6 Μαΐου 2024

Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης

Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης

Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης: στο νέο βιβλίο του γνωστού μεγαλοεπενδυτή – κερδοσκόπου, «Το Στοίχημα για την Ευρώπη», εκφράζει την παραπάνω άποψη και υποστηρίζει πως η Γερμανία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ.Τζ. Σόρος: Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης

Ο Σόρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας την Μέρκελ να σταματήσει την πολιτική των συνεχών περικοπών που η Γερμανία ως η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη, επιβάλει στις άλλες χώρες. Άλλωστε η συνεχιζόμενη λιτότητα οδηγεί στο βάθεμα της κρίσης.

Εντοπίζει ο μεγαλοεπενδυτής, ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα το οποίο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποτίθεται πως ήταν μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών, αλλά μετασχηματίσθηκε σε μια σχέση ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες.

Στο ζήτημα που συχνά τίθεται για ανάγκη «περισσότερης Ευρώπης», ο Σόρος αναφέρει ότι έτσι όπως τίθεται σημαίνει περισσότερη λιτότητα, περικοπές και υψηλή ανεργία. Σημαίνει προοπτική διαρκούς ανεργίας. Παρόλο που η Ευρώπη είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες ηπείρους και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, ωστόσο βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής και πολιτικής διάλυσης.

Ο έμπειρος και ευφυής κερδοσκόπος, αναφέρει ότι για να λυθεί το πρόβλημα, θα πρέπει η Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, επιτρέποντας στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις χώρες- οφειλέτες, να αποκτήσουν τον έλεγχό του. Εφόσον το συσσωρευμένο χρέος μετριέται σε ευρώ, έχει σημασία ποιος παραμένει υπεύθυνος για το νόμισμα.
Αν έφευγε η Γερμανία, θα σημειωνόταν υποτίμηση του ευρώ καθώς θα αποχωρούσε η ισχυρότερη οικονομικά χώρα που τραβάει την αξία του ευρώ προς τα πάνω.

Οι υπερχρεωμένες χώρες θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους πολύ ευκολότερα και το χρέος θα συρρικνωνόταν σε πραγματικούς όρους. Και αν ήλεγχαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα υπήρχε πλέον κίνδυνος αθέτησης χρεών.

Ο Σόρος προσθέτει ότι το ευρώ άνευ της Γερμανίας, θα ήταν ένα σταθερό νόμισμα. Πράγματι, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοκ στη Γερμανία, θα ανακούφιζε όμως τις υπόλοιπες χώρες …

Στο θέμα του γιατί να μην ακολουθήσουν και οι χώρες του Νότου το παράδειγμα της πειθαρχημένης γερμανικής οικονομίας που δημιουργεί πλεονάσματα, ο Σόρος δέχεται ότι η Γερμανία δεν μπορεί να κατηγορηθεί επειδή θέλει ισχυρό νόμισμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ωστόσο μπορεί να κατηγορηθεί για την επιβολή των επιλογών της σε άλλες χώρες που έχουν διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες. Αναγκάζει την Ευρωζώνη να ξαπλώσει στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ο ‘πολύς’ Τζώρζ Σόρος σημειώνουμε εμείς (TaxCoach), ασχέτως από τα κίνητρά του, που θα μπορούσαν να είναι η θέση του ενάντια στο ευρώ προκειμένου να κερδίσει, μέσα από το βιβλίο του, αναφέρει πολλές αλήθειες για την Ευρώπη.

Και όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες δεν ισχύουν οι φυσιολογικοί νόμοι. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Νομπελίστες Οικονομολόγοι Ενάντια στην Λιτότητα

Related posts