17 Απριλίου 2024

Το sms που βραχυκύκλωσε τις ΔΟΥ

Το sms που βραχυκύκλωσε τις ΔΟΥ

sms – ΔΟΥ: Ένα sms – φάντασμα αλλά και η φημολογία που αναπαράγεται από στόμα σε στόμα έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους εργαζόμενους στο Τμήμα Πρωτοκόλλου των Δ.Ο.Υ.sms ΔΟΥ

Το μήνυμα που κυκλοφορεί στα κινητά τηλέφωνα με άγνωστο αποστολέα αναφέρει: «ο Νόμος 3986/11 για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά, άρθρα 28 και 29, κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός. Δύνασαι να υποβάλεις αίτηση επιστροφής παρακρατηθέντος ποσού στο Τμήμα Πρωτοκόλλου της εφορίας. Τελεσίδικη ημερομηνία Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014».

Παρότι πολλοί φορολογούμενοι ψυλλιάζονται από την ανυπαρξία αποστολέα, κάθε άλλο παρά λίγοι είναι αυτοί που συνωστίζονται καθημερινά στις εφορίες, προκαλώντας βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στη Δ.Ο.Υ. Παλαιού Φαλήρου, από τις 15 Δεκεμβρίου έως χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 1.100 αιτήσεις επιστροφής έκτακτων εισφορών, ενώ ακόμα και στους κόλπους των εφοριακών, πληροφορίες από την ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. αναφέρουν πως περισσότερες από 10.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από συναδέλφους τους. Συνολικά μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι ενήμερο για την κατάσταση ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά επίσημη οδηγία στους εφοριακούς δεν έχει δοθεί για το πώς να χειριστούν την κατάσταση. Έτσι, το Πρωτόκολλο έχει… πάρει φωτιά και οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις στις οποίες θα πρέπει μάλιστα να απαντήσουν εγγράφως (αρνητικά).

Ενδιαφέρον είναι πως μέλη της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. επιχείρησαν να βρουν τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση η οποία σύμφωνα με τις φήμες δικαιώνει έναν εκπαιδευτικό ο οποίος ζήτησε την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς που επιβλήθηκε το 2011. Μέχρι σήμερα, η αναζήτηση αυτή δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Όπως εξηγούν νομικοί, αρμόδιο δικαστήριο για να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ή μη της έκτακτης εισφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστροφή χρημάτων, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΣτΕ τέτοια απόφαση δεν έχει εκδώσει. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απίθανο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάποιο Πρωτοδικείο ανά τη χώρα να έχει εκδώσει σχετική απόφαση. Ακόμα και αυτό να ισχύει, όμως, δεν σημαίνει πως έχει ανοίξει ο δρόμος για μαζική επιστροφή της έκτακτης εισφοράς.

Το Δημόσιο σε μια τέτοια περίπτωση θα χρησιμοποιούσε κάθε ένδικο μέσο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να μην επιστρέψει τα χρήματα, δεδομένου ότι η έκτακτη εισφορά (1-4% για εισοδήματα φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ) αποφέρει στο ταμείο του περισσότερα από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο (1,380 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ήταν η πρόβλεψη του νόμου).

Αξίζει δε να σημειωθεί, ως προς την ακρίβεια του μηνύματος που αποστέλλεται στα κινητά τηλέφωνα, πως πράγματι το άρθρο 29 του νόμου 3986/2011 αφορά την έκτακτη εισφορά, αλλά το άρθρο 28 το οποίο επίσης μνημονεύεται αφορά την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

της Έλενας Λάσκαρη

πηγή euro2day.gr

 

Related posts