Ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, υπερασπίστηκε την στατιστική υπηρεσία της χώρας, λέγοντας ότι υπολογίζει τα στατιστικά μεγέθη της χώρας όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, από μόνος του ο Noonan, «υποβάθμισε» την επίδοση ρεκόρ αύξησης του ΑΕΠ για το 2015, λέγοντας ότι δεν θα ληφθεί υπόψη για την σύνταξη του επόμενου Προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζουμε και διευκρινίζουμε ότι η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας προχθές, ανακοίνωσε ότι το 2015 η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 26,3%, όταν έως και τον Μάρτιο (του 2016) προβλέπονταν ότι θα είναι 7,8%.
Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος (2016) αναμένεται στο 5% και περίπου στο 4% για το 2017.
Από πλευράς αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ότι φαίνεται πως τα μεγέθη του ΑΕΠ μπορεί να απέχουν μακράν από την πραγματικότητα. Ό,ως το καθαρό Εθνικό Εισόδημα αυξήθηκε κατά 6,5% το 2015 και η καταναλωτική δαπάνη κατά 4,5%. Αυτά τα μεγέθη, του καθαρού εισοδήματος και της κατανάλωσης, αποτελούν μια πολύ πιο ακριβή αντανάκλαση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.
Ο λόγος αυτής της εξωπραγματικά μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ, η οποία ήρθε και ξαφνικά αφού όπως αναφέραμε, ακόμα και τον Μάρτιο, η ίδια η κυβέρνηση εκτιμούσε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,8%, εννοείται ότι δεν είναι ουσιαστική. Είναι ψεύτικη; Όχι, υπό την έννοια ότι και η Ιρλανδία ακολουθεί τις ίδιες αρχές στατιστικής, όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν χρησιμοποιεί δηλαδή η Ιρλανδία δικούς της κανόνες στατιστικής, για να ωραιοποιήσει το αποτέλεσμα και μάλιστα σε αυτά τα εξόφθαλμα εξωπραγματικά μεγέθη. Τι συνέβη τότε; Πως εξηγείται το νούμερο; Είναι λογιστικά κέρδη. Οφείλεται δε στο γεγονός ότι πλήθος επιχειρήσεων που λειτουργούσαν κάπου αλλού, εκτός Ιρλανδίας, θέλησαν να επωφεληθούν του χαμηλού φορολογικού συντελεστή της για τα επιχειρηματικά κέρδη που είναι 12,5%. Αυτό έφερε πολλές άυλες δραστηριότητες, που ουσιαστικά δεν προσέφεραν σχεδόν τίποτα στην πραγματική οικονομία, δηλαδή, ούτε θέσεις απασχόλησης, ούτε επενδύσεις σε πάγια. Ωστόσο τα assets αυτά που είχαν οι επιχειρήσεις που προτίμησαν να πάνε στην Ιρλανδία, υπολογίστηκαν και έδωσαν αυτό το εξωπραγματικό νούμερο ανάπτυξης, που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομία. Όντως, όπως σημείωσε και η αντιπολίτευση, την πραγματική κατάσταση την αντανακλά πολύ πιο αποτελεσματικά, το καθαρό εθνικό εισόδημα και η μεταβολή της καταναλωτικής δαπάνης.