28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Το πρώτο Τουρκικό Τουριστικό Υποβρύχιο

Το πρώτο Τουρκικό Τουριστικό Υποβρύχιο

Καθώς η Τουρκία αναζητά τρόπους να υποστηρίξει την τουριστική της βιομηχανία δεδομένων των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην περιοχή, μια εταιρία με έδρα την Αττάλεια, σκέφτηκε μια έξυπνη ιδέα για να διατηρήσει έντονο το ενδιαφέρον των επισκεπτών: ένα τουριστικό υποβρύχιο 48 θέσεων.

Όσον αφορά στον τουρισμό στην Τουρκία, σημειώνουμε ότι η γείτονα είδε πτώση στον αριθμό των ξένων επισκεπτών από την Ρωσία και την Ευρώπη το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν περίπου προ μηνός, οι αφίξεις ξένων τουριστών το 2015 μειώθηκαν κατά 1,61% σε σύγκριση με το 2014. Επίσης, η τρομοκρατική επίθεση που έγινε πριν έναν μήνα στην περιοχή Sultanahmet της Κωνσταντινούπολης και στην οποία σκοτώθηκαν 11 γερμανοί τουρίστες, έδωσε άλλο ένα ισχυρό κτύπημα στον τουρισμό της Τουρκίας.

Η τουρκική εταιρία λοιπόν με έδρα την Αττάλεια, θέλοντας να τονώσει την κίνηση, σκέφτηκε την ιδέα του τουριστικού υποβρυχίου. Σημειώνουμε ότι:
α) η ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας, αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ρώσων τουριστών, προ της έντασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας, συνεπία της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στην Συρία. Μετά την ένταση που προκλήθηκε από αυτό το γεγονός, οι αφίξεις Ρώσων έπεσαν δραματικά, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 47% σε ετήσια βάση.
β) η Αττάλεια, είναι μεγάλη παραθαλάσσια πόλη στην νότια ακτή της Τουρκίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και η όγδοη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας σε πληθυσμό.

antalya

Οι επισκέπτες στην Αττάλεια λοιπόν, θα μπορούν να κάνουν υποθαλάσσιο τουρ στη θάλασσα της Μεσογείου έως 110 μέτρα βάθος στο “Nemo”, όπως ονομάστηκε το υποβρύχιο, ένα σκάφος που κατασκευάστηκε στην Φινλανδία από κάποια ιδιωτική εταιρία και ανακαινίσθηκε στην Ισπανία. Το κόστος του δε, ήταν περίπου $4 εκατ..

nemo2

Ο Yunus Emre Yavuzyiğit, πρόεδρος του τουριστικού Ομίλου, IHS Travel και Touristfly, που υλοποίησε την επένδυση αυτή, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι “θέλαμε να φέρουμε μια νέα και διαφορετική εναλλακτική στον τομέα και σκεφτήκαμε αυτό το πρότζεκτ”. Πρόσθεσε δε ότι “Πιστεύω ότι θα αναζωογονήσει την τουριστική βιομηχανία. Είμαστε αισιόδοξοι για αυτό το πρότζεκτ”.

nemo3

Το υποθαλάσσιο τουρ με ξενάγηση, σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο από την πόλη της Αλάνγια· η πόλη αυτή, της επαρχίας της Αττάλειας, είναι παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο στην Τουρκία και απέχει από την πρωτεύουσα της επαρχίας, 138 χλμ..

nemo4

Το “Nemo” έχει βάρος 106 τόνων, μήκος 20 μέτρων και ύψος 6,5 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει 48 επισκέπτες. Το υποβρύχιο διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εκπληρώσει τις ανάγκες των ταξιδιωτών και του προσωπικού και σωστικά μέσα – αχρείαστα να είναι.

Τα υποθαλάσσια τουρ με το “Nemo” σχεδιάζονται να διεξάγονται για 11 μήνες ετησίως. Καθημερινώς, το “Nemo” θα διεξάγει έξι περιηγήσεις, διάρκειας 60 έως 90 λεπτών. Η εταιρία έχει δε, βλέψεις για επέκταση αυτής της δραστηριότητας στα επόμενα χρόνια: “Σχεδιάζουμε την αγορά περισσότερων υποβρυχίων για να αρχίσουμε τουρ στο Αιγαίο και στην Θάλασσα του Μαρμαρά το 2017”, ανέφερε ο Yavuzyiğit.

Σίγουρα, με την ομορφιά της Μεσογείου, οι περιηγήσεις με το υποβρύχιο αυτό, θα προσφέρουν μια διαφορετική και ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία στους επισκέπτες.

Related posts