Σύνδεση Εισφορών ΟΑΕΕ με Τζίρο και ευφάνταστα δημοσιεύματα: Υπήρξαν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ένα νέο σχέδιο, σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών όσον αφορά τους επαγγελματίες (βλ. ΟΑΕΕ) με τον τζίρο που πραγματοποιούν, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τέθηκε από την κυβέρνηση στην Τρόικα και η Τρόικα μάλιστα το ‘βλέπει’ θετικά.
Πραγματικά τώρα, χωρίς να έχουμε εσωτερική πληροφόρηση και κρίνοντας τα δημοσιεύματα με την κοινή λογική, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι είναι και ρεαλιστικό και λειτουργικό στην παρούσα φάση;
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.
Προφανές διότι:
• Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είναι λογικό ότι στην παρούσα φάση, η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών θα προσάρμοζαν αμέσως τις εισφορές τους στον χαμηλό τζίρο που πραγματοποιούν λόγω ύφεσης της οικονομίας και ιδιαίτερα αδύναμης κατανάλωσης.
• Μάλιστα, με δεδομένο ότι μια σημαντική μερίδα των επαγγελματιών, αποφεύγει ενεργητικά την έκδοση αποδείξεων, αυτή η σημαντική από πλευράς μεγέθους μερίδα επαγγελματιών, θα πλήρωνε εισφορές επί ενός χαμηλότατου (πλασματικά) τζίρου, ήτοι χαμηλότατες εισφορές.
• Ακόμα και εάν στο υποτιθέμενο νέο σύστημα, σύνδεσης εισφορών με τζίρο, τεθεί ένα κατώτατο όριο, εάν αυτό είναι υψηλό, ακυρώνει το σύστημα, εάν είναι χαμηλό, δεν εμποδίζει αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις, τουλάχιστον σημαντικά.
Εν ολίγοις και κατά συνέπεια, είναι λογικό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΕ που ήδη είναι μικρά και αδύναμα για την πληρωμή των συντάξεων, θα μειώνονταν περαιτέρω, καθιστώντας ακόμα πιο προβληματική την καταβολή των συντάξεων, άνευ κρατικής συνδρομής.
Το κράτος, θέλοντας να ενισχύσει τα πρωτογενή πλεονάσματά του, έχει λόγο να είναι ιδιαιτέρως «σφιχτό» στην συνδρομή που παρέχει προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, για να συντηρηθούν οι συντάξεις στα υφιστάμενα επίπεδα. Συνεπώς, θα είναι αρνητικό στο να αυξήσει την ενίσχυση που παρέχει.
Θεωρητικά, υπάρχει και η επιλογή να μειωθούν αρκετά οι συντάξεις ώστε να μην χρειάζεται σημαντική κρατική ενίσχυση. Αυτή όμως η επιλογή είναι «εκτός» από μια κυβέρνηση που έχει πολλάκις (από)δείξει ότι φοβάται το πολιτικό κόστος.
Με το νέο υποτιθέμενο σύστημα, που οι εισφορές συνδέονται με τον τζίρο, το ασφαλιστικό σύστημα καθίσταται από αναδιανεμητικό που είναι σε κεφαλαιοποιητικό. Δηλαδή, για αυτούς που πληρώνουν εισφορές σήμερα, όταν συνταξιοδοτηθούν, θα λαμβάνουν σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές που πλήρωναν · όσοι θα πλήρωναν περισσότερες εισφορές, θα λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη και όσοι θα πλήρωναν μικρότερες εισφορές, θα λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη – και ας έχουν τον ίδιο χρόνο εργασίας.
Το παραπάνω (νέο) σύστημα θα είχε αξία και θα έδειχνε να έχει λογική σε ένα κράτος που τα Ταμεία, θα είχαν επαρκή περιουσία για να εξακολουθήσουν να πληρώνουν τις υφιστάμενες συντάξεις για όσο καιρό χρειαστεί. Όμως αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα που η περιουσία των Ταμείων έχει ‘κατακρεουργηθεί’ μια με τα δομημένα ομόλογα πριν μερικά χρόνια και την άλλη με το υποχρεωτικά haircut στα Ελληνικά Ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους.
Το πρόβλημα είναι συνεπώς μεγάλο και δυσεπίλυτο, όσον αφορά στην καταβολή των υφιστάμενων συντάξεων σε ένα αρκετά προβληματικό Ταμείο, όπως ο ΟΑΕΕ.
Και αυτό διότι ούτε το κράτος, θα θέλει να ενισχύσει την χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ ένεκα προτεραιότητας επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων και αύξησης αυτών συν τω χρόνω, αλλά ούτε και την μείωση των συντάξεων επιθυμεί, ένεκα πολιτικού κόστους.
Επομένως, εάν πούμε για χάρη της κουβέντας ότι όντως προτάθηκε ένα τέτοιο νέο σύστημα και ότι η Τρόικα το ‘βλέπει’ και θετικά (όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα), ποιος και με τι λεφτά θα πληρώσει τις συντάξεις στα τρέχοντα επίπεδα; … ή θα κοπούν σημαντικά οι συντάξεις;
Θα καλύπτουν μήπως το χρηματοδοτικό ‘κενό’ των Ταμείων όπως ο ΟΑΕΕ οι επίσημοι πιστωτές μας; Είναι λογικό πως όχι καθώς η Τρόικα θέλει να δίνει τα απολύτως απαραίτητα και όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων, τώρα, στις τελευταίες ημέρες που διέρρευσαν τα της αδιαλλαξίας της Τρόικα στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, μαθεύτηκε ότι ένα από αυτά που ζητούσε μετ’επιμονής η Τρόικα, ήταν και η μείωση των συντάξεων.
Επομένως:
1) Η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξήσει την κρατική ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων διότι δυσκολεύει αφάνταστα την επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων, που θέλει πάση θυσία να δείχνει, έτσι ώστε να πείσει ότι το Χρέος είναι βιώσιμο και η πολιτική της, η μόνη εφικτή και αποτελεσματική.
2) Η κυβέρνηση όμως, δεν θέλει ούτε και να μειωθούν οι συντάξεις, τουλάχιστον σημαντικά, φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Για να μην μειωθούν όμως, χρειάζονται επιπλέον χρήματα, επιπλέον κρατική ενίσχυση.
3) Η Τρόικα ζητάει μείωση των συντάξεων, επομένως δεν γίνεται λόγος να χρηματοδοτήσει το ‘κενό’ των ασφαλιστικών Ταμείων, αυτή.
Εκ των σημείων (1), (2), (3) κατανοεί κανείς ότι το νέο σύστημα που παρουσιάζουν τα δημοσιεύματα, σύνδεσης των εισφορών με τον τζίρο, στην παρούσα φάση, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι κάτι ουτοπικό και παράλογο, διότι θα ,δυσκόλευε τα πράγματα περαιτέρω αντί να διευκολύνει.
Η κυβέρνηση τι θα κάνει λογικά στο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της; Με το έλλειμμα των Ταμείων αλλά και την ανάγκη της επίτευξης ολοένα μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων;
Υποθέτουμε, ότι μία κυβέρνηση σαν αυτή του Σαμαρά, θα προσπαθήσει να συμβιβάσει τα πράγματα, εννοώντας ότι θα δώσει όποια επιπλέον ενίσχυση χρειαστεί για να συντηρηθούν οι συντάξεις στα τρέχοντα περίπου επίπεδα, χαμηλώνοντας την προτεραιότητα επίτευξης ολοένα μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Και αυτό θα το κάνει λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε άτυπα εισέλθει. Η παρούσα κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να ‘θυσιάσει’ την βελτίωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στον βωμό του πολιτικού κόστους, που θα ‘πλήρωνε’ εάν μείωνε σημαντικά τις συντάξεις.
Από όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι το νέο σύστημα σύνδεσης των εισφορών με τον τζίρο, είναι κάτι που λογικά και επί της ουσίας δεν το επιθυμεί ούτε η κυβέρνηση, ούτε και η Τρόικα, συνεπώς και δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, παρά τις ευφάνταστες προτάσεις που διαρρέουν και παρέχουν προς μέσα μαζικής ενημέρωσης, προφανώς κυβερνητικά στελέχη για δημιουργία (θετικών) εντυπώσεων προς τον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της άτυπης προεκλογικής περιόδου – διότι στους επαγγελματίες σαφώς και θα άρεσε να συνδεθούν οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν με τον τζίρο τους.
Όμως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που θέλουν να λέγονται σοβαρά και έγκυρα, εάν κάποιος τους πει, κάτι ‘τραβηγμένο’ και ας είναι η πηγή τους κυβερνητική, δεν έχουν την ευφυία να ξεχωρίσουν το αληθές από το φανταστικό;
Εδώ, στο TaxCoach, ξέρετε ότι εμείς δεν δημοσιεύουμε κάτι επειδή απλά ακούστηκε. Φιλτράρουμε και σχολιάζουμε επί της ουσίας και αυτό είναι που –νομίζουμε – ότι καθιστά ένα μέσο πληροφόρησης έγκυρο τελικά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, σεβόμενοι το αναγνωστικό μας κοινό.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
✎ Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο