10 Μαΐου 2024

Τα σημαντικά Χρηματο-Οικονομικά νέα από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων -30/9/2015

Τα σημαντικά Χρηματο-Οικονομικά νέα από τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων -30/9/2015

Από τις σημερινές εφημερίδες (Τετάρτη, 30/9/2015), σταχυολογήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα ακόλουθα σημαντικά από τα πρωτοσέλιδά τους:

ΕΘΝΟΣ: Τέσσερις φωτιές στο Ασφαλιστικό, ήτοι 1. Οι ανατροπές στα κατώτατα όρια. Μεγάλοι χαμένοι όσοι αποχωρούν με λίγα χρόνια ασφάλισης, 2. Νέος τρόπος υπολογισμού για όσους παίρνουν σύνταξη από 1η Ιανουαρίου 2015, 3. Παγώνουν και με τον Νόμο οι κατώτατες κύριες και επικουρικές συντάξεις έως το 2022, 4. Πλήρης σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Ποιοι εξαιρούνται από την αύξηση ορίων.
Τέσσερις αλλαγές-φωτιά έρχονται στο συνταξιοδοτικό. Η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε χθες ανοίγει την πόρτα για την εφαρμογή του νέου τοπίου στο Ασφαλιστικό, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Οι παρεμβάσεις επηρεάζουν περίπου 400.000 εργαζόμενους που υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν την επόμενη πενταετία.

ΑΥΓΗ: Άνοιξε ο δρόμος της Δικαιοσύνης για πολύκροτες υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής. Σε δίκη παραπέμπονται 35 παράγοντες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και επιχειρηματίες για θαλασσοδάνεια €350 εκατ. κατά την περίοδο 2008 -2010. Ανάμεσα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για απάτη, απιστία εις βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος βρίσκονται οι Άγγ. Φιλιππίδης, Κλ. Παπαδόπουλος, Λ. Λαυρεντιάδης, Β. Ρέστης, Δ. Κοντομηνάς, Δ. Μπακατσέλος και Αν. Σακελλαρίου.
Επίσης, την Παρασκευή απολογείται στην ανακρίτρια ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία σε υποθέσεις εξοπλισμών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πάγωσε και η ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 47,7% σε σχέση με πέρυσι. Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και στη συνέχεια η επιβολή των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων πάγωσε φέτος και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τον Ιούλιο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν μειωμένες κατά 47,7% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2014, τον Αύγουστο ήταν μειωμένες κατά 31,8% και τον Σεπτέμβριο κατά 38,1%. Συνολικά στο εννεάμηνο, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 21.761 συνολικά έναντι 28.334 στο αντίστοιχο διάστημα του 2014 (μείωση 23,2%) και 32.013 στο εννεάμηνο του 2013. Στο τελευταίο τρίμηνο, παρατηρείται και σημαντική μείωση των διαγραφών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έχε βασικό τίτλο «Στον αέρα οι αναπηρικές συντάξεις», όπου σύμφωνα με Εγκύκλιο για την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν εκείνες που εντάσσονται στην κατηγορία ‘συντάξεις γήρατος’ και αφορούν σοβαρές ασθένειες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος για τις αναπηρικές συντάξεις που δίνονται για σοβαρές ασθένειες (τυφλών, παραπληγικών, μεταμοσχευμένων, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ) και θα εκδίδονται από 1 Ιουλίου 2015, όπως προκύπτει από Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Ν. 4336/2015 (3ο μνημόνιο) για το Ασφαλιστικό.
Ισχυρό είναι, λέει, το ενδεχόμενο ένας ασφαλισμένος που παθαίνει σοβαρή ασθένεια σε οποιαδήποτε ηλικία, να παίρνει αναπηρική σύνταξη μόλις λίγες δεκάδες ευρώ.
Όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, η εγκύκλιος προεξοφλεί ότι μετά το τέλος του 2021, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα συνταξιοδοτούνται πλέον στο 67ο έτος της ηλικίας τους (και αυτό το όριο μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής), με την προϋπόθεση των 4.500 ημερών ασφάλισης.

KONTRA NEWS: Βόμβα στο Ασφαλιστικό. Στα 70 θα φτάσει σύντομα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειώνονται συνεχώς οι συντάξεις.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πανικός με τα ΚΤΕΟ. Λήγουν οι προθεσμίες! Μόνο το 30% των οχημάτων έχει ελεγθχεί. Πρόστιμα περιμένουν όσους καθυστερήσουν, στα 65 ευρώ και τα 150 ευρώ (μέσω Εφορίας) τον Δεκέμβριο . Στα 400 ευρώ η κλήση σε περίπτωση που τους σταματήσει στον δρόμο η Τροχαία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βόμβα για 70.000 ασφαλισμένους που έκαναν αίτηση για σύνταξη μετά την 1/2/2015 και Συντάξεις €300 με την πρώτη Εγκύκλιο. Ξεκίνησε η εφαρμογή του Μνημονίου Τσίπρα στο ασφαλιστικό με άγριο ψαλίδι στις συντάξιμες αποδοχές. Όσοι δεν πιάνουν τη νέα κατώτατη σύνταξη, θα παίρνουν μόνο το ποσοσό που τους αναλογεί στις εισφορές τους μέχρι τα 67.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αδυνατούν να λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία. Σε κίνδυνο πλέον και οι ζωές ασθενών. Χωρίς βηματοδότες το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ! Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό δοκιμάζουν τα νεύρα και την αξιοπρέπεια όλων. Η δημόσια υγεία στην θεσαλονίκη είναι πλέον έννοια χωρίς περιεχόμενο. Όλοι γνωρίζουν – και δυστυχώς το επιβεβαιώνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – πως όποιος ασθενήσει και έχει την ατυχία να πάσχει από νόσημα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, όπως συμβαίνει συνήθως στις καρδιοπάθειες, είναι αναγκασμένος να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, καταγράφονται δραματικές ελλείψεις σε εξειδικευμένα υλικά όπως βηματοδότες, γεγονός που εκτοξεύει την αναμονή όσων πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Την ίδια στιγμή, σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και σε εξεταστικά γάντια, σύριγγες, βαμβάκι και σαπούνι.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

Εγκύκλιος ΟΑΕΔ: Καταβολή Ειδικού Εποχικού Βοηθήματος έτους 2015

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts