3 Σεπτεμβρίου 2024

Τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων μελετά η κυβέρνηση

Τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων μελετά η κυβέρνηση

Τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων μελετά η κυβέρνηση, μετά οριστικής φορολογικής περαίωσης εισοδημάτων και περιουσίας.Τρόπους επαναπατρισμού κεφαλαίων

Τη σχετική πρόθεση της κυβέρνησης, αποκάλυψε προχθές και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Τέτοια σενάρια είχαν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης και το 2012, ωστόσο δεν προχώρησαν λόγω της κατηγορηματικής άρνησης της Τρόικα. Σημειώνουμε σχετικά ότι η Τρόικα επιβάλλει ως μνημονιακή επιταγή σε κάθε μνημόνιο που «τρέχει», τη μη φορολογική αμνήστευση.

Αυτή την εποχή λοιπόν, μελετάται  πρόταση που είχε υποβάλλει ο Μιχάλης  Σάλλας στις αρχές του 2014. Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων σε Έλληνες φορολογούμενους που τη διετία 2009 – 2011 μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό, κυρίως λόγω του φόβου για Grexit. Χρήματα που μπορούν να βοηθήσουν την υπόθεση της ανάκαμψης.

Κατά την πρόταση του Σάλλα, θα υπάρξουν συντελεστές φορολόγησης από 4% έως και 10% στα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία. Αναλυτικότερα:

  • Για περιουσιακά στοιχεία εντός Ελλάδας που δηλώνονται ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 4% με 5%.
  • Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και παραμένουν εκτός, ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 9% με 10%.
  • Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται και επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 6% με 7%.
  • Για περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδας που δηλώνονται, επιστρέφουν και επενδύονται (αγορές ακινήτων , ελληνικών ομολόγων, συμμετοχή σε ΑΜΚ, κ.ά..) στην ελληνική οικονομία, ο συντελεστής θα μπορούσε να είναι 4% με 5%.

Τα παραπάνω, θεωρούν ότι είναι επαρκή κίνητρα επαναπατρισμού και ότι μπορεί να αποφέρουν 7 με 10 δισ. ευρώ στο κράτος.

Βέβαια, μια τέτοια πρόταση όπως αναφέραμε και πριν, έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της Τρόικα και τις μνημονιακές επιταγές περί μη αμνήστευσης σε φορολογικά θέματα, όμως είναι σαφές ότι εάν υπάρχει πρόθεση διαπραγμάτευσης, αυτή μπορεί να γίνει και να κερδηθεί.

Εμείς ως Tax Coach, θεωρούμε ότι αυτή είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή. Είναι χρήσιμο τα κεφάλαια να επαναπατριστούν στην χώρα μας. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών αφορούν ανθρώπους που φοβήθηκαν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, ωστόσο σήμερα ο κίνδυνος αυτός έχει απομακρυνθεί.
Μέρος των κεφαλαίων θα προέρχεται από την παραοικονομία και χρειάζεται κάποια προσοχή, στην ρύθμιση που τελικά θα υιοθετηθεί, έτσι ώστε αφενός να μην περάσει το μήνυμα ότι κάποιος που βγάζει λεφτά «εκτός» της επισήμου οικονομίας, επιβραβεύεται , αφετέρου θα πρέπει να παραμείνει κίνητρο, διότι σε διαφορετική περίπτωση, τα χρήματα θα μείνουν εκτός Ελλάδος.
Απαιτούνται λοιπόν λεπτοί χειρισμοί για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος που να επιτυγχάνει τον επαναπατρισμό, άνευ όμως της δημιουργίας κλίματος επιβράβευσης της παρανομίας.
Τέλος, θεωρούμε μια απλή και βασική αρχή: Εάν στην οικονομία λειτουργήσει ένα ελκυστικό θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο, τότε τα χρήματα είτε από αυτούς τους Έλληνες φορολογουμένους που τα έβγαλαν προ διετίας εκτός, είτε από διεθνείς ξένους επενδυτές και κεφαλαιούχους, θα έρθουν από μόνα τους, ακριβώς λόγω του ελκυστικού περιβάλλοντος. Αυτό όμως, νομίζουμε ότι μακράν απέχει από τη σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος της οικονομίας, που διακρίνεται για ό,τι χειρότερο: υπερφορολογία, γραφειοκρατία, διαφθορά, κλειστές αγορές  κ.ά..

Related posts