10 Μαΐου 2024

Τρ. Αλεξιάδης: Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 2016 και υποχρεωτικώς POS για νέες επιχειρήσεις

Τρ. Αλεξιάδης: Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 2016 και υποχρεωτικώς POS για νέες επιχειρήσεις

Ο αναπλ. υπουργός οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μπακώρου, ανέφερε ότι από το 2016 θα υπάρξει πλήρης επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως και η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος «POS» ακόμη και από επιχειρηματίες που έχουν ενταχθεί στο «Τειρεσία».

Με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή, είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα είναι υποχρεωτική από την 1/1/2016 η χρήση συστημάτων «POS» για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα, θα υπάρχει ακατάσχετο των χρημάτων που θα διακινούνται μέσω αυτών των λογαριασμών, για τις τράπεζες και το δημόσιο.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα στη κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από το «POS» και από αυτόν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα για πληρωμή προμηθειών.

Εμείς ως TaxCoach, να αναφέρουμε ότι εάν το πράξει αυτό η κυβέρνηση, οπωσδήποτε θα είναι κάτι θετικό, καθώς λειτουργικά τα POS και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μπήκαν έντονα στην ζωή μας, λόγω των capital controls, δηλαδή των περιορισμών στην διακίνηση φυσικού χρήματος, όμως πολλές επιχειρήσεις και μικροεπιχειρηματίες παρόλο που επιθυμούν να εντάξουν αυτό τον τρόπο συναλλαγών στην επιχείρησή τους, δεν το κάνουν καθώς αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες δυσκολίες:

1. Χρωστώντας κάποια χρήματα σε τράπεζες, λίγα χρήματα στις πλείστες των περιπτώσεων, οι τράπεζες εκβιάζουν ότι εάν δεν εξοφλήσουν την οφειλή τους ή αν δεν την ρυθμίσουν και να εξυπηρετούν στη συνέχεια την ρύθμιση, δεν τους δίδουν POS.

2. Οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες στις συναλλαγές με POS που για τις δεδομένες συνθήκες κρίσεως, είναι υψηλές για τους μικροεπιχειρηματίες που δίδουν αγώνα για την επιβίωσή τους.

3. Όσοι είναι στον «Τειρεσία» δεν τους επιτρέπουν οι τράπεζες την χορήγηση POS.

Εάν δεν θεραπευτούν καθαρά και οι παραπάνω λόγοι κωλύματος, η προαναγγελία της κυβέρνησης, περί αναπτύξεως των ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα μείνει εξαγγελία. Η πολιτεία λοιπόν θα πρέπει να παρέμβει και να υποχρεώσει την χορήγηση POS και πρόσβασης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για όλες τις επιχειρήσεις άνευ όρων από πλευράς τραπεζών, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των επιχειρήσεων, κάτι καλό για την επιχειρηματικότητα, αλλά και η πολιτεία να διασφαλίζει φόρους μέσω των POS, κάτι καλό δηλαδή και για την ίδια την πολιτεία. Win – win κατάσταση δηλαδή. Ακόμα και οι τράπεζες που σήμερα χρησιμοποιούν εκβιαστικά σε πολλές περιπτώσεις την χορήγηση POS, σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βγουν χαμένες καθώς θα επωφεληθούν από τις προμήθειες που θα λαμβάνουν από ένα σημαντικό ευρύτερο χώρο χρήσης POS και ηλεκτρονικών εν γένει συναλλαγών.

>>>•<<<

••• Μπορείτε να γίνετε Ανταγωνιστικότεροι. Το οφείλετε στο μέλλον σας!

Επίκειται Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ «Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης»

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts