28 Μαρτίου 2024

Breaking News

“Τρύπα” 1 δισ. στα έσοδα τον Απρίλιο – Νέα μέτρα μετά τις εκλογές;

“Τρύπα” 1 δισ. στα έσοδα τον Απρίλιο – Νέα μέτρα μετά τις εκλογές;

“Τρύπα” 1 δισ. στα έσοδα τον Απρίλιο – Νέα μέτρα μετά τις εκλογές; Συναγερμός στην κυβέρνηση από τη συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος."Τρύπα" 1 δισ. στα έσοδα τον Απρίλιο - Νέα μέτρα μετά τις εκλογές;

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Μ. Χριστοδούλου στο bankingnews.gr, γιγαντώνεται η “τρύπα” στα κρατικά έσοδα, η οποία τον Απρίλιο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το σενάριο της λήψης νέων μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Άλλωστε για το νέο “πακέτο” λιτότητας μας ήδη προετοιμάσει η Κομισιόν, με τη “ρουκέτα” για παρεμβάσεις 7,7 δισ. ευρώ στην οικονομία στην επόμενη τριετία, που ‘εξαπέλυσε’ στην τελευταία της έκθεση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τετράμηνο του 2014, δείχνουν την καταβαράθρωση των δημοσίων εσόδων αλλά επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών… σφυρίζουν αδιάφορα γι’ αυτή την εξέλιξη.

Τέσσερις ημέρες προ των εκλογών, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με το “χαρτί” του πλεονάσματος που αποτελεί και το διαφημιστικό της σύνθημα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ.οικ. Χρ. Σταϊκούρα, μετά τις αστοχίες στα έσοδα το ύψος του πλεονάσματος περιορίσθηκε στο 1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τρίμηνο του 2014.

Η απότομη συρρίκνωση του πλεονάσματος έχει “θορυβήσει” την κυβέρνηση καθώς συμβαίνει σε μια στιγμή που η ίδια αναθεώρησε επί τω βελτίω τον στόχο για το 2014 με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015 – 2018) ανεβάζοντας τον “πήχη” στο 2,3% του ΑΕΠ ή στα 4,190 δισ. ευρώ από 2,733 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ του αρχικού στόχου.

Το άρθρο αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση το μέγεθος του πλεονάσματος παραμένει πλασματικό όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό τετράμηνο οι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών που έχει καλύψει το υπουργείο σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης φθάνουν τα 120 εκατ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν πληρωθεί 2,1 δισ. ευρώ.

Με αυτό το “τρικ” οι δαπάνες του προϋπολογισμού εμφανίζονται να είναι απόλυτα πειθαρχημένες με τους στόχους του μνημονίου. Συγκεκριμένα αυτές διαμορφώθηκαν στα 15,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 16,8 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση κατά 976 εκατ. ευρώ προήλθε από τις πρωτογενείς.

Αναλυτικότερα, η εικόνα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο τέλος Απριλίου είναι η εξής:

• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 16,138 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 263 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

• Τα τακτικά έσοδα είναι ακόμη χειρότερα. Ανήλθαν σε 13,844 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,051 δισ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα έναντι του στόχου, εκ των οποίων 500 εκατ. αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA’s και SMP΄s).

• Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12,784 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

• Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 431 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (475 εκατ. ευρώ).

• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,295 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι πληρωμές στα 1,4 δισ. ευρώ. Τα 900 εκατ. ευρώ από αυτά διατέθηκαν για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

• Στα 2,192 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων έναντι στόχου για 2,2 δισ. ευρώ.

• Στα 612 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό για την κάλυψη διαφόρων χρηματοοικονομικών συναλλαγών από 2,6 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Νέα λιτότητα

Το μαύρο – άσπρο προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση στην οικονομία, την ώρα που είναι ευρύτερα γνωστό ότι μετά τις διπλές εκλογές θα επανακάμψει και πάλι η τρόικα, ενώ θα αρχίσουν να καταφθάνουν στους φορολογούμενους οι λογαριασμοί της εφορίας.

Οι συνεχείς αναφορές κυβερνητικών στελεχών για δημοσιονομική χαλάρωση από το Φθινόπωρο, η οποία θα σημάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληττόμενους των μνημονίων, μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς εξυπηρετούν απόλυτα την προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης, κόντρα στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι έλληνες πολίτες.

Μετά την “προστατευμένη” έξοδο στις αγορές και τη διανομή των “ψίχουλων” του κοινωνικού μερίσματος σε περίπου 280.000 δικαιούχους (οι 75.000 είναι ένστολοι), συστηματικά η κυβέρνηση διαρρέει τις τελευταίες ημέρες ότι έρχονται φοροελαφρύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ.οικ. δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων”.  Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι το ζήτημα της δημοσιονομικής χαλάρωσης ενδεχομένως θα τεθεί το φθινόπωρο στις νέες συζητήσεις με την τρόικα, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης που θα γίνει για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Όλα θα συνεκτιμηθούν όταν μπουν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα: έξοδος στις αγορές, υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας, επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: bankingnews.gr, Μ. Χριστοδούλου

Related posts