6 Σεπτεμβρίου 2024

Το σιγουράκι με τα Cryptos

Το σιγουράκι με τα Cryptos

Το Χρήμα

Το χρήμα, είναι ίσως, νομίζω, η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου.
Γιατί;
Διότι επιτρέπει την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών, και αυτό κινεί την οικονομία και την κοινωνία. Και αυτή η κίνηση, επιφέρει πλούτο, ευημερία και πρόοδο. Η δε πρόοδος, δεν είναι μόνο στο βιοτικό επίπεδο των  ανθρώπων, αλλά και στην βελτίωση και ανάπτυξη της τεχνολογίας, βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Φανταστείτε να είχαμε μείνει, ως ανθρωπότητα, στην φάση που για να αποκτήσουμε π.χ. ένα είδος διατροφής, θα έπρεπε να δώσουμε σε αντάλλαγμα, κάτι άλλο που αυτός που θα μας πουλούσε το είδος διατροφής θα ήθελε. Και εάν εμείς, είχαμε να του προσφέρουμε κάτι που δεν επιθυμούσε; Θα μέναμε νηστικοί;
Το χρήμα λοιπόν, είναι μάλλον η καλύτερη εφεύρεση, επινόηση του ανθρώπου, από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Βοηθάει την ανάπτυξη και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Όμως, το χρήμα από τότε που επινοήθηκε, ήταν υπό τον έλεγχο και την “εγγύηση” της πολιτείας. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ακριβώς, επειδή το χρήμα, είναι τόσο σπουδαίο “εργαλείο”, είναι αν μπορούμε να το πούμε, ένα προνόμιο του κάθε κράτους.

Μπορεί κάποιος ιδιώτης, ένα φυσικό πρόσωπο, να ήθελε στο παρελθόν ή και να θέλει σήμερα, να μπορεί να εκδίδει και αυτός χρήμα. Αυτό κάνουν οι παραχαράκτες, και είναι παράνομο σε όλο τον κόσμο (η παραχάραξη χρήματος και κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων). Βεβαίως σε κάποιο βαθμό συμβαίνει, υπάρχουν δηλαδή παραχαράκτες παγκοσμίως, αλλά αν και όταν τους πιάσει η πολιτεία, οι ποινές είναι αυστηρότατες.

Και ο κόσμος γενικά, εννοώ τους πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν αποδεχτεί ότι το χρήμα, είναι του κράτους και η χρήση του από τους πολίτες, τελεί υπό τον έλεγχο, ρύθμιση, εποπτεία και “εγγύηση” του κράτους / πολιτείας.

Τα κράτη, δίδουν την δυνατότητα σε ιδιώτες (επιχειρήσεις) να κάνουν συμπληρωματικά “εργαλεία”, αλλά όχι να εκδίδουν χρήμα. Για παράδειγμα οργανισμοί όπως η VISA, MasterCard, έχουν εφαρμογές που συλλειτουργούν με το νόμιμο χρήμα που εκδίδεται από τις πολιτείες, και μας δίδουν την δυνατότητα π.χ. να κάνουμε εύκολα και γρήγορα, πληρωμές ανά τον κόσμο.

Το Bitcoin

Για σκεφτείτε τώρα: εάν το κάθε φυσικό πρόσωπο, όποτε του “καπνίσει”, μπορούσε να εκδίδει το δικό του χρήμα, ήτοι αποκεντρωμένο, που να ξεφεύγει από τον έλεγχο, ρύθμιση, εποπτεία και “εγγύηση” του κράτους / πολιτείας, θα το άφηνε το κράτος / πολιτεία, έτσι απλά να συμβεί;
Μα όπως έχει κηρύξει παράνομο, την εκτύπωση – παραχάραξη χρήματος από ιδιώτες και έχει βαρύτατες ποινές, έτσι θα πράξει και για τα αποκεντρωμένα και “εχθρικά” προς το κοινωνικό σύστημα και status quo, κρυπτο-νομίσματα, όπως το Bitcoin.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η χρήση του Bitcoin και όποιου άλλου αποκεντρωμένου και “εχθρικού” προς το κοινωνικό σύστημα, κρυπτο-νομίσματος τείνει να αναπτυχθεί στις μάζες, κυρίως για λειτουργικές δραστηριότητες – οι κερδοσκοπικές στα χρηματιστήρια είναι και αυτές σοβαρές και προφανώς οι πολιτείες τις λαμβάνουν υπόψη τους, αλλά η λειτουργική βάση είναι που μετράει και “βαραίνει” πολύ περισσότερο – και πριν λοιπόν αυτό συμβεί (δεν θα δράσουν την τελευταία στιγμή), θα ενεργήσουν προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Και έχουν όλα τα μέσα για να το κάνουν: Πρώτο και κυριότερο, είναι η νομοθεσία. Με μια νομοθετική Απόφαση, μπορούν να τα απαγορεύσουν έως και πλήρως, και να προβλέπονται βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες.
Όσοι χρησιμοποιούσαν έως σήμερα τα κρυπτο-νομίσματα, που το καθεστώς στις περισσότερες χώρες είναι μη απαγορευτικό, εάν επικρέμαται επί της κεφαλής τους τιμωρία βαρύτατη, είναι απλά ζήτημα σχέσης κέρδους / ζημιάς. Με δρακόντειους νόμους και ποινές, η ζημιά θα ξεπερνάει το όποιο πιθανό όφελος, οπότε πλέον δεν θα αξίζει να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα κρυπτο-νομίσματα. Τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου διεθνώς.

Η απαγόρευση των κρυπτο-νομισμάτων, δεν θα έλθει ξαφνικά, μια και έξω. Θα είναι σταδιακή. Ήδη συμβαίνει: Δεν διαβάζετε; δεν πληροφορείστε σταδιακές απαγορεύσεις που συμβαίνουν σε διάφορες χώρες (π.χ. Ινδία, Κίνα κ.α.);  Σταδιακά όμως, θα επέλθει η πλήρης απαγόρευση των αποκεντρωμένων κρυπτο-νομισμάτων. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Τι νομίζετε ότι θα συμβεί τότε στην τιμή των αποκεντρωμένων και “εχθρικών” προς το σύστημα, κρυπτο-νομισμάτων; Δεν θα φτάσουν χρονικά στο σημείο, ακολουθώντας τις εξελίξεις στις κανονιστικές, εμποδιστικές και απαγορευτικές δράσεις των πολιτειών, και θα μηδενιστούν ή ζομποποιηθούν όλα τους; Αυτό είναι αναπόφευκτο.

Δεν είναι αυτό ένα σίγουρο “στοίχημα”, που κάποιος μπορεί να επωφεληθεί προκειμένου να σορτάρει αυτά, μέχρι “θανάτου” τους;

Αυτό θα συμβεί με όσα κρυπτο-νομίσματα είναι αποκεντρωμένα και είναι “ανταγωνιστικά” προς τις πολιτείες και κράτη. Νόμος, κράτος και βία, θα επιβληθεί σταδιακά επί των αντιπάλων “εργαλείων”. Και δεν θα είναι ένα κράτος ή λίγα κράτη. Θα είναι ΟΛΑ τα ισχυρά κράτη, ποθ θέτουν τους κανόνες και ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και εμπόριο, διότι τέτοια “εργαλεία” όπως τα αποκεντρωμένα και ανταγωνιστικά έως και “εχθρικά” προς το σύστημα, crypto-currencies, δεν τα θέλει καμία κυβέρνηση, σε κανένα ισχυρό κράτος. Συνεπώς, όλες οι ισχυρές κυβερνήσεις, όλου του κόσμου, θα έχουν κοινή στάση σε αυτό το θέμα, και απειλή προς τα συμφέροντά τους.

Εσείς θα ποντάρετε λοιπόν στην “επανάσταση” ή στο σιγουράκι;

Μπορεί να ρωτήσει κάποιος: Γιατί τότε δεν τα έχουν απαγορεύσει πλήρως ήδη;
Διότι τα κρυπτο-νομίσματα δεν είναι αυτούσια, αλλά αναπτύχθηκαν μαζί με την τεχνολογία blockchain. Κανένα εκ των μεγάλων και ισχυρών κρατών, δεν θέλει να αποτρέψει ή να απορρίψει μια τεχνολογία, που μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα και λύσεις και όπως όλες οι τεχνολογίες, είναι επωφελής για την κοινωνία. Όμως η blockchain είναι η υποκείμενη τεχνολογία, και μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει, ακόμα και εάν π.χ. εξαφανιστεί το Bitcoin. Συνεπώς τα κράτη που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία blockchain, και θέλουν να κερδίσουν ως κοινωνίες, τα πιθανά οφέλη, είχαν αφήσει και ένα βασικό προϊόν της blockchain, ήτοι τα κρυπτο-νομίσματα, ελεύθερα (στην αρχική φάση και έως σήμερα), αλλά τίποτα δεν εμποδίζει τις πολιτείες, να αρχίσουν σταδιακά τις απαγορεύσεις, στα “κακά” στοιχεία και να κρατήσουν τα καλά. Αυτό λοιπόν έχει ξεκινήσει ήδη, να συμβαίνει.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο οι απαγορεύσεις που μπορούν να κάνουν οι πολιτείες. Τι άλλο μπορούν να κάνουν; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εάν θελήσουν, καθώς τα decentralized cryptocurrencies είναι open source, άρα μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει, θα μπαίνουν οι πολιτείες, και θα ωθούν σε αλλαγές σε ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο προϊόν, που σε κάποια σημεία θα είναι καλύτερο από το ορίτζιναλ Bitcoin. Θα πείθει κάποια μέρη της κοινότητας, και θα τους παίρνει μαζί τους και θα κάνουν forking, δηλαδή θα παρουσιάζουν ένα Bitcoin II ή ΙΙΙ ή ΙV ή V κ.ο.κ.. Η ίδια διαδικασία που έγινε με τα Bitcoin Cash (BCH) και Bitcoin Satoshi Vision (BSV) που προέκυψαν από το αρχικό Bitcoin (BTC). Μα forking με το forking, θα δημιουργηθεί τέτοιο πλήθος κρυπτονομισμάτων σχεδόν ίδιων με το BTC και κάθε ένα και λίγο καλύτερο λειτουργικά, οπότε η προσοχή του κόσμου θα μοιράζεται, θα διυλίζεται. Είναι και αυτός, ένας “πονηρός” τρόπος για να χτυπήσουν οι κυβερνήσεις, ιδίως των μεγάλων και ισχυρών κρατών, το BTC.
Πολλά μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για να χτυπήσουν το Bitcoin, φανερά ή και κρυφά.

Και τα άλλα cryptos

Και μεταξύ των κρυπτο-νομισμάτων, δεν είναι όλα τους “ανταγωνιστικά” προς τις πολιτείες και κράτη, υπάρχουν και “φιλικά”, όπως π.χ. το XRP, το οποίο συλλειτουργεί με τις τράπεζες χωρίς να ανταγωνίζεται τα εθνικά νομίσματα. Συλλειτουργεί με τις τράπεζες, που αποτελούν βασικούς και ισχυρούς “παίκτες” στα συστήματα των κοινωνιών, και προσφέρει στις τράπεζες, μαζί με το οικοσύστημα συμπληρωματικών εφαρμογών που αναπτύσσει και προσφέρει η Ripple, μια λύση για διακρατικά εμβάσματα πολύ καλύτερη από αυτή που χρησιμοποιούν οι τράπεζες έως σήμερα, δηλαδή πολύ καλύτερη από το SWIFT.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ripple είναι μεγάλη αμερικάνικη και καινοτόμος εταιρία, που δημιουργεί το κρυπτο-νόμισμα XRP, όπως και οικοσύστημα συμπληρωματικών εφαρμογών. Θα ρωτήσει κάποιος: Μα άμα το δημιουργεί η Ripple, τότε το XRP δεν είναι αποκεντρωμένο. Είναι αποκεντρωμένο όμως, αφού η Ripple έχει αφήσει ελεύθερο και open source, οπότε μπορεί να συμμετέχει στην δημιουργία του, όποιος θέλει. Προφανώς στο XRP έχει σημαντική επιρροή η Ripple, αλλά δεν είναι πλήρης. Θα έλεγα, ότι είναι μερικώς αποκεντρωμένο (φανταστείτε ότι εάν η Ripple έκλεινε, δεν θα εξαφανίζονταν το XRP, ασχέτως ότι μπορεί να έπεφτε η τιμή του σε … μισό σεντ). Όμως το ότι υπάρχει “από πίσω” η Ripple, δεν το θεωρώ ως μειονέκτημα, αλλά ως πλεονέκτημα: Είναι άσχημα να έχεις από πίσω σου, μια μεγάλη, καινοτόμο και με ισχυρή τεχνογνωσία εταιρία; Δεν θα συμβάλει αυτό αποτελεσματικότερα στην διάδοση και χρήση του XRP, με όλο αυτό το οικοσύστημα που προσφέρει;
Σε κάθε περίπτωση, εγώ παρόλο που βλέπω θετικά σε λειτουργικό επίπεδο, στην παρούσα φάση δεν έχω XRP. Τίποτα δεν αποκλείει να αγοράσω κάποια στιγμή στο μέλλον. Προσοχή όμως! Βρίσκεται σε εξέλιξη η Αγωγή (Lawsuit) της SEC κατά της Ripple, που θέλει το XRP, να είναι αξιόγραφο (securities) και που εάν τελικά δικαστεί ότι είναι securities, λογικά θα προκαλέσει μεγάλo “χτύπημα” στο XRP και στην Ripple. Πόσο σοβαρό δεν μπορώ να γνωρίζω.

Μέχρι στιγμής, όλα τα κρυπτονομίσματα, ακολουθούν ό,τι κάνει, το βασικό, ήτοι το Bitcoin. Ανεβαίνει το Bitcoin; Ανεβαίνουν όλα (βεβαίως, μπορεί κάποια από αυτά επιθετικότερα ή ηπιότερα). Πέφτει το Bitcoin; Πέφτουν όλα (κάποια από αυτά επιθετικότερα ή ηπιότερα).

Μεταξύ των κρυπτονομισμάτων, υπάρχουν κάποια, αρκετά μάλιστα, που είναι καλύτερα λειτουργικά από το Bitcoin (BTC).

Όμως για όσο συνεχίζεται αυτή η έντονη συσχέτιση της πορείας όλων των κρυπτονομισμάτων, σε σχέση με το Bitcoin, ένα πράγμα σημαίνει. Τι;

Ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που τοποθετούνται, στα κρυπτονομίσματα, το κάνει καθαρά κερδοσκοπικά, ΤΖΟΓΑδόρικα, για να κερδίσουν καλά και γρήγορα.

Εάν το έκαναν ‘θεμελιωδώς’, δηλαδή εάν, μιλάμε πάντα για την μεγάλη πλειοψηφία, αγόραζε όποιο κρυπτονόμισμα αγόραζε, επειδή θα το είχε μελετήσει και θα είχε πεισθεί για τα πλεονεκτήματά του έναντι του Bitcoin ή και άλλων cryptos, τότε η πορεία του εν λόγω κρυπτονομίσματος, θα μπορούσε να είναι ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ  σε σχέση με την πορεία του Bitcoin. Γιατί όμως είναι κοινή η πορεία τους, αναλόγως του πως πορεύεται το Bitcoin;

Διότι σε ΟΛΑ τα cryptos μέχρι σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία, τοποθετείται μόνο και μόνο, διότι το Bitcoin πήγε π.χ. στα $50 χιλ. και επομένως το έβλεπαν δύσκολο να πάει στα $100 χιλ. (να διπλασιαστεί), ενώ σου λέει αν πάω στο ETHEREUM αυτό από $3 χιλ. μπορεί πιο εύκολα να διπλασιαστεί και να φτάσει τα $6 χιλ. ή στο XRP μπορεί εύκολα από τα $0,70 να πάει στο $1,5 κ.ο.κ..

Αν ο κόσμος που αγοράζει άλλα, πλην του Bitcoin, cryptos, αγόραζε επειδή ήταν πραγματικά ψαγμένος, τότε το κρυπτονόμισμα που θα ξεχώριζε, θα είχε διαφοροποιημένη πορεία σε σχέση με το Bitcoin. Το διαφοροποιημένη δεν το λέω με ορίζοντα μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας, το λέω με ορίζοντα έως και αρκετών μηνών: θα έβλεπες π.χ. το Bitcoin να είναι πτωτικό σε γράφημα π.χ. 6 μηνών, ενώ το «Χ» κρυπτο-νόμισμα, να είναι π.χ. πλευρικό, ανοδικό.

Αυτή η κοινή πορεία, χρηματιστηριακά, όλων των cryptocurrencies, η σχεδόν απόλυτη συσχέτιση με την πορεία του Bitcoin (BTC), είναι χαρακτηριστική ότι όλα τα cryptocurrencies, έως σήμερα, είναι σε mode φούσκας. Και αυτό τα καθιστά επικίνδυνα.

Ναι, κάποια είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ καλύτερα του Bitcoin, όπως αυτά που προέκυψαν από το BTC, το BCH, BSV – διότι είναι θέμα λογικής: εάν αποσχίστηκαν από το ορίτζιναλ BTC, είναι δυνατόν να το έκαναν για να είναι χειρότερα; Όχι, το έκαναν για να βάλουν βελτιώσεις (λειτουργικά πάντα), διότι για να αλλάξει ο κώδικας στο BTC, πρέπει να υπάρχει συμφωνία, που όμως δεν μπορεί να υπάρξει όταν το network του Bitcoin, αποτελείται από χιλιάδες χρήστες-παραγωγούς, επομένως αυτοί που ήθελαν κάποιες βελτιώσεις, δεν μπορούσαν παρά να αποσχιστούν, για να τις υλοποιήσουν.

Ναι, κάποια είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ καλύτερα του Bitcoin, όπως το ΕΤΗ, XRP, XMR, ADA, DOT.

Tο ότι όμως είναι λειτουργικά καλύτερα του Bitcoin (BTC), δεν σημαίνει ότι θα ξεχωρίσουν και η τιμή τους θα πάει στα ουράνια, έστω σε βάθος χρόνου, και ότι θα γίνουν ένα Bitcoin στην θέση του Bitcoin.

Γιατί;

Διότι εάν κάποιο από αυτό, είναι πράγματι λειτουργικά τόσο καλό, και η χρήση του – όχι για χρηματιστηριακές συναλλαγές, η λειτουργική του χρήση – αυξάνεται σταδιακά και διεθνώς, εάν παράλληλα, η χρηματιστηριακή του τιμή, αυξηθεί υπερβολικά, θα αφαιρέσει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ από την λειτουργικότητά του. Σκεφτείτε: είστε στέλεχος σε μια τράπεζα, και ακούς ότι το XRP, μαζί με όλο το συνοδευτικό οικοσύστημα που αναπτύσσει η Ripple, μπορεί να κάνει μεταφορές χρηματικών ποσών σε χρόνο dt, χωρίς να είναι ενεργοβόρο, και με fee που είναι κάτω του ενός σεντ του δολαρίου, ενώ τώρα, με το σύστημα SWIFT που έχουν οι τράπεζες, η μεταφορά χρηματικών ποσών από χώρα σε χώρα, είναι αρκετά αργή, και με σημαντικά κόστη. Δεν θα ήθελες να πας στην Ripple / XRP; Εγώ θα ήθελα. Αν όμως το XRP κόστιζε λίγα σεντς, άντε κανά ευρώ ή κανά δολάριο. Αν ήταν το XRP, να κόστιζε π.χ. $100 το ένα, θα το σκεφτόμουν πολύ για ενταχθώ στο σύστημα. Και όσο πιο ακριβό, τόσο περισσότερο θα το απέκλεια.

Άρα λοιπόν, κάποια κρυπτονομίσματα που ήδη είναι σημαντικά καλύτερα του Bitcoin, λειτουργικά, φαίνεται να έχουν μέλλον στην χρήση τους και εφαρμογές τους, και ότι μπορούν να κάνουν την ζωή στην ανθρωπότητα, ευκολότερη, ιδίως αυτά που δεν είναι “εχθρικά” προς το σύστημα. Για να συμβεί όμως αυτό, δεν πρέπει να έχουν μια υπερβολική τιμή. Θα συμβεί πολύ ευκολότερα, η διάδοση της χρήσης τους, εάν έχουν μια πραγματικά χαμηλή τιμή, διότι όταν έχει χαμηλή τιμή, και σου λέει ότι κάνει αυτό και αυτό, κάμπτει τις όποιες “αντιστάσεις” σου, διότι βλέπεις ότι προσφέρει πράγματα, και δεν σου κοστίζει κάτι ιδιαίτερο, οπότε γιατί να μην το χρησιμοποιήσεις;

Με αυτά θέλω να πω, ότι δεν πρέπει να θεωρείτε ότι επειδή κάποια cryptos είναι λειτουργικά ανώτερα του Bitcoin, ότι θα δώσουν εγγυημένα υψηλότατα χρηματιστηριακά κέρδη σε βάθος χρόνου. Όλα τα cryptos κατ’ εμέ, είναι σε mode φούσκας. Το Bitcoin πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Και όπως ανέφερα, τα κράτη και οι πολιτείες σταδιακά θα απαγορεύσουν πλήρως τα ανταγωνιστικά και “εχθρικά” προς τα εθνικά νομίσματα και τα συμφέροντά τους.

Συνεπώς όλα τα cryptos, είναι τζογαδόρικα (έως σήμερα) και επικίνδυνα να χάσει κάποιος τα χρήματά του, από την τοποθέτηση σε αυτά. Προφανώς ως τζογαδόρικα, μπορεί και να κερδίσει και πολλά, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα έλεγα, ότι οι πιθανότητες να κερδίσει για κάποιον που θα τοποθετηθεί στα cryptos και over the long term, είναι λίγο μεγαλύτερες από το να τοποθετούνταν στο καζίνο. Μη σας γελάει το “λίγο μεγαλύτερες”. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανότερο να χάσεις, παρά να κερδίσεις, over the long term. Είναι σχεδόν σίγουρο.  Όπως επιχειρηματολόγησα παραπάνω, το short φαίνεται σιγουράκι, παρά η “επανάσταση” (ότι το Bitcoin θα εξελιχθεί και επικρατήσει). Εσείς, θεωρείστε λάθος όσα ανέφερα, κάντε την δική σας έρευνα, και αποφασίστε μόνοι σας εάν θα πράξετε κάτι και τι.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Συγγραφέας του βιβλίου

Bitcoinvest or Not? Answers to Crucial Questions.

…for those, considering investing in bitcoin and other cryptos too.

Bilingual book  (English and Greek) – Βιβλίο δίγλωσσο (στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

Για αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν στο BTC ή και σε άλλα cryptos.

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να αναζητήσουν το webinar, με τίτλο

Bitcoin: Να ΕΠΕΝΔΥΣΩ ή Όχι;

Διαβάστε επίσης:
Επιλέξτε μετοχές ‘τυχαία’ και κερδίστε την αγορά και τους επαγγελματίες!

Related posts