Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη,για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο
Πριν ξεκινήσω την εξειδικευμένη παρουσίαση, να πω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όσοι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, τόσο προς την πολιτεία όσο και προς τους προμηθευτές τους. Εννοώ σε σχέση με το μέτρο της αναστολής των επιταγών. Πρέπει να κρατήσουμε τις συναλλακτικές μας συνήθειες όσο περισσότερο μπορούμε σε αυτή την κρίση, γιατί αν αυτό υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η οικονομία μας θα βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη θέση.
Πάμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Η κεντρική λογική είναι να προστατεύσουμε το σύνολο του παραγωγικού ιστού και τον μέγιστο αριθμό των θέσεων εργασίας. Γι αυτό και δημιουργούμε διαδοχικά πλαίσια, που λειτουργούν ως επικαλυπτόμενα δίκτυα ασφαλείας. Η βάση είναι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, οι περίφημοι ΚΑΔ των κλάδων, που, όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών, καλύπτουν, με αυτά που θα ανακοινώσουμε σήμερα, το 76% των επιχειρήσεων. Προστίθενται, στα πλαίσια αυτά, η επιστρεπτέα προκαταβολή και ορισμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης, που καλύπτουν πλέον όλους τους κλάδους της οικονομίας. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μπορούν να μπαίνουν και να κάνουν αίτηση όλες οι επιχειρήσεις, όλα τα νομικά πρόσωπα.
Επίσης, ξεκινούν και ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους -αναφέρθηκε ήδη ο Υπουργός Οικονομικών- όπως είναι η παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και η παρέμβαση στην εμπορία ρεύματος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σε κλάδους που χρειάζεται ειδικός χειρισμός, όπως για παράδειγμα η δευτεροβάθμια ιδιωτική περίθαλψη.
Πώς εξειδικεύονται αυτά για τον Απρίλιο, ποιοι δηλαδή εισέρχονται στα πλαίσια προστασίας από την 1η Απριλίου:
Πλαίσιο 1
Στο πρώτο πλαίσιο, που αφορά τις πληττόμενες δραστικά επιχειρήσεις, το οποίο είναι ήδη γνωστό, έχει αναστολές φορολογικές και ασφαλιστικές και αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσα είπαν οι Υπουργοί για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες, προστίθενται από τον Απρίλιο οι ακόλουθοι κλάδοι:
– Μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας
– Κατασκευή κτιρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ.
– Κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ.
– Καθαρισμός κτιρίων
– Καθαριστήρια ρούχων
– Λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων
– Κτηνίατροι
– Κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία
– Επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων
– Λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές)
– Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και
– Φύλαξη.
Σε όλες τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν τον Μάρτιο και σε όσες προστίθενται τον Απρίλιο δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που έχουν να πληρώσουν τον Απρίλιο, να λάβουν έκπτωση φόρου ύψους 25% των χρημάτων τα οποία καταβάλουν τον Απρίλιο, που θα συμψηφιστεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στη συνέχεια. Προϋπόθεση γι’ αυτές που μπαίνουν τώρα τον Απρίλιο είναι να έχουν καταβάλει κανονικά τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.
Πλαίσιο 2
Το δεύτερο πλαίσιο έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο δεύτερο πλαίσιο μπαίνουν από τον Απρίλιο η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, η ασφάλιση και κάποιες άλλες εταιρίες υπηρεσιών. Οι κλάδοι που εντάσσονται είναι συγκεκριμένα:
– Εξορυκτική δραστηριότητα
– Δασοκομία, Υλοτομία
– Παραγωγή χρωστικών υλών, σαπουνιών, ελαστικού, χημικών προϊόντων, λιπασμάτων, πλαστικού, σιδήρου, γυαλιού, κεραμικών, τσιμέντου, ασβέστη, αλουμινίου, χαλκού και χάλυβα
– Κατασκευή πλαστικών προϊόντων, ειδών γυαλιού, χάρτινων ειδών, ξύλινων ειδών, μεταλλικών ειδών, εργαλείων, κεραμικών ειδών
– Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, μετάλλων, χημικών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών
– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ρολογιών, μαγνητικών μέσων, μηχανημάτων, ηλεκτρικών ειδών, μοτοσυκλετών
– Παραγωγή αναψυκτικών, νερών και χυμών
– Παραγωγή αλεύρων, αμύλων, μακαρονιών, ζάχαρης, αρτυμάτων, ελαίων, λιπών
– Παραγωγή γάλακτος, τυριών, γιαουρτιού
– Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών
– Χονδρικό εμπόριο και εμπορικοί αντιπρόσωποι τροφίμων, κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών
– Αποθήκευση
– Ναυπήγηση πλοίων και σκαφών
– Ασφαλιστικές εταιρίες
– Ελεγκτικές εταιρίες
– Χρηματιστηριακές και εταιρίες χαρτοφυλακίου.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Πλαίσιο 2 λαμβάνουν τα ακόλουθα οφέλη:
– Αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία για 4 μήνες. Οι δόσεις έχουν τη δυνατότητα έκπτωσης 25%, αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον δυνατότητα, αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του Απριλίου, της έκπτωσης του φόρου 25%, που αναφέρθηκε ήδη για το Πλαίσιο 1. Η έκπτωση χορηγείται με την προϋπόθεση ότι έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι πληρωτέες τον μήνα Μάρτιο.
– Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 μέρες για τους εργαζομένους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων προς την εφορία για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.
– Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής, που απασχολούν έως 5 άτομα. Προϋπόθεση, η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος να είναι ενεργός και να μην έχει κάνει μηδενική περιοδική δήλωση ΦΠΑ τους προηγούμενους έξι μήνες.
Πλαίσιο 3
Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο πλαίσιο, το οποίο θα εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και μετά, και μπαίνουν οι ακόλουθοι κλάδοι:
– Εμπορία και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος
– Εμπορία και διανομή αερίων καυσίμων μέσω αγωγών
– Πρατήρια καυσίμων
– Κατασκευή δρόμων, γεφυρών και σηράγγων, κοινωφελών έργων, λιμανιών κ.λπ.
– Διαχείριση απορριμμάτων
Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους αυτούς προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για 45 μέρες, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν την αναστολή πληρωμής οφειλών προς την Εφορία για 4 μήνες. Επιπροσθέτως, για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις διευκόλυνσης ρευστότητας, που θα εξειδικευθούν σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όπως είπαμε, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
- Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
- Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
- Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
- Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
- Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
Με το σύνολο των μέτρων αυτών προστατεύονται αποτελεσματικά ο παραγωγικός ιστός και οι θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση της κρίσης και τίθενται οι προϋποθέσεις επανεκκίνηση της οικονομίας, για την οποία εντούτοις θα ληφθούν, όπως είναι προφανές, πρόσθετα μέτρα, που θα παρουσιάζονται όσο το τοπίο από πλευράς υγειονομικής και οικονομικής πολιτικής θα ξεκαθαρίζει.
Κάτι που για την ώρα δεν ισχύει, εξ ού και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός που καταθέτουμε δεν είναι αναλυτικός, αυτό θα είναι η επόμενη φάση. Θα μπορούμε να πάμε στην αναλυτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού όταν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη διάρκεια, την έκταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.
Αυτή η περίοδος απαιτεί συνοχή, απαιτεί προσοχή και μετριοπάθεια από όλους. Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που εξελίσσει η κυβέρνηση, καθώς αρχίζει και διαμορφώνεται το τοπίο της κρίσης, θα κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό και τις θέσεις εργασίας ζωντανές.
LOLplus: Δεν γελάμε – ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
•••••••••••••••••••••