19 Απριλίου 2024

Τα της Φορολογίας Εισοδήματος, υποχρεώσεις, προθεσμίες, σημεία προσοχής

Τα της Φορολογίας Εισοδήματος, υποχρεώσεις, προθεσμίες, σημεία προσοχής

Τα της Φορολογίας Εισοδήματος, υποχρεώσεις, προθεσμίες, σημεία προσοχής. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να κάνουν όλοι οι υπόχρεοι έως τις 30 Ιουνίου και εφόσον δεν λάβει παράταση. Υπενθυμίζουμε ότι πλέον, οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά.

Η πληρωμή θα γίνει σε τρειΦορολογικές δηλώσειςς διμηνιαίες δόσεις, που είναι προγραμματισμένες για. 31/7ου η 1η, 30/9ου η 2η και 30/11ου η 3η.

Εάν πάρει παράταση, όπως γίνεται συνήθως, τότε θα αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής.

Σημεία Προσοχής

Προκαταβολή φόρου ύψους 55% επί του κυρίου φόρου, βεβαιώνεται μόνο για εισοδήματα που προκύπτουν από επιχειρηματική δραστηριότητα (δηλαδή γεωργική ή επιχειρηματική που περιλαμβάνει εισόδημα από εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα).

Υποχρεωτική υποβολή δήλωσης για όσους είναι άνω των 18 ετών με πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα, έστω και ένα ευρώ. Τεκμαρτό εισόδημα προκύπτει και από ένα αυτοκίνητο που μπορεί να έχει ο νεαρός στην κατοχή του. Θα μπορεί βέβαια ο νεαρός να καταγραφεί ως φιλοξενούμενος στην Δήλωση των γονιών του, αλλά θα υποχρεούται ωστόσο να κάνει από την στιγμή που έχει κάποιο εισόδημα όπως αναφέραμε, δήλωση και ο ίδιος.

• • Και ανήλικοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν ατομικά δήλωση στην περίπτωση που έχουν κάποιο εισόδημα από σύνταξη θανόντος γονέα που λαμβάνει ο ανήλικος ή από εργασία.

• Υποχρεωτική υποβολή δήλωσης εισοδήματος σε κάθε περίπτωση από φορολογούμενους που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος.

• Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνο όταν αποκτούν εισόδημα από πηγές εντός της χώρας.

• Όσον αφορά στα ανείσπρακτα ενοίκια, υπάρχει ένα θέμα, καθώς φέτος (για τα εισοδήματα από ενοίκια του 2014) δεν μπορούν οι φορολογούμενοι να εκχωρήσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στην εφορία και συνεπώς να μην φορολογηθούν. Ο φορολογούμενοι λοιπόν που έχουν εισοδήματα από ενοίκια και έχουν ανείσπρακτα ενοίκια κινδυνεύουν να φορολογηθούν για κάτι που ουδέποτε εισέπραξαν, πράγμα παρανοϊκό βέβαια εάν συμβεί.
Βέβαια εμείς, ως TaxCoach, θεωρούμε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, καθώς είναι λογικό να γίνει.

• Αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ‘μπλοκάκι’, θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.
Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος είναι μισθωτός και παράλληλα ενισχύει το εισόδημά του με έσοδα από ‘μπλοκάκι’, τότε τα έσοδα από το ‘μπλοκάκι’, θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ.

Προσοχή απαιτείται από κάποιους νέους φορολογούμενους όσον αφορά στο ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος, για να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Όλοι θα πρέπει να θυμούνται ότι φορολογούνται βάσει του πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος και όταν το τεκμαρτό είναι παραπάνω από το πραγματικό, λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό.
Το τεκμαρτό θυμίζουμε, είναι το τεκμήριο διαβίωσης (3.000€ διότι υπάρχεις), συν για σπίτι που μένεις είτε είναι ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο, συν αυτοκίνητα (ή αυτοκίνητα εάν είναι περισσότερα του ενός).
Συνεπώς ένας φοιτητής που κάνει για πρώτη φορά δήλωση και δεν έχει εισόδημα, για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων εάν έχει τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει αφενός να υπολογίσει αυτό (το τεκμαρτό), αφετέρου είναι καλό να δηλώσει φιλοξενούμενος διότι τότε δεν ενεργοποιείται το τεκμήριο της διαβίωσης.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Αὐξημένη Γνώση = Αὐξημένη Ἀνταγωνιστικότητα!

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Γιατί να επενδύσω;

Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts