18 Μαΐου 2024

Τα κόμματα για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού

Τα κόμματα για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού

Δημοσιεύτηκαν χθες τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

• Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε ως εξής:

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο “ίδιο έργο θεατές”: επίτευξη, δήθεν, δημοσιονομικών στόχων, μέσα όμως από το στέγνωμα της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα “έριχνε” σημαντικούς πόρους στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έτσι παρατηρούμε:

1ον: Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού να είναι μειωμένες περίπου κατά 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου, όση είναι περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος. Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά την μερική εκταμίευση της δόσης.

Απόδειξη ότι δεν έχουν ακόμη, με ευθύνη της Κυβέρνησης, μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία. Ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88%  από το τέλος του 2014. Γεγονός που έχει οδηγήσει σε ασφυξία την πραγματική οικονομία.

2ον: Αν συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δις ευρώ, όσο είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Με λίγα λόγια, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο “κόφτη”.

3ον: Και φυσικά, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ενδεικτικά, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους αυξήθηκαν κατά περίπου 6 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και αγγίζουν, συνολικά, τα 90 δις ευρώ. Και όλα αυτά, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σωρεύοντας τις υποχρεώσεις των πολιτών στους τελευταίους μήνες του έτους.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της».

• Από την Ένωση Κεντρώων, σχολίασαν ως ακολούθως:

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Καλλιάνου

Οι στόχοι είναι δύσκολο να πιαστούν λόγω των λανθασμένων χειρισμών του ΣΥΡΙΖΑ στα οικονομικά. Χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα μεταρρυθμίσεων ώστε τα πολλά βάρη να τα επωμιστούν οι έχοντες και όχι ο φτωχός λαός όπως γίνεται σήμερα. Η Ε.Κ. πάντα τάσσεται υπέρ των ανέργων, των ευπαθών ομάδων, των άπορων οικογενειών, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Related posts