20 Ιουλίου 2024

Σόρος: Η Ελληνική Οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ μέσα στην Ευρωζὠνη

Σόρος: Η Ελληνική Οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ μέσα στην Ευρωζὠνη

Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ για όσο καιρό είναι μέλος της Ευρωζώνης” είπε ο πασίγνωστος επενδυτής Τζόρτζ Σόρος, στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Νταβός, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα είναι ποτέ ικανή να αποπληρώσει το χρέος της υπό αυτές τις συνθήκες.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο επενδυτής άσκησε κριτική στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Γερμανία.

Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση το 2009, η Ε.Ε., υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έδωσε χέρι βοηθείας, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα για αυτό” είπε ο Σόρος.

Η χώρα αναγκάστηκε να πληρώνει υψηλά επιτόκια, καθιστώντας αδύνατο να εξυπηρετήσει το χρέος της. Δυστυχώς, οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος του κατά τις διαπραγματεύσεις. Ξανά, επέβαλαν όρους και συνθήκες που έφεραν [την Ελλάδα] πιο κοντά στη χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ικανή να ξεπληρώσει το χρέος της [υπό αυτές τις συνθήκες]”, πρόσθεσε.

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα είναι καλή για υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, ο Σόρος ήταν κατηγορηματικός: “Όχι για όσο ανήκει στην Ευρωζώνη. Με το Ευρώ, η χώρα δεν θα είναι ποτέ ικανή να ανακάμψει, διότι τα επιτόκια που καλείται να πληρώνει είναι πολύ υψηλά και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική”.

Ο Σόρος βλέπει ομοιότητες μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδος: “Οι Ουκρανοί έκαναν μεγάλη προσπάθεια κατά τη τελευταία διετία. Αλλά οι Ευρωπαίοι έδωσαν στο Κίεβο λίγα χρήματα, κάνοντας το ίδιο λάθος όπως στην περίπτωση της Ελλάδος. Η “παλαιά” Ουκρανία έδειχνε σαν την “παλαιά” Ελλάδα. Ολιγάρχες είχαν χωρίσει μεταξύ τους τη χώρα και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων που έγιναν πλούσιοι. Αλλά οι άνθρωποι στη “νέα” Ουκρανία αναζητούν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζονται τη βοήθεια των Ευρωπαίων”.

Related posts