18 Μαΐου 2024

Το ΔΝΤ σχετικά με την διαρροή επί του ελληνικού ζητήματος

Το ΔΝΤ σχετικά με την διαρροή επί του ελληνικού ζητήματος

Το ΔΝΤ απάντησε στο θέμα που δημιουργήθηκε, καθώς και η ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε από το Ταμείο να πάρει θέση ως προς αυτά που αποκαλύφθηκαν.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρεται ότι το ΔΝΤ γενικά, δεν σχολιάζει σε «υποτιθέμενες αναφορές εσωτερικών συζητήσεων».

Η Διοικητής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας το αναφερόμενο από τον Τόμσεν ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά (το πιστωτικό γεγονός), είπε ότι οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία.

Αναφέρει ότι συμφωνεί πως οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται στη βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου, την προβλημάτισε ως προς το αν μπορούν πραγματικά να επιτύχουν πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, η Λαγκάρντ λέει ότι αποφάσισε να επιτρέψει την επιστροφή της ομάδας (του ΔΝΤ) στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Προσθέτει δε, ότι η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και προσωπική της στήριξη […] είναι δε, κρίσιμης σημασίας οι αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας.

«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ως προς το τι θεωρούμε ότι χρειάζεται για μια βιώσιμη λύση στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα –μια λύση που θα έθετε την Ελλάδα στο μονοπάτι της διατηρήσιμης ανάπτυξης υποστηριζόμενης από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με ανακούφιση του χρέους της από πλευράς των ευρωπαίων πιστωτών της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ απαξιώνει την διαρροή και εμμένει στη γνωστή θέση του. Επιπλέον προσγειώνει την ελληνική πλευρά που μάλλον ήλπιζε στην αντικατάσταση του ‘σκληρού’ Π. Τόμσεν.
(Η πηγή της διαρροής, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να οφείλεται σε παρακολούθηση των στελεχών του ΔΝΤ, από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Η δε διαρροή να έγινε, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων)

Αν δεν έχετε διαβάσει τις αποκαλύψεις των διαρροών από το WikiLeaks, διαβάστε το, εδώ.

Related posts