20 Απριλίου 2024

Συνταγματική η επιβολή εξοντωτικού προστίμου για μη υποβολή Φορολογικής Δήλωσης

Συνταγματική η επιβολή εξοντωτικού προστίμου για μη υποβολή Φορολογικής Δήλωσης

Συνταγματική η επιβολή εξοντωτικού προστίμου για μη υποβολή Φορολογικής Δήλωσης: Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 3173/2014 απόφασή της, έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την επιβολή προστίμου ανερχόμενου στο 400% του κυρίου φόρου λόγω μη υποβολής Φορολογικής Δήλωσης.ΣτΕ

Το θέμα αφορούσε υπόθεση μιας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης.

Αυτή η εταιρεία ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους €45.373 και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους €181.492 που της επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά τη μεταβίβαση μετοχών.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανερχόμενο στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο που αναλογεί).

Από πλευράς εταιρείας, αναφέρθηκε για τη μη υποβολή Φορολογικής Δήλωσης ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πλάνη, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση προς υποβολή.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η επιβολή του τεράστιου προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές, είναι αντισυνταγματική όσον αφορά στην αρχή της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας, στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Υποστηρίχθηκε ότι προσκρούει ακόμα και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Εμείς αναρωτιόμαστε με την απλή λογική, είναι δυνατόν πλέον μια εταιρεία να επιβιώσει όταν της επιβληθεί υπέρογκο πρόστιμο, στο 400% του κυρίως φόρου; Και εάν δεν επιβιώσει, τι πρόκειται να εισπράξει εντέλει το Δημόσιο και τι θα εισέπραττε το Δημόσιο εάν της υπέβαλλαν ένα ‘βατό’ πρόστιμο και συνέχιζε να λειτουργεί η εταιρεία;
Πότε θα ήταν περισσότερο κερδισμένο το Δημόσιο;

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και τα ακόλουθο άρθρο:

✎ Φρένο από το ΣτΕ στο ανεξέλεγκτα ‘μακρύ χέρι’ του Δημοσίου

Διαβάστε ακόμη…

 

Related posts