3 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ και η Απάντηση – σχολιασμός επ’αυτής, του αναπλ. υπ.οικ., Τρ. Αλεξιάδη

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ και η Απάντηση – σχολιασμός επ’αυτής, του αναπλ. υπ.οικ., Τρ. Αλεξιάδη

Ακολουθεί η Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 81ης Δ.Ε.Θ.

Στο τέλος, ακολουθεί και η Απάντηση – σχολιασμός από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινάμε. Από την ΕΤ3, ο κ. Θωμάς Τσίμπας.

Θ. ΤΣΙΜΠΑΣ (ΕΤ3): Καλό μεσημέρι. Κύριε Πρόεδρε, κατά τη χθεσινή σας ομιλία αναφερθήκατε σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της οικονομίας. Η ερώτησή μου είναι πόσο εφικτές θεωρείτε ότι είναι οι προτάσεις τις οποίες καταθέσατε και διατυπώσατε, εκτιμάτε ότι μπορείτε να τις υλοποιήσετε με τους Ευρωπαίους στο πλάι σας ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν απέναντί σας; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Τσίμπα, πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος. Προσδιόρισα, με απόλυτη σαφήνεια, τους φορολογικούς συντελεστές που θέλουμε να μειώσουμε από τη στιγμή που θα γίνουμε Κυβέρνηση. Κοστολόγησα το ύψος αυτών των παρεμβάσεων. Και, με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφέρθηκα στην ανάγκη να υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών, τα οποία προσδιόρισα με απόλυτη ακρίβεια. Κατά συνέπεια, το σχέδιο το οποίο προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο. Και θα σας ζητούσα να συγκρίνετε αυτό το οποίο πρότεινα με αυτά τα οποία είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας πριν από δύο χρόνια, όταν έταξε παροχές ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατέληξε να πάρει μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα, ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι και σαφείς ότι περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών μπορεί να υπάρξει υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε για έναν απλό λόγο: Είμαστε αξιόπιστοι, είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο πρόγραμμα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Εμείς δεν πηγαίνουμε στην Ευρώπη ούτε ως επαίτες, ούτε διεκδικώντας στόχους, οι οποίοι είναι ανέφικτοι. Για αυτό και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, σε συνεννόηση με τους πιστωτές μας, να τους πείσουμε για την ανάγκη αυτή και να πετύχουμε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Αριστοτελία Πελώνη από την Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Α. ΠΕΛΩΝΗ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Το τελευταίο διάστημα έχετε ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης, των Μέσων Ενημέρωσης, το τραπεζικό σύστημα. Έχετε μιλήσει, ενίοτε, για προσβολή των θεσμών, για αθέμιτες πρακτικές. Χθες το βράδυ, είπατε ότι η κατάσταση βρίσκεται στα όρια της εκτροπής. Η ερώτησή μου είναι μήπως είναι αυτό υπερβολικό; Είπατε ακόμη ότι ο λαός πρέπει να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του, χρησιμοποιώντας – θα έλεγα – μια ασυνήθιστη φρασεολογία για εσάς και για το Κόμμα σας. Τι εννοείτε ακριβώς; Πώς να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να κατέβει στους δρόμους; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ένας τρόπος, κυρία Πελώνη, υπάρχει ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του. Και αυτός είναι η προσφυγή στις κάλπες. Εμείς ζητούμε εκλογές επιτακτικά, διότι πιστεύουμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι μια Κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο. Και είναι επικίνδυνη για τον τόπο, όχι απλά διότι δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, αλλά και διότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτές τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Για τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τον έλεγχο του κράτους, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ίδια η Βουλή. Θυμίζω ότι, από τις 14 Ιουνίου, έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Βούτση, με την οποία αποδεικνύω ότι σήμερα η Βουλή λειτουργεί περίπου στα όρια της συνταγματικής νομιμότητος. Δυστυχώς, απάντηση δεν έχω πάρει. Κατά συνέπεια, είμαι απολύτως σαφής και ξεκάθαρος: Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο. Το κόστος των εκλογών – διότι κάθε εκλογική διαδικασία έχει και ένα κόστος – είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά, την οποία κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κύριος Λαπαναΐτης από το News 247, παρακαλώ.

Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ (NEWS 247): Γεια σας κύριε Πρόεδρε, NEWS 247. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Έχετε καλέσει την Κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά, με έντονο, επιτακτικό και απόλυτο τρόπο, να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση. Καταρχήν, να σας ρωτήσω σε τι διαφωνείτε με την Κυβέρνηση όταν και από τη μεριά της έχει εξαγγελθεί ο ίδιος στόχος. Να κλείσει, δηλαδή, άμεσα η αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Και κατ’ ουσίαν, πώς μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση όταν το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης προϋποθέτει και την πλήρη ικανοποίηση των δανειστών, οι απαιτήσεις των οποίων για νέα μέτρα είναι δεδομένες; Δεν φοβάστε την κριτική της Κυβέρνησης; Και μάλιστα ακούσαμε σήμερα και τον κ. Τσίπρα να σας αποκαλεί – αν δεν κάνω λάθος – καλό παιδί των δανειστών.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Λαπαναΐτη, πραγματικά εκπλήσσομαι, μερικές φορές, με αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, το τρίτο πρόγραμμα και καθυστέρησε 8 μήνες να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση. Και ξέρετε ποιο ήταν το κόστος αυτής της καθυστέρησης; Η επιβολή του δημοσιονομικού κόφτη. Όσο καθυστερεί η υλοποίηση της αξιολόγησης σε τόσο δυσμενέστερη θέση έρχεται η ελληνική Κυβέρνηση. Γνωρίζετε  – και το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες – ότι σήμερα ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση. Και γνωρίζετε  – και το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες και ειδικά οι επιχειρηματίες – ότι υπάρχουν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η χώρα δεν έχει ακόμα πάρει, από τα οποία το 1,7 δις θα επιστρέψουν στην αγορά για να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου. Ρωτώ, λοιπόν, ευθέως: Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αξιολόγηση; 15 εκκρεμότητες υπάρχουν, τεχνικού χαρακτήρα, θα σας έλεγα, οι περισσότερες, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κόστος. Γιατί δεν τις υλοποιεί η Κυβέρνηση; Τι είναι αυτό; Είναι ανικανότητα; Είναι αδιαφορία; Είναι εσωτερικές συγκρούσεις στην Κυβέρνηση μεταξύ του κ. Τσίπρα, του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος μπορεί να διαφωνεί με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας; Δεν ξέρω τι είναι, αλλά βλέπω το αποτέλεσμα. Και προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα: Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να ξαναμπεί, άλλη μία φορά, στην περιπέτεια της αέναης διαπραγμάτευσης, για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον, σε κάποιους μήνες, με την πλάτη κολλημένη  στον τοίχο να ζητούνται πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, οφείλει μία ώρα αρχύτερα να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, την οποία ο ίδιος συμφώνησε, ώστε να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης και να προχωρήσουμε μετά το συντομότερο δυνατόν, στην δεύτερη αξιολόγηση. Η αγορά δεν αντέχει άλλο να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Στέφανος Διαμαντόπουλος από το Ράδιο Θεσσαλονίκη παρακαλώ.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα να λέτε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να πάμε σε εκλογές. Είπατε ότι είναι επικίνδυνη η Κυβέρνηση. Όσο περνάει ο καιρός – είπατε – τα πράγματα δυσκολεύουν. Και καλέσατε τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει, να κλείσει τη διαπραγμάτευση. Σας κατηγορούν για βιασύνη. Και, έχοντας υπόψη μας και το πολιτικό περιβάλλον, αναρωτιέμαι: Με ποιους θα συνεργαστείτε στην επόμενη φάση, αν πάρετε την πλειοψηφία μετά από εκλογές, δεδομένου ότι το πολιτικό τοπίο έχει σπάσει σε πολλά μέτωπα και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στις μεθεπόμενες εκλογές, δημιουργεί τετελεσμένα στη μεγάλη παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που έκοψε το μπόνους από το πρώτο κόμμα. Σας ρωτώ, λοιπόν, αν είστε έτοιμος, γιατί δεν ακούω για συνεργασίες και συζήτηση με άλλους πολιτικούς φορείς, με ποιους θα συνεργαστείτε αν πάρετε την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές, που τόσο έντονα ζητάτε;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, κύριε Διαμαντόπουλε, χρησιμοποιήσατε τη λέξη «βιάζομαι». Δεν βιάζομαι εγώ, η κοινωνία βιάζεται. 85% των πολιτών έχουν αρνητική άποψη για την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Και αναρωτιέμαι αν ο κ. Τσίπρας ακούει αυτή τη βοή της κοινωνίας. Την αγανάκτηση, την οργή από τα ψέματα και από την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησής σας: Θα ζητήσω μία ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα των πεδίων δημόσιας πολιτικής. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν είμαι σε θέση από τώρα να προκαταλάβω τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Ένα πράγμα, όμως, μπορώ να σας πω: Ότι και αυτοδύναμη να είναι η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για τη δημιουργία όσο το δυνατό πιο ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επόμενη Βουλή.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κύριος Χρύσανθος Κοσελόγλου από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Χ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, έχετε χαρακτηρίσει το νόμο Παππά, που ρίχνει μαύρο σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, αντισυνταγματικό, μια επιχείρηση φίμωσης της πολυφωνίας που οδηγεί εν τέλει στην υποβάθμιση της ίδιας της Δημοκρατίας. Μάλιστα, χθες σας ακούσαμε να κάνετε λόγο και ότι η χώρα οδηγείται στα όρια της εκτροπής, σχολιάζοντας και τη γενικότερη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που πλήττει την ελευθεροτυπία, αγγίζει τη Δημοκρατία στη χώρα μας, μπορείτε να δεσμευτείτε ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν γίνει Κυβέρνηση, θα έχει σαν προτεραιότητά της το άνοιγμα της τηλεοπτικής αγοράς με νέες άδειες; Αλλά και πώς σκοπεύετε να το πράξετε αυτό; Πόσες άδειες θα δώσετε και πώς θα πραγματοποιηθεί, με δεδομένο ότι θα έχουν ήδη δοθεί 4 άδειες με το τίμημα που όλοι γνωρίζουμε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προεξοφλείτε την ολοκλήρωση, την επιτυχή ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού, ο οποίος έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας αυτού του διαγωνισμού. Το πράξαμε στη Βουλή, στα τέλη Ιανουαρίου αυτού του έτους, και εξακολουθούμε να ισχυριζόμαστε ότι, κατά την άποψή μας, ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός. Πιστεύουμε ότι και πρόσφατες νομολογίες του Συμβουλίου της Επικρατείας υποστηρίζουν αυτήν τη θέση. Προσέξτε, δεν πρόκειται να κάνω το ίδιο σφάλμα το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας, να πει ότι αυτά δεν γίνονται, ο νόμος δηλαδή να κριθεί αντισυνταγματικός στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά την άποψή μας την εκφράζουμε και την εκφράζουμε με απόλυτη σαφήνεια και με απόλυτη καθαρότητα. Αυτά ως προς τα ζητήματα της αντισυνταγματικότητας. Από εκεί και πέρα, εγείρονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα όσον αφορά στον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών. Και, αν πληροφορήθηκα καλά, ο κ. Τσίπρας, σε μια αποστροφή του λόγου του σήμερα, είπε ότι αν κάποιος υπερθεματιστής δεν μπορεί να καλύψει το ποσό, θα πάει η άδεια στον επόμενο. Αλήθεια; Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες από την Επιτροπή η οποία είχε συσταθεί, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι οι υπερθεματιστές μπορούν να καλύψουν οικονομικά το τίμημα της άδειας; Κοιτάξτε λοιπόν: Αυτός ο διαγωνισμός είναι συνολικά έωλος. Εμείς έχουμε πει δύο πράγματα. Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, αλλά και για τη χορήγηση των αδειών, στο ΕΣΡ, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή. Και, επί δικών μας ημερών, δεν πρόκειται να υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια, τα οποία θα εκπέμπουν στη χώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξει αυτό. Θέλουμε πολυφωνία, θέλουμε περισσότερα κανάλια, θέλουμε περισσότερους εργαζόμενους. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ολιγοπώλιο στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, το οποίο – το ίδιο το ολιγοπώλιο – έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κύριος Νασόπουλος από την εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Δ. ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΤΑ ΝΕΑ): Καλό μεσημέρι. Επειδή το θέμα δεν κλείνει και γιατί υπάρχει η δικαστική εξέλιξη και γιατί έχει παρέμβει και η Commission και είναι περίπου δεδομένο, προεξοφλείται ότι και η Κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της και η Νέα Δημοκρατία στο βαθμό που την αφορά. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής. Τελικά την ευθύνη για την εκτόξευση του ελλείμματος που οδήγησε στα Μνημόνια, την έχει η Κυβέρνηση Καραμανλή ή την έχει ο κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η υπόθεση του κ. Γεωργίου, κύριε Νασόπουλε, είναι στη Δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο επ’ αυτής της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα, έχουμε μιλήσει επανειλημμένως για τις ευθύνες, περισσότερες ή λιγότερες, όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης. Αλλά έχουμε πει και κάτι το οποίο θέλω να το επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια: Το 2009, τέτοια εποχή, ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η ελληνική Κυβέρνηση να πάρει δύσκολα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος. Δυστυχώς, αυτή η παρότρυνση έπεσε στο κενό και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη με τη φράση «λεφτά υπάρχουν». Και επτά μήνες μετά, βρεθήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα. Αυτή, λοιπόν, είναι η δική μας άποψη για τον επιμερισμό των ευθυνών. Αλλά από εκεί και πέρα θεωρώ, κύριε Νασόπουλε, ότι αυτή η συζήτηση είναι και άγονη. Και είναι και άγονη διότι κάποια στιγμή, έξι χρόνια μετά την είσοδό μας στα Μνημόνια, θα πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά. Είπα χθες – και το επαναλαμβάνω – δεν θέλω μια Ελλάδα, η οποία θα είναι ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες. Θέλω μια Ελλάδα, η οποία θα είναι ένα φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο. Και σε αυτήν την προσπάθεια ενότητας και εθνικής συστράτευσης καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες. Να κοιτάξουμε μπροστά, να πάμε ενωμένοι, να αφήσουμε πίσω το διχαστικό λόγο, ο οποίος ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία -και δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, και σήμερα ακόμα η Κυβέρνηση αναπαράγει τον ίδιο διχαστικό λόγο- και να κοιτάξουμε επιτέλους μπροστά. Να κάνουμε ένα γενναίο άλμα στο μέλλον και ενωμένοι να προχωρήσουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Μαρία Μπακοπούλου από το NEW POST.

Μ. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (NEW POST): Κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Τσίπρας πριν από λίγο, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποίησε αρκετά σκληρούς χαρακτηρισμούς. Μίλησε για αγαπημένο παιδί των δανειστών. Αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία σας, είπε ότι ήταν όργιο συκοφαντίας και επιθέσεων. Είπε ακόμα ότι εξαγγείλατε επικίνδυνα πράγματα, αλλά έκανε και μια αναφορά ότι αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον να πάνε στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με κάτι για τον κ. Χουλιαράκη που είπε. Θα απαντήσετε με τον ίδιο τρόπο; Θα χρησιμοποιήσετε σκληρό ροκ; Πως θα απαντήσετε σε αυτήν την επίθεση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ενοχλημένος ή προβληματισμένος από αυτά τα οποία είπα εχθές. Εγώ μίλησα στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Παρουσίασα ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο έχει μια ξεκάθαρη φιλελεύθερη ιδεολογική αφετηρία. Ένα σχέδιο, το οποίο πιστεύει στη δύναμη της ελεύθερης οικονομίας, στην ανάγκη αυτή η χώρα, επιτέλους, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, αλλά και στη βαθιά μου πίστη ότι η μείωση της ανεργίας μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσα από επενδύσεις και από δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα, λοιπόν, διαφωνούμε ως προς τον ιδεολογικό μας προσανατολισμό. Από εκεί και πέρα, τις υπόλοιπες αναφορές του κ. Τσίπρα δεν θέλω να τις σχολιάσω. Δεν πρόκειται να μπω σε αυτό το άγονο παιχνίδι και να δηλητηριάσω την πολιτική ζωή. Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν την απαίτηση από εμάς να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη πριν από μια εβδομάδα με τη δική μου παρουσία. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες ότι θα μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Τώρα, για το τελευταίο σας ερώτημα. Πληροφορήθηκα τη φράση αυτή του κ. Τσίπρα. Να πω μόνο ότι δεν είναι και πολύ υγιές σε μια Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Βιργινία Δημαρέση από το Focus FM Θεσσαλονίκη.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ (FOCUS FM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Σας ακούσαμε χθες, κύριε Πρόεδρε, να μιλάτε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων την επόμενη 5ετία που – όπως είπατε – το έχει ανάγκη η χώρα. Επειδή, ταυτόχρονα, χθες κάνατε λόγο για μια συμφωνία αλήθειας μαζί με το λαό, θα ήθελα να γίνετε πιο συγκεκριμένος αν μπορείτε και να μας πείτε από πού και πώς θα βρείτε αυτές τις επενδύσεις; Γιατί μέχρι στιγμής, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε ακούσει και πολλές υποσχέσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν δίνω υποσχέσεις. Θέτω στόχους. Ο στόχος για επενδύσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων επαναφέρει την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα. Σε ένα ύψος επενδύσεων δηλαδή, που είναι περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος με τον οποίο θα προσελκυστούν αυτές οι επενδύσεις έχει να κάνει με το επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο εμείς διαμορφώνουμε. Εάν υπάρχει μία αξιόπιστη και σοβαρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Εάν υπάρχουν λογικοί φορολογικοί συντελεστές. Εάν υπάρχει ένα Κράτος, το οποίο δεν αντιμετωπίζει τον επιχειρηματία ως αντίπαλο, αλλά φροντίζει να τον διευκολύνει, χωρίς να αποποιείται το ελεγκτικό και ρυθμιστικό του έργο. Εάν, λοιπόν, υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, σας διαβεβαιώνω, ότι η ελληνική οικονομία έχει πολλούς κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις αυτού του ύψους. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι μόνο ο κλάδος του τουρισμού και της δεύτερης κατοικίας μπορεί να προσελκύσει, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ιδίων των κλαδικών φορέων, επενδύσεις που θα αγγίζουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη πενταετία. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί δεν έρχονται σήμερα αυτές οι επενδύσεις ενώ υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα; Έχουμε ένα άξιο εργατικό δυναμικό, έχουμε μία πολύ μεγάλη φυσική ομορφιά, οι αξίες των ακινήτων έχουν πέσει πολύ. Πού είναι αυτοί οι επενδυτές και δεν έρχονται σήμερα; Θα σας πω γιατί δεν έρχονται. Γιατί τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας, ένας πρωθυπουργός, ο οποίος μπορεί να φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, στην πράξη όμως, φροντίζει να υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και μέσα από τις δικές του πρακτικές να διώχνει επενδύσεις. Για αυτό και λέμε ότι η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρχει μία ανάταξη της οικονομίας. Και αναρωτιέμαι και κάτι ακόμα. Αν τελικά ο καλύτερος κριτής της απόδοσης μίας οικονομίας είναι οι ίδιες οι αγορές, γιατί το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου εξακολουθεί να είναι στο 8% όταν της Πορτογαλίας είναι στο 3%; Η απάντηση που δίνω είναι πάλι πάρα πολύ ξεκάθαρη: Μία αναξιόπιστη και αναποτελεσματική Κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός, ο οποίος εξακολουθεί να αλληθωρίζει προς συγκεκριμένες συντεχνίες και του οποίου το μόνο μέλημα τελικά είναι να μεγαλώσει το Κράτος, δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Δημήτρης Κοτταρίδης από τον ΑΝΤ1.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ (ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, χθες το βράδυ σκεπτόμενος τι να σας ρωτήσω σήμερα, απευθύνθηκα στους φίλους μου στο facebook, οι οποίοι πράγματι ήρθαν με πολύ καλές ιδέες, κυρίως εκφράζοντας την αγωνία τους για την οικονομία. Επειδή υπήρχαν όμως και μερικοί που με ρώτησαν: Γιατί δεν παίζει ο Φορτούνης στον Ολυμπιακό ή γιατί ο ΠΑΟΚ δεν έχει πάρει επιθετικό, μου έδωσαν μία ιδέα να σας ρωτήσω, με ποια 11άδα θα κατεβείτε εσείς να παίξετε στο γήπεδο και να υλοποιήσετε αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε χθες. Και το λέω αυτό, γιατί τα περισσότερα στελέχη, τα οποία βρίσκονται δίπλα σας σήμερα, έχουν θητεύσει σε Κυβερνήσεις προηγούμενες του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά και πολλοί από αυτούς είτε δεν θέλησαν είτε δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν δεσμεύσεις και αλλαγές, για τις οποίες εσείς έχετε δεσμευτεί πως θα τις προχωρήσετε. Και πιστεύω ότι πρέπει να ξέρει ο λαός προεκλογικά με ποια ομάδα θα κατεβείτε για να βγάλετε τα «κάστανα από τη φωτιά». Και κάτι τελευταίο: Αν θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται μεταγραφές για να δυναμώσει η ομάδα.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Κοτταρίδη, από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσα την ανανέωση του στελεχιακού μας δυναμικού σε πρώτη προτεραιότητα. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν πολλά νέα πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα εκ μεταγραφής από άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά πολλά νέα πρόσωπα τα οποία θα πάρουν τη γενναία απόφαση να πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία και να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή. Πρόθεσή μου είναι να υπάρχει μία σημαντική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο ερώτημά σας για το κυβερνητικό σχήμα, είπα και χθες και το επαναλαμβάνω και σήμερα, θα κυβερνήσω με τους καλύτερους, με τους πιο ικανούς και δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Καμία απολύτως. Αυτό σημαίνει, κ. Κοτταρίδη, ότι θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε μία επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες πολιτικές. Το πρώτο κριτήριο με το οποίο κρίνω τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι η αποτελεσματικότητα. Όλοι αξιολογούμαστε. Εγώ πρώτος αξιολογούμαι από εσάς, αξιολογούμαι κάθε μέρα από τους Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες θα αξιολογήσουν τη χθεσινή μου ομιλία, τη παρουσία μου σήμερα εδώ, αλλά με τον ίδιο τρόπο και εγώ αξιολογώ διαρκώς τα ίδια τα δικά μας τα στελέχη, με πρόθεση όχι να τιμωρήσω κανένα, αλλά απλά να γίνουμε καλύτεροι. Διότι η επόμενη μέρα είναι μία μέρα δύσκολη και θα χρειαστούμε μία ομάδα, η οποία καταρχάς θα είναι ομάδα, θα δρα δηλαδή ομαδικά. Δεν θα υπάρχουν βιλαέτια και φέουδα και διαφορετικές γραμμές στην επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι μια ομάδα, η οποία θα μπορεί, πάνω από όλα, να σκύψει πάνω στα μεγάλα προβλήματα και να υλοποιήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πάρει μια ισχυρή λαϊκή εντολή υλοποίησης.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Χριστίνα Κοραή από την REAL NEWS.

Χ. ΚΟΡΑΗ (REAL NEWS): Κύριε Πρόεδρε, πριν από μια εβδομάδα, στη συνέντευξή σας στην REAL NEWS, δηλώσατε χαρακτηριστικά ότι θα τελειώσετε με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα. Θα ήθελα, λοιπόν, σήμερα να σας ρωτήσω πώς ακριβώς θα το κάνετε και μάλιστα σε έναν μήνα; Και επίσης, τι ακριβώς εκφράζετε; Είστε πραγματικά μεταρρυθμιστής; Διότι σας χρεώνουν και στελέχη και του δικού σας Κόμματος και της αντιπολίτευσης μια δεξιά ατζέντα, λόγω του δόγματος «ασφάλεια και τάξη» και μάλιστα τη στιγμή που εσείς στοχεύετε στο κέντρο για μια διεύρυνση της εκλογική σας βάσης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αναρωτιέμαι, κυρία Κοραή, γιατί ισχυρίζεστε ότι η ατζέντα «νόμος και τάξη», όπως την αποκαλείτε, είναι μια δεξιά ατζέντα. Ξέρετε το μικρό μαγαζί, το οποίο μπορεί να λειτουργεί μέσα στα Εξάρχεια και το οποίο βιώνει κάθε μέρα αυτήν την ιδιότυπη μετατροπή μιας γειτονιάς της Αθήνας πρακτικά σε άβατο, δεν ενδιαφέρεται εάν αυτήν την πολιτική την υλοποιήσει μια Κεντροδεξιά ή μια Αριστερή Κυβέρνηση. Αυτό που το ενδιαφέρει είναι να μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες ασφάλειας. Και δεν θα κουραστώ να το λέω, κυρία Κοραή, ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Και τελικά είναι και προϋπόθεση οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης. Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δώσει πολύ συγκεκριμένα δείγματα σε αυτό το αντικείμενο, σε αυτόν τον τομέα πολιτικής. Και η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ – πολύ καλύτερη από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Είμαι, λοιπόν, απολύτως σαφής. Δεν τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας της Ελληνικής Αστυνομίας για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, ζήτημα πολιτικής βούλησης τίθεται. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους διάφορους «μπαχαλάκηδες», οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία, είτε καταλαμβάνουν δημόσια κτήρια, είτε μπαίνουν μέσα σε Εκκλησίες, είτε μετατρέπουν ολόκληρες γειτονιές σε άβατο. Η πολιτική βούληση υπάρχει, είναι κατατεθειμένη δημόσια και είναι μη διαπραγματεύσιμη. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Αυτό ζητά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και αυτή είναι μια ατζέντα, όχι δεξιά, όχι κεντρώα, όχι αριστερή, είναι μια ατζέντα της κοινής λογικής. Είναι μια ατζέντα, η οποία θα πρέπει να είναι αυτονόητη σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Χονδρόπουλος από την ενημερωτική ιστοσελίδα Liberal.

Α. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (LIΒERAL): Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε με την ύπαρξη μη συστημικών τραπεζών, όπως είναι η Τράπεζα Αττικής ή θεωρείτε ότι μπορεί να έρθει η ανάπτυξη με την ύπαρξη μόνο τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που έχουμε σήμερα. Και επιτρέψτε μου, ειδικότερα αφού αναφερόμαστε στην Τράπεζα Αττικής, θα ήθελα την τοποθέτησή σας σχετικά με όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, με δεδομένο ότι υπάρχει και ένα πόρισμα, όπως μάθαμε μετά την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Στουρνάρα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Χονδρόπουλε, όπως ζητώ ανταγωνισμό στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στο τραπεζικό τοπίο. Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Και οι τράπεζες αυτές εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Και υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα πολύ αυστηρά κριτήρια ελέγχου και εποπτείας, βεβαίως και μπορούν να λειτουργούν. Αναφερθήκατε στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής. Η Τράπεζα Αττικής είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία. Είναι μια τράπεζα για την οποία όλα όσα μαθαίνουμε τελευταία μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι στο επίκεντρο συναλλαγών, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν. Το πόρισμα, το οποίο υπάρχει για την Τράπεζα Αττικής, δεν πρέπει απλά να δοθεί στον Εισαγγελέα, πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί στη δημοσιότητα. Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπονοούμενα ότι μια τράπεζα, η οποία μπορεί να έχει μια διοίκηση φιλική προς την Κυβέρνηση, δίνει δάνεια, όχι με τραπεζικά κριτήρια. Τέτοια ερωτηματικά και τέτοιες σκιές πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα δεν μπορεί να υπάρχουν. Περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου τον κεντρικό τραπεζίτη, τον κ. Στουρνάρα. Είναι δική του δουλειά να εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα κάνει τις σωστές επιλογές. Και εάν υπάρχει ένα απόστημα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, να σπάσει και να σπάσει μια ώρα αρχύτερα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιάννης Καντέλης από το ΣΚΑΪ.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε, χθες στην ομιλία σας αναφερθήκατε σε μια σειρά δαπανών, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα. Στο επίκεντρο αυτών των περικοπών βρέθηκε το Δημόσιο. Μεταξύ αυτών, ήταν 150.000.000 από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η εκχώρηση σε ιδιώτες, στρατηγικών εκχωρήσεων από την πλευρά του Δημοσίου. Ένας δημόσιος υπάλληλος θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία μετά από τέτοιες εξαγγελίες; Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να απευθύνεται στους δημοσίους υπαλλήλους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και προφανώς, απευθύνεται και στους δημοσίους υπαλλήλους. Επαναλαμβάνω, ρητά και κατηγορηματικά, τη δέσμευσή μου ότι, επί δικών μας ημερών, δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Από εκεί και πέρα όμως, ο καλός δημόσιος υπάλληλος, ο εργατικός δημόσιος υπάλληλος – και σας διαβεβαιώνω από την εμπειρία μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι υπάρχουν πάρα πολλοί – όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αλλά αντίθετα έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει. Και θα σας εξηγήσω το γιατί: Αγωνίστηκα όσο ήμουν στο Υπουργείο να επιβάλω στο Δημόσιο, αλλά και στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας, την έννοια της αξιολόγησης. Και πιστεύω ότι το κατάφερα. Μια σωστή αξιολόγηση πρωτίστως είναι εργαλείο επιβράβευσης των εργατικών δημοσίων υπαλλήλων, αυτών που αποδίδουν. Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση, κ. Καντέλη, ο καλός δημόσιος υπάλληλος είναι στο σωρό μαζί με τον μέτριο και τον κακό. Και αυτό δεν είναι αποδεκτό από κάποιον, ο οποίος στον πυρήνα της πολιτικής του φιλοσοφίας, έχει την έννοια της αξιοκρατίας. Το σύστημα, λοιπόν, αξιολόγησης το οποίο ήδη είχα ετοιμάσει – και το οποίο θα επαναφέρουμε – είναι ένα σύστημα, το οποίο δίνει κίνητρα και επιβραβεύει, με γρηγορότερη μισθολογική προαγωγή, τους συστηματικά άριστους δημοσίους υπαλλήλους. Άρα, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις δικές μας παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να σας πω ότι θα απαιτηθεί και μια μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Και όταν μιλάω για ευελιξία, προσέξτε, μιλάω για κινητικότητα. Για τη δυνατότητα, δηλαδή, να μετακινούνται υπάλληλοι από μια υπηρεσία σε άλλη. Να μην είμαστε περιχαρακωμένοι σε ένα πάρα πολύ περιοριστικό σύστημα κλάδων, το οποίο επί της ουσίας δεν επιτρέπει σε έναν υπάλληλο να κάνει καμία διαφορετική δουλειά. Και να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης προς όφελος τελικά της κοινωνίας. Δεν γίνεται σε μια υπηρεσία να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και στην παραδίπλα υπηρεσία να υπάρχουν ελλείψεις, όταν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες μετακινήσεις. Αυτά δεν είναι αποδεκτά πια. Και σε μια εποχή που, εκ των πραγμάτων, υπάρχει μεγάλη δημοσιονομική πίεση και που ναι, οι στοχευμένες περικοπές θα έρθουν μέσα από ένα συμμάζεμα του Δημοσίου, τέτοιες πρακτικές, μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε καλύτερα το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό και να μην προχωρούμε σε αθρόες προσλήψεις. Διότι αυτό το οποίο βλέπω από τον κ. Τσίπρα, είναι να εξαγγέλλει προσλήψεις συνέχεια, χωρίς όμως να μας έχει πείσει ότι αυτές οι προσλήψεις είναι πραγματικά απαραίτητες. Χωρίς να έχει εξαντλήσει τα απαραίτητα εργαλεία κινητικότητας. Και να θυμίσω και κάτι ακόμα; Παρέδωσα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έναν προγραμματισμό 12.000 στοχευμένων προσλήψεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί το 2015. Οι πιο πολλές από αυτές ήταν στον τομέα της Υγείας. Ξέρετε γιατί δεν έγιναν; Διότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επαναπροσλάβει άλλους και όχι αυτούς που ήταν πραγματικά απαραίτητοι. Και δεν χρειάζεται, νομίζω, να μπω σε παραπάνω λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κύριος Άρης Ραβανός από την Εφημερίδα το ΒΗΜΑ.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ (ΒΗΜΑ): Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό μεσημέρι, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την αποκατάσταση της τάξης. Γιατί σήμερα έχουμε αποκατάσταση της τάξης, καθώς την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα «το ΒΗΜΑ» δεν είχε τη δυνατότητα να ερωτήσει τον πρωθυπουργό. Και πάω λοιπόν στο μείζον, κατ’ εμέ θέμα, αυτό το οποίο συνέβη χθες, εδώ στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και είναι ο οδικός άξονας εξόδου της χώρας από την κρίση. Είπατε λίγο πριν ότι όλοι αξιολογούνται και εσείς πρώτος από όλους. Ας αξιολογήσουμε, λοιπόν, τη χθεσινή αναφορά σας στο σχέδιο, στον οδικό άξονα εξόδου από την κρίση. Είπατε σε ένα σημείο ότι απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές για τον περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2018 και μετά, από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί χώρος που, με τη σειρά του, θα στηρίξει την ανάπτυξη. Και ερωτώ: Έχουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, μίας σειράς παραγόντων από τον κύκλο των πιστωτών, οι οποίοι πηγαίνουν προς τα πίσω το θέμα της συζήτησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μήπως όλα αυτά τα οποία ακούσαμε χθες είναι στον αέρα; Γιατί πριν από λίγο αναφερθήκατε στην ανάγκη να φύγει ο κ. Τσίπρας και να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι αύριο το πρωί γίνονται εκλογές και αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση του τόπου, της χώρας. Τι γίνεται μέχρι το 2018; Γιατί οι στόχοι είναι δεδομένοι, το πρόγραμμα είναι δεδομένο, πρέπει να το εφαρμόσετε. Εκεί τι γίνεται; Περιμένουν οι πολίτες τη συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει το 2018 και άγνωστο πότε θα τελειώσει; Μήπως όλα, λοιπόν, είναι στον αέρα; Και ένα δεύτερο συμπληρωματικό, επειδή είναι και το θέμα του χρέους. Θα καθόσαστε στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα να παλέψετε το θέμα του χρέους και ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Ραβανέ, τίποτα από αυτά που είπατε δεν είναι στον αέρα. Και δεν είναι στον αέρα γιατί – όπως ανέφερα και πριν – παρουσιάσαμε ένα κοστολογημένο σχέδιο περικοπής φορολογικών συντελεστών με ισόποση περικοπή δαπανών. Αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως – και θέλω να είμαι συγκεκριμένος – της δυνατότητάς μας να επαναδιαπραγματευτούμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Θα μπορούσα, κ. Ραβανέ, να πω κάτι άλλο. Και δέχθηκα – δεν σας κρύβω – και κάποιες τέτοιες εισηγήσεις: Γιατί δεν είμαστε πιο τολμηροί στις φορολογικές περικοπές; Γιατί δεν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 50%; Γιατί μόνο 30%; Το 50% ακούγεται πιο ωραίο. Ναι, αλλά το 50% δεν μπορώ να το υποστηρίξω, γιατί δεν έχω τόσα ισόποσα μέτρα περικοπής δαπανών. Λοιπόν, αυτά τα οποία είπα, τα κοστολόγησα, τα μέτρησα, και πήγα μέχρι εκεί που αισθάνομαι ότι άνετα μπορώ να τα υλοποιήσω την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα, σ’ ό,τι αφορά το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θέλω να θυμίσω ότι πρώτος εγώ έβαλα το ζήτημα αυτό στην ατζέντα. Ακολούθησε, στην ίδια ακριβώς γραμμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ασθμαίνων, τελευταίος, ο πρωθυπουργός έρχεται και προσυπογράφει αυτή τη θέση. Καλοδεχούμενος, έστω και αργά σε αυτή τη γραμμή, η οποία πρέπει να είναι μία εθνική γραμμή. Το ερώτημα είναι με τι αξιοπιστία, κ. Ραβανέ, θα πάει ο κ. Τσίπρας να διαπραγματευτεί αυτή τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Με την αξιοπιστία ενός πολιτικού αρχηγού, ο οποίος πριν από ένα χρόνο οδήγησε τη χώρα και την Ευρώπη στα όρια της απόλυτης ρήξης; Με την αξιοπιστία ενός πρωθυπουργού, ο οποίος και σήμερα ακόμα, τις μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα δεν τις εφαρμόζει; Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Και ο πρώτος υπεύθυνος για αυτό το κενό αξιοπιστίας είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με τους καταστροφικούς του χειρισμούς. Λοιπόν, η δική μου άποψη είναι πολύ σαφής. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί και δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μία μείωση του πλεονάσματος, διότι πολύ απλά οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν, όπως δεν τον πιστεύουν εξάλλου και οι Έλληνες πολίτες.

Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Για το ζήτημα του χρέους, κύριε Πρόεδρε; Συγνώμη.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, για το ζήτημα του χρέους: Κοιτάξτε, βεβαίως και πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στο χρέος. Και νομίζω ότι ξέρουμε πια και το πλαίσιο της παρέμβασης που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και, πράγματι, εδώ υπάρχει μία στάση της Ευρώπης η οποία δεν ήταν σωστή απέναντι στην Ελλάδα. Από το Νοέμβριο του 2012, υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των Ευρωπαίων για παρέμβαση στο χρέος και αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Η παρέμβαση, όμως, για το χρέος, κ. Ραβανέ, συνδέεται και με τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά, συνδέεται και με κάτι ακόμα. Με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει και να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αν η οικονομία δεν ανακάμψει, τα νούμερα για το χρέος δύσκολα θα βγουν. Εάν όμως, η οικονομία καταφέρει και δημιουργεί γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε ναι, πράγματι, υπάρχει μία λύση, η οποία μας επιτρέπει και να περιορίσουμε τα πλεονάσματα στο 2% και να κάνουμε παρεμβάσεις στο χρέος, οι οποίες να είναι στη σφαίρα του εφικτού και όχι του ανέφικτου. Και για το χρέος, πάντως – καταλαβαίνω ότι εμένα έχετε απέναντι – αλλά δεν θα έπρεπε να ρωτάτε εμένα, θα έπρεπε να ρωτάτε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη. Διότι άλλα πράγματα είπε ο κ. Τσίπρας εδώ για το χρέος, πώς θα πάει σε πολύ άμεσες παρεμβάσεις και άλλα πράγματα ο Αντιπρόεδρός του, ο οποίος – θα έλεγα – με μεγαλύτερο ρεαλισμό, προσδιόρισε τις παρεμβάσεις για το χρέος από το 2018 και μετά.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Τζιοβάρας από το «Πρώτο Θέμα».

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Επιτρέψτε μου να επανέλθω στο θέμα των επενδύσεων για να επισημάνω ότι χθες μιλήσατε για ένα επενδυτικό σοκ που, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, πάνω σε αυτό το επενδυτικό σοκ, βασίζεται όλη η δομή του προγράμματος, το οποίo ανακοινώσατε χθες, καθότι θα πρέπει, για να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα να έχουμε αύξηση του Α.Ε.Π. τα επόμενα χρόνια 4% ετησίως. Αναρωτιέμαι όμως: Με δεδομένο τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας, πως εσείς αύριο – όταν και αν θα αναλάβετε την Κυβέρνηση – θα μπορείτε να βάλετε την οικονομία σε μια τέτοια κατεύθυνση; Όταν βασικά επενδυτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα είναι η δημόσια περιουσία που έχει περάσει στο υπεραταμείο, όπως οι τράπεζες, οι οποίες δεν ελέγχονται από την ελληνική διοίκηση, καθώς έχει εξαϋλωθεί το ποσοστό του Δημοσίου μετά το τρίτο Μνημόνιο και οι διοικήσεις ορίζονται από το εξωτερικό; Και επίσης έχουμε τελευταία και το μεγάλο ζήτημα με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία απειλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθότι τα ξένα επενδυτικά funds, οι γύπες των αγορών, όπως έλεγε η σημερινή Κυβέρνηση, θα μπορούν να τις κανιβαλίσουν ή τέλος πάντων να τις θέσουν στο άρμα των δικών τους επιδιώξεων. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πώς εσείς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα και με ποιο τρόπο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Τζιοβάρα, υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό σήμερα στην ελληνική οικονομία. Χρειάζονται κεφάλαια. Και τα κεφάλαια αυτά μπορούν να τα προσφέρουν οι τράπεζες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις: Εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, αλλά και επιστροφή καταθέσεων. Θυμίζω ότι υπάρχουν 47 δισεκατομμύρια ευρώ, που κυκλοφορούν σήμερα σε μετρητό στην Ελλάδα και υπάρχουν και 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να γυρίσει σε ελληνικές τράπεζες. Θα γυρίσει, όμως, μόνο σε συνθήκες εμπιστοσύνης. Αναφερθήκατε στον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών. Κοιτάξτε, εδώ οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι τεράστιες. Και είναι ευθύνες που – το επαναλαμβάνω – θα ελεγχθούν από Εξεταστική Επιτροπή. Ειδικά ως προς τις παρεμβάσεις και τις συνέπειες της πολιτικής του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη στο τραπεζικό σύστημα. Τι έγινε ακριβώς και από εκεί που το ελληνικό Δημόσιο κατείχε το 62% των συστημικών τραπεζών, πέσαμε στο 25%; Πώς η περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου καταστράφηκε τελικά από τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη; Αλλά αυτά, έγιναν. Το ρολόι του χρόνου δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν τράπεζες, οι οποίες να μπορούν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, με διοικήσεις τεχνοκρατικές, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν το θάρρος να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων. Μια δύσκολη διαδικασία, η οποία πρέπει όμως να προχωρήσει. Και με αυτόν τον τρόπο να απελευθερώσουν ρευστότητα, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι βιώσιμες. Να προχωρήσουμε σε αναδιαρθρώσεις, να έρθουν ξένα κεφάλαια από το εξωτερικό και, με αυτόν τον τρόπο, να υπάρξει και μια αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου, που είναι απαραίτητη σήμερα για την Ελλάδα. Και υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, εξάλλου και από το εξωτερικό και το «πακέτο Γιούνκερ» και το ΕΣΠΑ. Αλλά και εργαλεία, τα οποία σήμερα ακόμα αυτή η Κυβέρνηση, λόγω της ιδεοληψίας της, δεν τα αξιοποιεί. Πάρτε παράδειγμα τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πόσα τέτοια σχήματα έχουν υπογραφεί από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα; Και όμως, είναι σχήματα τα οποία δούλεψαν πολύ καλά, φτιάχτηκαν έργα, σχολεία, μεσαία έργα υποδομής, με τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου να συμπράξουν στη δημιουργία καινούργιων επενδυτικών ευκαιριών. Λοιπόν, εμείς όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση και τη διάθεση να τα προωθήσουμε. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά κεφάλαια, τα οποία θα ήταν έτοιμα να επενδύσουν και να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που παγκόσμια είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει κανείς καλές αποδόσεις. Αλλά – όπως σας είπα και πριν – τα κεφάλαια αυτά πολύ δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα ή θα έρθουν, εν πάση περιπτώσει, σε πολύ περιορισμένη έκταση, όταν ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στην επιχειρηματικότητα, στην καλύτερη περίπτωση, με καχυποψία, στην χειρότερη με εχθρότητα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Νίκος Αρμένης από το STAR.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ (STAR): Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε το δελτίο του STAR, αλλά οι αποκαλύψεις καθημερινά φανερώνουν μεθοδεύσεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, που παραπέμπουν ευθέως στο τρίγωνο Κυβέρνηση – ημέτεροι –τραπεζικό σύστημα. Τρίγωνο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, τρίγωνο διαπλοκής. Μιλάμε για τράπεζα, που ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα ασφαλιστικού ταμείου και δημοσίου οργανισμού, έχουμε τρύπια πόθεν έσχες με βοσκοτόπια, που δηλώνονται ως χρυσορυχεία, με ανθρώπους που δεν είναι στη ζωή, που δανείζονται από τη συγκεκριμένη τράπεζα πριν τη διαδικασία. Θέλω να μου πείτε αν έχετε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα διαλευκάνει αυτές τις σκιές. Και, αν μετά από όλα αυτά, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες μπορεί να σταθεί. Πόσο μάλλον, όταν οδηγούνται στην ανεργία 2000 άνθρωποι και θα προστεθούν στους εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους, τα τελευταία χρόνια, είτε από το Δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, στα χρόνια της κρίσης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πράγματι, κ. Αρμένη, αυτά τα οποία ακούμε θα ήταν σχεδόν αστεία εάν δεν ήταν τελείως τραγικά. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ζητήσαμε και επιμένουμε στην ανάγκη να προσέλθουν οι 4 υπερθεματιστές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να καταθέσουν τα πόθεν έσχες, έτσι ώστε να μπορούν να μάθουν όλοι και ο ελληνικός λαός την προέλευση των χρημάτων. Κοιτάξτε, περάσαμε από το σανό, στα βοσκοτόπια. Νομίζω ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν απόλυτα τι συμβαίνει εδώ. Και αναγνωρίζουν απόλυτα ότι κάποιοι, προφανώς, όχι απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν αυτήν την υποχρέωση, αλλά προσπαθούν να δικαιολογήσουν και αυτήν την οικονομική δυνατότητα με μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες κινούνται στα όρια της απόλυτης γελοιότητας. Λοιπόν, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν. Καταρχάς, είναι ζήτημα της ίδιας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να φωνάξει τους υπερθεματιστές και να ελέγξει τα πόθεν έσχες τους. Και εν πάση περιπτώσει, επανέρχομαι σε αυτό το οποίο είπα και πριν. Γιατί ο κ. Τσίπρας μας είπε σήμερα ότι αν κάποιος υπερθεματιστής δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η άδεια θα πάει στον επόμενο; Δεν έγινε έλεγχος του πόθεν έσχες; Δεν συνεδρίασε αυτή η Επιτροπή και ενέκρινε τις δηλώσεις και τα στοιχεία τα οποία κατέθεσαν οι υπερθεματιστές; Δεν πρόκειται, λοιπόν, κ. Αρμένη – εμείς ως μεγάλη δημοκρατική παράταξη αντίβαρο και ανάχωμα Δημοκρατίας – να επιτρέψουμε τον εκφυλισμό αυτής της διαδικασίας και τη δημιουργία νέων τριγώνων διαπλοκής μεταξύ εργολάβων, τραπεζών και κομμάτων. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο τέλος της δεκαετίας του ’80, στην περίπτωση του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Δημήτρης Γκάτσιος από το CAPITAL και το ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ (CAPITAL-ΚΕΦΑΛΑΙΟ): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Ήδη, έχουμε διαπιστώσει και προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία ότι υπάρχει μεγάλη κόπωση, τόσο στην πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και στα φυσικά πρόσωπα, στην εξυπηρέτηση όσον αφορά στο φορολογικό τσουνάμι των 26 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμάτε ότι αυτό και με δεδομένη την επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα, θα καταλήξει σε ελλείμματα που θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην ενεργοποίηση του «κόφτη»; Και κάτι ακόμα: Εσείς, πως θα χειριζόσασταν αν ήσασταν Κυβέρνηση όλο αυτό το ζήτημα; Γιατί ενδέχεται να παραλάβετε μια τέτοια κατάσταση. Και τι μέτρα θα λαμβάνατε; Σας ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο «κόφτης», με τον τρόπο του, έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Έχει ενεργοποιηθεί καταρχάς, διότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνονται από μια Κυβέρνηση, η οποία έχει σταματήσει να πληρώνει οποιονδήποτε. Εκτός από μισθούς και συντάξεις, δεν πληρώνει τίποτα. Άρα, δημιουργείται μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και φυσικά τη νύφη την πληρώνει η αγορά, οι επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε μια απελπιστική κατάσταση. Εμείς μιλήσαμε ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρχει μια μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων. Και για αυτό και το δικό μας σχέδιο προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, εντός δύο ετών. Και το κάνουμε αυτό, διότι πιστεύουμε ότι σήμερα η συνολική επιβάρυνση στο επιχειρείν, είτε μιλάμε για φόρο εισοδήματος, είτε μιλάμε για έκτακτες εισφορές, είτε μιλάμε για εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες πια είναι εξαιρετικά υψηλές, καθιστούν το επιχειρείν στη χώρα μας μια μη βιώσιμη προοπτική. Πρέπει λοιπόν, κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι δεν είναι δυνατόν να αφανίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις. Και όσο συνεχίζει αυτή η Κυβέρνηση να το κάνει, τόσο αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι οι επιχειρήσεις να φεύγουν από την Ελλάδα, να πηγαίνουν στη Βουλγαρία, να πηγαίνουν στην Κύπρο, να αλλάζουν φορολογική έδρα. Το τελικό αποτέλεσμα, φυσικά για τη χώρα, είναι λιγότερα έσοδα. Λοιπόν, ο «κόφτης» έχει ουσιαστικά ήδη ενεργοποιηθεί, όπως ενεργοποιήθηκε – επιτρέψτε μου να πω – και ο «κόφτης» στις συντάξεις. Διότι από αυτό εδώ το βήμα, ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι 90% των συνταξιούχων δεν είδε καμία μείωση στις συντάξεις του. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά επικοινωνεί με την κοινωνία ο κ. Τσίπρας και αν μιλάει σε κανέναν συνταξιούχο για να δει ακριβώς τι έχει συμβεί. Δεν θέλω να του θυμίσω τις δηλώσεις του περί μη κατάργησης του ΕΚΑΣ και φυσικά τι έκανε στη συνέχεια. Άρα, ας έχουμε μία αίσθηση της πραγματικότητας και ας γνωρίζουμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος, στον οποίο έχουμε μπει, σπάει μόνο μέσα από τολμηρές πρωτοβουλίες. Και η τολμηρή πρωτοβουλία είναι μία μείωση της φορολογίας με ισόποση μείωση των δαπανών.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Νίκος Οικονόμου από την εφημερίδα Δημοκρατία.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Καλησπέρα. Θα επανέλθω λίγο στο θέμα της αξιολόγησης που είναι ένα θέμα που σας αρέσει. Και ως Υπουργός ήσασταν, από τους πρώτους Υπουργούς που είχαν υποστηρίξει την αξιολόγηση των Δημοσίων υπαλλήλων. Θα επανέλθω όμως στο θέμα της αξιολόγησης των κομματικών στελεχών και των βουλευτών. Είπατε προηγουμένως ότι όλα και όλοι αξιολογούνται. Αυτό τι σημαίνει; Τι δείχνει αυτή η αξιολόγηση που έχετε κάνει ήδη; Αν είστε ευχαριστημένος από την παρουσία των βουλευτών στη Βουλή, στα κανάλια, στην κοινωνία. Και αν αυτή η αξιολόγηση είναι αρνητική, είστε αποφασισμένος να «αποκλείσετε» κάποιους εν ενεργεία βουλευτές από τις επόμενες λίστες; Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας ρωτήσω και την προσωπική σας γνώμη, σε πολιτικό, βέβαια, επίπεδο για τους δύο Αντιπροέδρους σας, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, που εσείς επιλέξατε.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να προβώ δημόσια σε καμία δήλωση αξιολόγησης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο σας είπα πριν. Όλοι αξιολογούνται και ο σκοπός της αξιολόγησης είναι να γίνουμε καλύτεροι. Με ρωτάτε ευθέως: «Υπάρχουν περιθώρια να γίνουμε καλύτεροι»; Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια να γίνουμε όλοι καλύτεροι, πρώτος εγώ. Αλλά η αξιολόγηση επί της ουσίας συνυπολογίζει και εκτιμά τη συνολική παρουσία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην κοινοβουλευτική δράση, την παρουσία στην κοινωνία, το βάθος, το ειδικό βάρος των πολιτικών παρεμβάσεων. Δεν κάνω τίποτα διαφορετικό από αυτό το οποίο θα έκανε ο οποιοσδήποτε σοβαρός οργανισμός. Δουλεύω με το στελεχιακό δυναμικό το οποίο έχω, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας. Είμαστε 75 βουλευτές, οι οποίοι πιστεύω ότι έχουμε δείξει ομοιογένεια, συγκρότηση, συνέπεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω αυτό το οποίο σας είπα και πριν: Θα υπάρξει σημαντική ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, όταν με το καλό καταρτιστούν οι συνδυασμοί και γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιώργος Σαχίνης από το Κρήτη TV.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ (ΚΡΗΤΗ TV): Καλό μεσημέρι, κύριε Πρόεδρε. Είπατε πριν από λίγο ότι από την εποχή του σανού περάσαμε στα βοσκοτόπια. Αλλά για να μην είμαστε και χώρα Λωτοφάγων, και χθες και σήμερα, είχατε πολλές αναφορές για το Δημόσιο τομέα, για τους Δημόσιους υπαλλήλους. Θέλω να σας ρωτήσω και θέλω τη δική σας γνώμη. Μία ερώτηση κρίσης. Και θέλω μία σαφή απάντηση. Τι έχετε να πείτε για την εμφάνιση ενός τμήματος της οικονομικής ελίτ της χώρας; 30 χρόνια όλοι γνώριζαν στην Ελλάδα τις συζητήσεις περί διαπλοκής και ότι αρκετοί πολιτικοί, έτσι εμφανίζονταν, στέκονταν «κλαρίνο» μπροστά τους. Μετά τις καταθέσεις του στην Εξεταστική της Βουλής και τα χτυπήματα πλειοδοσίας στο διαγωνισμό, που έχετε πει ότι είναι αντισυνταγματικός, ήδη τον κατήγγειλαν αλλά μετείχαν, έχετε μία γνώμη για αυτό το τμήμα; Μήπως τελικά ευθύνεται για την κρίση της χώρας και το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο τμήμα οι πολιτικοί δίνατε διαπιστευτήρια;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Σαχίνη, έχω μιλήσει με θάρρος, πιστεύω, συνολικά για τις ευθύνες όλων για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Και προφανώς δεν εξαίρεσα και δεν εξαιρώ ούτε την επιχειρηματική ελίτ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους, και εξακολουθούν να έχουν, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά συνολικά στον επιχειρηματικό κόσμο. Η πραγματικότητα είναι ότι δυστυχώς, ένα μέρος της επιχειρηματικής τάξης της χώρας βολεύτηκε με αυτό το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήρθε πολύ κοντά στην εξουσία και με αυτό τον τρόπο ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για τα προσωπικά συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αλλάξουμε. Για αυτό και το ξεκαθάρισα χθες και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι θα πρέπει πια να επαναπροσδιορίσουμε με σαφήνεια τους ρόλους μας. Ο δικός μας ρόλος είναι ένας. Να δημιουργούμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, περιορισμένη γραφειοκρατία, την εικόνα μιας χώρας, η οποία να θέλει να προσελκύσει επενδύσεις. Να προστατεύουμε – και θέλω να το τονίσω αυτό – τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως, για παράδειγμα, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της λειτουργίας της αγοράς. Η δουλειά της είναι να εντοπίζει μονοπώλια, ολιγοπώλια, καρτέλ και στη συνέχεια να παρεμβαίνει. Αυτό όμως, αν θέλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική, δεν είχε συμβεί μέχρι σήμερα. Η δική μας δουλειά λοιπόν είναι αυτή. Και η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται κοινωνικά με τους πολιτικούς. Ούτε εμένα είναι κάτι αυτό το οποίο επί της αρχής μου ταιριάζει. Η δουλειά των επιχειρηματιών είναι να επενδύουν στη χώρα τους, είναι να υπερασπίζονται και να προωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων τους. Διότι αυτός ο διαχωρισμός, μεταξύ κακών εργοδοτών – καλών εργαζομένων ή το αντίστροφο, είναι για εμένα ένας διαχωρισμός τελείως ξεπερασμένος. Σήμερα, οι επιχειρήσεις είναι καλές όσο η ποιότητα των εργαζομένων τους, ειδικά σε μια χώρα, η οποία στηρίζεται στην παροχή των υπηρεσιών. Θέλω επιχειρήσεις οι οποίες να έχουν κοινωνική δράση, να επιστρέφουν ένα φιλανθρωπικό μέρισμα στην ίδια την ελληνική κοινωνία και βέβαια, πάνω από όλα, να επενδύουν στη χώρα τους. Γι’ αυτό και χθες, κάνοντας μια έκκληση στην επιχειρηματική κοινότητα, είπα: «Δεν είναι η ώρα της αποχώρησης, είναι η ώρα της επιστροφής». Αλλά για να πείσουμε τους επιχειρηματίες, ειδικά τους Έλληνες, να επενδύσουν ξανά στη χώρα τους, θα πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις τις οποίες σας ανέφερα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Πλάκας από το TV 100 και τη Μακεδονία.

Β. ΠΛΑΚΑΣ (TV 100): Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε. Το τελευταίο τριήμερο βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη της Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, στην οποία αναφερθήκατε και στην ομιλία σας το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται 60.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες. Θέλω να ζητήσω το σχόλιό σας για τις αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί ή τους προβληματισμούς σε κάποιες άλλες περιοχές. Είχαμε και εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο θέμα για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία. Και γενικότερα ένα σχόλιό σας για την ένταξη στην κοινωνία και την ενσωμάτωση στη χώρα μας των εγκλωβισμένων προσφύγων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Δεν επιτρέπω φωνές, ξενοφοβίες και ρατσισμούς στη Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτό είμαι κάθετος. Αλλά από εκεί και πέρα, η συνολική διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, μας κάνει να είμαστε πολλαπλώς προβληματισμένοι για τις πραγματικές δυνατότητες, αλλά και τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Πριν από ακριβώς έξι μήνες, βρεθήκαμε στο Προεδρικό Μέγαρο και είχα την εντύπωση, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί, ότι είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα σε μια εθνική γραμμή, η οποία ανάμεσα στα άλλα, θα έβαζε σε προτεραιότητα το διαχωρισμό των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους οικονομικούς μετανάστες και βέβαια, μια οργανωμένη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με όσο το δυνατόν μικρότερα σημεία συγκέντρωσης και με όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, στα οποία θα μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει. Και ξέρετε, όταν δεν υπάρχει οργάνωση, τότε το κενό δυστυχώς το γεμίζει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Ευθύνες, οι οποίες βαραίνουν την Κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο πια τον αρμόδιο Υπουργό. Και υπάρχουν και αναπάντητα ερωτήματα ξέρετε. Διότι εμείς εγείραμε, μέσα από μια σειρά από ερωτήσεις, ζητήματα διαχείρισης πόρων που αφορούν στην υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Είχαμε, πριν από λίγες μέρες, μια εκκωφαντική παραίτηση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, ο οποίος περίπου κατήγγειλε ότι πιο λίγο στοιχίζει η υποστήριξη ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Είδατε καμία αντίδραση; Είδατε τον Υπουργό να απαντά; Είδατε τον πρωθυπουργό, ο οποίος σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να μου επιτεθεί προσωπικά, να λέει τίποτα γι’ αυτά; Δεν ακούσαμε δυστυχώς τίποτα. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, η καχυποψία μας για τη δυνατότητα αυτής της Κυβέρνησης σε επιχειρησιακό επίπεδο να διαχειριστεί αυτό το εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Έχει συμπληρωθεί ακριβώς μια ώρα στη διαδικασία των ερωτήσεων. Θεωρούμε ότι ξεκινάει ένας δεύτερος κύκλος. Και σε αυτό το δεύτερο τμήμα, πρώτη ερώτηση στον κ. Αγγελίδη από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.

Α. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Η δεύτερη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις εργασιακές σχέσεις. Ποιες είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας; Θεωρείτε τη μεταρρύθμιση απαραίτητη και γενικότερα ποια είναι η τοποθέτησή σας; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Και έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις γύρω από το ζήτημα αυτό. Δεν θεωρώ απαραίτητη, ούτε χρήσιμη, τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν θα προσέφερε τίποτα αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία μια περαιτέρω χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, κάτω από αυτό το οποίο σήμερα υφίσταται. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμία περαιτέρω αλλαγή στο επίπεδο αυτό.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Βάσω Βεγγίρη από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Β. ΒΕΓΓΙΡΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Για ένα θέμα που επίσης δεν ακούσαμε πολλά και θα ήθελα και κάποιες διευκρινίσεις. Ασφαλιστικά Ταμεία. Χθες είπατε, πάντοτε υπό την προϋπόθεση της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, είστε διατεθειμένος να προχωρήσετε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Καταρχάς, θα ήθελα μια διευκρίνιση, εάν μιλάμε μόνο για τους εργαζόμενους ή εάν μιλάμε και για τους αυτοαπασχολούμενους. Εάν, με αυτόν τον τρόπο, πιστεύετε ότι τελικά θα είναι περισσότερα τα έσοδα για τα Ταμεία, επειδή θα τονωθεί η αγορά εργασίας, προφανώς; Και αλλιώς, πώς θα καλυφθούν τα κενά των Ταμείων, τα οποία είναι πάρα πολύ μεγάλα και υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές; Για παράδειγμα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, λέει ότι 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τα ίδια λέει και η Ομοσπονδία στο Βόλο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε πια σε ένα αδιέξοδο. Εμείς είχαμε επισημάνει στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό ότι η υπερβολική αύξηση των εισφορών, ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες – στους οποίους θέλω να κάνω μια ειδική μνεία – είναι άδικη. Στην ουσία, μετατρέπει την ασφαλιστική εισφορά σε ένα πρόσθετο φόρο. Και θα είναι και αναποτελεσματική. Πιστεύω ότι, όταν θα δούμε τα απολογιστικά στοιχεία, αυτή η πρόβλεψη θα επιβεβαιωθεί. Έχουμε φτάσει πια στο σημείο που το άθροισμα της επιβάρυνσης για έναν επαγγελματία, αλλά και για μια μικρή επιχείρηση ξεπερνάει τις δυνατότητες της να ανταποκριθεί. Εμείς, λοιπόν, αφού όμως έχουμε τα πραγματικά δεδομένα, θα προτείνουμε μια επαναξιολόγηση του συστήματος, το οποίο εφάρμοσε η Κυβέρνηση, της ευθείας σύνδεσης των εργοδοτικών εισφορών με το εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια πολιτική η οποία δεν φαίνεται, μέχρι σήμερα, να αποδίδει και δεν θα λύσει τελικά και το πρόβλημα των Ταμείων. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Το πρόβλημα των Ταμείων δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί εάν δεν αλλάξει η σχέση εργαζομένων προς ασφαλισμένους. Με τη σημερινή αναλογία εργαζομένων προς ασφαλισμένους, τα Ταμεία μας, εκ των πραγμάτων, δεν θα είναι βιώσιμα. Για αυτό και επιμένω τόσο πολύ στην ανάγκη μιας επιθετικής πολιτικής, η οποία θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα έχει περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στα Ταμεία και όχι μόνο συνταξιούχους, οι οποίοι θα παίρνουν από τα Ταμεία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος να υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Μουρελάτος από το ACTION 24.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ (ACTION 24): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Η Νέα Δημοκρατία, την εβδομάδα που πέρασε, αντέδρασε πολύ έντονα στην αιφνιδιαστική έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της εταιρίας της συζύγου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος του κ. Στουρνάρα. Δανείζομαι αυτούσιες φράσεις από την ανακοίνωση του Κόμματός σας. Μιλάτε για αυταρχισμό, για απαράδεκτες εξωθεσμικές πιέσεις και βάναυση προσβολή της ανεξαρτησίας των θεσμών, εν προκειμένω της Τραπέζης της Ελλάδος. Χθες, ο κ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επέμεινε ότι η υπόθεση αυτή δεν επισκιάζει, επ’ ουδενί λόγο, τις σχέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος με το Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς δε, δεύτερη φορά, για τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα και τις σχέσεις του Μαξίμου με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας είπε πως δεν είχαν χαλάσει ποτέ. Πως αισθάνεστε για αυτές τις δηλώσεις; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εμείς δεν κάναμε αναφορά στο ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάναμε, όμως, μία σκληρή αναφορά για υπονοούμενα και διαρροές που προήλθαν από την Κυβέρνηση και οι οποίες συνέδεσαν τη δικαστική αυτή διερεύνηση με την επιλογή του κ. Στουρνάρα να μην εγκρίνει τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την ηγεσία της Τράπεζας Αττικής. Και αυτές είναι οι απαράδεκτες εξωθεσμικές παρεμβάσεις. Ο κ. Στουρνάρας έχει την υποχρέωση – βάσει, όχι απλά του εθνικού νόμου, αλλά και του ευρωπαϊκού του ρόλου – να εγκρίνει τις διοικήσεις των τραπεζών. Δεν ενέκρινε, λοιπόν, τις προτάσεις της Κυβέρνησης. Κατά την άποψή μου, πολύ καλώς δεν τις ενέκρινε. Είχαμε πει από την αρχή, ότι τα στελέχη που είχαν προταθεί, κατά την άποψή μας, δεν είχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις ανεξαρτησίας και επάρκειας για να ηγηθούν μίας τράπεζας. Και στη συνέχεια, έγιναν όλα αυτά τα οποία συνέβησαν. Δεν θα μπω, λοιπόν, στον πειρασμό να σχολιάσω το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι οποιαδήποτε, άμεση ή έμμεση, παρέμβαση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη είναι απαράδεκτη, είναι κατακριτέα και θα στηλιτεύεται από τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιάννης Τρουπής από την ΕΡΤ.

Γ. ΤΡΟΥΠΗΣ (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Ούτε χθες ακούσαμε πολλά πράγματα, σχεδόν τίποτα θα έλεγα, για τους συνταξιούχους. Πριν από λίγα λεπτά, αναφερθήκατε σε όσα είχε υποσχεθεί, σε όσα είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ένα διάστημα πριν, ένα χρόνο πριν, στους συνταξιούχους. Τι έχετε εσείς, όμως, να δεσμευτείτε, τι έχετε εσείς να πείτε στους συνταξιούχους, που κάθε μήνα βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, να μειώνεται; Περικοπές στις επικουρικές, το ΕΚΑΣ. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου έχει ξαναγίνει αυτή η ερώτηση, κύριε Τρουπή, και θα επαναλάβω την απάντηση την οποία έχω ήδη δώσει. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να δεσμευτώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν στους συνταξιούχους και για αυτό δεν θα το κάνω. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο – όπως σας είπα – αν επηρεαζόμουν λίγο από την αύρα του χώρου και από την ταύτιση αυτού του βήματος με τη μεταπολιτευτική παροχολογία να το κάνω. Δεν θα το κάνω, όμως. Έχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και σίγουρα τα προβλήματα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Και ναι, πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία θα πρέπει να δρομολογήσουμε. Η οποία δεν θα πρέπει, όμως, ως στόχο και ως αφετηρία να έχει τις περικοπές των συντάξεων, αλλά κυρίως πώς θα δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα για τη νέα γενιά, το οποίο θα ενθαρρύνει την εργασία. Και το οποίο θα κάνει τους νέους εργαζόμενους, κυρίως, να αισθάνονται ότι οι εισφορές τους δεν πετιώνται σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και ότι και αυτοί κάποια στιγμή θα πάρουν μία αξιοπρεπή σύνταξη. Για όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία, στη συνέχεια, καθώς θα ξεδιπλώνουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να μιλήσουμε με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Μιχάλης Βασιλάκης από την εφημερίδα Πελοπόννησος.

Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, ένα περισσότερο προσωπικό ερώτημα. Γιατί φιλοδοξείτε να γίνετε πρωθυπουργός σε μία χώρα η οποία είναι – και κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει – δέσμια των Μνημονίων. Σας αρκεί να είστε άλλος ένας μνημονιακός πρωθυπουργός;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες, και στις δυνάμεις και τις δικές μου και της παράταξής μας, να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το φαύλο κύκλο. Γιατί πιστεύω ότι η χώρα αξίζει μία καλύτερη ηγεσία από αυτή την οποία έχει σήμερα. Και γιατί πιστεύω ότι πληρώ αυτές τις προδιαγραφές για να μπορώ να ηγηθώ της χώρας. Και από εκεί και πέρα, στο ερώτημά σας το προσωπικό, θα επαναλάβω την απάντηση την οποία έχω δώσει: Όχι, δεν θέλω να γίνω άλλος ένας πρωθυπουργός σε μία αλυσίδα μνημονιακών πρωθυπουργών, που δεν θα μπορέσει να δώσει μία οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας. Ξέρετε, επειδή προέρχομαι από μία πολιτική οικογένεια, μέσα μου έχω απομυθοποιήσει λίγο και τη γλύκα και την ομορφιά της εξουσίας. Η εξουσία είναι ένα εργαλείο για να παράγουμε πολιτική και να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες. Και αυτός είναι ο δικός μου σκοπός, αυτή είναι η δική μου φιλοδοξία. Θέλω να ηγηθώ μίας συλλογικής προσπάθειας – διότι θα είναι συλλογική η προσπάθεια – να μπορέσουμε να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο μετριότητας και ηττοπάθειας, η οποία δυστυχώς μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία έχουμε σήμερα. Είμαστε ένας προκομμένος λαός, ένας λαός που δουλεύει πολύ σκληρά, πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που θέλει να μορφώνεται, που έχει περισσότερες προσδοκίες και φιλοδοξίες και που, δυστυχώς, στο παρελθόν απογοητεύτηκε από την πολιτική του ηγεσία. Και αυτό το έλλειμμα ηγεσίας πρέπει, επιτέλους, να το γεφυρώσουμε. Και πρέπει να αποκαταστήσουμε μια στοιχειώδη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Μια σχέση εμπιστοσύνης όμως, η οποία – όπως είπα και χθες και δεν θα κουραστώ να το λέω – στηρίζεται στην αλήθεια και στην ευθύνη της αλήθειας. Διότι ξέρετε ότι και η αλήθεια μπορεί να γεννήσει ελπίδα. Ελπίδα δεν γεννάνε οι ψεύτικες υποσχέσεις. Τις είδαμε αυτές. Ήταν μια ελπίδα η οποία κράτησε πολύ λίγο. Η αλήθεια όμως – όπως πιστεύω ότι την παρουσιάζω, τεκμηριωμένη και συγκεκριμένη – ναι, μπορεί να γεννήσει, και πάλι, την ελπίδα και την προσδοκία για μια καλύτερη Ελλάδα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιώργος Ρούστας από την Ελευθερία Λάρισας.

Γ. ΡΟΥΣΤΑΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ): Για την αγροτική παραγωγή θέλω να σας ρωτήσω που υποτίθεται ότι είναι μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, αλλά δυστυχώς τόσα χρόνια μόνο έτσι δεν αντιμετωπίζεται. Χθες μιλήσατε για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια, από 24% σε 13%. Θέλω να ρωτήσω αν σκέφτεστε για ανάλογη μείωση των φορολογικών συντελεστών στο αγροτικό εισόδημα και για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών προς τον Ο.Γ.Α. Και μια διευκρίνιση: Μιλήσατε για συμψηφισμό των οφειλών των αγροτών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Έτσι, όμως, δεν αίρεται και το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, που υπάρχει σήμερα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Η απάντηση στο δεύτερο είναι όχι. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό αφορά μόνο τον τελευταίο χρόνο. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να δεσμευτώ για τίποτα περισσότερο απ’ αυτά που είπα χθες. Εάν, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, η οικονομία ανακάμψει και έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούμε να δούμε και μια πιο τολμηρή και διαφορετική προσέγγιση στη φορολόγηση εισοδήματος, η οποία προφανώς θα αφορά και στους αγρότες. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής, για το δικό μας Κόμμα, αλλά και για εμένα προσωπικά, είναι κομβικής σημασίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε, πια, από τη λογική της επιδοτούμενης καλλιέργειας και να πάμε στη λογική ανταγωνιστικών καλλιεργειών και προϊόντων, που θα παράγονται με σκοπό να εξάγονται και θα επενδύουν στην ποιότητα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια συλλογική αλλαγή φιλοσοφίας, ξεκινώντας, πρώτα απ’ όλα, από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πολλές φορές δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμα κολλημένο σε έναν περασμένο αιώνα. Αλλά αυτή η αλλαγή πρέπει να αφορά και στους ίδιους τους αγρότες. Χρειαζόμαστε περισσότερα σχήματα συνεργασίας. Όχι στη λογική των παλιών συνεταιρισμών, αλλά στις ενώσεις παραγωγών, που θα μπορούν, με αυτόν τον τρόπο, να αθροίσουν δυνάμεις και να αποκτήσουν κρίσιμη μάζα. Το παρήγορο είναι ότι, όπου και αν πηγαίνω, συναντώ αγρότες, νέους αγρότες, αλλά και κάποιους μεγαλύτερους, που ασπάζονται αυτήν τη λογική, που αντιλαμβάνονται πια ότι πρέπει να κερδίσουν με το σπαθί τους θέση στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά και που επενδύουν ακριβώς στην ποιότητα και στην αναβάθμιση του ιδίου του προϊόντος τους. Και έχουμε τη δυνατότητα – ξέρετε – να το κάνουμε. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ πρόσφατα το Ισραήλ. Έχει κάνει θαύματα μέσα την έρημο. Και εμείς, με αυτήν την πλούσια γη την οποία έχουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε αντίστοιχα πράγματα, να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να γίνουμε πιο παραγωγικοί; Υπάρχει τεράστιο ζήτημα παραγωγικότητας σήμερα στον αγροτικό τομέα. Αλλά η φιλοσοφία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κλάδο, πρέπει να κινείται ακριβώς σε αυτήν τη λογική. Πρέπει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αγροτικής παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων και κυρίως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο μέγεθος. Και πάντως να μην υπονομεύουμε και τους ελάχιστους κλάδους, όπου έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια, τα τελευταία χρόνια. Και αναφέρομαι ειδικά στον κλάδο του κρασιού, όπου εκατοντάδες μικροί οινοποιοί επένδυσαν και παράγουν ποιοτικό προϊόν, ξαναβάζοντας το ελληνικό κρασί, όχι μόνο στον εγχώριο, αλλά σιγά – σιγά και στον παγκόσμιο χάρτη. Γι’ αυτό και έχω εξαγγείλει και την κατάργηση του ειδικού φόρου, ενός ειδικού φόρου που έχει αποφέρει ελάχιστα έσοδα στο ελληνικό Δημόσιο και το μόνο που έχει δημιουργήσει είναι τεράστια γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κυρία Άντζελα Πεΐτση από την ενημερωτική ιστοσελίδα Zougla.

Α. ΠΕΪΤΣΗ (ZOUGLA): Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ποια είναι η διαφορά της διαπραγματευτικής πολιτικής που θα ασκήσετε σε μια ενδεχόμενη αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους θεσμούς, στον αντίποδα με τα όσα βλέπουμε από τη σημερινή, ώστε να μην φτάσουμε πάλι στο σημείο να γίνουν οι Έλληνες μάρτυρες δηλώσεων τύπου Μαντά, ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν αποτέλεσμα διαπραγματευτικής ήττας της Κυβέρνησης και να αποφύγουμε επιτέλους ή αν μπορείτε να το αποφύγετε, το γεγονός, ό,τι εντολές δίνει η τρόικα, οι θεσμοί, να εκτελεί κάθε ελληνική Κυβέρνηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κινούμαστε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Γι’ αυτό και είπα χθες – και το επαναλαμβάνω και σήμερα – ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η νέα ελληνική Κυβέρνηση είναι να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Και, όχι μόνο θα υλοποιήσει αυτές, αλλά θα προσθέσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου ανάτασης της εθνικής οικονομίας. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται βήμα-βήμα. Και θα είναι μια επίπονη δουλειά, διότι έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά τα τελευταία δύο χρόνια από τον κ. Τσίπρα και από διάφορους γραφικούς Υπουργούς, οι οποίοι αντιμετώπισαν τη διαπραγμάτευση ως ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Βήμα-βήμα, λοιπόν, θα την κερδίσουμε την αξιοπιστία. Θα την κερδίσουμε γιατί είμαστε σοβαροί, γιατί είμαστε τεκμηριωμένοι, γιατί είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο και, κυρίως, γιατί στο σκέλος των πραγματικών μεταρρυθμίσεων είμαστε αποφασισμένοι να τις υλοποιήσουμε. Και είμαστε αποφασισμένοι, όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι στο πρόγραμμα, αλλά διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι οι σωστές για τη χώρα. Και πιστεύουμε, επίσης ακράδαντα, ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών τις πιστεύει και τις θέλει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Έχει αλλάξει η κοινή γνώμη. Και έχω μεγάλη πίστη στην ωριμότητα των Ελλήνων, να αντιληφθούν ότι πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σ’ αυτές τις αλλαγές, εάν θέλουμε να γίνουμε μια κανονική χώρα. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είναι εύκολο. Αλλά, όταν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει οδικός χάρτης, όταν υπάρχει μια αποφασισμένη και αποτελεσματική ομάδα, μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο. Και από τη δική μου εμπειρία διαπραγμάτευσης – διότι είχα και εγώ την ευκαιρία να διαπραγματευτώ και πολύ σκληρά με την τρόικα την εποχή που ήμουν Υπουργός – σας διαβεβαιώνω ότι έτσι κερδίζεται η αξιοπιστία. Βήμα-βήμα, με συγκρότηση, με τεκμηρίωση, με εναλλακτικές προτάσεις και πάντως όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια. Χορτάσαμε απ’ αυτά, χορτάσαμε από απάτες και από αυταπάτες. Τα είδαν οι πολίτες. Βίωσαν εξάλλου στο πετσί τους το κόστος του ψέματος του κ. Τσίπρα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιώργος Σιμόπουλος από το STAR Κεντρικής Ελλάδος.

Γ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ (STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ): Θέλω να σας πω ότι εκπροσωπώ και τους ενημερωτικούς σταθμούς της ελληνικής περιφέρειας. Περιμένοντας την οριστικοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης της περιφερειακής τηλεόρασης και ελπίζοντας σε μια δίκαιη κρίση που θα συνεκτιμά την παρουσία και προσφορά των σταθμών της ελληνικής περιφέρειας στις τοπικές κοινωνίες, θα σας ρωτήσω για την «επόμενη μέρα», σε συνάρτηση και με τις εξαγγελίες σας για τη μείωση των φόρων. Ξέρετε ότι μοναδικός πόρος της περιφερειακής τηλεόρασης είναι η διαφήμιση του ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε καμία σχέση με έσοδα από το κράτος. Πάνω σε αυτά έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, 34,06% από όλες τις κατηγορίες του Τύπου. Και τις εφημερίδες των Αθηνών και τα κανάλια των Αθηνών. 20% φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, 21,6% το αγγελιόσημο, που τώρα προφανώς θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο φόρο ή πόρο, όπως λέει το αρμόδιο Υπουργείο. Πνευματικά δικαιώματα 2,2%, φόρο για τον κινηματογράφο 1,5% και πάνω σε όλα αυτά πληρώνουμε το δημόσιο αγαθό που λέγεται συχνότητα στον πάροχο δικτύου, τώρα DIGEA, και καλούμαστε να το πληρώσουμε ξανά με ένα τίμημα για την αδειοδότηση. Το ίδιο δημόσιο αγαθό που λέγεται συχνότητα. Πιστεύετε, λοιπόν, ότι μέσα από όλα αυτά μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα, υγιής οικονομική λειτουργία, ανεξαρτησία στην περιφερειακή τηλεόραση, στις μικρομεσαίες αυτές επιχειρήσεις στο σύνολό τους, που έχουν και ένα κοινωνικό χαρακτήρα, μια προσφορά ενημέρωσης και προσφορά σύνδεσης μεταξύ τους, των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα χαρακτηριστικά, στον πολιτισμό, στην τοπική ανάπτυξη, σε όλα αυτά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω στα περιφερειακά Μέσα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις. Γιατί και εσείς επιχείρηση είστε και το ένα κριτήριο της επιβίωσης είναι η δυνατότητα δημιουργίας επιχειρηματικού κέρδους. Τα περιφερειακά Μέσα έχουν την ιδιαιτερότητα και πιστεύω και το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι κοντά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Και νομίζω ότι, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καλύψουν ένα κενό που τα Μέσα εθνικής εμβέλειας δεν μπορούν να καλύψουν. Από εκεί και πέρα, αυτά τα οποία αναφέρατε είναι επί της αρχής σωστά. Ό,τι σας είπα και ισχύει ως θέση μας για τα εθνικά κανάλια, ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πτυχές που αφορούν ιδιαίτερα στα περιφερειακά Μέσα και στον περιφερειακό Τύπο, που θα πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω. Δεν είμαι έτοιμος, αυτή τη στιγμή, να σας απαντήσω επ’ αυτού, αλλά ένα είναι επίσης βέβαιο: Ότι η λογική πάντα πρέπει να είναι μία λογική οικονομικής βιωσιμότητος. Και θα επιμείνω σ’ αυτό. Και μπορεί να είμαι λίγο αυστηρός στην κρίση μου και σ’ αυτό το οποίο θα σας πω. Αλλά, όπως υπήρχε και ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα, μεγάλη διαπλοκή στα Μέσα εθνικής εμβέλειας, αντιστοίχως μπορεί να υπάρχει μικρή διαπλοκή στα περιφερειακά Μέσα. Και αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Μαριάννα Πυργιώτη, από την εφημερίδα Παραπολιτικά.

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ): Ήθελα να σας ρωτήσω, με δεδομένο ότι μιλήσατε για ένα σοκ ανάπτυξης και μιλήσατε και στην κεντρική σας ομιλία για το ρόλο της Παιδείας. Και τα δύο και πολλά άλλα συνδέονται με τη συνταγματική αναθεώρηση. Ένα θέμα το οποίο έχει να μπει στο τραπέζι αρκετό καιρό και το κυριότερο από όλα, είναι και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα έχετε θεσμικά λυμένα τα χέρια να προχωρήσετε. Με δεδομένο, λοιπόν, το κλίμα το οποίο είναι εξαιρετικά πολωτικό και την κακή σχέση, φυσικά, που έχετε με την Κυβέρνηση, πώς βλέπετε να συνεχίζεται το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης; Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσετε, αν προσπαθήσετε, να έχουμε αναθεωρητική Βουλή και να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, ώστε να υπάρξει και θεσμική, αν θέλετε, δυνατότητα αυτών των αλλαγών τις οποίες αναγγείλατε;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι για την ερώτηση, κυρία Πυργιώτη. Έχω μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση. Επεδίωξα να πετύχω και μία ελάχιστη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα στο ζήτημα αυτό, καταθέτοντάς του μία τολμηρή, πιστεύω, πρόταση για μία αμοιβαία συμφωνία των δύο μεγάλων Κομμάτων στα άρθρα τα οποία θα μπορούν να τεθούν στην πρώτη Βουλή. Να επιδιώξουμε, δηλαδή, με απλά λόγια να πετύχουμε την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει στην πρώτη Βουλή. Έτσι ώστε, στη συνέχεια, οι πολίτες, στις εθνικές εκλογές να αποφασίσουν, όχι μόνο για το ποια Κυβέρνηση θέλουν, αλλά και για το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Είναι μία πρόταση, η οποία θεωρώ ότι είναι και δίκαιη και μεταθέτει και την ευθύνη στους ίδιους τους πολίτες για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Η πρόταση, όπως γνωρίζετε, έχει απορριφθεί. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μετατρέψει την κορυφαία αυτή διαδικασία σε μία επικοινωνιακή φιέστα. Έβαψε μάλιστα, χρωμάτισε μάλλον, και το κτίριο της Βουλής κόκκινο για τη σχετική συγκυρία, προσβάλλοντας – πιστεύω – μ’ αυτό τον τρόπο τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών. Εμείς, λοιπόν, είμαστε ξεκάθαροι. Η διαδικασία της αναθεώρησης είναι μία διαδικασία, η οποία αφορά στην ίδια τη Βουλή. Και μόνον η Βουλή έχει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτή τη διαδικασία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιώργος Σιαδήμας από το Παρασκήνιο.

Γ. ΣΙΑΔΗΜΑΣ (ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ): Καλησπέρα. Με αφορμή αυτό που ρώτησε η κυρία Πυργιώτη, τη συνταγματική αναθεώρηση, ένα βήμα παραπέρα. Έχετε αναφερθεί πολλάκις στον εκλογικό νόμο και έχετε ξεκαθαρίσει ότι την επομένη που θα αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προβείτε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως γνωρίζετε, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 200 ψήφοι μέσα στη Βουλή για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Αν δεν έχετε τους 200 βουλευτές, τι θα κάνετε; Για παράδειγμα, θα πάτε πάλι σε πρόωρες εκλογές την επόμενη μέρα;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα ξεχάσει ότι το «πολλάκις» έχει και άλλη χροιά εκτός από τον Υπουργό. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά, ότι αμέσως μετά την εκλογική μας νίκη, θα καταθέσουμε στη Βουλή μία ολοκληρωμένη και τολμηρή πρόταση, για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και θα επιδιώξουμε τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Είχαμε τη δυνατότητα, ξέρετε, να το κάνουμε και τώρα, αλλά ο κ. Τσίπρας επέλεξε να περιορίσει το εύρος των αλλαγών του εκλογικού νόμου μόνο σ’ αυτό που τον ενδιέφερε. Και δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο από το να καταργήσει το μπόνους και να κάνει τη ζωή της Νέας Δημοκρατίας πιο δύσκολη. Νομίζω ότι αυτό το έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ήμουν – και το είχα πει – διατεθειμένος να συζητήσω και το ζήτημα του μπόνους. Και υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις για ένα πιο αναλογικό μπόνους. Ανάλογα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα. Είμαστε ανοιχτοί να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας δεν έδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Εμείς, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε, αμέσως μετά την εκλογική μας νίκη και σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο τη συζήτηση αυτή. Θα καταθέσουμε το σχέδιό μας και την πρότασή μας για τον εκλογικό νόμο. Θα έχουμε φροντίσει να έχουμε διαβουλευτεί πριν και με άλλα κόμματα. Και θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Και, γιατί όχι, να ξεπεράσουμε και το όριο των 200 βουλευτών. Αλλά δεν μπορώ από τώρα να προκαταλάβω ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το τελευταίο πράγμα που είναι στο μυαλό μου μετά από μια εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, είναι πότε θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Χρήστος Τελίδης από το ΕΘΝΟΣ.

Χ. ΤΕΛΙΔΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Στη συνάντηση που είχατε προχθές με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερθήκατε στο θέμα των συμβασιούχων και στους δημόσιους υπαλλήλους, που χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και τονίσατε την ανάγκη να υπάρχει δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Υπάρχει όμως ένας σημαντικός αριθμός, που μας έμεινε. Αυτοί του νόμου Παυλόπουλου. Αυτοί που παρανόμησαν, αυτοί που πείραξαν τα στοιχεία, αυτοί που με διάφορους τρόπους, με δική τους ευθύνη και με ευθύνη άλλων έφεραν στοιχεία πλαστά και κατόρθωσαν και μπήκαν στο Δημόσιο, έκαναν συμβάσεις αορίστου χρόνου, έχουν δηλαδή νομιμότητα. Τους έχουμε, έχουμε δίπλα σ’ αυτούς, τους άλλους. Αυτοί που δεν έκαναν, που δεν παρανόμησαν, οι οποίοι δίνουν κάθε μέρα τη μάχη της επιβίωσης. Αν σας πω σε συγκεκριμένους χώρους είναι διακριτοί οι μεν και οι δε. Εσείς ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα. Τους ξεχάσαμε; Τους ξέχασαν αυτούς; Γιατί και η Κυβέρνηση τους ξέχασε. Και προχθές είπατε κάτι: Ότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Δεν πρέπει να ισχύει αυτό και σ’ αυτήν την περίπτωση; Σας ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι, όσο ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχα αφιερώσει πολύ χρόνο και πολύ ενέργεια στο να αποκαλύψω παθογένειες και παρανομίες που αφορούσαν και στον τρόπο που προσλαμβάνονταν δημόσιοι υπάλληλοι – πλαστά πτυχία και άλλες τέτοιες υποθέσεις – αλλά και στον τρόπο με τον οποίο μετετράπησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε αορίστου. Και ξεκίνησα αυτόν τον έλεγχο με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα, πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα. Και βρήκα απέναντί μου μια οργανωμένη συμμαχία από αρκετούς Δημάρχους, που δεν ήθελαν, σε καμία περίπτωση, να ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση. Αλλά υπήρχαν και άλλοι σύμμαχοι – ξέρετε – σ’ αυτήν την προσπάθεια. Και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Υπουργός Εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ήταν και ο νομικός υπερασπιστής όλων όσοι δεν δεχόντουσαν τον έλεγχο της διοίκησης για τα ζητήματα αυτά. Να σας θυμίσω ιστορίες για αγρίους, όπου στέλναμε τους Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και οι Δήμαρχοι δεν τους επέτρεπαν να μπουν μέσα για να ελέγξουν τους φακέλους; Λοιπόν, αυτά συνέβησαν. Όλα αυτά συνέβαιναν. Και σήμερα όλοι αυτοί έχουν την κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Υπουργοί, οι οποίοι σήμερα είναι στην κυβέρνηση και κόβουν συντάξεις, καλό είναι να θυμούνται και λίγο τον προηγούμενό τους επαγγελματικό βίο και τι έκαναν πριν, για να υπάρχει έστω και μια στοιχειώδης συνέπεια. Άρα, προφανώς και με απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα του επανελέγχου των μετατροπών των συμβάσεων. Αλλά επιτρέψτε μου, να με απασχολεί και κάτι ακόμα: Να μην δημιουργήσουμε μια καινούργια γενιά συμβασιούχων, όμηρων με την προοπτική και το καρότο της νομιμοποίησης, με πλήρη παράβαση του άρθρου του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει τις μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, για εποχικές ανάγκες. Στη συνάντηση αυτή, ήμουν με έναν Δήμαρχο. Δεν θα πω ποιος ήταν, αλλά έχει ενδιαφέρον. Ο Δήμαρχος αυτός είναι σε έναν τουριστικό Δήμο και προσλαμβάνει συμβασιούχους καθαριότητας για το καλοκαίρι. Γιατί τότε έχει ανάγκες. Και μου λέει: Μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις, απευθυνόμενος σε εμένα, γιατί αυτές οι συμβάσεις πρέπει να παραταθούν αυτοδίκαια για τους επόμενους δώδεκα ή δεκαοκτώ μήνες, όταν εγώ δεν τους χρειάζομαι αυτούς τους ανθρώπους το χειμώνα; Θα ήθελα πραγματικά αυτήν την ερώτηση να την κάνει στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς. Λοιπόν, για να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η Κυβέρνηση στήνει ένα καινούργιο πελατειακό κράτος και κλείνει το μάτι σε μια καινούργια γενιά συμβασιούχων με την προοπτική της πιθανής μονιμοποίησης. Και εξαγοράζει, μ’ αυτόν τον τρόπο, συνειδήσεις. Και το κάνει με χυδαίο τρόπο. Λοιπόν, εμείς όλα αυτά δεν πρόκειται να τα δεχτούμε. Είναι άλλο η σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών αναγκών και άλλο οι μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο. Και τα δύο αυτά, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγχέονται.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Χρήστος Νικολαΐδης από τη ThessNews.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (THESSNEWS): Γεια σας, κ. Πρόεδρε. Όποιος παρακολουθεί το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ότι όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος του Κόμματος έρχεται στη Θεσσαλονίκη κρατά κάποιες σταθερές. Εσείς επιλέξατε να σπάσετε κάποιες από αυτές τις σταθερές και αναφέρομαι στο ότι στη χθεσινή σας ομιλία δεν αναφέρατε καθόλου το όνομα του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Επίσης δεν αναφερθήκατε καθόλου στο Μακεδονικό. Ενδεχομένως να θεωρείτε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Ζητήσατε εκλογές, κάτι το οποίο το έχετε κάνει αρκετές φορές, αν και από τη Νέα Δημοκρατία παλαιότερα είχαμε ακούσει ότι δεν θα πρέπει να ζητάς κάτι, το οποίο δεν μπορείς να επιβάλεις. Ενώ φάνηκε ότι μας είπατε με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε, σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, την ιδιωτική αγορά σε αντίθεση με αυτά, τα οποία είπατε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Γιατί επιλέξατε να σπάσετε αυτές τις σταθερές; Σε ό,τι αφορά τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του Κόμματος σας, θέλατε να αποφύγετε ευθύνες από τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την παλαιότερη διακυβέρνηση; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Νικολαΐδη, έκανα μια ομιλία στους παραγωγικούς φορείς. Και κατά συνέπεια, σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Αν είχατε παρακολουθήσει την ομιλία την οποία έκανα στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκα εκτενώς στο ρόλο και στην προσφορά όλων των Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας στην ιστορική διαδρομή της παράταξης. Αν και διακρίνω πίσω από το ερώτημά σας ένα ίσως κρυφό ερώτημα για το αν υπάρχουν, ενδεχομένως, εσωκομματικά ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό ζήτημα στη Νέα Δημοκρατία. Έχω μια άριστη επικοινωνία και με τους τρεις τέως πρωθυπουργούς. Με τον έναν προφανώς είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνώ, αλλά και με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια τακτική επικοινωνία. Δεν είναι κατ’ ανάγκη κάτι το οποίο επιθυμούμε πάντα να δημοσιοποιούμε. Σε κάθε περίπτωση και επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη. Τολμώ να πω ίσως περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Η Νέα Δημοκρατία έχει συσπείρωση 90%. Κοιτάει μπροστά και ζητήματα, τα οποία αφορούν τις εσωτερικές μας λειτουργίες, μπορεί πάντα να «ερεθίζουν» τις παραπολιτικές αντένες των δημοσιογράφων, δεν νομίζω όμως ότι αφορούν πραγματικά, ούτε την κοινωνία ούτε και το ίδιο το Κόμμα. Εξάλλου, να πω και κάτι τελευταίο. Φιλοδοξώ να ηγούμαι ενός Κόμματος το οποίο είναι δημοκρατικό. Και σε ένα δημοκρατικό Κόμμα κατατίθενται απόψεις όλων των αποχρώσεων και η δική μου δουλειά είναι να συνθέτω αυτές τις απόψεις σε μια κοινή συνισταμένη, όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κύριος Θάνος Τριανταφύλλου από την Εφημερίδα ΑΓΟΡΑ.

Θ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ): Κύριε Πρόεδρε, να πάω λίγο στο θέμα της Παιδείας που σας αρέσει ιδιαίτερα να συζητάτε. Πρόσφατα σε μια εκδήλωση, σε μια παρουσίαση βιβλίου, είπατε ότι δυστυχώς οι δανειστές και τα Μνημόνια δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το ζήτημα της Παιδείας. Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του μείγματος συμφωνίας που λέτε και στις τολμηρές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβετε, θα βάζατε ως στόχο η Παιδεία να βγει από το Μνημόνιο; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν έκανα αυτή την αναφορά, εννοούσα ότι πολλές φορές μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα υπάρχει μια ίσως και ολίγον στενόμυαλη προσέγγιση για το ποιες είναι οι πραγματικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία είναι η πιο σημαντική μεσομακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση, που πρέπει να κάνουμε σε συνδυασμό, προφανώς, με την αναδιάταξη του Κράτους. Αλλά αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που αφορά όλα τα πεδία της πολιτικής. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν μπορούμε εμείς να επιτρέψουμε η Παιδεία να συνεχίσει στον κατήφορο στον οποίο την οδηγεί αυτή η Κυβέρνηση. Θα έχουμε την ευκαιρία σε 10 μέρες από τώρα να έχουμε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα ζητήματα της Παιδείας, όπου θα αναφερθώ πιο εκτενώς στο σχέδιό μας, στο πρόγραμμά μας για την Παιδεία. Πρωτίστως, στο πρόγραμμά μας θέλω να τονίσω το σχέδιο μας για το Δημόσιο σχολείο και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν θα κουραστώ να υπερασπίζομαι το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή. Για αυτό και θεωρώ αδιανόητη την υπονόμευση της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μια εμμονική Κυβέρνηση. Αλλά η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά στο 10% των Ελλήνων. Το υπόλοιπο 90% είναι απολύτως εξαρτημένο από το Δημόσιο σχολείο. Και το Δημόσιο σχολείο ήταν και πρέπει να παραμείνει ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας στην ελληνική κοινωνία, όπως ήταν πάντα. Γιατί τι παραπάνω μπορούσε να προσδοκά ένα φτωχό παιδί από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας από το να σπουδάσει, να πάει σε ένα καλό σχολείο, να εργαστεί και με αυτό τον τρόπο να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τη ζωή του; Ναι, χρειαζόμαστε πολύ καλύτερα σχολεία από αυτά που έχουμε. Χρειαζόμαστε καλύτερα πανεπιστήμια από αυτά που έχουμε. Χρειάζεται να δώσουμε συστηματική και μεθοδική έμφαση στην προσχολική αγωγή, εξ ου και η δέσμευση, η μόνη δέσμευση που ανέλαβα χθες, στο ζήτημα αυτό. Γιατί; Διότι ξέρουμε ότι οι ανισότητες, δημιουργούνται, πολλές φορές, στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης ενός παιδιού. Μέχρι τα 6. Για αυτό και όλα αυτά τα ζητήματα είναι στην πρώτη προτεραιότητα της δικής μας πολιτικής. Εμείς θέλουμε μία Παιδεία, η οποία  να είναι επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω, να μπορεί να δίνει την ευκαιρία στους καλούς μαθητές πραγματικά να διακριθούν.  Και βέβαια να επαναλάβω, και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά περισσότερα, σε δέκα μέρες από τώρα, στη Βουλή, τη δέσμευσή μου να ακυρώσουμε αμέσως, εδώ θα μπορούσα να πω και με ένα νόμο, όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις που αφορούν πρωτίστως το Δημόσιο πανεπιστήμιο και το ξήλωμα του νόμου 4009, που παρά τις όποιες ατέλειές του, ήταν ένας Νόμος που σηματοδότησε μία τολμηρή μεταρρύθμιση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Αλέξανδρος Ζέρβας από το ραδιόφωνο στο Κόκκινο.

Α. ΖΕΡΒΑΣ (ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ): Κύριε Πρόεδρε, να επιμείνω λίγο στο ζήτημα των εργασιακών. Πριν από λίγες ημέρες συναντηθήκατε με τους κοινωνικούς φορείς. Στο εσωτερικό τους φαίνεται να υπάρχουν πολύ διαφορετικές απόψεις. Όσον αφορά στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων ο Σ.Ε.Β. φαίνεται να θέλει να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές έναντι των κλαδικών. Ο Σ.Ε.Β. είναι υπέρ και των ομαδικών απολύσεων. Απαντήσατε για αυτό αλλά υπάρχει και αυτή η άποψη. Και επειδή στο ζήτημα των συμβάσεων, ένα από τα πρώτα ζητήματα είναι το μισθολογικό, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, σε αυτές τις συνθήκες, ποιος μπορεί να είναι ο μέσος μισθός για να μπορεί να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση;

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και νομίζω ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν επιδείξει μία ωριμότητα να μπορούν να κάθονται σε ένα τραπέζι και τουλάχιστον αυτά τα ζητήματα, να τα συζητούν. Από εκεί και πέρα, στο ζήτημα του κατώτατου μισθού δεν θέλω να θυμίσω ποιος είχε δεσμευτεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751, ευρώ ακριβώς από αυτό το βήμα. Ο κατώτατος μισθός αποτυπώνει και την ίδια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να είναι και αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι μία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα μας επιτρέψει, χωρίς να μπορώ να προδιαγράψω το χρονικό ορίζοντα, να ξεφύγουμε από το σημερινό πλαίσιο του κατώτατου μισθού και σταδιακά να κινηθούμε πιο πάνω.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Κωστής Παρράς από το Flash και την εφημερίδα Kontra News.

Κ. ΠΑΡΡΑΣ ( FLASH & KONTRA NEWS): Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου μία εισαγωγική παρατήρηση πριν υποβάλλω το ερώτημά μου. Η δυνατότητα, που μου εξασφάλισε η παρουσία μου σε 24 από τις 81 Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης, μου λέει πως χρειάστηκε πολύ θάρρος και πολύ κουράγιο εκ μέρους σας να μιλήσετε για αλήθεια από ένα βήμα, που είναι άκρως χρεωμένο από ψευδείς υποσχέσεις. Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι πώς εσείς μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε. Αν σας ζητούσα δηλαδή, να διαλέξετε ένα επιχείρημα για να πείσετε τους πολίτες – που χθες στην ομιλία σας τους χαρακτηρίσατε απογοητευμένους επειδή εξαπατήθηκαν πολλάκις – με την άλλη έννοια, όχι αυτή του Υπουργού. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε γιατί να σας πιστέψουν, εσάς που ακολουθείτε σε μία σειρά πρωθυπουργών, οι οποίοι έταξαν από αυτό το βήμα, υποσχέθηκαν και δεν απέδειξαν ότι μπορούν να σταθούν άξιοι των υποσχέσεών τους. Με το συγκεκριμένο παράδειγμα, επίδομα 180 ευρώ σε κάθε παιδί οικονομικά αδύναμης οικογένειας με κουπόνι, αλλά με τους θεσμούς να λένε ναι ή αν σας πουν όχι θα πάτε και μονομερώς; Γιατί μόλις χθες μάθαμε ότι στα 246.000.000 ευρώ του κ. Τσίπρα που θα πήγαιναν στους οικονομικά αδύναμους, η τρόικα είπε όχι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι υπάρχουν 246.000.000 ευρώ, εκτός αν το νόμισμα είναι βοσκοτόπια, για να αλλάξουμε έτσι λίγο και την αίσθηση της αξίας. Από εκεί και πέρα, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Κοιτάξτε, ο ένας τρόπος να πείσουμε τους πολίτες είναι να παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις μας και αυτό επιχείρησα να κάνω. Σας είπα ότι δέχτηκα και εισηγήσεις να είμαι πιο τολμηρός σε αυτά τα οποία θα πω. Δεν θα υποσχεθώ, όμως, από τη Δ.Ε.Θ. – επειδή ακριβώς έχω πλήρη αίσθηση της γεωγραφικής συγκυρίας και των υποσχέσεων που έχουν δοθεί από αυτό εδώ το βήμα. Ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός και περιόρισα τις δεσμεύσεις μου σ’ αυτά τα οποία μπορώ με βεβαιότητα να εγγυηθώ ότι θα γίνουν, ασχέτως της άποψης των θεσμών. Θίξατε ένα ζήτημα μονομερών ενεργειών. Υπάρχει ένα περιθώριο και για κάποιες μονομερείς ενέργειες. Αναφέρω ενδεικτικά ότι, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές το έκανε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Αποδείξαμε στην πράξη ότι μια μείωση φορολογικών συντελεστών δεν είχε το καταστροφικό αποτέλεσμα στα έσοδα που οι θεσμοί περίμεναν. Είχαμε εμείς δίκιο και είχε άδικο η τρόικα σ’ αυτό το συγκεκριμένο πεδίο πολιτικής. Μου κάνατε και μια, τολμώ να πω, προσωπική ερώτηση. Πώς μπορώ να πείσω για την ειλικρίνεια μου; Η απάντηση είναι δεν ξέρω. Αλλά ξέρω ότι είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι λέω την αλήθεια και πιστεύω ότι αυτό οι πολίτες, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα το καταλάβουν. Ακριβώς επειδή έχουν δει όλων των ειδών τους πολιτικούς Αρχηγούς – ειδικά, τον τελευταίο και με μεγάλη διαφορά τον πιο χαρακτηριστικό – οι οποίοι τους κορόιδεψαν στα μούτρα και οι οποίοι και σήμερα έχουν ακόμα τη δυνατότητα, χωρίς καν να κοκκινίζουν, να κοιτάνε τον Ελληνικό λαό στα μάτια και να του λένε ψέματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να το κάνω και δεν θα μπορούσα και ποτέ να το κάνω.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Γιώργος Ευγενίδης από την Αξία και το Rizopoulos Post, ενημερωτική ιστοσελίδα.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ (ΑΞΙΑ – RIZOPOULOS POST): Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε εκπρόσωπε. Κύριε Πρόεδρε, για να επιστρέψω λίγο στο πολύ μείζον ζήτημα του οδικού χάρτη για την οικονομία που παρουσιάσατε. Έχετε θέσει στο επίκεντρο την έννοια της πολιτικής αξιοπιστίας, τη δική σας εν συγκρίσει με αυτή του κ. Τσίπρα. Για να είμαι ευθύς λοιπόν. Γιατί να δώσουν οι δανειστές περισσότερο δημοσιονομικό χώρο σε μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι στον κ. Τσίπρα, ο οποίος, όπως το λένε και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, περνά πολύ δύσκολα μέτρα χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές εντάσεις; Και γιατί το λέω; Διότι έχουμε δύο πολύ κρίσιμα ορόσημα. Το πρώτο είναι η συζήτηση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με το ζήτημα των πλεονασμάτων και του χρέους και το δεύτερο σκέλος είναι ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα μεσοπρόθεσμό. Επομένως, αυτό θα πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα. Και το δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου είναι, ποια είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που η Κυβέρνηση ξαναλυγίσει και δεχτεί στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% απ’ το 2018 και πέρα, όπως κάποιες δημοσιογραφικές διαρροές φέρουν τον κ. Χουλιαράκη να είναι πρόθυμος να συζητήσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που θυμίσατε το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα το μεσοπρόθεσμο. Θα έπρεπε η ίδια η Κυβέρνηση, εδώ και μήνες να το είχε κάνει. Σας εξήγησα και πριν και το επαναλαμβάνω: Γιατί πιστεύω ότι έχουμε αυξημένη αξιοπιστία στην συζήτηση με τους πιστωτές μας. Καταλαβαίνω ότι έχουμε απέναντί μας ένα δύσκολο διεθνές πεδίο. Η συζήτηση όμως για τη μείωση των πλεονασμάτων είναι μια συζήτηση η οποία ακούγεται ολοένα με μεγαλύτερη ένταση, όχι μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο την υποστηρίζει, αλλά και από πάρα πολλούς οικονομικούς αναλυτές και οικονομολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται – σωστά, κατά την άποψή μου – ότι είναι αδύνατον μια οικονομία με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, για μια δεκαετία. Διότι, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος. Οι όποιες τολμηρές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα γίνουν, να υπονομευτούν τελικά από μια εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αυτό είναι κάτι που κατ΄ ιδίαν μπορεί να το δέχονται και αυτοί που δημόσια δεν θέλουν να το πουν. Έχω πλήρη αίσθηση ότι το ευρωπαϊκό τοπίο είναι περίπλοκο. Έχω απόλυτη κατανόηση για τις εθνικές προτεραιότητες που μπορεί να υπάρχουν σε Κράτη – Μέλη, όταν γίνεται αυτή η συζήτηση. Παρά ταύτα, επειδή πιστεύω ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας σε αυτή την περίπτωση θα εξακολουθώ να επιμένω ότι αυτό είναι το σωστό. Και θα ζητήσω και από την Κυβέρνηση να επιμείνει ότι αυτό είναι το σωστό, άσχετα με το αν πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί αυτό τελικά να το διεκδικήσει. Αλλά ας συμφωνήσουμε καταρχάς ότι αυτό πρέπει να είναι ένας εθνικός στόχος. Θα είναι αν μη τι άλλο ένα ελάχιστο βήμα να διαμορφώσουμε κάποια συναίνεση σε μια εθνική στρατηγική, την οποία τη θεωρώ απολύτως απαραίτητη στο συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυρία Μαρούλα Πλήκα από την Εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Μ. ΠΛΗΚΑ (ΑΥΓΗ): Θα ήθελα λίγο να επανέλθω στο προσφυγικό και στο θέμα του Ωραιοκάστρου. Όλες οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει από στελέχη σας κατατείνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται και για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Θέλω να ρωτήσω: Ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου έχει κάποια ευθύνη κατά την άποψή σας; Και πως το σχολιάζετε το γεγονός ότι δικά σας στελέχη, αυτές τις ημέρες, έσπευσαν να τον συναντήσουν, όπως ο κ. Βορίδης για παράδειγμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, κυρία Πλήκα, θα απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας: Δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του Δημάρχου. Διαφωνώ μαζί του. Και το είπαμε ξεκάθαρα και στην ανακοίνωσή μας. Όπου επισημάναμε το γεγονός ότι ξενοφοβία και ρατσισμός δεν χωρούν στη Νέα Δημοκρατία, επί της αρχής. Δεν έχω υπόψη μου για κάποια συνάντηση, όπως αυτή την οποία αναφέρατε, αλλά πιστεύω ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται οποιεσδήποτε υποδείξεις. Είναι άλλο να κατακρίνουμε κάποιες δηλώσεις οι οποίες μπορεί πραγματικά να κινούνται έξω από το πλαίσιο αυτού που εμείς θεωρούμε αποδεκτό και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να μας στερείται – όχι εσείς προσωπικά – η δυνατότητα να ασκούμε κριτική για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, όπου πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει οικτρά. Και σας το λέει κάποιος ο οποίος είχε όλη τη δυνατότητα, κυρία Πλήκα, να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στο ζήτημα του προσφυγικού και ενδεχομένως να αλληθωρίσει και προς άλλα κοινά. Δεν το έκανα όμως. Και από την πρώτη στιγμή επιχείρησα να διαμορφώσω μια εθνική στρατηγική με την Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Σας περιέγραψα, σε προηγούμενή μου απάντηση, ποια ήταν η κατάληξη της συνάντησης που είχαμε παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο ζήτημα αυτό. Θα ασκούμε, λοιπόν, κριτική στους διαχειριστικούς χειρισμούς της Κυβέρνησης. Και τα ερωτήματα, τα οποία έχουν τεθεί από εμάς επιτακτικά, σχετικά και με τη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, είναι ερωτήματα τα οποία η Κυβέρνηση, σε κάποια στιγμή, θα πρέπει να απαντήσει.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Νίκος Ρούμπος από το Α.Π.Ε.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ (Α.Π.Ε.): Χθες μιλήσατε για δύο συντελεστές Φ.Π.Α.: 11% και 22%. Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, με μια δήλωση στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναρωτιέται αν αυτό σημαίνει ότι για τα βιβλία, για το θέατρο, θα αυξηθεί από το 6% στο 11%. Τι απαντάτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Τσακαλώτος το αναρωτιέται αυτό; Η Κυβέρνηση που αύξησε το Φ.Π.Α. συνολικά και την επιβάρυνση; Κοιτάξτε, η συνολική επιβάρυνση για το καλάθι της νοικοκυράς και το διαθέσιμο εισόδημα με τη δική μας πρόταση θα είναι θετική, θα έχει θετικό πρόσημο, θα πληρώνουν λιγότερο συνολικά οι πολίτες σε Φ.Π.Α.. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να εξειδικεύσουμε πιο συγκεκριμένα τις απόψεις μας και για το ζήτημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αλλά βρίσκω τουλάχιστον ειρωνικό μια Κυβέρνηση, η οποία έχει προβεί σε τόσο απότομες αυξήσεις στη φορολογία να ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση πάνω σε αυτό το θέμα.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Παλλήκαρης Ευτύχης από την Επένδυση.

Ε. ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ (ΕΠΕΝΔΥΣΗ): Καλησπέρα. Παίρνω αφορμή για την ερώτησή μου από τις αναφορές σας για πλουραλισμό στο τηλεοπτικό τοπίο και για ανταγωνιστικές τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια, στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις, παρακολουθούσαμε ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Συχνά, στην τελική τους φάση οι διαγωνισμοί κατέληγαν με ένα μόνο υποψήφιο. Αναφέρομαι συγκεκριμένα και στο διαγωνισμό που έγινε για το μονοπώλιο για τα τυχερά παιχνίδια, που σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που δεν υπάρχει τέτοιο μονοπώλιο, στην Ελλάδα δόθηκε αυτό επί Κυβέρνησης του κ. Σαμαρά σε ένα και μοναδικό υποψήφιο, με πολλά, μάλιστα, ερωτήματα για το πόθεν έσχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει αυτή τη διαδικασία, αλλά ως Κυβέρνηση, ως σήμερα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Ήθελα να ρωτήσω τη θέση σας για το θέμα αυτό.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με ρωτάτε για το ζήτημα του ΟΠΑΠ ή με ρωτάτε γενικά για το ζήτημα του αν είναι καλό να υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος;

Ε. ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ (ΕΠΕΝΔΥΣΗ): Και για τα δύο. Κυρίως, για το πρώτο.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο δεύτερο απαντώ ευθέως ότι προφανώς είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός. Όσο καλύτερο είναι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, τόσο περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές θα προσέλθουν. Όσο χειρότερο είναι το κλίμα στη χώρα, τόσο λιγότεροι αγοραστές θα προσέρχονται και τόσο χαμηλότερα θα είναι τα τιμήματα, με τα οποία το Δημόσιο θα πουλάει περιουσιακά του στοιχεία. 45.000.000, θυμίζω, πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Φαντάζομαι ότι το τίμημα αυτό, αν δεν είχαμε περάσει από την περιπέτεια του 2015, θα ήταν πολύ υψηλότερο. Ως προς το ζήτημα του ΟΠΑΠ, η υπόθεση αυτή για εμάς έχει κλείσει. Δεν έχουμε καμία διάθεση να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Αλλά, από εκεί και πέρα, θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα σχετικά με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και σχετικά με την προώθηση και τη φορολόγηση ενός συστήματος, όπου θα νομιμοποιεί τα VLTs, τα φρουτάκια δηλαδή, τους κουλοχέρηδες. Γιατί σήμερα έχουμε το παράδοξο να λειτουργούν δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συσκευές, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο και χωρίς το κράτος να έχει κανένα απολύτως έσοδο από αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δηλωθεί. Και είναι και μία ευκαιρία για το Κράτος να εισπράξει συμπληρωματικά έσοδα από μία αγορά, η οποία σήμερα κινείται έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ο κ. Κολλάτος από το Νέο Αγώνα Καρδίτσας.

Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ (Ν. ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ): Ευχαριστώ, κύριε Εκπρόσωπε. Κύριε Πρόεδρε, με το νέο ασφαλιστικό νόμο υπάρχει μία διάταξη που είχε εισηγηθεί και η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία όσοι καλλιεργούν και βγαίνουν στη σύνταξη από το Μάιο του 2016, θα πρέπει ή να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους και τα χωράφια τους ή να χάσουν το 60% της σύνταξής τους. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό. Αυτό βέβαια είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Με κάποια στοιχεία που έχω, αφορά περίπου 200.000 καλλιεργητές και οικογένειες, διότι θα μειωθούν κατά τόσους από τους 800.000 που είναι στο ΟΣΔΕ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία. Αλλά είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο. Ξέρετε γιατί; Όταν θα πάμε στη διαπραγμάτευση το 2019 – 2020, θα είναι περισσότεροι ακόμη, θα βγαίνουν και άλλοι, θα πάμε με τους μισούς. Και εφ’ όσον θα πάμε με τους μισούς, το πιο πιθανό, επειδή παρακολουθώ χρόνια τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είναι να πάρουμε και τις μισές επιδοτήσεις. Πώς σκέφτεστε να το αλλάξετε αυτό; Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το βρείτε μπροστά σας. Και επίσης, μιας και αναφερθήκατε στους συνεταιρισμούς, είναι λίγο αντικίνητρο και όλοι συμφωνούμε ότι οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών πραγματικά βοηθούν στο να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, με οικονομίες κλίμακας και όλα αυτά. Δεν είναι αντικίνητρο ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος που λέει – γιατί ξέρετε από τους συνεταιρισμούς περνάνε όλα με τιμολόγια – όταν φορολογείται και ο αγρότης όπως και ο ελεύθερος επαγγελματίας και πληρώνει εισφορές με βάση το εισόδημά του δεν θα υπάρχει μαύρη οικονομία που ήδη υπάρχει, που την έχουμε καταγράψει σε ρεπορτάζ και με αυτό τον τρόπο στην ουσία πάει στράφι όλη αυτή η ιστορία; Ευχαριστώ.

K. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω τη λεπτομέρεια του θέματος που μου αναφέρατε. Κατά συνέπεια, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω, αλλά χαίρομαι που το θίγετε και θα το μελετήσω στη συνέχεια. Από εκεί και πέρα, για το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών. Δεν έχω συναντήσει αγρότες που μου λένε ότι δεν πρέπει να φορολογούνται. Το ζήτημα είναι το ύψος της φορολόγησης και κατά πόσο, αυτήν τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών, αλλά και κόστους παραγωγής καθιστά πραγματικά βιώσιμη την αγροτική παραγωγή. Κάναμε μια παρέμβαση στο ζήτημα αυτό, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μειώσουμε το Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Αυτό θα είναι μια σημαντική ανακούφιση, που θα μειώσει το κόστος παραγωγής των αγροτών – και πιστεύω ότι είναι μια κίνηση που θα εκτιμηθεί από τον αγροτικό κόσμο – στο πλαίσιο, όμως, των δυνατοτήτων που αυτή τη στιγμή έχουμε.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη, κλείνουμε με τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Στέργιος Καλόγερος από το ΒΕΡΓΙΝΑ TV.

Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (ΒΕΡΓΙΝΑ TV): Θα ήθελα να σας ρωτήσω, στο πλαίσιο της ανάπτυξης που θα προσπαθήσετε να φέρετε στη χώρα μας από τη στιγμή που θα γίνετε πρωθυπουργός, εάν θα ζητήσετε τη συμβολή και ποια θα είναι αυτή, των δύο πρώην πρωθυπουργών, του κ. Καραμανλή και του κ. Σαμαρά. Και επίσης, αν θα ζητήσετε τη συμβολή στην ανάπτυξη των δημάρχων, οι οποίοι είναι μερικές εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα, ξέρουν καλά τα προβλήματα των τόπων τους. Και επίσης, κύριε Πρόεδρε, από τη στιγμή που θα γίνετε, θα βγείτε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να σχηματίσετε αυτοδυναμία, θα συνεργαστείτε ποτέ με την Χρυσή Αυγή, μιας και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της προέρχεται από τον ίδιο χώρο, από τον δικό σας; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος απαντώ με ένα ξερό όχι. Δεν χρειάζεται καν να γίνω πιο αναλυτικός. Στο πρώτο ερώτημά σας: Εξ όσων γνωρίζω, ούτε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής είναι οι ίδιοι, ούτε οι Δήμαρχοι είναι οι ίδιοι επενδυτές, για να μπορούν να επενδύουν στον τόπο. Σας απάντησα ευθέως για την άνεση στην επικοινωνία που έχω και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Καραμανλή και, προφανώς, σε μια συνολική προσπάθεια για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας, κανείς δεν περισσεύει. Για τους δημάρχους θα ήθελα να πω μια κουβέντα παραπάνω. Ένα από τα ζητήματα τα οποία έθιξα χθες στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Κράτους – και του αποδίδω ιδιαίτερη σημασία – είναι η αποσαφήνιση των ορίων αρμοδιότητας μεταξύ της κεντρικής εξουσίας, της περιφερειακής εξουσίας και της τοπικής εξουσίας. Μεταξύ του Κράτους δηλαδή και του δεύτερου και του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Και το λέω αυτό διότι και οι Δήμαρχοι έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο με τον τρόπο τους στην τοπική ανάπτυξη, όπως έχουν να παίξουν και οι περιφέρειες, που διαχειρίζονται και πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερα κονδύλια αναπτυξιακού χαρακτήρα. Και οι Δήμαρχοι είναι συνεταίροι σε αυτήν την προσπάθεια. Διότι, παραδείγματος χάριν, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, στον οποίο αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη έμφαση, αν ένα γενικό πολεοδομικό σχέδιο κάνει τριάντα χρόνια για να τελειώσει και όταν ολοκληρωθεί είναι ήδη παντελώς ανεπίκαιρο, καταλαβαίνουμε ότι δεν κάνουμε κάποια σημαντική τομή. Άρα και οι Δήμαρχοι πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτήν τη σημαντική πρόταση την οποία κάνουμε. Να καταστήσουμε πάλι τη χώρα μας ελκυστική για επενδύσεις. Έχω μια τακτική επικοινωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Δημάρχων συμμερίζεται ακριβώς αυτήν τη φιλοσοφία.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώθηκαν περισσότερες από δύο ώρες ερωτήσεων και απαντήσεων. Πάνω από σαράντα ερωτήσεις. Σας ευχαριστούμε όλους.

>>>•<<<
Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, για τις Εξαγγελίες της ΝΔ σχετικά με θέματα φορολογίας
Αποκαλύφθηκε επιτέλους το πρόγραμμα της ΝΔ για την ελληνική οικονομία και προσδιορίστηκαν (με όχι μεγάλη σαφήνεια) οι προτάσεις της στα θέματα φορολογίας. Θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση στις υπερβολές και τις ανακρίβειες των πυροτεχνημάτων, αλλά αρχικά θέλω να τονίσω ορισμένα σημεία:
1. Γιατί δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο; Δεν προγραμματίζουν τέτοια έσοδα ή θα μας γυρίσουν πίσω στις εποχές με τα κουκουλώματα της λίστας Lagarde και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για “ορισμένους”;
2. Η μοναδική πρόταση για θέματα φοροδιαφυγής είναι το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι είναι έτοιμο και στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης! Γιατί όμως η ΝΔ δεν αναφέρει τίποτα για την ανάγκη θέσπισης ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, ρυθμίσεων για την αποκάλυψη κεφαλαίων, ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο κλπ, που ζητούν (δικαίως) επίμονα κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς;
3. Η πρότασή της για ύπαρξη δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, σημαίνει κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%; Ας εξηγήσουν τις επιπτώσεις σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες κλπ!
4. Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, οι εξαγγελίες της ΝΔ απαιτούν ισοδύναμα 960 εκατομμυρίων (3,2 δις Χ 30%). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα, οι εξαγγελίες τους απαιτούν τεράστια ποσά, τα οποία δεν καλύπτονται από το άθροισμα των 1.475 εκατομμυρίων ευρώ από δήθεν εξοικονόμηση δαπανών.
Ευτυχώς οι πολίτες διαθέτουν μνήμη. Διαθέτουν πλέον και τη δυνατότητα σύγκρισης των όσων προσπαθεί και αγωνίζεται η κυβέρνηση και της επιστροφής στο “σκοτεινό χθες” που εξαγγέλλει η ΝΔ.

Ίσως σας ενδιαφέρει επίσης:

Related posts