19 Μαρτίου 2024

Breaking News

ΥΠΕΚΑΚΑ: Στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μηνός Ιανουαρίου 2019

ΥΠΕΚΑΚΑ: Στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μηνός Ιανουαρίου 2019

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τον μήνα Ιανουάριο 2019 καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 22.333 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 157.141 ενώ οι αποχωρήσεις σε 179.474, από τις οποίες οι 72.413 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 107.061 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το ισοζύγιο του Ιανουαρίου επηρεάστηκε αρνητικά από κλάδους που παρουσιάζουν έντονη εποχική διακύμανση της απασχόλησης την περίοδο των εορτών (εστίαση -11.433, λιανικό εμπόριο -4.511, δραστηριότητες απασχόλησης -3.658 και καταλύματα -1.941).

Την επίδραση της εποχικότητας καταδεικνύουν, επίσης, το ισοζύγιο της πρώτης εβδομάδας του έτους που ήταν αρνητικό κατά 37.153 θέσεις εργασίας, αλλά και το ισοζύγιο του Ιανουαρίου διαχρονικά, το οποίο από το 2001 μέχρι σήμερα είναι αρνητικό τα 18 από τα 19 έτη.

<•>

Με αφορμή τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ μηνός Ιανουαρίου 2019, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης και τη μερική απασχόληση στο 53,24% στις νέες προσλήψεις οδηγήθηκε τον Ιανουάριο η αγορά εργασίας».

Πλήρης δήλωση

«Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ μηνός Ιανουαρίου 2019 επιβεβαιώνουν την απόλυτη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, καθώς και την επιδείνωση του ήδη αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης, συγκριτικά με το 2018.

Συγκεκριμένα, οι νέες προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης -οι οποίες κυριαρχούν απόλυτα από το 2015 και μετά- αντιστοιχούν στο 53,24% του συνόλου, ενώ οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης συρρικνώθηκαν στο 46,76%. Επιβεβαιώνεται έτσι η πλήρης ανατροπή της κατάστασης, καθώς το μήνα Ιανουάριο του 2014 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 54,47% (Σχήμα 1).

Την ίδια στιγμή το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης δείχνει για το μήνα Ιανουάριο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης. (Σχήμα 2).

Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ εντείνουν τις ανησυχίες για νέα επιβράδυνση της τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους 5 μήνες –με εξαίρεση το Νοέμβριο του 2018- οι επιδόσεις στην αγορά εργασίας είναι συγκριτικά χειρότερες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους. (Σχήμα 3).

Δυστυχώς, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία ανέτρεψε την ισχυρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας που οφειλόταν σε τολμηρές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα, οι κυβερνητικές αστοχίες, η οικονομική αβεβαιότητα, η υπερφορολόγηση και οι υψηλές εισφορές συντελούν ώστε η αποκλιμάκωση της ανεργίας να γίνεται με χαμηλούς ρυθμούς (αναμένεται να κλείσει το 2018 σε ποσοστό κοντά στο 19,5%, ενώ θα έπρεπε -σύμφωνα με το ΜΠΔΣ- να κλείσει στο 15%). Αλλά ακόμη και αυτή η αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς (1 στους 3 αμείβεται με μισθό 319 ευρώ) και με διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων, φαινόμενο που εντάθηκε τα 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για να υπάρχει πραγματική, βιώσιμη, διαρκής αύξηση των θέσεων απασχόλησης και του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, χρειάζεται άμεσα αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και εισφορών, αλλά και επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεις, μικρότερο και αποτελεσματικότερο Κράτος».

<•>

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας στη ΝΔ και στον κ. Βρούτση: 

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως και πλήρως αναξιόπιστοι η ΝΔ και ο αρμόδιος τομεάρχης της επιμένουν να προκαλούν την κοινή λογική.
Ο κ. Βρούτσης «ξέχασε» ότι τα τρία τελευταία χρόνια το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», κατέγραψε τις υψηλότερες θετικές επιδόσεις του από το 2001.
Συγκεκριμένα:
• Το 2016 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 136.260.
• Το 2017 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 143.545.
• Το 2018 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 141.003.

«Ξέχασε», επίσης, ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων του μηνός Ιανουαρίου είναι διαχρονικά αρνητικό, λόγω της εποχικής διακύμανσης της απασχόλησης που επηρεάζεται από την εορταστική περίοδο.

Του θυμίζουμε, ακόμα, ότι από το 2014 έως το 2018 έχουν αυξηθεί κατά 376.766 ή κατά 24,6% οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που το κόμμα του είχε αποδεκατίσει. Το 2018 το 72% της αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας που η ΝΔ εκτίναξε, έχει καταγράψει μείωση της τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων. Οι μισθοί που καταγγέλλει ο κ. Βρούτσης είναι δημιούργημα της ΝΔ. Σήμερα, είναι η παρούσα κυβέρνηση που αύξησε τον κατώτατο μισθό και κατάργησε τον υποκατώτατο ενώ επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.

Η ΝΔ διέλυσε την αγορά εργασίας και οφείλει, αντί να ασκείται σε «εποχικές» αντιπολιτευτικές εξάρσεις που διαψεύδονται πανηγυρικά, να απολογηθεί στους εργαζόμενους.

<•>[◘]<•>[◘]<•>

Λύπη λύπη μου που δε μιλιέσαι
αλλά σκάφος βρεμένο στην πανσέληνο είσαι
και αστείρευτη παραμυθία
Μες στον ύπνο μου να ρυμουλκείς μοσχονήσια
με αναμμένο το μισό στερέωμα…
Ένας αχ ερωτευμένος είμαι και
το μόνο που ζητώ, αχ αυτό δεν έχω.
[Ο. Ελύτης]
#PoetryIsNotDead

Related posts