25 Απριλίου 2024

Υποθαλάσσιο Τούνελ ενώνει τις δύο πλευρές της Κωνσταντινούπολης

Υποθαλάσσιο Τούνελ ενώνει τις δύο πλευρές της Κωνσταντινούπολης

Παραδόθηκε σήμερα 20 Δεκεμβρίου 2016, με Τελετή Παράδοσης, το υποθαλάσσιο τούνελ προς χρήση. Το τούνελ, αποτέλεσε ένα πρότζεκτ ύψους $1,3 δισ. Και ενώνει την ευρωπαϊκή μεριά της Κωνσταντινούπολης με την ασιατική.

Το Eurasia Tunnel, όπως ονομάζεται, ενώνει την ευρωπαϊκή και ασιατική ήπειρο. Το τούνελ κάτω από τον Βόσπορο, αναμένεται να μειώσει πολύ τον κυκλοφοριακό φόρτο και τον απαιτούμενο χρόνο για να περάσει κανείς από την μια πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην άλλη.

Η κατασκευή έγινε από την εταιρία ATAS, θυγατρική της σημαντικής τουρκικής κατασκευάστριας Yapi Merkezi και της SK E&C, νοτιοκορεατικής εταιρίας.

Το υποθαλάσσιο τούνελ είναι διώροφο με δυο λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε διάζωμα και η κατασκευή του διήρκησε λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Το συνολικό μήκος του είναι 14,6 χλμ. Και το πιο κρίσιμο κομμάτι του, το τμήμα που περνάει τον Βόσπορο (υποθαλάσσιο), 5,4 χλμ.. Το τούνελ θα εξυπηρετεί μικρά οχήματα (όχι μεγάλα φορτηγά και νταλίκες), με επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος 2,80 μέτρα. Το διόδιο προ φόρων, έχει αναφερθεί ότι θα είναι $4 και $6 για τα αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά, αντίστοιχα.
Το τούνελ, αναμένεται να μειώσει το χρόνο του περάσματος, από την μια πλευρά της Κωνσταντινούπολης στην άλλη, από περίπου 100 λεπτά σε 15 λεπτά.

Το τούνελ είναι αντισεισμικό και αντέχει ακόμα και σε τσουνάμι.

Η ATAS έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του τούνελ για 24 έτη. Μετά, το Eurasia Tunnel θα μεταφερθεί στο τουρκικό Δημόσιο.

eurasia2

Η Τουρκία φτιάχνει Αεροπλανοφόρο και …

Related posts