Η παραλλαγή δέλτα πλέον έχει παρουσιαστεί σε σχεδόν 100 χώρες. Είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή άλφα, προκαλεί ανησυχίες για περαιτέρω απώλεια ζωών και για lockdowns.
Η παραλλαγή δέλτα βρίσκεται πίσω από περισσότερο από το 90% των νέων περιπτώσεων COVID στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τι ακριβώς είναι η παραλλαγή δέλτα;
Η πρώτη τεκμηριωμένη υπόθεση COVID-19 που προκλήθηκε από την παραλλαγή δέλτα (Β.1.617.2) βρέθηκε στην ινδική πολιτεία Μαχαράστρα τον Οκτώβριο του 2020, και έκτοτε η παραλλαγή εξαπλώθηκε ευρέως σε όλη την Ινδία και σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας» (VOC) στις 11 Μαΐου.
Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει τέσσερις ΠΟΕ : άλφα (Β.1.1.7), βήτα (Β.1.351), γάμμα (Ρ.1) και δέλτα (Β.1.617.2).
Η ίδια η παραλλαγή δέλτα έχει πολλαπλές μεταλλάξεις, δεν είναι ένα πράμα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή λειτουργία αυτών των μεταλλάξεων σε αυτό το χρονικό σημείο, αλλά σχετίζονται με το να επιτρέπεται στον ιό να συνδέεται με τα κύτταρα των ανθρώπων και να βοηθά τον ιό να ξεφύγει από ορισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις, δήλωσε η Deepti Gurdasani, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Πόσο διαδεδομένη είναι η παραλλαγή δέλτα;
Η παραλλαγή δέλτα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο παγκοσμίως και έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 96 χώρες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από 65.000 περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί από τις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία GISAID – ο υψηλότερος αριθμός εντοπισμένων περιπτώσεων δέλτα σε μια χώρα μέχρι στιγμής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι χώρες δεν αναφέρουν τα δεδομένα τους στο GISAID σε τακτική ή καθημερινή βάση. Επιπλέον, ο αριθμός των αλληλουχιών που πραγματοποιούνται διαφέρει από χώρα σε χώρα. Με άλλα λόγια, δεν καθορίζεται πάντα ποια παραλλαγή του ιού προκάλεσε μια λοίμωξη. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των μη αναγνωρισμένων περιπτώσεων δέλτα θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός.
Χάρτης που δείχνει περιπτώσεις δέλτα σε όλο τον κόσμο
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της παραλλαγής δέλτα και της παραλλαγής δέλτα συν (delta plus);
Έχουν επίσης εμφανιστεί αναφορές για μια πιο μολυσματική υποπεριοχή της παραλλαγής δέλτα, μερικές φορές αναφέρεται ως δέλτα συν (delta plus) ή ΑΥ.1. Αυτή η παραλλαγή έχει τη μετάλλαξη K417N, η οποία εμφανίζεται συνήθως στην παραλλαγή beta που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Δεν υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις αυτής της παραλλαγής, σύμφωνα με το PANGO Lineages, έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε από επιστήμονες που επιτρέπει στους χρήστες να ορίσουν τις ακολουθίες Sars-CoV-2 τις πιο πιθανές γενεές.
“Πρόκειται για μια μετάλλαξη που πιθανώς έχει συσχετιστεί ξανά με καλύτερη απόδραση από τα εμβόλια και πιθανώς ακόμη και με αυξημένη μεταδοτικότητα”, δήλωσε η επιφανής επιδημιολόγος Dr Deepti Gurdasani. “Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ιδιότητες αυτής της νέας παραλλαγής με αυτήν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη στην κορυφή.”
Είναι η παραλλαγή του δέλτα πιο μολυσματική;
Ο Βρετανός επιδημιολόγος Neil Ferguson πιστεύει ότι το δέλτα είναι περίπου 60% πιο μολυσματικό από το άλφα, το οποίο προηγουμένως ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και, με τη σειρά του, μεταδίδεται πιο εύκολα από την προγονική παραλλαγή που προκάλεσε το πρώτο πανδημικό κύμα της άνοιξης 2020 .
Ο αριθμός των περιπτώσεων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να υποστηρίζει αυτό. Από τις αρχές Ιουνίου, ο αριθμός των λοιμώξεων άρχισε να αυξάνεται ραγδαία για άλλη μια φορά και η χώρα αναφέρει τώρα περίπου 15.000 ή περισσότερες νέες μολύνσεις κάθε μέρα. Αυτή η άνοδος συμβαδίζει με την αυξανόμενη εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα.
Τα δεδομένα από τον Οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας (Public Health England –PHE), δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% των νέων περιπτώσεων COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από την παραλλαγή δέλτα.
To PHE διαπίστωσε ότι η παραλλαγή δέλτα σχετίζεται με 64% αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης στα νοικοκυριά, σε σύγκριση με την παραλλαγή άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
“Αυτό που παρατηρήσαμε νωρίς στην Ινδία ήταν ότι η παραλλαγή [του δέλτα] ήταν ανταγωνιστική ή αναπτυσσόμενη γρηγορότερα από την λεγόμενη παραλλαγή Kent ή άλφα που ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε η Gurdasani, “και αυτό ήταν πολύ ανησυχητικό γιατί γνωρίζαμε στο συγκεκριμένο αυτό χρονικό σημείο, ότι η παραλλαγή άλφα ήταν ήδη πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό.”
Είναι θανατηφόρο;
Υπάρχουν ακόμα λίγα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το εάν η παραλλαγή δέλτα προκαλεί περισσότερους θανάτους. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι, σύμφωνα με το PHE, 117 από τα 92.056 άτομα που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 21 Ιουνίου πέθαναν. Αυτό σημαίνει ποσοστό θνησιμότητας 0,1%, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το χαμηλό ποσοστό θανάτων σχετίζεται κυρίως με το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη εμβολιαστεί ή εμβολιάζεται τώρα κατά του κοροναϊού, και δεν σημαίνει ότι η ίδια η παραλλαγή δέλτα προκαλεί λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.
Πράγματι, το ποσοστό νοσηλείας που αναφέρθηκε μέχρι στιγμής από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η παραλλαγή προκαλεί μια πιο σοβαρή πορεία ασθένειας παρά μια ηπιότερη, και αν μη τι άλλο, αυτό είναι ανησυχητικό, και ας μην έχει αρκετούς θανάτους: Ο κίνδυνος να καταλήξουμε στο νοσοκομείο μετά τη μόλυνση με δέλτα είναι σχεδόν διπλάσιος από ότι μετά τη μόλυνση από τον άλφα παραλλαγή, σύμφωνα με στοιχεία από το PHE και μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
“Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο μας λένε ότι είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν νοσηλεία, οπότε δεν θα ήταν έκπληξη αν βρεθεί ότι είναι πιο θανατηφόρο”, δήλωσε η Dr Gurdasani.
“Ενώ οι εμβολιασμοί σε χώρες όπου είναι ευρέως διαθέσιμοι μπορεί να αποτρέψουν ορισμένα από αυτά, ωστόσο η σχέση μεταξύ cases και νοσηλείας θα διατηρηθεί σε κάποιο βαθμό”, δήλωσε η Gurdasani, “και γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο ποσοστό χωρίς προστασία, αφού δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη.”
Απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για την επιβεβαίωση μελετών και αναφορών που λένε ότι η παραλλαγή του δέλτα προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, δήλωσε η τεχνικός επικεφαλής COVID της ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove.
Μας προστατεύουν τα εμβόλια από την παραλλαγή δέλτα;
Μια μελέτη του PHE, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν 94% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας μετά από μία δόση και 96% αποτελεσματικό έναντι της νοσηλείας μετά από δύο δόσεις. Το AstraZeneca ήταν 71% αποτελεσματικό μετά από μία δόση και 92% αποτελεσματικό μετά από δύο.
Αυτά τα εμβόλια αποτρέπουν έτσι τη νοσηλεία. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί δεν απογοητεύονται για το γεγονός ότι 50 άτομα από τα 117 που πέθαναν από την παραλλαγή δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 21 Ιουνίου, ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Ο πιο γνωστός ιολόγος της Γερμανίας, Christian Drosten, μιλώντας για τον κορωναϊό, είπε ότι παρόλο που υπήρχαν περιπτώσεις θανάτου σε άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, θα πρέπει να εξεταστεί ποια είναι η πραγματική αιτία θανάτου και πώς έγινε η διάγνωση – (δηλαδή μπορεί να έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες, το οποίο για να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα, απαιτείται χρόνος).
Το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων ατόμων μεταξύ εκείνων που έχουν πεθάνει πιθανώς, όπως το προαναφερθέν χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ του βρετανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Και τα 50 άτομα που πέθαναν ήταν μεγαλύτερα των 50 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου από την παραλλαγή δέλτα για το Pfizer-BioNTech ήταν 36% μετά από μία δόση και 88% μετά από δύο δόσεις. Για το AstraZeneca ήταν 30% μετά από μία δόση και 67% μετά από δύο.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προστασία”, λέει η Gurdasani. “Αλλά υπάρχει σίγουρα μειωμένη προστασία έναντι απλής μόλυνσης ή ασυμπτωματικής ήπιας νόσου, ιδιαίτερα με μία δόση, αλλά και με δύο δόσεις.”
Είναι η παραλλαγή δέλτα υπεύθυνη για τις πανδημικές καταστάσεις στην Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο;
Το εάν η παραλλαγή δέλτα είναι κυρίως υπεύθυνη για την κατάσταση στην Ινδία δεν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά ακόμη. Θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές και συσχετίσεις, για αυτό.
Αλλά η Ινδία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Πάνω από 30 εκατομμύρια περιπτώσεις έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και το σύστημα υγείας πιέζεται.
Η Gurdasani λέει ότι εκτός από την εξάπλωση της μετάλλαξης, αρκετοί άλλοι παράγοντες έχουν παίξει ρόλο στη μαζική εξάπλωση του κορωναϊού στην Ινδία.
“Νομίζω ότι ήταν ένας συνδυασμός πολύ καθυστερημένης δράσης από τις κυβερνήσεις για τη θέσπιση βασικών μέτρων δημόσιας υγείας και της υπερβολικής εμπιστοσύνης ότι η ανοσία της αγέλης είχε επιτευχθεί πριν από αυτό”, δήλωσε η Gurdasani.
[Άλλωστε πολλές περιοχές της Ινδίας, είναι πυκνοκατοικημένες και φτωχές, οπότε και συνωστισμός θα παρατηρείται και τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, δεν θα εφαρμόζονται επαρκώς]
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραστικά. Το ποσοστό περιστατικών 7-ημερών για όλες τις μολύνσεις COVID-19 ήταν κάτω των 20 (είκοσι) στις αρχές Μαΐου, αλλά έκτοτε αυξήθηκε σε περισσότερες από 170 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 άτομα.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από την παραλλαγή;
Κανόνες όπως το να κρατάτε απόσταση 1,5 μέτρων από τους άλλους, να πλένετε τα χέρια, να φοράτε μάσκες και να διασφαλίζετε ότι ο καλός αερισμός προστατεύει από όλες τις γνωστές παραλλαγές του κορωναϊού συμπεριλαμβανομένου του δέλτα, δήλωσαν από το Γερμανικό Ινστιτούτο για θέματα υγείας, Robert Koch (RKI).
Ταξίδια σε λεγόμενες περιοχές παραλλαγής ιών πρέπει να αποφεύγονται, καθώς έχει αυξήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις παραλλαγές του από την αρχή της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούνται ολοκληρωμένοι κανόνες καραντίνας, είπε η Gurdasani.
Η Van Kerkhove του ΠΟΥ, δήλωσε στο Twitter ότι η δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μέτρα “πρέπει να χρησιμοποιούνται στρατηγικά και πρέπει να υποστηρίζονται από κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα για να σταματήσουν όλες οι παραλλαγές του ιού”.
Ποια είναι τα συμπτώματα της παραλλαγής δέλτα;
Σύμφωνα με δεδομένα από την εφαρμογή ZOE COVID Symptom Study του Ηνωμένου Βασιλείου, τα συμπτώματα που προκαλούνται από την παραλλαγή δέλτα διαφέρουν από τον προγονικό ιό και άλλες μεταλλάξεις. Καθώς οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο με COVID-19 ανέφεραν τα συμπτώματά τους στην εφαρμογή ZOE, περιέγραψαν πονοκεφάλους, πονόλαιμους, ρινικές καταρροές και πυρετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρχε επίσης βήχας.
“Είναι περισσότερο σαν ένα κακό κρύωμα για τους νεότερους πληθυσμούς”, λέει ο επιστήμονας και συνιδρυτής της εφαρμογής Tim Spector .
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν μόνο ένα ήπιο κρυολόγημα και να συνεχίζουν κανονικά την ημέρα τους (κάτι που μπορεί να συμβάλει στην μετάδοσή της σε πολλούς άλλους). Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν test, ανέφερε ο Spector.
***