4 Μαΐου 2024

Σχεδόν αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην χώρα μας

Σχεδόν αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην χώρα μας

Στην τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην χώρα μας, παρουσιάστηκε σχεδόν αμετάβλητος, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών προσδοκιών όσο και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται στα ίδια επίπεδα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 98,4 (από 98,3) μονάδες. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μικρή επιδείνωση των δεικτών σε Κατασκευές, Βιομηχανία και Υπηρεσίες αντισταθμίζεται από την άνοδο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει στα ίδια επίπεδα. Τον τελευταίο μήνα δεν επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η σταθερότητα στην οικονομία. Έχει δημιουργηθεί η προσδοκία πως η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα αποτελέσει σημείο τριβής με τους εταίρους και πιστωτές και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Οι φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις που επηρεάζουν τις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά επομένως οι προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδο που είναι μεν υψηλότερο από πριν ένα έτος – και άρα συνεπές με την τρέχουσα ανάκαμψη,- αλλά σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο επίπεδο στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικότερα:

• στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες δεν μεταβάλλονται, με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και το ισοζύγιο των αποθεμάτων να επιδεινώνονται οριακά.

• στις Κατασκευές, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που ασχολούνται με τα Δημόσια Έργα, όπως και οι προβλέψεις για την απασχόληση

• στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα βρίσκονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

• στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθενούν, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της όμως να βελτιώνονται, έστω και οριακά

• στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, καταγράφεται βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και την πρόθεση αποταμίευσης να επιδεινώνονται.

Είναι σημαντικό ωστόσο και γι’αυτό δίδουμε έμφαση, ότι η πλειοψηφία στα νοικοκυριά, προβλέπει επιδείνωση στην οικονομική του κατάσταση, προφανώς διαψεύδοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους προσεχείς 12 μήνες, επιδεινώνονται ελαφρώς τον Νοέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -46 (από -44) μονάδες. Το 60% (από 58% στην προηγούμενη έρευνα) των νοικοκυριών, ήτοι η συντριπτική πλειοψηφία ή χονδρικά 2 στα 3 νοικοκυριά, αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 2% (από 5% στην προηγούμενη έρευνα) προβλέπει μικρή βελτίωση. Παρατηρούμε ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που βλέπουν επιδείνωση αυξήθηκε αντί να μικρύνει, ενώ και το πολύ μικρό ποσοστό που βλέπει βελτίωση, μειώθηκε.  Τώρα ποιος ζει στην πραγματικότητα και ποιος σε έναν φαντασιακό κόσμο, οι καταναλωτές της έρευνας ή η κυβέρνηση που επαγγέλλεται ανάπτυξη και γενικευμένη βελτίωση, το αφήνουμε ως ερώτημα, να το απαντήσετε εσείς, οι αναγνώστες.

Related posts