19 Απριλίου 2024

Σχέδιο για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Σχέδιο για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Σχέδιο για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων: Αλλάζει άρδην το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς ξεκινά η ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.Σχέδιο για την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Σε αυτή την κατεύθυνση, άρχισε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), εκπόνηση μελέτης. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές δίμηνο με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί έως τον Νοέμβριο τρέχοντος έτους.

Αναλυτικότερα, οδεύουν προς ενοποίηση 60 φορείς, που διατηρούν σήμερα περί των 90 μητρώων συνταξιούχων και ειδικούς λογαριασμούς, με λογιστική και οικονομική ‘αυτοτέλεια’, διακριτές διοικητικές μονάδες και διαφορετικό προσωπικό. Η ίδια ‘ανομοιογενή’ κατάσταση παρατηρείται και σε άλλα Ταμεία που έχουν ενοποιηθεί με προηγούμενους νόμους.Έως και τα πληροφοριακά συστήματα των εμπλεκομένων φορέων, είναι μεταξύ τους ασύμβατα, μη επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων και δημιουργούν ένα σοβαρό γενικότερο κώλυμα για την εξυγίανση του χώρου.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι θέλει με την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό στη χώρα μας, να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα που αναφέρθηκαν. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για διοικητική ενοποίηση και ότι οι συντάξεις δεν θα επηρεαστούν.

Η διαδικασία θα οδηγήσει στην καθιέρωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου και Κοινού Κανονισμού. Αυτό όμως πρακτικά, σημειώνουμε εμείς (TaxCoach), συνεπάγεται ότι όλοι θα διέπονται από ενιαίους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Συνεπώς, οι όροι και οι παροχές του ΙΚΑ θα αποτελέσουν λογικά τον “οδηγό” στις αλλαγές, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις στις συντάξεις τουλάχιστον των υφιστάμενων συνταξιούχων.

Τελικός στόχος, είναι κατά το υπουργείο Εργασίας, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των διοικητικών βαρών, η εξάλειψη της παραβατικότητας, η αύξηση των εσόδων των Ταμείων και η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Με την ενοποίηση, καθίσταται δυνατή η ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, η αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων, και η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας.

Related posts