21 Αυγούστου 2024

ΥΠΑΑΤ: Ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών

ΥΠΑΑΤ: Ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών

Την πολιτική βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών με μία σειρά πιο εξειδικευμένα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους του αγροτικού ρεπορτάζ, με τη συμμετοχή των υφυπουργών, Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Βασίλη Κόκκαλη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε το εισόδημα του αγρότη. Γι’ αυτό χρειάζεται μια σειρά δράσεων και πολιτικών. Αυτές τις δράσεις θα τις δείτε να εξαπλώνονται κατά τομέα. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα διαφορετικές παρεμβάσεις για ζωική παραγωγή, αλιεία, φυτική παραγωγή και τρόφιμα.»

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που είτε βρίσκονται σε επεξεργασία είτε θεσπίζονται άμεσα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

-Είμαστε πανέτοιμοι να πληρώσουμε το 70% της βασικής ενίσχυσης μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

-Γίνεται ανασκόπηση πληρωμών του 2011 και του 2012, ώστε να εκκαθαριστούν μέσα στον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση των ανειλημμένων υποχρεώσεων και των επόμενων ετών (2013-2015)

-Είναι σε επεξεργασία το μέτρο για το ακατάσχετο των αγροτών. Ουσιαστικά, αυτό που ο κάθε πολίτης έχει στην πραγματικότητα κατοχυρωμένο είναι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ το μήνα. Θέλουμε αυτό το ποσό να ισχύει σωρευτικά για τους αγρότες για έναν χρόνο.

-Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να διευκολυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, που εντάσσονται σε προγράμματα, είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής είτε την εγγυητική επιστολή προς τις τράπεζες.

-Ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα. Αυτό θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις

-Αναζητούνται όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για να προκηρύξουμε το νέο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ και θέλουμε να το αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν περισσότερο.

-Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προκηρυχθεί το πρώτο διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης. Η Ήπειρος βρίσκεται σε προτεραιότητα.

-Βρισκόμαστε στην επεξεργασία υπουργικής απόφασης για την παραγωγή και διακίνηση του γάλακτος. Κεντρικό στοιχείο θα είναι η υποχρέωση τήρησης ισοζυγίου γάλακτος και από τους παραγωγούς.

-Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος μειώθηκε τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με το 2016, που ήταν μια καταστροφική χρονιά, όμως, υπάρχει αυξημένη παραγωγή. Γι’ αυτό το θέμα, της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών που προκύπτουν από αυτήν, έχει ανοίξει μια συζήτηση σε επίπεδο Κομισιόν και καταθέτουμε τεκμηριωμένες απόψεις, κλιματολογικά δεδομένα κ.ά.

-Προωθείται η μεσογειακή διατροφή και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, μέσω του τουρισμού

-Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την αλιεία με κεντρικό πυρήνα τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων που αποτελούν την «τράπεζα» της αλιευτικής δραστηριότητας. Όσον αφορά το εργαλείο της βιντζότρατας, θα εφαρμοστεί αυστηρά το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει.

-Η ορθή εφαρμογή των σκευασμάτων φυτοπροστασίας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό. Με θέματα δημόσιας υγείας δεν παίζουμε. Τόσο η πολιτεία όσο και οι παραγωγοί έχουν ευθύνη για το τελικό προϊόν που παράγεται. Η πολιτική μας θα είναι, πρώτον, η ενημέρωση των αγροτών διαμέσου των γεωπόνων και, δεύτερον, η έρευνα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης κυρίως του δάκου μειώνοντας το κόστος.

Related posts