14 Μαΐου 2024

Τρ. Αλεξιάδης: Σαρωτικές αλλαγές στην Φορολογία από Σεπτέμβριο

Τρ. Αλεξιάδης: Σαρωτικές αλλαγές στην Φορολογία από Σεπτέμβριο

Τρ. Αλεξιάδης: Σαρωτικές αλλαγές στην Φορολογία από Σεπτέμβριο· η Ρύθμιση των 100 δόσεων θα επανεξεταστεί και θα τεθούν όροι.tryfon

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σε συνεντεύξεις τους στις εφημερίδες «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και «REAL NEWS», αναφέρθηκε στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στα θέματα φορολογίας, στον ΕΝΦΙΑ, στο φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών, στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

Όσον αφορά στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων που αφορά πάρα πολλούς φορολογούμενους, ανέφερε ότι θα πρέπει να δουν κάποιες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις και έδωσε ως παράδειγμα μέσω ερωτήσεως, το γιατί κάποιος που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει την οφειλή του σε λιγότερο από 100 δόσεις, να υπαχθεί στις 100 δόσεις;

Διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, ότι το θέμα συζητιέται με τους θεσμούς, έτσι ώστε να καταλήξουν στο ποιοι θα μπορούν να εντάσσονται και με ποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια, στις 100 δόσεις. Είπε επίσης ότι δεν θα δοθεί ξανά η ευκαιρία στους οφειλέτες, για ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις.

Βέβαια, εμείς ως TaxCoach, αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν, εάν το κράτος θέλει να εισπράξει κάποια χρήματα και δεδομένων των μνημονίων που επιφέρουν περαιτέρω ύφεση στην οικονομία, άρα η χρηματοοικονομική κατάσταση και ρευστότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων χειροτερεύει, να συνεχίσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους κανονικά;

Η λογική μας λέει ότι εάν με τις υφεσιακές συνθήκες και την ανεπάρκεια ρευστότητας που υπήρχε στην οικονομία μέχρι πρότινος, είχαν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που ανέρχονται περίπου σε €80 δισ. – και κατανοεί κανείς ότι το ποσό είναι τεράστιο και προφανώς μη εισπράξιμο στο μεγαλύτερό του μέγεθος, πως είναι δυαντόν λοιπόν, οι οικονομικές συνθήκες να χειροτερεύσουν και να μην αυξηθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο από τους φορολογούμενους, το κράτος συνεπώς να μην εισπράττει και εύλογα, στο μέλλον, να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση;

Εάν αυτή η νέα ρύθμιση λοιπόν, δεν είναι πολύ λειτουργική και διευκολυντική για τους φορολογούμενους, δεν θα πετύχει αυτό που πρέπει να πετύχει, ήτοι την μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από πλευράς Δημοσίου και βάσει πάντα της κοινής λογικής, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι όταν υπάρξει η νέα ρύθμιση, δεν μπορεί παρά να περιέχει και πολύ μεγάλο αριθμό δόσεων· εκτός εάν το κράτος δεν θέλει να εισπράξει, ό,τι μπορεί να εισπράξει, που επαναλαμβάνουμε ότι εκ των σημερινών €80 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών, που προσεχώς θα τείνουν προς τα €90 δισ., το μεγαλύτερο μέρος, υπολογίστε χονδρικά το 70% αυτών, δεν είναι εισπράξιμο ούτε με 200 δόσεις, καθώς είναι χρέος από φορολογούμενους που δεν έχουν πραγματικά λόγω των δύσκολων συνθηκών, να πληρώσουν.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε ο φόρος να γίνει δικαιότερος και αναλογικότερος. Η πρόταση αυτή είναι προς συζήτηση με τους θεσμούς. Όσον αφορά την πρώτη δόση του φόρου, άφησε ανοικτή την ημερομηνία στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν, εξαρτώντας αυτό με τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται κάποια νέα μέτρα, όπως το να παραμένουν κλειστές για το κοινό οι εφορίες, δυο μέρες την εβδομάδα έτσι ώστε το δυναμικό να εστιάζει σε ελέγχους. Θα υπάρχουν βέβαια υπάλληλοι στις εφορίες για να εξυπηρετούν το κοινό σε ειδικές περιπτώσεις αλλά δεν θα είναι ανοιχτές για όλο το κοινό.
Εξετάζονται επίσης μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες στον χώρο των εφοριών ώστε να ενισχυθούν. Επιπλέον, θα επιταχυνθεί η διαδικασία προσλήψεων που τώρα εκκρεμούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διασταύρωση στοιχείων που γίνεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο υπουργός είπε ότι ήδη, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν, προκύπτουν χιλιάδες περιπτώσεις ανακόλουθων καταθέσεων σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις το διάστημα 2000-2012. Όλοι αυτοί, θα κληθούν να δικαιολογήσουν το πόθεν, από πού βρήκαν τα χρήματα αυτά.
Εμείς ως TaxCoach, προσθέτουμε σε αυτό το σημείο ότι όσοι φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να αιτιολογήσουν το πόθεν τα χρήματα αυτά, θα αντιμετωπίσουν μια υψηλή φορολόγηση αυτών.

Σε σχέση με την φορολόγηση των εφοπλιστών, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση επιβαρύνει τη ναυτιλία περισσότερο από όσο πρέπει, αυτό θα δημιουργήσει πίεση για μεταφορά των εδρών στο εξωτερικό και θα λειτουργήσει υπέρ της ναυτιλίας άλλων ευρωπαϊκών κρατών· η χώρα μας δε, θα χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της στο συγκεκριμένο πεδίο, συνεπακόλουθα και πολύτιμα έσοδα.
Αντιθέτως, πρόσθεσε ο υπουργός, αν θα δοθούν κίνητρα να φέρουν οι εφοπλιστές πλοία να επισκευάζονται στα ελληνικά ναυπηγεία, είναι θετικό και λύνει και άλλου είδους προβλήματα.

>>><<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

 Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

 Άρειος Πάγος: Η οικονομική δυσχέρεια δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής του μισθώματος

 ΠΟΛ. 1174:Πρόσθετες Διευκρινήσεις για την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης μετά την ψήφιση του Ν.4334/2015

 Όργιο Φοροδιαφυγής (εκ του Δημοσίου) εντός της Κνωσού!

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

 

Related posts