21 Αυγούστου 2024

Το νέο Έντυπο Ε22 – Καταγραφής Barbie

Το νέο Έντυπο Ε22 – Καταγραφής Barbie

Το νέο Έντυπο 22 – Καταγραφής BarbieΤο νέο Έντυπο Ε22 – Καταγραφής Barbie: Εντός του Πολυνομοσχεδίου προχθές, πέρασε και ψηφίστηκε και η χρήση του νέου φορολογικού εντύπου Ε22, το οποίο υποχρεώνει τους κατόχους κούκλων τύπου Barbie και Sindy, να καταγράψουν τον αριθμό των κούκλων που διαθέτουν.

Το νέο έντυπο προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι λόγος της συγκεκριμένης καταγραφής μέσω του μηχανισμού των ΔΟΥ, είναι η για στατιστικούς σκοπούς  και μόνο και έφερε το παράδειγμα, ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως π.χ. στην Αγγλία και ότι δεν κρύβει τίποτα παραπάνω ως υποχρέωση για τους φορολογούμενους.  Ο υπουργός διευκρίνησε ότι η καταγραφή των κούκλων είναι υποχρεωτική από τη νέα δήλωση φόρου εισοδήματος και θα γίνεται καθ’έκαστο έτος, έτσι ώστε να παρακολουθούνται από την κεντρική κυβέρνηση και ουσιαστικά από την Στατιστική Υπηρεσία και σε συνεχή ροή, οι πολύτιμες αυτές πληροφορίες για την αγορά παιγνιδιών στη χώρα μας.

Ωστόσο θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην αντιπολίτευση το γεγονός ότι στην καταγραφή, περιέχονταν το σύνολο των κούκλων, μεταξύ των οποίων και η τύπου John John (ανδρικού τύπου), καθώς θεωρήθηκε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Στουρνάρα, η πλήρης καταγραφή κρίνεται ύποπτη για πιθανή φορολόγησή τους στο μέλλον, κοντινό ή μακρινό, ακόμα δε και ότι μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη φάση, σε επιβολή ειδικού φόρου (χαράτσι) σε κουκλόσπιτα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που έχουμε, η πρόταση μομφής κατατέθηκε και για άλλους βέβαια, αλλά κυρίως για το αυτό το εξαιρετικά ύποπτο κατά την αντιπολίτευση θέμα.

Λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας απέσυρε το Έντυπο, επαναφέροντας όμως άμεσα εναλλακτικό, που έχει την υποχρέωση καταγραφής των κούκλων τύπου Barbie και Sindy, αλλά όχι του τύπου John John, κάτι που ικανοποίησε και την αντιπολίτευση καταφέρνοντας να περάσει στη συνέχεια η ψήφιση για υιοθέτηση του νέου αυτού εντύπου.

Βέβαια, η άμεση επαναφορά εναλλακτικού εντύπου από πλευράς υπουργού, φανερώνει αν μη τι άλλο, ότι είχε προβλέψει τις αντιδράσεις που θα δημιουργούσε το όλο θέμα και για αυτό είχε δημιουργήσει και εναλλακτική. Εμείς, ως Ομάδα του TaxCoach, αναρωτιώμαστε γιατί τέτοια επιμελής προετοιμασία από πλευράς υπουργού, σε σημείο που να έχει σχεδιάσει έως και εναλλακτικό σχέδιο, αν όντως επρόκειτο για μια απλή στατιστικής φύσεως καταγραφή; Το όλο θέμα είναι αντικειμενικά ύποπτο και πιθανώς, να κρύβει πρόθεση της κυβέρνησης για μελλοντική φορολόγισή τους.

Σημειώνουμε ότι ὀπως ανάφερε ο υπουργός, η δήλωση – καταγραφή των κούκλων είναι υποχρεωτική ανά νοικοκυριό, εννοείται για το σύνολο των προστατευόμενων παιδιών της. Και δήλωσε ότι η πιθανή απόκρυψη των εν λόγω στοιχείων, εάν γίνει μέσω ελέγχων αντιληπτό, θα επιφέρει πρόστιμο ανά μη δηλωμένη κούκλα, της τάξης των 80 ευρώ.

Ομάδα Σύνταξης TaxCoach 01/04/2014

*** Ήταν τo 1Απριλιάτικο αστείο της ομάδας του Taxcoach.gr 

Related posts