26 Απριλίου 2024

Αύξηση του ακατάσχετου μισθού και συντάξεων στα 1.500 ευρώ

Αύξηση του ακατάσχετου μισθού και συντάξεων στα 1.500 ευρώ

Στα 1.500 από 1.000 ευρώ μισθού ή σύνταξης αυξάνεται το όριο κάτω από το οποίο το δημόσιο δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία και άλλους δημόσιους φορείς.

money

Στα 1.500 από 1.000 ευρώ μισθού ή σύνταξης αυξάνεται το όριο κάτω από το οποίο το δημόσιο δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία και άλλους δημόσιους φορείς.

Παράλληλα, αυξάνεται στη μία εβδομάδα το χρονικό όριο για την κατάσχεση ποσών από μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το Capital.gr πρόκειται για δύο από τα σημαντικότερα μέτρα που αποφασίστηκαν σε σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

• Η αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ, ενώ η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα.

• Με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ, από 300 ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από λογαριασμούς φορολογούμενων που έχουν χρέη προς το δημόσιο, ενώ έχουν υπάρξει και πολλά κρούσματα κατάσχεσης ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ακόμη και επιδόματα ανεργίας.

Επιτάχυνση ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής

Επίσης, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, καθώς και των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν περιέλθει στο ΣΔΟΕ λίστες υψηλής πιθανότητας φοροδιαφυγής από διάφορες πηγές. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

-Η περίφημη λίστα Lagarde με περίπου 1900 Έλληνες καταθέτες στο ελβετικό υποκατάστημα της τράπεζας HSBC.

-Λίστες με ονόματα Ελλήνων που έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο

-Λίστες Ελλήνων που έχουν αποκτήσει σκάφος αναψυχής και το διατηρούν στο νηολόγιο Ολλανδίας

-Η ΓΓΠΣ έχει συντάξει λίστα με περίπου 20.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν εμβάσει ποσά στο εξωτερικό την τριετία 2009-2011, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας ενόψει έλευσης της τρόικας.

 

Πηγή: forologikanea.gr

Related posts