(Του Σταύρου Θεοδωράκη) – «Και εσείς τι διαφορετικό κάνετε;» ακούω μερικές φορές από αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα αλλά έχουν πάψει να ελπίζουν και να προσπαθούν.
1. Καταθέσαμε πρόταση που καταργεί το νόμο Τσοχατζόπουλου βάσει του οποίου τα πολιτικά γραφεία των εκάστοτε κυβερνητικών είναι δημόσιες υπηρεσίες.
2. Αγωνιστήκαμε για την κατάργηση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τελικά ο νόμος μόνο αναστάλθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
3. Καταθέσαμε πρόταση για το ασφαλιστικό (σύστημα τριών πυλώνων που περιλαμβάνει και την ιδιωτική ασφάλιση) καταψηφίζοντας την αναχρονιστική πρόταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
4. Προσπαθήσαμε να εμποδίσουμε την υποβάθμιση της Διαύγειας. Όμως τελικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της υποβάθμισης ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απείχαν.
5. Δώσαμε μάχη για να αρθεί η ασυλία του βουλευτή Νικολόπουλου που σχολίασε υβριστικά τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου. Η Βουλή όμως τον αθώωσε με 153 ψήφους.
6. Καταθέσαμε προτάσεις για το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (που έχουν χαρακτηρισθεί «εκκολαπτήρια διαφθοράς») αλλά και για τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας.
7. Καταθέσαμε σχέδιο νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η φυσική ηγεσία του στρατεύματος.
8. Καταθέσαμε στοιχεία για τους 121 νέους φορείς που δημιούργησε η κυβέρνηση το 2016, καταγγέλλοντας το νέο φούσκωμα του πελατειακού κράτους και τα νέα ελλείμματα που «έρχονται».
9. Αρνηθήκαμε να νομιμοποιήσουμε το παιγνίδι και την κοροϊδία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στους συνταξιούχους και αποχωρήσαμε από την Βουλή. Η ΝΔ ψήφισε τελικά «παρών» ενώ υπέρ της κυβερνητικής πρότασης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και ανεξάρτητοι βουλευτές.
10. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δώσαμε μάχη για να επεκταθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους πραγματικά φτωχούς και να υπάρξει συμβολική έστω μείωση των φόρων ώστε να δοθεί «σήμα» στην κοινωνία ότι «τώρα παράγουμε».
11. Ζητήσαμε να συνεχιστεί η υποχρεωτική ανάρτηση των απευθείας συμβάσεων του Δημοσίου στο Κέντρο Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.
12. Αποκαλύψαμε σπατάλες και χαριστικές παραχωρήσεις σε συνεργαζόμενους με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εργολάβους και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό.
13. Στην εξεταστική για το πολιτικό χρήμα, προσπαθήσαμε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις να αποκαλύψουμε τις σκοτεινές διαδρομές του πολιτικού χρήματος προς κόμματα και εκδότες καναλάρχες.
14. Αποχωρήσαμε από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής καταγγέλλοντας το όργιο ρουσφετολογικών τροπολογιών στο τέλος της χρονιάς. Αντίστοιχες καταγγελίες έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. μόνο που τελικά η ΝΔ ψήφισε πέντε από τις τροπολογίες και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τις μισές τροπολογίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αυτό είναι το Ποτάμι. Υπερασπιζόμαστε τη λογική και τις φρέσκιες ιδέες που πάνε τη χώρα έστω και ένα βήμα μπροστά. Δεν έχουμε παρωπίδες και δεν διστάζουμε να επιτεθούμε σε κάθε είδους λαϊκισμό. Όταν οι ΑΝΕΛ ζήτησαν την παραίτηση Μουζάλα επειδή ανέφερε τα Σκόπια «Μακεδονία» – η Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για «εγκληματικό λάθος» και η ΝΔ υποστήριζε ότι ο Μουζάλας ενισχύει την επιχειρηματολογία των Σκοπίων – εμείς είπαμε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι να παραιτηθεί ένας υπουργός, αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σ΄ αυτούς. Εθνοκάπηλοι συμμαζευτείτε».
Και βέβαια αυτά που θέλουμε για το κράτος τα κάνουμε στο Κίνημα μας. Αντί να πάρουμε γνωστούς και φίλους, απευθύναμε ανοιχτή πρόσκληση στους δημοσίους υπαλλήλους και στελεχώσαμε τα γραφεία μας στη Βουλή με επαΐοντες. Ανταποκρίθηκαν 131 υπάλληλοι με εξαιρετικά βιογραφικά, – όλοι άγνωστοι στο Ποτάμι – και έτσι επιλέξαμε τους 15 που συγκρότησαν το Κέντρο Υποστήριξης Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Και όπως το είχαμε υποσχεθεί συνεχίσαμε να λειτουργούμε χωρίς να ανοίγουμε παντού κομματικά γραφεία και χωρίς βέβαια να προχωρήσουμε σε τραπεζικό δανεισμό.
Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2017. Γιατί για να αλλάξουμε το βαλτωμένο πολιτικό σύστημα η χώρα χρειάζεται καθαρό νερό από το Ποτάμι.