Ιστορικής σημασίας νίκη για τη χώρα μας θεωρεί τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, μέσω συνέντευξης που παραχωρεί σήμερα στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα καταφέρνει επιτέλους να σταθεί μόνη στα πόδια της και να ξεφύγει από την επιτροπεία που την είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, θα μπορούμε να κατευθύνουμε τα υπερπλεονάσματα όπου κρίνουμε εμείς, και φυσικά η στόχευση είναι να δοθούν σε όσους συμπολίτες μας τα έχουν περισσότερο ανάγκη, σε αυτούς που επλήγησαν στον μέγιστο βαθμό από τα μνημόνια». Η κυβέρνησή μας, συνεχίζει ο κ. Φλαμπουράρης, γράφει «τις πρώτες σελίδες της Αριστεράς του 21ου αιώνα. Εμείς ποτέ δεν θα πιστέψουμε ότι η κοινωνική αδικία είναι φυσιολογική και αμάχητη».
Αναφερόμενος τέλος στο «Μακεδονικό», επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο φασισμός, ο ρατσισμός και η πατριδοκαπηλία κατοικούν πολύ εύκολα «στην αγραμματοσύνη και στις «θυμικές» αναγνώσεις μιας δήθεν πραγματικότητας. Θεωρώ εγκληματικό από μέρους της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής να προσπαθούν και μάλιστα με ψέματα, διαστρεβλώσεις και ό,τι άλλο τους βολεύει, να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την άγνοια καλόπιστων ανθρώπων, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Οι νέες ρυθμίσεις για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Πέμπτης αρκούν για να οδηγήσουν σε επιτόκια που θα βγάζουν τη χώρα «καθαρά» στις αγορές; Καθιστούν το χρέος βιώσιμο;
Οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας. Οχι μόνο επικυρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, πράγμα που αποτελούσε άλλωστε βασικό στόχο της κυβέρνησης, αλλά επιτεύχθηκε και η ελάφρυνση του χρέους, που αποτελούσε δέσμευση των Ευρωπαίων εδώ και πολλά χρόνια και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχαν.
Πρόκειται για μεγάλη νίκη της κυβέρνησής μας γιατί, επιτέλους, η χώρα καταφέρνει να σταθεί μόνη στα πόδια της, να ανοίξει θα λέγαμε τα φτερά της και να ξεφύγει από την επιτροπεία στην οποία την είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, και να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Πλέον, θα μπορούμε να κατευθύνουμε τα υπερπλεονάσματα όπου κρίνουμε εμείς και φυσικά η στόχευση είναι να δοθούν σε όσους συμπολίτες μας τα έχουν περισσότερο ανάγκη, σε αυτούς που επλήγησαν στον μέγιστο βαθμό από τα μνημόνια.
Εφόσον η χώρα θα αποφασίζει από μόνη της μετά τον Αύγουστο για το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμόσει, θα καταργηθούν τα μέτρα σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019 και το 2020, τα οποία αντισταθμίζονται, εξάλλου, από ισοδύναμα αντίμετρα;
Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμών και έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Από τα τέλη Αυγούστου, που βγαίνουμε επιτέλους από τα μνημόνια, θα έχουμε την ευελιξία να αντικαταστήσουμε τις πολιτικές λιτότητας με αναπτυξιακές πολιτικές που θα δίνουν βαρύτητα στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Γνώμονάς μας πάντα είναι η μέριμνα προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνταξιούχους, νέους και νέες που μαστίζονται από την ανεργία ή το πολύ χαμηλό μεροκάματο -αν βρουν κάποια δουλειά- και την υψηλή φορολογία εναντίον δικαίων και αδίκων.
Μην ξεχνάμε ότι πέραν των μέτρων υπάρχουν και σημαντικότατα αντίμετρα που έχουν επίσης ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, και αναμένεται να προσφέρουν ανακούφιση στους οικονομικά αδύναμους.
Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι παραχωρείτε γλώσσα και εθνικότητα στην ΠΓΔΜ κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Τι απαντάτε;
Δεν ισχύει, προφανώς. Ξέρετε, ενώ είμαι υποστηρικτής του νηφάλιου διαλόγου, ταυτόχρονα δηλώνω πολέμιος των απόψεων που θεωρώ επικίνδυνες για τη δημοκρατία. Συνάμα, δεν παραβλέπω ποτέ ότι ο φασισμός, ο ρατσισμός και η πατριδοκαπηλία κατοικούν πολύ εύκολα στην αγραμματοσύνη και στις «θυμικές» αναγνώσεις μιας δήθεν πραγματικότητας. Θεωρώ, λοιπόν, εγκληματικό αυτό που κάνει η Ν.Δ. -και μέρος της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ- να προσπαθεί και μάλιστα με ψέματα, διαστρεβλώσεις και ό,τι άλλο της βολεύει να εκμεταλλευτεί τις ευαισθησίες και την άγνοια καλόπιστων ανθρώπων, μόνο και μόνο για να κερδίσει πολιτικά.
Καταφεύγει, λοιπόν, στην αυθαιρεσία περί δήθεν παραχώρησης γλώσσας και εθνικότητας χωρίς λογικά επιχειρήματα, ενώ είναι σαφές ότι η συμφωνία επιστρέφει οριστικά τους γείτονες στη σλαβική τους μήτρα και κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της δήθεν αρχαϊκής τους προέλευσης, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κ. Ντιμιτρόφ, ζητήματα που είναι η δικαιολογητική βάση του αλυτρωτισμού τους.
Υπάρχει στροφή σε πιο ρεαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης ή κάποια «ωρίμανσή» της, όπως γράφτηκε με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην «Die Welt»;
Η κυβέρνησή μας γράφει τις πρώτες αισιόδοξες σελίδες της Αριστεράς του 21ου αιώνα και στο μέλλον θα μας απασχολήσει, φαντάζομαι όπως σε κάθε εποχή, η αιώνια θεωρητική αντίθεση ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ουτοπία αλλά με διαφορετικούς όρους από αυτούς που μάθαμε. Διαβλέπω ότι πρόκειται για μια προβληματική για τις στρατηγικές της Αριστεράς του αύριο που επιχειρείται να διατυπωθεί με σύγχρονους όρους. Αυτό δεν αφορά καθόλου την προσχώρηση στη γνωστή μικροαστική θεωρία της «ωρίμανσης», υπό την έννοια ότι ο ώριμος αποδέχεται το «καλώς έχειν» των πραγμάτων, λόγω μιας δήθεν επίγνωσης που έρχεται από την εμπειρία και το ατομικό συμφέρον. Καθαρές κουβέντες: Ωριμοι ή ανώριμοι, εμείς ποτέ δεν θα πιστέψουμε ότι η κοινωνική αδικία είναι φυσιολογική και αμάχητη. Αυτήν την ωριμότητα τη χαρίζουμε στον κ. Μητσοτάκη και στους όμοιούς του. Αλλά, για ένα αριστερό κόμμα που κυβερνά, οι πολιτικές και οι προσπάθειες -ακόμη και οι μάχες- αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πολλών είναι πιο σύνθετες κι όπως γνωρίζετε η κυβέρνησή μας έχει πολλούς εχθρούς να αντιμετωπίσει.
Είσαστε ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού και παλιότερα του ΚΚΕ εσ. αλλά και άνθρωπος της αγοράς. Δημιουργεί αυτή η κυβέρνηση φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις ή πρέπει να βελτιωθεί στον τομέα αυτό;
Φιλικότατο! Άλλωστε, τι πιο φιλικό για τις επενδύσεις από την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα που έχουμε πετύχει κόντρα σε θεούς και δαίμονες; Αλλά και στην εξυγίανση του τοπίου από την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα και τις εστίες διαφθοράς. Η κυβέρνηση δεν έχει να βελτιωθεί, πρέπει να βελτιώσει το γραφειοκρατικό περιβάλλον, την πολυδαίδαλη νομοθεσία, την υγιή λειτουργία του κράτους και της αγοράς, να θέσει δηλαδή απλούς, σαφείς και έντιμους κανόνες. Μας κατηγορούν ως ιδεοληπτικούς κατά της επιχειρηματικότητας, ενώ έχουμε πια αποδείξει ότι η μόνη μας εμμονή είναι η έξοδος από την κρίση, η επανεκκίνηση της οικονομίας και οι καθαροί κανόνες, με υγιή ανταγωνισμό, χωρίς λαμογιές, με χτύπημα της διαπλοκής που κατασπαταλά το χρήμα του ελληνικού λαού, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια και οδηγήθηκε η χώρα στα βράχια.
Η δίκαιη ανάπτυξη, με αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αξιοπρεπείς μισθούς, καθαρές εργασιακές συνθήκες, βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, είναι ο καθημερινός μας στόχος.