26 Απριλίου 2024

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – Από τον προϋπολογισμό λείπουν οι φόροι από τις επενδύσεις που πολεμήσατε

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – Από τον προϋπολογισμό λείπουν οι φόροι από τις επενδύσεις που πολεμήσατε

«Το κοινωνικό κράτος, είναι κοινωνικό όταν στηρίζεται στην ανάπτυξη και στο μεγάλωμα της πίτας. Και όχι σε «μια ταξικά μεροληπτική πολιτική», όπως ονομάζετε τη δική σας πολιτική» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

«Από τον προϋπολογισμό, αν και είναι γεμάτος φόρους, λείπουν φόροι και εισφορές από τις επενδύσεις που πολεμήσατε. Λείπουν οι φόροι από τα εργοτάξια του Ελληνικού. Λείπουν οι φόροι από τα έργα στο Αφάντου και την Οξυά. Λείπουν οι φόροι από τα επενδυτικά σχέδια που τσακίστηκαν στα βράχια της γραφειοκρατίας. Λείπουν οι φόροι από μικρές και μεγάλες επενδύσεις που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ – από τράπεζες – κουτσές μετά τα capital control. Λείπουν οι φόροι από τους νέους που μετανάστευσαν. Λείπουν οι φόροι από όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με την αναξιοκρατία και το πελατειακό και κομματικό κράτος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διόγκωση του πελατειακού κράτους. «Οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν όπως και οι φορείς του Δημοσίου, διπλασιάστηκε το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΙΔ και αυξήθηκε κατά 10% και το τακτικό προσωπικό, αλλά και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Υπερηφανεύεστε ότι είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση. Και σας ερωτώ τόσα χρόνια δεν βρήκατε μια – έστω μια! – άχρηστη υπηρεσία, έναν άχρηστο οργανισμό, ένα άχρηστο Νομικό πρόσωπο να συγχωνεύσετε ή να καταργήσετε; Τόσο τακτοποιημένα και νοικοκυρεμένα τα είχαν όλα οι προηγούμενοι;».

«Επαναλαμβάνουμε το λάθος που έφερε την κρίση. Φουσκώνουμε την κατανάλωση και αυξάνουμε τους φόρους. Μεταρρυθμίσεις θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε επίσης και σημείωσε πως «κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχατε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 18 δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν στην ατζέντα σας αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε τους κινδύνους για την οικονομία η οποία όπως είπε «έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη του 2019», καθώς τότε «το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου. Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στο μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Και δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, Θα υπάρξει χρεοκοπία» είπε.

Καταλήγοντας, είπε πως «το 2019 η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Πρέπει να δούμε την Ελλάδα αλλιώς και για να γίνει αυτό δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που ποτέ δεν λαΐκισαν, οι δυνάμεις που ποτέ δεν κορόιδεψαν. Οι δυνάμεις που εξαντλούν όλη τη δύναμή τους, όχι στην εξαπάτηση των πολιτών, αλλά στην εξεύρεση λύσεων. Νεωτερικών, εμπνευσμένων, αποτελεσματικών, δοκιμασμένων, ευρωπαϊκών και τελικά πατριωτικών». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία. «Αν θέλει να δει την Ελλάδα αλλιώς πρέπει να επιβραβεύσει τις δυνάμεις που ποτέ δεν την κορόιδεψαν. Τις δυνάμεις που ταιριάζουν στον Έλληνα που δοκιμάζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην έξαρση της ανομίας και στην τρομοκρατική επίθεση στο κτήριο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για «συμπτώματα της ίδιας θρησκείας». «Μια θρησκεία που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε «Βαρβαρολαγνεία». Η Θεά είναι η βαρβαρότητα και όλα πρέπει να θυσιάζονται στους βωμούς της» είπε χαρακτηριστικά και απέδωσε ευθύνες στα κυβερνητικά στελέχη, καθώς «η ασυλία πάντα και παντού, των συμμοριών που καταστρέφουν, απειλούν και καίνε δεν είναι κοινωνική πολιτική. Είναι εγκληματική πολιτική». Παράλληλα, έκανε λόγο και για τις συλλογικότερες ευθύνες. «Η ρητορική της μισαλλοδοξίας, η ρητορική του διχασμού και τελικά η ρητορική της βίας δεν μπορεί να είναι η γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής. Όλοι μας να μετράμε τα λόγια μας. Να μην στοχοποιούμε πολίτες, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους» είπε.

Related posts