12 Μαΐου 2024

Τα των Τηλεοπτικών Αδειών – Αποτελέσματα – Δηλώσεις – Σχολιασμός

Τα των Τηλεοπτικών Αδειών – Αποτελέσματα – Δηλώσεις – Σχολιασμός

Ανακοινώθηκαν οι πλειοδότες της δημοπρασίας που έγινε για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίοι είναι:

1. Ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με €43,6 εκατ.

2. Το σχήμα του Ιωάννη-Βλαδήμιρου Καλογρίτσα με €52,6 εκατ.

3. Ο όμιλος ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού με €75,9 εκατ.

4. Το σχήμα ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με €73,9 εκατ.

Η δημοπρασία συγκέντρωσε €246 εκατ., ποσό που υπερέβη τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια οι εν λειτουργία σταθμοί, STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) που προσέφερε €13 εκατ. και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά) που προσέφερε €61 εκατ., όπως και το MEGA και το Ε που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Επίσης δεν έλαβαν άδεια ο Γιάννης Σαββίδης (πρώτος επιλαχών) ανέβασε την προσφορά του στα €61,5 εκατ. και το κυπριακό σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη (έδωσε €18 εκατ.).  Οι άδειες δημοπρατούνταν μία – μία και έτσι εξηγείται π.χ. ότι ο ALPHA πρόσφερε €61 εκατ. αλλά έμεινε εκτός, ενώ ο ΣΚΑΪ πρόσφερε λιγότερα αλλά πήρε την άδεια καθώς πλειοδότησε στην πρώτη κατά σειρά άδεια. Προφανώς στην πρώτη άδεια οι συμμετέχοντες ήταν επιφυλακτικοί ενώ στη συνέχεια τα ποσά ανήλθαν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το Κιάτο που βρίσκονταν για την παράδοση στην κυκλοφορία του πρώτου τμήματος της Ολυμπία Οδού, δήλωσε ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν πολύ υψηλό, μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις και ότι το σύνολο αυτού, θα διατεθεί εντός του 2016 και 2017 σε μέτρα στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Εμείς ως TaxCoach, αναρωτιόμαστε τι θα γίνει με σταθμούς που λειτουργούσαν ήδη και απασχολούν κάποιους χιλιάδες εργαζόμενους και έχουν εξοπλισμούς, υποδομές και προγραμματιζόμενη παραγωγή, και δεν πήραν άδεια; Με την λογική, είναι τουλάχιστον άδικο, επενδύσεις αυτού του μεγέθους να παύσουν εν μία νυκτί (εντός τριών μηνών) και παρόλο που ως επιχειρήσεις είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, πληρώνοντας κανονικά τους εργαζόμενους, εξωτερικούς συνεργάτες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Στην περίπτωση π..χ. του STAR ισχύει αυτό ή και του ALPHA. Θα πρέπει να τους επιτραπεί, να λειτουργούν, θεωρούμε, τουλάχιστον περιφερειακά, έτσι ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον όλων.
Επίσης, η όλη διαδικασία, μας φάνηκε τουλάχιστον ‘περίεργη’. Που ακούστηκε αυτό; Να τους κλείνουν μέσα για τρεις ημέρες; Είναι λογικά πράγματα αυτά;  Και δεν θα έπρεπε μια τέτοια σημαντική διαδικασία, να είναι με ανοικτές θύρες και με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, π.χ. από την κρατική ΕΡΤ, έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να την παρακολουθεί και να είναι διάφανη ως διαδικασία; Διότι με κλειστές θύρες, ο οποιοσδήποτε μπορεί να υποψιαστεί, ότι εκτός των χρημάτων, τις τρεις αυτές ημέρες, συζητήθηκαν και άλλα θέματα – διότι πράγματι, για συζήτηση μόνο χρημάτων, τρεις μέρες φαίνονται υπερβολικά μεγάλο διάστημα.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε τα ακόλουθα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.

Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΟΛΓΑΣ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον.

Η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας.

Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας.

Ευεπιχειρείν: αεί βέλτιστον

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ– 7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση

Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ).

Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ

Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση – ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! – και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι «μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες» τους απαντάμε: «στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Η «νέα σελίδα» στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά την εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα «τη βγάλουν καθαρή».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίζοντας το ρόλο του «τροχονόμου» παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι’ αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση απ’ την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.

Τα περί, «κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση» και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους δίαυλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.

Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό -λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts