Σχέδιο αυξήσεων στο Δημόσιο μέσω Bonus: Αυξήσεις στις αποδοχές, με τη μορφή bonus έως το 85% των δημοσίων υπαλλήλων (ήτοι περί των 550.000 ατόμων) σχεδιάζει να δώσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2015.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κριτήριο για την λήψη του bonus θα είναι η επίδοση στην αξιολόγηση των ΔΥ κατά το τρέχον έτος, εάν δηλαδή θα λάβουν βαθμολόγηση πάνω από την βάση και πόσο ή όχι. Επίσης, οι επιπλέον απολαβές θα είναι ανάλογες και με τα προσόντα, την απόδοση και την θέση ευθύνης που έχει κάθε ΔΥ.
Προς την κατεύθυνση της αξιολόγησης, θα μορφοποιηθεί κάποια φόρμουλα με τη βοήθεια και της Task Force στη χώρα μας. Σχετικά οι εκτιμήσεις αναφέρονται στην πιθανότητα το 15% περίπου των ΔΥ να λάβει φέτος κάτω από τη βάση στην αξιολόγηση, το 25% να αριστεύσει και το 60% να λάβει βαθμολογία πάνω από τη βάση. Και έτσι προκύπτει και αυτό το έως 85% (ήτοι περί των 550.000 υπαλλήλων) που θα λάβει μισθολογικό bonus. Δεν είναι βέβαιον δηλαδή αλλά εκτιμώμενο, όπως επίσης εκτιμώμενο είναι ότι και περί των 100.000 ΔΥ θα μείνουν εκτός αυτού.
Από το υπουργείο σημειώνεται ότι όσοι λάβουν κάτω της βάσης στην αξιολόγηση / βαθμολόγηση, δεν θα έχουν μείωση μισθού, αλλά από την άλλη δεν θα λάβουν bonus ή και όποιες άλλες αυξήσεις πιθανώς προκύψουν στο μέλλον.
Η διαδικασία της αξιολόγησης αναμένεται να υλοποιηθεί κατά τις αρχές του 2015, όπως άλλωστε είναι και λογικό αφού θα αφορά στην απόδοση του 2014.
Εμείς ως TaxCoach αναρωτιώμαστε, παρά τις επισημάνσεις εκ πηγών του υπουργείου ότι η διαδικασία του bonus θα είναι αξιοκρατική, εάν όντως θα είναι και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό (το αδιάβλητο και αντικειμενικό της διαδικασίας αξιολόγησης). Αναρωτιώμαστε επίσης, πως θα δοθούν έως και το 85% των ΔΥ κάποιες αυξήσεις, έστω με την μορφή bonus, χωρίς να αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά το συνολικό κόστος μισθοδοσίας στον Δημόσιο Τομέα, όταν προφανώς και με την λογική, το ζητούμενο είναι να μειωθεί εν παραλλήλω με το να καταστούν οι υπηρεσίες του Δημοσίου περισσότερο λειτουργικές, εύχρηστες, αποτελεσματικές και φιλικές (προς την κοινωνία).
Το να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι αύξηση, θετικό θα μποροὐσε να χαρακτηριστεί αλλά πρέπει:
1) Να την λαμβάνουν αξιοκρατικά,
2) σταδιακά θα πρέπει να αλλάξει η κατάσταση που παρατηρείται μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και για ίδιες δουλειές, οι του δημοσίου να αμείβονται καλύτερα από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (για ίδια δουλειά, ο του Δημοσίου τομέα να πληρώνεται περισσότερο ενώ έχει ασφάλεια (έστω και σχετική πλέον) από αυτό του Ιδιωτικού τομέος που δεν έχει καθόλου εργασιακή ασφάλεια.
3) Δεν πρέπει με τίποτα να αυξηθεί το συνολικό κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου.
Δύσκολο να υλοποιηθούν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις και γι’αυτό, αυτό το bonus μας φέρνει κάτι με προεκλογική οσμή…