Ακολουθούν οι Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κου Ευκλείδη Τσκακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ECOFIN
Είχαμε Eurogroup και Ecofin και η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα. Ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως. Ούτε έγινε συζήτηση για πώς πάει η δεύτερη αξιολόγηση, ούτε έγιναν συστάσεις, «πάμε καλά, δεν πάμε καλά, πάμε χειρότερα». Η Ελλάδα δεν ήταν μέρος της θεματολογίας, ούτε χθες, ούτε σήμερα.
Ένα θέμα στο οποίο κάναμε παρέμβαση ήταν αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και αυτό το EDP, for Excessive Deficit Procedure. Έγινε μια συζήτηση στο Eurogroup για τη διαδικασία, για το πώς πρέπει να συνεχιστεί. Η Κομισιόν είχε πρόβλημα σε σχέση με το άρθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 126-8, εάν θα έπρεπε να υπάρχουν ποινές ή θα έπρεπε να έχουν κάποιο πρόστιμο σε σχέση με τα ΕΣΠΑ.
Θεωρούμε πως και οι δύο χώρες έχουν πολύ βελτιωμένες επιδόσεις και η τάση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η Πορτογαλία είχε και εξωγενή σοκ, κλυδωνισμούς σε σχέση με τις τράπεζες που δικαιολογούν την οποιαδήποτε υπέρβαση και είπα, επίσης, ότι ως προς το Brexit δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομική απόδοση της Ευρώπης το επόμενο διάστημα. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει αυτή η διαδικασία, ούτε από οικονομικής απόψεως, ούτε από πολιτικής. Δεν θα ήταν καλό σήμα μετά από το Brexit και τον Ευρωσκεπτικισμό που υπάρχει να αρχίσει αυτή τη στιγμή η διαδικασία. Δεν υπήρχε, όμως, η κατάλληλη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν. Για να μην προχωρήσει η πρόταση της Κομισιόν στο Ecofin έπρεπε στο Eurogroup να υπάρχει το qualified majority, δηλαδή η ειδική πλειοψηφία.
Δεν υπήρχε, οπότε ομόφωνα σαν μία ομάδα, η θέση του Eurogroup ήταν να αρχίσει αυτή η διαδικασία.
Έγινε μία συζήτηση για το επενδυτικό σκέλος καθώς είχαμε μία ενδιαφέρουσα έκθεση από την Κομισιόν για το πώς μπορούν να φύγουν οι περιορισμοί στις επενδύσεις. Θα γινόταν και μία συζήτηση για το banking union.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάποιες ερωτήσεις.
Ερώτηση: Κύριε υπουργέ είπατε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν τέθηκε για δύο μέρες. Σύμφωνοι, θα ήθελα απλώς να σας ρωτήσω: Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα εμείς για να τηρήσουμε τα προαπαιτούμενα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης; Είμαστε στο χρόνο σωστά ή ανησυχείτε ότι μπορεί να περάσει ο χρόνος και να βρεθούμε με τα δύο θέματα μαζί το φθινόπωρο;
Υπουργός: Όπως στα αστυνομικά μυθιστορήματα που το ερώτημα είναι «ποιος κερδίζει από το φόνο», εμείς κερδίζουμε από τη γρήγορη εκτέλεση του προγράμματος. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία, άρα δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι «ύποπτοι», αν υπάρξει καθυστέρηση, που δεν το περιμένω. Νομίζω ότι έχουμε μία καλή ομάδα, έναν συντονιστή που μας ενημερώνουμε όλους να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα. Όπως είπα και στη συνέντευξή μου στην ΕΡΤ, η κάθε αξιολόγηση περιμένω να είναι λίγο πιο εύκολη από την προηγούμενη. Αυτή είναι και η εμπειρία των άλλων χωρών.
Ερώτηση: Και όσον αφορά την επόμενη δόση των 2,8 δισ.;
Υπουργός: Αυτό θα γίνει με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων.
Ερώτηση: Όσον αφορά τις διοικήσεις τραπεζών και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες;
Υπουργός: Ένα προαπαιτούμενο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είναι να βγει το supervisor board, στο οποίο εμείς θα ορίσουμε τρία μέλη και οι εκείνοι δύο. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Ακόμη δεν έχω τις αναφορές για το selection panel για το ΤΧΣ, δεν έχω τις αναφορές για τις κρίσεις που έχουν κάνει.
Ερώτηση: Είχε έρθει στη δημοσιότητα επιστολή σας, σε σχέση με τη συνεργασία σας με τα τεχνικά κλιμάκια. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα και αν έχει βελτιωθεί καθόλου σε σχέση με αυτά που γράφατε.
Υπουργός: Φαντάζομαι η επιστολή με την οποία θέτω κάποια ζητήματα για την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι μέρος της πρώτης συζήτησης που θα έχουμε με τους θεσμούς. Όπως ξέρετε, η πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. «Πώς πάμε από δω, πώς οργανώνουμε τη δουλειά μας». Άρα, νομίζω ότι αυτή η επιστολή που θέτει κάποια ζητήματα για την καλύτερη λειτουργία της σχέσης μας, και σε σχέση και με την πρώτη ερώτηση, δηλαδή να πάνε καλύτερα και πιο γρήγορα τα πράγματα, θα είναι αντικείμενο συζήτησης.