Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των 29 ανεπτυγμένων οικονομικών στον δείκτη ‘δίκαιης’ ανάπτυξης (Inclusive Development Index) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ επίσης κατέγραψε την χειρότερη πενταετή τάση στα σκορ μεταξύ αυτής της ομάδος.
Ο δείκτη ‘δίκαιης’ ανάπτυξης προκύπτει από την κατάταξη της κάθε χώρας σε έναν αριθμό επιμέρους δεικτών, που αφορούν τομείς όπως η ανάπτυξη, οι κοινωνικές ανισότητες και η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών.
Η χώρα μας έλαβε σκορ στον βασικό δείκτη, 3,68, ενώ στις τελευταίες θέσεις αλλά πάνω από την Ελλάδα και όσον αφορά την ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομικών, βρίσκουμε την Πορτογαλία με 3,94, την Ιταλία με 4,18 και Ισπανία με 4,24.
Μερικές αναπτυσσόμενες οικονομίες καταγράφουν υψηλότερο σκορ από την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ρουμανία ως αναπτυσσόμενη οικονομία, έχει δείκτη 4,53, η Βουλγαρία 4,37, η Τουρκία 4,30 ή και η ΠΓΔΜ 4,27, η Γουατεμάλα 3,83, το Μαρόκο 3,89, η Τυνησία 3,94, η Καμπότζη 3,97, οι Φιλιππίνες 4,00… Η βαθμολογία της Ελλάδος (3,67) είναι ίδια με των Ουκρανία και Ονδούρα, και στα δικά μας επίπεδα αλλά χαμηλότερα, βρίσκουμε το Λάος και Αρμενία (3,66 έκαστη), Πακιστάν (3,56), Τατζικιστάν (3,52) και Ιορδανία, Γκάνα, Καμερούν με 3,50 έκαστη.
Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις καθώς η χώρα μας, παλεύει για να βγει από την βαθιά οικονομική κρίση. Στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι πολλές οι περιοχές που η Ελλάδα πρέπει να σημειώσει πρόοδο προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις μελλοντικής ανάπτυξης και δικαιοσύνης. Αναφέρονται ως σε προτεραιότητα, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση που θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα στα παρουσιαζόμενα χάσματα μεταξύ σπουδαστών από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα· θα πρέπει επίσης να καταπολεμηθούν τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς και τα κωλύματα που κρατούν πίσω την δημιουργία επιχειρήσεων και ανάπτυξης· όπως και να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να περιορίσουν την ανεπίσημη εργασία και να δημιουργήσουν καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες και να διευρύνουμε την φορολογική βάση.
Τώρα, την υψηλότερη βαθμολογία στον δείκτη ‘δίκαιης’ ανάπτυξης και στην ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών, έχει η Νορβηγία με 6,02 και ακολουθεί το Λουξεμβούργο με 5,86 και Ισλανδία με 5,48. Στην ομάδα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, τις τρεις μεγαλύτερες βαθμολογίες έχουν η Λιθουανία με 4,73, το Αζερμπαϊτζάν με 4,70 επίσης και η Ουγγαρία με 4,57.