε ενδεχομένως αυτό που είπε και ο κ. Νίκος Παππάς σε μία συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” να υπάρξουν ευρύτερες πλειοψηφίες έστω και σε συγκεκριμένα άρθρα, αν όχι στο σύνολο του Ασφαλιστικού;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προσέξετε, διότι εδώ έχουμε μια πραγματικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή, η κυβέρνηση έχει καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση με κάποια χαρακτηριστικά. Η Νέα δημοκρατία είναι αυτή, η οποία δεν έχει πει τι ακριβώς θέλει.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, αλλά λέει τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι σας ετοιμάζει πρόταση. Ότι θα φέρει πρόταση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να δούμε λοιπόν την πρότασή της, αλλά θα έλεγα ότι η προσπάθεια, να διαμορφωθεί μια συνεννόηση και μία συναίνεση κυρίως στο επίπεδο της κοινωνίας και δευτερευόντως σε πολιτικό επίπεδο για το ασφαλιστικό, είναι δεδομένη εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το δεδομένη πάλι για να κάνω τον συνήγορο του γνωστού, εν πάση περιπτώσει και ακατονόμαστου, το δεδομένο δεν το είδαμε. Αυτό που είδαμε ήταν μια εντυπωσιακή, συμβολική, ουσιαστική και θετική κατά τη γνώμη μου κίνηση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Συνάντηση με τη Γ.Σ.Ε.Ε., με την ΑΔΕΔΥ, με κοινωνικούς φορείς εργαζομένων δεν έχουμε δει ακόμα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι, όπως γνωρίζετε, αυτό το σχέδιο δεν ακολούθησε την πορεία άλλων νομοθετημάτων. Έχει δοθεί έγκαιρα για διαβούλευση σε όλους τους φορείς και όποιοι αισθάνονται την ανάγκη να υποβάλουν βελτιωτικές προτάσεις, τις καταθέτουν. Όσοι αισθάνονται να ακολουθήσουν μία στάση πολεμική, ήδη το έχουν κάνει. Ο καθένας κρίνεται από τη στάση του.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ξέρετε όμως τι λένε κύριε υπουργέ, γιατί εσείς είστε Αριστερή κυβέρνηση. Μια Αριστερή κυβέρνηση δεν προσκαλεί τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, τους εργοδότες, τον πρόεδρο των τουριστικών επιχειρήσεων, τον κ. Ανδρεάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο γραφείο του Πρωθυπουργού και την ίδια ώρα αποκλείει τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. και της ΑΔΕΔΥ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η συζήτηση με τους συγκεκριμένους εργοδοτικούς φορείς όπως πολύ σωστά λέτε, είχε ως κύριο αντικείμενο την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ήταν αποδέκτης μίας συγκεκριμένης πρότασης.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Υπάρχει και από την άλλη πλευρά αύξηση εισφορών ασφαλιστικών κατά 0,5%. Αυτούς που θα υποστούν αυτή την αύξηση του 0,5% δεν τους καλέσατε.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από όσα γνωρίζω πάντως, δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργού Εργασίας να αποκλείσει κάποιους. Επίσης, εντύπωση μου έκανε πως ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., ο οποίος άλλες φορές σίγησε, τώρα βγήκε λαλίστατος πρώτος να αρχίσει τον πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχει ένα ερώτημα, και θα ήθελα να το συγκρατήσετε, κατά πόσο η σημερινή ηγεσία, πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι και αυτή η οποία εκφράζει τελικά το σύνολο των εργαζομένων. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, ας το συζητήσουμε μία άλλη φορά.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν έχετε άδικο σ’ αυτό. Και όντως η Γ.Σ.Ε.Ε. τα προηγούμενα χρόνια, η στάση της δηλαδή έναντι των μνημονίων ενδεχομένως μπορεί να πει κανείς ότι ήταν σχετικά ήπια. Επαναλαμβάνω ότι σημειολογικά, μία Αριστερή κυβέρνηση να συνομιλεί με τόσο μεγάλη ευκολία και να αποδέχεται τον πρόεδρο των βιομηχάνων και την ίδια ώρα να αποκλείει τον πρόεδρο της Γ.Σ.Ε.Ε. είναι λίγο περίεργο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η κυβέρνηση πρέπει να συνομιλεί με όλους.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αυτό λέω, το άλλο μισό δεν το έχουμε δει ακόμα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η κυβέρνηση πρέπει και οφείλει να συνομιλεί με τους πάντες. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι οι προτάσεις της και ο χαρακτήρας αυτών των προτάσεων. Στις δεδομένες συνθήκες λοιπόν, ο κοινωνικός χαρακτήρας αυτής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, νομίζω ότι κανείς μπορεί να τον καταλάβει, διότι έχει ακριβώς μια μεροληψία για τους πιο αδύνατους. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, την οποία ότι και να κάνουμε δεν μπορούμε να την σκεπάσουμε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάμε τώρα στο ασφαλιστικό. Χθες είχατε αυτή την πολύωρη ενημέρωση για τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημά μου είναι σαφές. Το σχέδιο Κατρούγκαλου ως έχει σήμερα, αν και πολλοί λένε ότι μπορεί κατάτι να “επιδεινωθεί” υπό την έννοια ότι θα ζητήσουν κάποια πράγματα οι δανειστές. Αλλά έστω και ως έχει σήμερα, περνάει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Το 153 το πιάνει στην Βουλή, την κυβερνητική πλειοψηφία;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, νομίζω ότι περνάει. Δεν υπάρχει θέμα απώλειας από τον αριθμό των 153. Δεν υπάρχει θέμα απώλειας καμίας ψήφου.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα λέτε ότι πολιτικό πρόβλημα ως προς τούτο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το θέμα με την φορολογία των αγροτών, με τις κινητοποιήσεις γενικότερα επιστημονικών φορέων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ., είναι ζητήματα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κλονισμό στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν το θέμα της φορολογίας των αγροτών είναι κάτι το οποίο έχει προδιαγραφεί περίπου από τον Αύγουστο. Οι δεσμεύσεις που περιέχονται στη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου για τους αγρότες είναι περίπου γνωστές. Και στη βάση αυτών των κατευθύνσεων συζητάμε όλο αυτό το διάστημα με τον αγροτικό κόσμο.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, αλλά τα τρακτέρ τα ζεσταίνουν οι αγρότες

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, από εκεί και ύστερα σας λέω ότι αυτό το οποίο αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε με αυτόν τον νέο τρόπο φορολόγησης, ενσωματώνοντας τα πραγματικά έξοδα των αγροτών που κάνουν για την καλλιέργεια, τελικά να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση ώστε να μειωθεί το φορολογητέο τους εισόδημα. Άρα η επιβάρυνση από τους αυξημένους συντελεστές φορολόγησης να είναι σε μία μικρότερη φορολογική ύλη. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Το δεύτερο πια που έχει συμβεί για τους αγρότες, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είναι ότι οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις δόθηκαν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μιλάμε για περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ που έχουν πέσει αυτή τη στιγμή στον αγροτικό κόσμο, όταν τις άλλες χρονιές για άγνωστους λόγους αυτά καθυστερούσαν. Αλλά αυτό που συμβαίνει με τους αγρότες είναι ένα πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα, θα το συζητήσουμε, το έχουμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τελικά θα αντιμετωπίσει, ενδεχομένως, κάποια στιγμή προβλήματα, όταν θα χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς αυτήν. Όταν ο κόσμος δεν θα της δώσει πια άλλο περιθώριο. Θα συμβεί αυτό; Εμείς κάνουμε τα πάντα να μην συμβεί. Όχι για να παραμείνουμε σε αυτές τις θέσεις που κατέχουμε αυτή τη στιγμή, αλλά κυρίως για να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες του κόσμου, ότι υπάρχει μια προοπτική για τον τόπο.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αυτές οι συζητήσεις που γίνονται και η επίσημη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας, του κ. Παππά, περί πιθανής διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή για το ασφαλιστικό, αφήνει κατά την γνώμη σας και ποια είναι η δική σας η προσωπική σας άποψη εάν πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής συνεργασίας με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Βλέπουμε παραδείγματος χάριν με αφορμή την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, δύο κόμματα περίπου ταυτιστήκατε ως προς το ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος. Εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως οι ΑΝΕΛ, εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ κυρίως και, το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά και το παρατήρησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενώ το Ποτάμι ήταν αβρόφρων προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το ίδιο ενδεχομένως και η Ένωση Κεντρώων. Εσείς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον αποκαλέσατε νεοφιλελεύθερο και είπατε ότι εμείς με αυτόν τον νεοφιλελεύθερο δεν συνεργαζόμαστε. Έχει ενδιαφέρον αυτό.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Πάντως θα ήθελα να πω το εξής: Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι τα πράγματα είναι σαφή. Μιλάμε από το έδαφος μιας ιστορικής Αριστεράς με τα δικά της χαρακτηριστικά. Τα προβλήματα που έχει το Ποτάμι ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη τα αντιλαμβάνομαι πλήρως. Το μεν Ποτάμι είναι ένα κόμμα το οποίο έχει ένα εντελώς αντιφατικό πολιτικό προφίλ και άρα ίσως να τρέμει αυτή τη στιγμή με τις εξελίξεις στην Νέα Δημοκρατία. Το δε ΠΑΣΟΚ, από το οποίο κυρίως αποτελείται η ραχοκοκκαλιά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ένα κόμμα το οποίο είχε εφαρμόσει μαζί με την Νέα Δημοκρατία μια σκληρότατη αντικοινωνική πολιτική, η οποία μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ουδέις αναμάρτητος πλέον όμως, νομίζω ότι αυτό μπορείτε να το ισχυριστείτε εν πάση περιπτώσει.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ναι, ο καθένας λοιπόν έχει τις αμαρτίες του, και η εκκλησία κάνει διαβάθμιση σ’ αυτά, αφού μιλάμε για αμαρτίες.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Συμφωνώ, συμφωνώ, πόσα “Πάτερ ημών” και “Κύριε ελέησον” πρέπει να πει ο καθένας όταν εξομολογείται είναι διαφορετικό, έχετε δίκιο σ’ αυτό. Θέλω να κλείσουμε με ένα θέμα που είναι επίκαιρο και είναι θέμα της αρμοδιότητάς σας. Τώρα σε λίγη ώρα, δίνει συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που έχει τις Σκουριές, της Eldorado και υπάρχει από χθες το βράδυ μια ανακοίνωση, η οποία λέει οτι ουσιαστικά παγώνουν τα έργα στις Σκουριές και αφήνει αιχμές εναντίων του υπουργείου μιλώντας για πράξεις και παραλείψεις του υπουργείου και άλλων φορέων και δημοσίων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων ρουτίνας, οριστικά προαναγγέλλοντας ότι παγώνουν τα έργα, παγώνει η επένδυση. Τι θα κάνετε σχετικά με αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχάς να σας πω ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δεχτεί ένα αίτημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado για να πραγματοποιήσουμε ένα ραντεβού χθες το πρωί. Τελικά ακυρώθηκε από την μεριά του και έχει μεταφερθεί για αύριο. Και εμείς λοιπόν ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για τις σκέψεις της Eldorado. Κρίνοντας όμως την πορεία και την συμπεριφορά αυτής της επιχείρησης, νομίζω ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια δημιουργίας εκβιαστικών καταστάσεων και δημιουργίας τετελεσμένων. Για αυτό το μεγάλο έργο, αυτή τη μεγάλη επένδυση, έχουν γραφτεί πολλά και, πολλά από αυτά είναι ψέματα. Ψέμα για παράδειγμα ήταν όταν μας λέγανε όλη την προεκλογική περίοδο ότι αφορά μια επένδυση 5,000 θέσεων εργασίας, αυτές γίνανε 2,000 από ότι άκουσα από την ανακοίνωση της Eldorado. Τελικά 830 είναι ο πραγματικός αριθμός αν θυμάμαι καλά, αλλά είναι σημαντικές και οι 830. Σημασία όμως έχει να καταλάβουμε το εξής: Δεν μπορεί καμία επιχείρηση, ελληνική ή ξένη, να εκβιάζει την ελληνική Πολιτεία, να αγνοεί τους νόμους και να αγνοεί τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος. Θέλω να σας πω ότι έτυχε και αυτές τις μέρες εκδίδονται πρόστιμα για την Eldorado που αφορούν σε παραβάσεις που είχε κάνει το 2012 και το 2013, οι οποίες λόγω της πολιτικής βούλησης των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν θαφτεί. Είχαν πάει εκεί οι Επιθεωρητές, είχαν κάνει τους ελέγχους, είχαν προχωρήσει στα πορίσματά τους, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ τα πρόστιμα, εξαφανίστηκαν. Και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε αυτό που πρέπει, να τηρούμε τους νόμους.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τώρα και η άλλη πλευρά μπορεί να σας πει εσάς ότι ενώ υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ και μάλιστα αρκετές αν θυμάμαι καλά, ουσιαστικά δεν τις έχετε εφαρμόσει όπως θα έπρεπε.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Λάθος. Όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν γίνει σεβαστές. Το αντίθετο αποτελεί ένα ακόμη ψέμα.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως μεθαύριο μου λέτε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα μία συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Θα την κάνετε αυτή τη συνάντηση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βεβαίως και θα την πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά με δική τους ευθύνη, αυτή τη φορά γίνεται μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα και με βάση κάποια τελικά τετελεσμένα εκ μέρους της εταιρίας.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Η άποψή σας κύριε Υπουργέ και κλείνουμε με αυτό, έτσι μια μονολεκτική απάντηση, σχετικά με τις θέσεις εργασίας επάνω στην Χαλκιδική, αυτό που είπατε ότι και οι 830 είναι σημαντικές, εγώ το καταγράφω ως μία ενδιαφέρουσα και σημαντική αντίληψη, είναι να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας αυτές οι θέσεις εργασίας να κρατηθούν και να αυξηθούν ενδεχομένως;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σημαντικές είναι οι 830 θέσεις εργασίας, όπως επίσης σημαντικές είναι και αυτές που απειλούνται από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρίας εάν τελικά εμείς ως πολιτεία δεν προσπαθήσουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα. Άλλωστε η συγκεκριμένη επένδυση είχε δοθεί στην Eldorado επειδή είχε θεωρηθεί ότι το ελληνικό κράτος θα είχε έσοδα από την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα. Έχουν περάσει τρία χρόνια, η συγκεκριμένη εταιρία δεν παρουσίασε αυτόν τον δικό της σύγχρονο τρόπο και αβλαβή κατ’ αυτήν παραγωγής χρυσού, έχει ξεπεράσει τα όρια των συμβατικών της υποχρεώσεων και όλα αυτά πρέπει να τα δούμε μαζί τους.

Σ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι σε εκκρεμότητα. Φαντάζομαι ότι στη συνάντηση που θα έχετε μεθαύριο, ίσως να αποκατασταθεί τουλάχιστον ένα πλαίσιο συζήτησης, δεν λέω εμπιστοσύνης απαραίτητα, αλλά ένα πλαίσιο συζήτησης για να καταλάβουμε όλοι τι πραγματικά συμβαίνει. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την επικοινωνία. Να είστε καλά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά.

Related posts