5 Μαΐου 2024

Σφοδρή αντίδραση του κόσμου της οινοποιίας για την πιθανότητα επιβολής φόρου στο κρασί

Σφοδρή αντίδραση του κόσμου της οινοποιίας για την πιθανότητα επιβολής φόρου στο κρασί

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, κατόπιν της χθεσινής εξαγγελίας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι μεταξύ των ισοδυνάμων για την απόσυρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, περιλαμβάνεται εκτός του βασικού ισοδυνάμου με την επιβάρυνση των παιγνιδιών του ΟΠΑΠ με 5 σεντς ανά στήλη, με επιπλέον ισοδύναμο με την επιβάρυνση με ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, κατά περίπου 30 σεντς ανά φιάλη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΣΙ !!!

Μεγάλη και ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η έκπληξή μας ακούγοντας τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικομικών κ. Ε. Τσακαλώτου ο οποίος προανήγγειλε την εισαγωγή νέου φόρου 30 λεπτών ανά φιάλη στο κρασί ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

• Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του φόρου αυτού θα αποτελέσει την πρώτη παραγωγική χώρα της ΕΕ που θα έχει επιβάλει αντίστοιχο φόρο στο κρασί.

• Το κρασί αποτελεί γεωργικό προϊόν και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού τραπεζιού.

• Μετά την επιβολή των capital controls και των απίστευτων αντιαναπτυξιακών περιορισμών που αυτή επέβαλε στον κλάδο μας, η επιβολή του φόρου αυτού θα δώσει τη χαριστική βολή στο ποιοτικό εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί και θα φουντώσει ακόμα περισσότερο την παραοικονομία.

> Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει άμεσα ώστε να μην θεσμοθετηθεί ο τελείως παράλογος φόρος αυτός.

> Καλούμε επίσης όλους τους αμπελουργούς, οινοπαραγωγούς και οινόφιλους καταναλωτές να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πληροφόρηση από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.

Η Ελλάδα έχει επιπρόσθετους δε λόγους, να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού, καθώς:

Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό φόρο ένα προϊόν της ελληνικής γης.

Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη – κυρίως εισαγόμενα – και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό φόρο.

Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (σημειώνεται ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% ΦΠΑ στο 23% ΦΠΑ).

Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% ΦΠΑ δόθηκε ένα κίνητρο προς του φοροδιαφεύγοντες. Με τον ΕΦΚ κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος (και είναι ο μόνος) να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.

Είναι πολλά τα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα (κύριο ανάμεσά τους ο μικρός κλήρος). Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία και εμμέσως, ο ποιοτικός τουρισμός.

Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, κινούνται δε, στα όρια της επιβίωσής τους και πλέον τα περισσότερα από αυτά, καταγράφουν ζημιές.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω λόγων, 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του φόρου!

>>>•<<<

••• Μπορείτε να γίνετε Ανταγωνιστικότεροι. Το οφείλετε στο μέλλον σας!

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts