23 Απριλίου 2024

Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης: Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται εντός του έτους το οποίο αφορά και για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων.Έως σήμερα, μόνο οι μισθωτοί πλήρωναν σε μηνιαία βάση την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ τα “μπλοκάκια” και ελεύθεροι επαγγελματίες, την κατέβαλλαν με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.Τι αλλάζει στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Στέλεχος του υπ.οικ., ερωτηθέν για τον επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης που αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ανέφερε ότι το ΔΝΤ επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σχέδιο, η εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται ως ακολούθως:

(1) Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12μήνου το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Τα δύο ταμεία δηλαδή, θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπ.οικ. και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο. Αποτέλεσμα της νέας διαδικασίας είναι με την εκκαθάριση της δήλωσης, να μην υπάρχει καμία οφειλή από τους συνταξιούχους.

(2) Μισθωτοί με “μπλοκάκια”. Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού και επιμερίζεται στους μισθούς. Οσοι έχουν και εισοδήματα από “μπλοκάκι”, πλήρωναν την εισφορά αλληλεγγύης μετά την εκκαθάριση της δήλωσής τους. Με το νέο σύστημα η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται ως εξής:

•  Η εταιρία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μισθωτός, θα στέλνει τα στοιχεία των αποδοχών στη Γ.Γ.Π.Σ. κάθε μήνα.

•  Η εταιρία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως “μπλοκάκι” θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γ.Γ.Π.Σ.

•  Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές.

•  Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται καθ’έκαστον μήνα από την εταιρία στην οποία ο φορολογούμενος έχει σχέση έμμισθης εργασίας.

Σημειώνεται ότι είναι πιθανόν να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους.

Με τον τρόπο αυτό το υπ.οικ. επιδιώκει την εισπραξιμότητα των φόρων στο 100%, καθώς έως σήμερα, αρκετοί φορολογούμενοι δεν κατάφερναν ή απέφευγαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, που προέκυπτε με την εκκαθάριση της δήλωσης. Συνέπεια αυτών, ήταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο εξής, με την αλλαγή στη διαδικασία και την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στην πηγή, εξαλείφονται οι ανείσπρακτες οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα και υπολογίζεται ως εξής:

i) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από €12.001 έως €20.000, η ειδική εισφορά ορίζεται σε 1% επί ολόκληρου του ποσού.

ii) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από €20.001 έως €50.000, η ειδική εισφορά  ορίζεται σε 2% επί ολόκληρου του ποσού.

iii) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από €50.001 έως €100.000, η ειδική εισφορά  ορίζεται σε 3% επί ολόκληρου του ποσού.

iv) Για συνολικό καθαρό εισόδημα άνω των €100.000, η ειδική εισφορά ορίζεται σε 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Related posts