29 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΤτΕ: Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων – α΄ εξάμηνο 2018

ΤτΕ: Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων – α΄ εξάμηνο 2018

Στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος – Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων: α΄ εξάμηνο 2018

1. Δείκτες γραφείων

Δείκτης τιμών γραφείων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 4,6%, ενώ αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, καταγράφηκε επίσης τόσο στη Θεσσαλονίκη (0,4%) όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (2,9%).

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2017 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 1,8%, για τη Θεσσαλονίκη 0,5% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 1,7%.

Δείκτης μισθωμάτων γραφείων

Το α΄ εξάμηνο του 2018, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής ήταν 0,8% το α΄ εξάμηνο και 1,0% το β΄ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,2%.

2. Δείκτες καταστημάτων

Δείκτης τιμών καταστημάτων

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017. Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σημείωσαν αύξηση κατά 4,0%, στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν μείωση 0,8%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Για το 2017, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 1,7% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 1,5% για την Αθήνα, 1,2% για τη Θεσσαλονίκη και 2,1% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείκτης μισθωμάτων καταστημάτων

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2018, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν οριακά κατά 0,2% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης ήταν 0,8% το α΄ εξάμηνο του 2017 και 0,4% το β΄ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 τα μισθώματα των καταστημάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,0%.

Οι αναλυτικοί πίνακες για τις τιμές και τα μισθώματα των γραφείων και καταστημάτων κατά γεωγραφική περιοχή δημοσιεύονται στο «Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας» (Πίνακες ΙΙ.9, ΙΙ.10, ΙΙ.11 και ΙΙ.12) και έχουν αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος στην ενότητα “Αγορά Ακινήτων”.

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.
* Προσωρινά στοιχεία.

Σημειώσεις:

1. Με σκοπό την κατασκευή των δεικτών για την παρακολούθηση και ανάλυση της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, το Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος συγκεντρώνει, σε εξαμηνιαία βάση, στοιχεία από τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΠΕΕ 9/10.01.2013) και τα πιστωτικά ιδρύματα (ΠΕΕ 23/26.07.2013) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και από άλλες πηγές, όπως ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων ακινήτων, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, ανάπτυξης ακινήτων, κτηματομεσιτικά γραφεία, φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.ά. Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δεδομένα εκτιμήσεων εμπορικής αξίας, μισθώσεων, αγοραπωλησιών, επενδύσεων και αποδόσεων επαγγελματικών ακινήτων και αντίστοιχων χαρτοφυλακίων.

2. Οι δημοσιευόμενοι δείκτες είναι εξαμηνιαίοι, με έτος βάσης το 2010, αφορούν τις χρήσεις γραφείων και καταστημάτων και αναφέρονται στα επίπεδα τιμών και μισθωμάτων επενδυτικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών. Σημειώνεται ότι οι δείκτες τιμών προκύπτουν από εκτιμώμενες αξίες και όχι από πραγματικές συναλλαγές και επομένως εκτιμάται ότι εμφανίζουν σχετική υστέρηση στην αποτύπωση ιδίως των αρνητικών μεταβολών, ενώ συχνά – ειδικά σε συνθήκες περιορισμένων συναλλαγών – συμπεριλαμβάνουν και «προεξοφλούν» τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς.

3. Τυχόν διαφορές μεταξύ επιπέδων δεικτών και μεταβολών στον Πίνακα οφείλονται σε στρογγυλοποίηση.

Related posts