Ακολουθεί η Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την συνεδρίαση του Eurogroup
Εισήγηση
Σήμερα είχαμε μία συμφωνία όπως είπαν και οι τέσσερις εκπρόσωποι που μίλησαν νωρίτερα (Eurogroup, EKT, Ευρ. Επιτροπή, ESM) στη συνέντευξη τύπου για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια αυτό το οποίο συμφωνήθηκε ως στρατηγική τον Φεβρουάριο στο Eurogroup πραγματοποιήθηκε. Δηλαδή αντί να μιλάμε για όλα τα μικρά θέματα και κάποια στιγμή να μείνουν τα μεγάλα, αντιστρέψαμε τη διαδικασία ώστε να υπάρχει συμφωνία στους βασικούς πυλώνες για να μπορούν να επιστρέψουν οι θεσμοί για τις λεπτομέρειες σε πιο μικρά ζητήματα.
Όπως σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μίας συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντιμέτρα. Όπως ακούσατε και από τον πρόεδρο του EG θα υπάρξουν:
Θετικά μέτρα, 1% 2019 και 1% 2020 και μέτρα πιο περιοριστικά για τις συντάξεις 1 % το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικά θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα θετικά θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα εφαρμοστούν εάν είμαστε εντός των στόχων.
Και επειδή οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θετικά μέτρα, επιτρέψτε μου να πω κάποιες λεπτομέρειες. Το 2019 τα θετικά μέτρα θα αφορούν τον τομέα των δαπανών και θα είναι ένα συνολικό πακέτο ύψους €1,8 δισ.:
- Ένα πακέτο θα αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρό τρόπο την παιδική φτώχεια,
- ένα άλλο τα ζητήματα στέγασης,
- ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης,
- ένα πακέτο το οποίο θα αφορά την μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους
- και τέλος ένα πακέτο επενδυτικό.
Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.
Θεωρούμε ότι αυτά τα αντιμέτρα κατά κάποιον τρόπο αντισταθμίζουν τα μέτρα και κυρίως δημιουργούν τη βάση για την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο πάει πέρα και πάνω από την δαπάνη των 740 εκ ευρώ που έχουμε κάνει φέτος, για πρώτη φορά για την ανακούφιση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.
Συγχρόνως έχει συμφωνηθεί και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα και πρέπει να σας πως και για τα εργασιακά, όπου δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lock out, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Όλο αυτό το πακέτο θα ισχύσει όταν ξέρουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά από το 2018 και συγχρόνως βέβαια τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 εάν και μόνο εάν έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος.
Ευχαριστώ. Και τώρα μπορούμε να δεχτούμε ερωτήσεις.
Q&A
Ν. Χρυσολωράς: Μπορείτε να μας δώσετε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες για όσα είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ για την επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος; Από ότι καταλάβαμε, το 2018 θα αποφασιστεί στην τελευταία αξιολόγηση αν τα μέτρα του 2020 θα εφαρμοστούν ήδη από το 2019, δηλ. αν είμαστε εντός προγράμματος; Και αυτό για τις τακτικές αξιολογήσεις μετά το τέλος του προγράμματος, να καθοριστεί τι; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός, μια εκτίμηση για το ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018, και πάνω σε αυτή τη βάση θα αποφασιστεί αν όλα τα καλά μέτρα περνάνε, αν είμαστε εντός των στόχων, αν χρειάζεται τα μέτρα του 2020 να πάνε το 2019. Αλλά μετά από το πρόγραμμα είμαστε μια κανονική χώρα, η οποία θα πηγαίνει και στην Κομισιόν, όπως πηγαίνουν τώρα και οι χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει αυτή η επιτήρηση που λέτε.
Αθ. Αθανασίου: Θα ήθελα να επανέλθω στο κομμάτι των απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων που μόλις αναφέρατε. Είπατε ότι δε θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δηλ. ότι δε θα αυξηθεί το όριο στο 10 τοις εκατό, και δε θα νομοθετηθεί το λοκ άουτ. Αυτό είναι αποτέλεσμα συμφωνίας, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες ή είναι κάτι που θα επιδιώξετε στις συνομιλίες με την τρόικα, όταν θα κατέβει η τρόικα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, είναι μέσα όταν είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι συμφωνήσαμε τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Ήταν από τα δύσκολα ζητήματα, έτσι δεν είναι; Αυτά είναι που συμφωνήσαμε τώρα, για να αφήσουμε τα μικρά ζητήματα. Για μας δε θα μπορούσε να είναι μικρό θέμα οι συλλογικές συμβάσεις ή οι ομαδικές απολύσεις. Αυτό έχει αποφασισθεί και έχουμε τελειώσει.
Ε. Βαρβιτσιώτη: Υπάρχει μια πρώτη συζήτηση ή πρώτη συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι απάντησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ότι τώρα, αυτή τη στιγμή, θα κλείσουμε τη συμφωνία με τις λεπτομέρειες, θα επιστρέψουν οι θεσμοί για να γραφτεί και η συμφωνία με τους Ευρωπαίους, αλλά και με το ΔΝΤ (MEFP), και συγχρόνως αρχίζει η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018, που όπως ξέρετε, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος για τα με μεγαλύτερη σαφήνεια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Μ. Αρώνη: Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, τα θετικά μέτρα, είπατε ότι θα νομοθετηθούν και αυτά τώρα και θα εφαρμοστούν εάν είμαστε εντός των στόχων. Επειδή ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο, μήπως θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς του στόχους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό το πρόβλημα είναι θέμα ερμηνείας, ορισμού και δεν είναι διαφορά επί της ουσίας. Ο Πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι το 2019, αν φτάσουμε στο 3,5% και πάρουμε επιπλέον μέτρα 2% το 2019 και το 2020, φτάνουμε το 5,5%. Γιατί είμαστε ήδη μέσα στο στόχο του 3,5%. Οπότε υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να πάρουμε και τα καλά μέτρα. Εγώ νομίζω, κατά τη δική μου άποψη και δεν το λέω πίσω από την πλάτη του γιατί το έχω πει και μπροστά του, ότι με πιο απλό τρόπο, αν είμαστε εντός του στόχου 3,5% το 2019, είναι δυνατές και οι δύο δέσμες μέτρων – και τα αρνητικά και τα θετικά.