18 Ιουλίου 2024

ΤΕΕ: Συγκεκριμένες δράσεις τώρα για την ανασυγκρότηση της χώρας

ΤΕΕ: Συγκεκριμένες δράσεις τώρα για την ανασυγκρότηση της χώρας

Τις απόψεις του για την ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», σε ειδική έκδοση ενόψει του διήμερου πολυσυνεδρίου Capital & Vision. Το κείμενο του Γιώργου Στασινού έχει ως εξής:

Συγκεκριμένες δράσεις τώρα!
«Ανασυγκρότηση της χώρας». Πρόκειται για τη φράση που είναι βαρέθηκαν οι πολίτες να ακούν το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο η ανασυγκρότηση δεν γίνεται με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα.

Θα είμαι συγκεκριμένος ξεκινώντας από το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ):

1. Μέχρι το τέλος του έτους να πληρωθούν όλοι οι εγκεκριμένοι λογαριασμοί.

2. Μέχρι το τέλος του έτους να δημοσιευτούν προσκλήσεις για το ΣΕΣ για τουλάχιστον το 50% του προϋπολογισμού.

Σχετικά με τις ιδιωτικές επενδύσεις:

1. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι ώριμες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016, με προτεραιότητα αυτές που οι επενδυτές υποχρεούνται να κάνουν άμεσες επενδύσεις που θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.

2. Οι αδειοδοτήσεις για τις στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς καμία καθυστέρηση. Προς την κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα στο ΤΕΕ, Task Force στρατηγικών επενδύσεων, την οποία θα συντονίζω ο ίδιος, αναδεικνύοντας οποιαδήποτε καθυστέρηση παρουσιάζεται λόγω γραφειοκρατίας ή άλλου παράγοντα.

3. Θα πρέπει να απλοποιηθούν όλες οι αδειοδοτήσεις λειτουργίας οποιασδήποτε επιχείρησης, από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αμέσως μετά, σχεδόν ταυτόχρονα, θα πρέπει να θεσπιστεί η ηλεκτρονική αδειοδότηση. Και το λέω αυτό γιατί στο ΤΕΕ είμαστε πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα λειτουργώντας για χρόνια πετυχημένα το ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων και έχοντας έτοιμα τα συστήματα για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι έτοιμα μέσα στο 2016. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εξοικονομούν πόρους και χρόνο, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

4. Επιτέλους χρειάζεται να υπάρξει και να τρέξει στις αρχές του 2016 ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εποχής της κρίσης.

Αναφερόμενος σε παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν κεφάλαια από επενδυτές του εξωτερικού, πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα σε κατοίκους τρίτων χωρών αλλά και σε Έλληνες μετανάστες για αγορά κατοικίας.

Τέλος θα πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε στη χώρα το πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της. Αυτό σημαίνει ότι:

1. Θα πρέπει να ενισχυθούν μέσω του ΣΕΣ άμεσα νέοι επιστήμονες για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις. Από τις προδημοσιεύσεις των πρώτων προσκλήσεων βλέπουμε ότι αυτό προβλέπεται, κάτι που είναι πολύ θετικό. Εμείς στο ΤΕΕ θα προσφέρουμε οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια χρειάζονται οι νέοι μηχανικοί για να ενταχθούν.

2. Χρειάζεται να υποστηριχθούν οικονομικά στήριξη οι start-up επιχειρήσεις, αλλά και να βελτιωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να τους δίνονται επιπλέον κίνητρα.

3. Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν έχουν δουλειά. Συγκεκριμένα να τους δίνεται ενημερότητα παρακρατώντας ένα ποσοστό του εσόδου τους κάθε φορά.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις είναι εφικτές και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, αρκεί από τη μεριά της κυβέρνησης να υπάρχει, πρώτον, η πολιτική βούληση και δεύτερον, διάθεση να σταματήσουν τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις και να εργαστούν σκληρά. Από τη μεριά μας στο ΤΕΕ είμαστε έτοιμοι και να βοηθήσουμε και να δουλέψουμε σκληρά.

>>>•<<<

••• Μπορείτε να γίνετε Ανταγωνιστικότεροι. Το οφείλετε στο μέλλον σας!

Επίκειται Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης»

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts