6 Μαΐου 2024

Σχετικά καλή η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα στο τελευταίο τρίμηνο

Σχετικά καλή η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Κίνα στο τελευταίο τρίμηνο

Το ΑΕΠ στην Κίνα κατά το τελευταίο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατά 6,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σημειώνοντας επίδοση λίγο καλύτερη της εκτίμησης των οικονομολόγων, για 6,8%. Ωστόσο, παραμένει ο χαμηλότερος ρυθμός τριμηνιαίας επέκτασης από το 2009.

Την αύξηση του ΑΕΠ επηρέασε περισσότερο ο τομέας υπηρεσιών και η ενισχυμένη κατανάλωση, ξεπερνώντας την αδυναμία στην μεταποίηση και στις εξαγωγές. Η κατανάλωση ενέργειας υποχώρησε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αντανακλώντας την αδυναμία στην βιομηχανία και μεταποίηση. Ο τομέας των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,9% έναντι 10,8% που προβλέπονταν από οικονομολόγους, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά.

191015-2

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση μείωσε τα επιτόκια πέντε φορές από το Νοέμβριο και ενίσχυσε τις δαπάνες για υποδομές κατά τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ανάπτυξη εντός των στόχων για +7% φέτος.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία αυξήθηκαν κατά 10,3% κατά το εννεάμηνο και ως προς την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συγκρινόμενη με μια μέση εκτίμηση για αύξηση κατά 10,8%. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός που σημειώθηκε είναι ο χαμηλότερος από το 2000.

191015-3

Τα δεδομένα δείχνουν μια στροφή των οδηγών της ανάπτυξης από την μεταποίηση και τις εξαγωγές προς την κατανάλωση και τον τομέα υπηρεσιών.

Βέβαια, μερικοί οικονομολόγοι παρουσιάζονται σκεπτικοί, δεδομένης της αδυναμίας στην μεταποίηση, εξαγωγές και επενδύσεις, όσον αφορά στην αξιοπιστία των δεδομένων για τις υπηρεσίες και κατανάλωση και εντέλει για το ΑΕΠ, δεδομένης και της κατάρρευσης από τον Ιούνιο της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς.

>><<

••• Θέλω fast track ποιοτική κατάρτιση, δια ζώσης!

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts