29 Μαρτίου 2024

Breaking News

Το ΕΒΕΠ, περί Μητρώου πραγματικών Δικαιούχων και θεμάτων μείζονος σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο

Το ΕΒΕΠ, περί Μητρώου πραγματικών Δικαιούχων και θεμάτων μείζονος σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο

Συνεδρίαση  Δ.Σ. ΕΒΕΠ με επίκεντρο το
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Η πορεία των μείζονος σημασίας θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο εξετάστηκαν στη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ, υπό τον Πρόεδρο, κ. Β. Κορκίδη. Στη συνεδρίαση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το Κεντρικό Μητρώο Πραγμαικών Δικαιούχων το οποίο και τηρείται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στις συνέπειες από την μη τήρηση των προβλεπόμενων από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, οι οποίες και αναφέρθηκαν κατά τομέα. Ουσιαστικά, στόχος του Κεντρικού Μητρώου είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για την αποτροπή έκνομων πράξεων, όπως το ξέπλυμα χρήματος, αλλά και η τρομοκρατία. Ο νόμος που προβλέπει τα σχετικά ενσωματώνει οδηγία της ΕΕ και επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος της νομικής υπηρεσίας του ΕΒΕΠ για την έγκαιρη ενημέρωση των επιχειρήσεων-μελών του.

Επίσης, ο Πρόεδρος, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», σημείωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, στην πλειοψηφία του, επικρότησε όλους τους βασικούς άξονες, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στη δημόσια διαβούλευση. Όπως ανέφερε, το σχέδιο νόμου έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας για την επίτευξη του αναπτυξιακού άλματος που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, το ΕΒΕΠ τοποθετήθηκε αναλυτικά με παρατηρήσεις και προτάσεις και έκρινε, μεταξύ άλλων, θετικά σημαντικές φιλοεπιχειρηματικές και φιλοεπενδυτικές αλλαγές. Με το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που παρουσίασε η κυβέρνηση, παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Καταλήγοντας για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική και, συνακόλουθα, στήριξης των επιχειρήσεων. Η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρατήρησε ο κ. Κορκίδης, έχει δοκιμαστεί σκληρά την τελευταία δεκαετία στηρίζοντας, σε αντίξοο περιβάλλον, την ελληνική οικονομία και συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση. Θα πρέπει είπε να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να υποβοηθηθούν οι φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δις ευρώ, αλλά και να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα καθίσταται πλέον φιλική προς τις επενδύσεις. Καταλήγοντας, τόνισε πως, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το προσχέδιο εμπίπτει εντός του εύρους των μακροοικονομικών προβλέψεων και ο προϋπολογισμός του 2020 θεωρείται αισιόδοξος, αλλά εφικτός.

Εξ άλλου, για το master plan του ΟΛΠ ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωσε ότι ελήφθη μία απόφαση που η οποία αφενός «ξεκλειδώνει» την υλοποίηση του master plan του ΟΛΠ και αφετέρου «κλειδώνει» τις υποδομές και το εύρος δραστηριότητας του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Η ενότητα όλων των φορέων του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, και όχι μόνο, σημείωσε ο κ. Κορκίδης, αποσόβησαν τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή. Στο σημείο αυτό, και με αφορμή επισημάνσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ ενημέρωσε τα μέλη του .Σ. για την επιστολή- πρόταση που έχει αποσταλεί από το Επιμελητήριο στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, και τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Ι. Πλακιωτάκη, να επέλθει διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας- Κίνας, ώστε να εξαιρεθούν από περιορισμούς και εισαγωγικά τέλη η αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών, αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά προς όλα τα λιμάνια της Κίνας.

Τέλος, για τη μορφή «σίριαλ» που τείνει να λάβει το Brexit υπενθύμισε ότι, έγκαιρα, η επιμελητηριακή κοινότητα δραστηριοποιήθηκε με σκοπό να ενημερώσει υπεύθυνα τον επιχειρηματικό κόσμο προετοιμάζοντας αυτόν για παν ενδεχόμενο, μέσα από ένα διαρκή διάλογο από τον οποίο εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα, δόθηκαν απαντήσεις, αλλά και κατασιγάστηκαν φόβοι. Η «τελευταία πράξη» του Brexit, κατέληξε με νόημα ο κ. Κορκίδης, δεν έχει «γραφεί» ακόμη.

ΕΔΩ η σχετική για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, εγκύκλιος του ΕΒΕΠ

 

Related posts