3 Σεπτεμβρίου 2024

Τι συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

13.05.2021

Ο οίκος Fitch αναμένει 7% ανάπτυξη το 2022

– Ο Michele Napolitano Senior Director, Head of Western European Sovereigns της Fitch Ratings μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Είπε ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Εκτίμησε ωστόσο ο κ. Napolitano, ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ε.Ε και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, είπε.

Υπενθύμισε ότι η βαθμολογία της Ελλάδας πριν από την πανδημία ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά λόγω της πανδημίας μετριάστηκε σε ΒΒ με σταθερή προοπτική.

Η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη αναβάθμιση της βαθμολογίας, καθώς θα επιτρέψουν ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο οίκος Fitch αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 7% το 2022.

Παρόλα αυτά ο κ. Napolitano παραμένει επιφυλακτικός καθώς όλα εξαρτώνται από την σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο κατέληξε ο κ. Napolitano.

Αλμούνια-Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πέρα και πάνω από μνημόνια

Η μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί πέρα και πάνω από Τροϊκες και μνημόνια, τόνισε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και πρόεδρος του Centre for European Policy Studies στη συζήτηση με τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γιώργο Παπακωνσταντίνου που συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Ο κ. Αλμούνια προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη ούτε μπορεί, αλλά ούτε είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάποια άλλη κρίση κράτους-μέλους, ένω αναγνώρισε την αδυναμία αλλά και την έλλειψη προετοιμασίας της Ευρώπης απέναντι στην οικονομική κρίση της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία. «Δεν ήμασταν σε θέση να κάνουμε σωστή διάγνωση των πραγματικών αιτιών της κρίσης,» παραδέχτηκε ο κ. Αλμούνια. Αν και οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, οι συνθήκες και τα προαπαιτούμενα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ο συσχετισμος δυνάμεων και ισορροπιών ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία της ελληνικής κρίσης, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης.

«Στα χρόνια των προγραμμάτων έπρεπε να ακολουθήσουμε τι θα έκανε η Γερμανική Βουλή, ή τι άλλες εσωτερικές αποφάσεις θα έπαιρναν άλλα κοινοβούλια,» είπε στην ομιλία του ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Απολογιστικά, ακόμα και τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στερούνταν αλληλουχίας και προγραμματισμού, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. Ενώ η συνεχής μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρώτα επέβαλε επώδυνες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο μισθολογικό καθεστώς, ενώ πρότεινε σε δεύτερο χρόνο τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. «Γι’αυτό είδαμε και αυτή την τεράστια ύφεση,» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Αναφερόμενος στα πρώτα χρόνια των προγραμμάτων ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε ειδική μνεία στο τεράστιο κενό εμπιστοσύνης με τους εταίρους, ενώ χαρακτήρισε το τρίτο πρόγραμμα «προϊόν των καταστροφικών διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.»

Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια

Στο συμπέρασμα ότι παρά το ύψος του, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και θα είναι για αρκετά χρόνια κατέληξαν οι ομιλητές στο πάνελ «Addressing the public debt issue post pandemic», που συντόνισε ο Αιμίλιος Περδικάρης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η πανδημία άλλαξε τα πάντα και, φυσικά, τον τρόπο με τον οποίο μετράμε τη βιωσιμότητα του χρέους και στη συνέχεια παρουσίασε την άποψή του για τη χώρα μας. Είπε ότι η δομή του ελληνικού χρέους είναι «μοναδική», καθώς το κατέχει σε σημαντικό βαθμό ο ESM, οπότε το ελληνικό χρέος έχει και μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια στην αγορά, τα spreads είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με πριν από επτά ή οκτώ χρόνια, ενώ ως εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα χαρακτήρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα λάβει ένα τεράστιο – αναλογικά με το ΑΕΠ της – πακέτο από το Ταμείο Σταθερότητος. Όλα αυτά τα δεδομένα, είπε, καθιστούν το υψηλό χρέος της χώρας μας βιώσιμο.

Ο Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, τόνισε – με μία δόση υπερβολής όπως είπε – ότι η πανδημία για την Ελλάδα ήταν μία τεράστια ευκαιρία για την χώρα να εκδώσει χρέος με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ευελιξία και εμπιστοσύνη στη δομή του ελληνικού χαρτοφυλακίου, καθώς μεγάλο μέρος του είναι σε σταθερό επιτόκιο, οπότε έχουμε μειώσει την έκθεση σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων, ενώ η μεγάλη διάρκεια ωριμότητας του χρέους οδηγεί σε πολύ μικρές ετήσιες πληρωμές – 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο για πολλά χρόνια σε σύγκριση με πάνω από 10 δισ. πριν την κρίση και 16 με 17 δισ. ευρώ που πλήρωνε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όπως εξήγησε, αναλογικά με το ΑΕΠ της Ελλάδας, οι ετήσιες πληρωμές είναι μισές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «για πολλά χρόνια, η Ελλάδα δε θα έχει πρόβλημα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι το μέγεθος του χρέους είναι σημαντικός δείκτης, όχι όμως ο μοναδικός. Εξέφρασε την άποψη ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και θα παραμείνει βιώσιμο παρά τη μεγάλη κρίση και την πτώση του ΑΕΠ, όμως, όπως είπε, «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον, καθώς το οικονομικό περιβάλλον είναι εύθραυστο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών όταν οι συνθήκες θα είναι λιγότερο ευνοϊκές, οπότε θα πρέπει να καταγράψουμε ισχυρούς και διαρκείς ρυθμούς ανάπτυξης. «Το θέμα λοιπόν είναι αν το κυβερνητικό σχέδιο εγγυάται μία τόσο σημαντική ανάπτυξη», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι η θέση του κόμματός της είναι ότι το πρόγραμμα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις «πληγές» που αφήνει αυτή η κρίση.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, υπενθύμισε ότι όταν μπήκαμε στην οικονομική κρίση το χρέος ήταν 129% του ΑΕΠ και πολύ υψηλότερο πριν την πανδημία. «Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν αυξηθεί το χρέος, αλλά αν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές», τόνισε ο κ. Ζαννιάς προσθέτοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντέδρασε η ΕΚΤ στην κρίση, παρέχοντας τεράστια ρευστότητα. «Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη», είπε. Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το χρέος είναι πιο βιώσιμο τώρα σε σχέση με πριν από δώδεκα χρόνια.

***

Φορολογικά διαδικτυακά σεμινάρια (webinars)

LOLplus.grΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

 

 

Related posts