4 Σεπτεμβρίου 2024

Τα συν και πλην για την Ελλάδα κατά την ΕΚΤ

Τα συν και πλην για την Ελλάδα κατά την ΕΚΤ

Τα συν και πλην για την Ελλάδα κατά την ΕΚΤ: Στο τελευταίο της Δελτίο, αναφέρει για την χώρα μας ορισμένα καλά αλλά και ορισμένες χρήσιμες (προς γνώση) επισημάνσεις.Τα συν και πλην για την Ελλάδα κατά την ΕΚΤ

* ΕΚΤ = Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αναλυτικότερα, αναφέρονται: Η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ το 2013 σύμφωνα με τον ορισμό για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος στήριξης των ελληνικών τραπεζών, υπερβαίνοντας το στόχο του προγράμματος.

Ωστόσο επιστά την προσοχή στα γενικότερα υψηλά ελλείμματα που στο σύνολο του προϋπολογισμού φτάνει το -12,7% του ΑΕΠ, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλά κόστη της υποστήριξης του χρηματοοικονομικού (τραπεζικού) τομέα στη χώρα μας, που το υπολογίζουν σε 10,6% του ΑΕΠ.

Ακολουθώντας την επιτυχή εφαρμογή της τέταρτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, αναφέρει η ΕΚΤ.

Ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα χρόνια, για τα οποία έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, ήτοι 3,0% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% για το 2016.

Στην πρόσφατη ανανέωση της Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής γα το 2015 – 2018, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πετύχει αυτούς τους στόχους, επιμηκύνοντας μέτρα που θα έληγαν, εφόσον χρειαστεί.

Ως TaxCoach, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

• Φιλόδοξοι αναφέρονται οι στόχοι  των πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνήθως κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη ‘φιλόδοξος’ για να δηλώσει ευγενικά ότι οι στόχοι είναι απίθανο να επιτευχθούν.

• Τα δημοσιονομικά κενά που έχουν επισημάνει και άλλοι φορείς όπως το ΔΝΤ, θα οδηγήσουν μία μέχρι σήμερα ομαλώς συνεργαζόμενη με τους πιστωτές μας κυβέρνηση, αναγκαστικά ή στην παράταση μέτρων που θα έπρεπε κανονικά να λήξουν και ένταση αυτών, ακόμα και νέα μέτρα ή στην σύγκρουση με τους πιστωτές. Καθώς μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση είναι πλήρως συνεργάσιμη με τους πιστωτές μας, κρίνουμε το δεύτερο ενδεχόμενο απίθανο, άρα μας μένει το πρώτο, που έχει κοινωνικό κόστος.
>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• «Σφάζει με βαμβάκι» το ΔΝΤ στη νέα του Έκθεση για την Ελλάδα

Related posts