26 Απριλίου 2024

Συνεχίζουν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο

Συνεχίζουν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο

Συνεχίζουν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στο Δημόσιο, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση 2014 του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρου Ρακιντζή.210715-1

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει μεταξύ άλλων:

[…] Η κακοδιοίκηση λόγω μη τήρηση της νομιμότητας, και οι πολλαπλές περιπτώσεις διαφθοράς, που παρατηρούνται ως συχνό φαινόμενο στη λειτουργία του δημόσιου τομέα της χώρας μας, έχουν επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, γιατί κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, πλήττουν το κράτος δικαίου, στερούν πολύτιμους πόρους, δυσχεραίνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και αμαυρώνουν την εικόνα της διεθνώς, τις συνέπειες των οποίων ήδη υφίσταται η χώρα και η κοινωνία στη σημερινή εποχή της κρίσεως.

Η συντριπτική μερίδα της κοινής γνώμης εκφράζει την άποψη ότι η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής. Η άποψη αυτή, με την οποία σε μεγάλο βαθμό συντάσσομαι, στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ρυθμοί λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής μας και των πολιτών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται συμπτώματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς.
[…]
Για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς απαιτείται αφενός η λειτουργία των κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών, παράλληλα με την αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης για την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων αυτών, αλλά και η ενεργή συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας.
Ο πόλεμος αυτός είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος και προπαντός απαιτεί συνεχή έμπρακτη πολιτική βούληση και προσπάθεια των αρμοδίων οργάνων, γιατί αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια, όπως τη γραφειοκρατική νοοτροπία των υπαλλήλων, τα διάφορα μικροσυμφέροντα που ανάγουν την υπόθεσή τους σε μείζον εθνικό ζήτημα και επιζητούν πολιτικές παρεμβάσεις, την άμεση και έμμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πολλές φορές ακυρώνουν τα αποτελέσματα του ελεγκτικού έργου και, κυρίως, τη χλιαρή και ενίοτε εχθρική εκ μέρους της κοινωνίας στήριξη των μέτρων. Μόνο όμως με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών μπορεί ο πόλεμος αυτός να έχει αίσια έκβαση.

• Από την έκθεση, αναδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος ‘ασθενής’ στο Δημόσιο, είναι οι ΟΤΑ (τοπική αυτοδιοίκηση).

• Στο σημαντικό θέμα της αξιολόγησης, αναφέρεται ότι σχεδόν όλοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι έχουν βαθμολογηθεί µε άριστα και ότι πρέπει να ρυθμισθεί νομοθετικά η πραγματική αξιολόγηση των δηµοσίων υπαλλήλων για την αξιοκρατική εξέλιξή τους.

• Αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την πολυσέλιδη Έκθεση για το 2014, στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (www.gedd.gr), στην οποία μπορείτε να βρείτε πλήθος στατιστικών καταγραφών αλλά και ενδεικτικών υποθέσεων.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

•• Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο τη Τετάρτη 22 Ιουλ. με τις αλλαγές από το Μνημόνιο

 Παράταση Προθεσμίας Υποβολής Δηλώσεων για ΥπερΔωδεκάμηνες Χρήσεις

 ΓΓΔΕ: Υποχρεώσεις Καταβολής Φορολογικών και Τελωνειακών Οφειλών μετά τη Λήξη της Τραπεζικής Αργίας και Προθεσμίες Υποβολής Δηλώσεων και Καταβολής Οφειλών
 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το άνοιγμα των τραπεζών με τη λήξη της τραπεζικής αργίας

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts