28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Έλεγχοι στις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων – Ξεκινά σύντομα το Μητρώο

Έλεγχοι στις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων – Ξεκινά σύντομα το Μητρώο

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ‘ξεσκονίσει’ τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι και τι δηλώνουν στην εφορία.

Και αυτό διότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι ένας τομέας, που άπτεται του τουρισμού (που πάει καλά) και μέχρι σήμερα το κράτος δεν τον είχε ‘αγγίξει’ φορολογικά και ουσιαστικά. Το κράτος ψάχνοντας να βρει πηγές εσόδων ( = φορολόγησης), είναι από μια πλευρά λογικό από την δική του σκοπιά και ανάγκη, ότι δεν θα άφηνε ανέγγιχτη αυτή την ‘αγελάδα’.

Σημειώνουμε δε, αφενός ότι ο τζίρος από τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις στη χώρα μας εκτιμάται ότι ξεπερνάει το €1 δισ., αφετέρου ότι τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, φορολογούνται όπως τα εισοδήματα από τις μακροχρόνιες/αστικές.

Η υφυπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει και την άμεση λειτουργία του ειδικού «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο οποίο θα καταχωρούνται υποχρεωτικά όλα τα ακίνητα που διατίθενται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ούτως ή άλλως μετά τη δημοσίευση του Ν. 4472 αναμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο για την έναρξη της πλατφόρμας του Μητρώου και σχετικές οδηγίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός κα Παπανάτσιου στην ΕΡΤ1:

«Είμαστε σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες*, δύο αυτή την στιγμή, για την αποστολή των στοιχείων. Θα ξεκινήσουν οι εγκύκλιοι από την Α.Α.Δ.Ε., που θα δίδουν τα στοιχεία για να γίνονται οι εγγραφές στο Μητρώο».

* Προφανώς η υφυπουργός όταν αναφέρθηκε σε δύο πλατφόρμες, εννοούσε τις δύο μεγαλύτερες πλατφόρμες, ήτοι την airbnb και την booking.com.

Στο σημείο αυτό θα θυμίσουμε ότι σύμφωνα και με τον Ν. 4472/2017, η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να ζητεί από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση των διαχειριστών ακινήτων, καθώς και των ακινήτων που αναρτώνται σε αυτές.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στο αίτημα της Α.Α.Δ.Ε., δύναται να επιβληθούν πρόστιμα (διακόσια πενήντα (250) ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και πεντακόσια (500) ευρώ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα).

Συμπληρωματικά στοιχεία προς ενημέρωση σας, αναφέρουμε ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ από 01/01/2016 και μετά:

Και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται και οι αστικές/μακροχρόνιες.

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ)

Συντελεστής %

0-12.000

15%
12.001 – 35.000

35%

35.001-

45%

Το εισόδημα που αποκτάται από βραχυχρόνια μίσθωσης απαλλάσσεται του ΦΠΑ εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Προσοχή, εφόσον ο εκμισθωτής προσφέρει και άλλες υπηρεσίες εκτός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, πχ. εστίαση και άλλα τότε οι υπηρεσίες αυτές φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με συντελεστή από 22 έως και 45% (βάσει κλίμακας) και οι παρέχοντες τέτοιου είδους υπηρεσίες θα πρέπει να πράξουν ανάλογα με το τι ορίζει ο νόμος για την έναρξη δραστηριότητας.

30.08.2017 /της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr

Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! * Τ/Κ: 211-409 73 18 – 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr


Δείτε επίσης: 

Όλες οι αλλαγές για τη Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (π.χ. μέσω Airbnb)

•  Σεμινάριο για την φορολογική αντιμετώπιση των Βραχυχρόνιων Μισθώσεων

Related posts