28 Απριλίου 2024

Το ΔΝΤ αποδέχεται το κινέζικο γουάν στο ‘αποθεματικό’ SDR

Το ΔΝΤ αποδέχεται το κινέζικο γουάν στο ‘αποθεματικό’ SDR

Το ΔΝΤ καλωσόρισε το κινέζικο γουάν στο καλάθι αποθεματικών του νομισμάτων, αναγνωρίζοντας την άνοδο της Κίνας στην παγκόσμιο οικονομία.

Το γουάν, επίσης γνωστό και με την ονομασία Ρένμινμπι, θα λάβει θέση μαζί με το αμερικάνικο δολάριο, το ευρώ, το ιαπωνικό γιέν και την βρετανική στερλίνα, από το επόμενο έτος στο ‘καλάθι’ των νομισμάτων που το ΔΝΤ χρησιμοποιεί σαν διεθνές αποθεματικό asset.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι “πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην αναβάθμιση της κινέζικης οικονομίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα”. Πρόσθεσε ότι “είναι επίσης μια αναγνώριση της προόδου των κινεζικών αρχών κατά τα προηγούμενα χρόνια, που αναδόμησαν το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας (Κίνας)”.

Η Κίνα, δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως, είχε ζητήσει πέρσι να ενταχθεί του γουάν στο ‘ καλάθι’ των αποθεματικών νομισμάτων του ΔΝΤ των SDRs όπου SDRs = Special Drawing Rights και πάνω στο οποίο στηρίζεται το παγκόσμιο εμπόριο και οικονομία.

Σημειώνουμε πάντως, ότι στην προηγούμενη διάσκεψη των επικεφαλής του ΔΝΤ τον Αύγουστο (του 2015), δεν είχε γίνει αποδεχτή η ένταξη του γουάν στο SDR καθώς το κινέζικο νόμισμα είχε εκληφθεί ως πολύ ‘σφιχτά’ ελεγχόμενο. Ωστόσο, οι επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφεραν το Νοέμβριο ότι υλοποιήθηκαν σημαντικά βήματα που κατέστησαν το γουάν “ελευθέρως χρησιμοποιούμενο”, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόφαση ενταξής του στο σύστημα SDR.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η εισαγωγή του γουάν στο SDR, αναμένεται να βοηθήσει την Κίνα να ανοιχθεί περαιτέρω στη διεθνή οικονομία.

“Η συνέχιση και η εμβάθυνση αυτών των προσπαθειών θα επιφέρουν ένα πιο στιβαρό παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και σταθερότητα της Κίνας και της παγκόσμιας οικονομίας”, είπε η Λαγκάρντ.

Η απροσδόκητη υποτίμηση του γουάν τον Αύγουστο που πέρασε, αξιολογήθηκε θετικά από το ΔΝΤ καθώς επέκτεινε τις κινήσεις του κινέζικου νομίσματος, που βασίζονται στις δυνάμεις των αγορών.

Επιπρόσθετα, το Πεκίνο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πλέον επιτρέπεται σε μια αρχική ομάδα ξένων κεντρικών τραπεζών να συμμετάσχουν στην κινέζικη αγορά νομίσματος, κάτι που πιθανότατα, θα προωθήσει την περαιτέρω διεθνοποίηση του γουάν στο παγκόσμιο trading.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σχολίασε για την ένταξη του γουάν στο SDR ότι “Η ένταξη του RMB {Ρένμινμπι}στο ‘καλάθι’ του SDR σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από τη Κίνα, στο να παίξει έναν ενεργότερο ρόλο στη παγκόσμια οικονομική και χρηματοοικονομική αρένα”.

Βεβαίως η ένταξη του γουάν στο SDR, ασκεί μεγαλύτερη πίεση στη Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, να παράσχει περισσότερο ‘διάφανα’ στοιχεία, όπως κάνει π.χ. η αμερικάνικη FED ή και η ΕΚΤ. Στελέχη μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σταδιακά σε μεγαλύτερη απελευθέρωση του κινέζικου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η σύνθεση και η βαρύτητα των νομισμάτων που συστήνουν τα SDRs αναθεωρούνται ανά πενταετία. Η τελευταία φορά που είχε γίνει κάποια αλλαγή, ήταν το 2000, όταν το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο και το γαλλικό φράγκο.

Η αξία του SDR, υπολογίζεται σε καθημερινή βάση έναντι όλων των διεθνών νομισμάτων, βάσει της βαρύτητας των νομισμάτων που το συνθέτουν και παρόλο που δεν υπάρχει ως πραγματικό νόμισμα, ωστόσο η αξία του διακυμαίνεται, όπως συνέβαινε περίπου με το ECU (το θυμάστε; ), ήτοι τον πρόδρομο του ευρώ – European Currency Unit σε λογιστική μορφή. Στο SDR με την ένταξη του γουάν, θα επέλθει μείωση της βαρύτητας του δολαρίου που όμως δεν θα είναι μεγάλη σε σχέση με την τρέχουσα βαρύτητά του, του 41,7%. Ουσιαστικά θα μειωθούν των υπολοίπων: Το ευρώ θα διαμορφωθεί σε 30,9%, το γιέν σε 8,3%, η αγγλική στερλίνα σε 8,1% και το γουάν σε 10,9%.

Η ένταξη του γουάν στο SDR είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου μετόχου του ΔΝΤ.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι εντός των ΗΠΑ με αυτή την κίνηση υποστήριξης ένταξης του γουάν στο SDR. Για παράδειγμα, ο Γερουσιαστής Chuck Schumer, Δημοκρατικός, της Νέας Υόρκης και παραδοσιακά ‘καυστικός’ απέναντι στη Κίνα, ανέφερε ότι “Με αυτή την απόφαση, το ΔΝΤ επιλέγει να επιβραβεύσει την χειραγώγηση του κινέζικου νομίσματος αντί να την καταπολεμήσει. Η απόφαση αυτή είναι προσβλητική σε εκατομμύρια αμερικανών εργαζομένων που έχασαν τις δουλειές τους από τις άπληστες εμπορικές πρακτικές της Κίνας και στέλνει ένα κακό σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η χειραγώγηση νομισμάτων είναι αποδεκτή συμπεριφορά στα ‘μάτια’ του ΔΝΤ”.

Related posts